web analytics

14

LUNA IS EEN DATA-HOARDER

M’n pc deed het al maanden niet echt lekker. Updates konden niet meer worden uitgevoerd, ik kreeg regelmatig een blauw scherm te zien, grote bestanden kon ik niet meer bewerken in Photoshop zonder dat er iets heel onheilspellend in m’n pc-kast begon te rammelen en ik kon al helemaal geen video’s bewerken, wat zeg ik; er was geeneens ruimte op m’n pc meer om een video-bewerkings-programma te installeren. Het was dus de hoogste tijd voor een nieuwe pc waar ik dan ook eindelijk Windows 10 op kon laten draaien, want m’n oude pc draaide, zij het ietwat instabiel, nog op Windows 7.

Maar ja, ik was zelf ook een beetje instabiel in 2019 en alleen al van de gedachte aan een nieuwe pc of een nieuw besturingssysteem werd ik nog instabieler. Ik houd niet van veranderingen en al helemaal niet van veranderingen aan m’n pc. Ik word al zenuwachtig van een nieuwe wallpaper op de achtergrond of als ik ineens moet werken met een nieuw toetsenbord of een nieuwe muis en dan ineens álles nieuw? De. Hel.

Maar de gedachte dat m’n oude pc er ineens voorgoed mee zou kunnen stoppen en ik al m’n data kwijt zou zijn deed me uiteindelijk toch besluiten om een nieuwe pc te bestellen. Of bestellen? Bestellen? Ik vroeg of ex S., de man die me al zo’n 25 jaar helpt met m’n pc’s, er eentje voor me kon samenstellen en in elkaar kon zetten. Kon-ie. Deed-ie.

Nu had ik dit ook allemaal met mijn eigen M. kunnen regelen, want computers zijn dus zeg maar echt zijn ding, maar sommige dingen moet je als partner van mij, niet willen. Dit is zo’n ding.

Dus zo kwam het dat ex S. gisteren samen met mijn nieuwe computer, een AMD Ryzen 3700x processor met een 280mm AIO koeler in een BeQuiet Darkbase 500 behuizing, Asus Prime X570-PRO moederbord met 32GB 3600Mhz geheugen, een 1TB Adata SX8200PRO SSD en een Gigabyte Geforce 1660 Super videokaart inclusief een Corsair RM550x-voeding in Tiel arriveerde.

“Oh, wat leuk, hij heeft regenboog-lichtjes”, zei ik.

Daarna gingen ex S. en M. samen aan de slag om alle data van mijn oude pc over te zetten naar de nieuwe pc. Ik had beloofd om rustig te blijven, niet te gaan huilen en te vertrouwen op twee nerds van bijna 50 die heus wel vaker wat computer-data hadden overgezet.

“Dit heb ik nog nooit gezien”, zei ex S., doelend op de hoeveelheid stof die er in m’n oude pc zat, “het is een wonder dat dit ding het nog deed.”
“Het is niet heel slim om een Word-document op je bureaublad te hebben staan met de titel ‘wachtwoorden’, als je wordt gehackt, dan ben je alles kwijt”, zei ex S., maar M. zegt dit zo ongeveer elke week, dus nieuwe informatie was dit niet.
“Je moet echt beter gaan back-uppen hoor”, zeiden ze. Meerdere keren. Hoorde ik de afgelopen jaren ook wel vaker.
“Dit kan wel even duren”, zei ex S.
“Alles komt goed”, zei M.

En uiteindelijk kwam alles ook goed. Althans, m’n nieuwe pc is aangesloten, al m’n programma’s zijn geïnstalleerd en ik heb al m’n data (en dat was nogal wat) ook weer ergens op de nieuwe pc staan, al is het nog een grote chaos en werkt alles voor m’n gevoel helemaal anders.

“Ik vind dat je het heel knap gedaan hebt vandaag”, zei M.
“Ik moest maar 1 keer bijna huilen”, zei ik.

Mijn computer is klaar voor de toekomst.
Nu ik nog.

 

Ex S. en ik go waaaaaayyy back! Ik vond in m’n archief wat eerdere columns over nieuwe pc’s, gecrashte pc’s en de hulp van ex S. die ik daarbij kreeg: #15 – TRUST ME, LUNA HOUDT NIET VAN AFHANKELIJKHEID, LUNA EN EEN GECRASHTE PC, LUNA KRIJGT WAT ZE VERDIENT.

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Marjan schreef:

  Die nieuwe PC is ook echt heel schattig met die regenbooglichtjes en zo leuk doorzichtig enzo…. (verder zeggen die getallen en al die andere gegevens mij ook helemaal niks, mijn PC moet het ook gewoon doen en alles moet ook op dezelfde plek te vinden zijn enzo…..)

  Proost! op jou, ik vind het best knap dat je maar 1 keer bijna moest huilen, bijna is niet helemaal, dus dat telt ook gewoon niet. :-)

  • Luna schreef:

   Die getallen zeggen mij ook niks hoor… maar die lichtjes zijn superleuk! En… ik merk zeker wel dat-ie sneller is… er kon echt weinig nieuwe data meer bij, hahaha… nu weer lekker verder hoarden!

 2. Jan schreef:

  Ik heb ook Windows 10 en ik hou ook niet van veranderingen maar over de nieuwste versie van Bill Gates niets dan lof. Updates gaan vanzelf, nooit geen virus meer, printers en andere apparaten doen het meteen.
  Minstens de helft van al dat stof was natuurlijk van Bruce…bijna elke maandag denk ik even aan hem.
  Nou ja, tot 2035 kun jij er weer tegen!

  • Luna schreef:

   Ja, ik kom nog regelmatig haren van Bruce tegen! Ach, Bruce!!! Ik hoop ooit weer zo’n leukerd te krijgen… de katers van nu zijn ook lief, maar toch; geen Bruce…

 3. Susan Heklicht schreef:

  Regenbooglichtjes!!😍🥰 Laat je ook even iemand die er verstand van heeft, kijken naar de privacy-instellingen? Of heb je niks te verbergen?

 4. ingrid schreef:

  Wat leef ik met je mee. Hoe vaak hoor ik ook dat ik geen back-ups maak. Met de beveiliging zal het wel goed gaan, denk ik, omdat de opper wantrouwige super nerd dit regelt:)

  • Susan Heklicht schreef:

   Mijn computer maakt automatisch backups. En als ik een nieuwe computer koop, vraagt-ie bij ingebruikname, of ik nog een backup van de oude heb liggen. En dan worden al mijn oude spulletjes volautomatisch op de nieuwe computer gezet. Dat is makkelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *