web analytics

5

5 EURO PER DAG CHALLENGE – DAG 3


Goedemorgen deze zaterdagmorgen! Normaal gesproken gaan M. en ik nu altijd naar de markt. Paar Franse kaasje hier, worstje daar, zak nootjes hier, paar gevulde koeken daar en dan door naar m’n ouders voor een bak koffie. Ons rondje op de markt slaan we over, maar we gaan natuurlijk wel voor de koffie langs bij m’n ouders.


Die voorzien ons van een paar ‘gerookte zalmbuikjes’. Is iets nieuws in het assortiment van de visvriend-broer van m’n vader. Laat maar lekker doorkomen!


En… we krijgen ook nog een bak ‘Griekse vis’ mee. En een pond kaas. Luxe!


Thuis neem ik even snel 1 plak kaas verdeeld over 2 rijstwafels.


We zijn trouwens ook nog even op pad geweest om memoblaadjes voor mij te scoren. Mijn vriendinnetje M. wordt over 3 weken 45 (en die leest mijn plog niet, is dat even handig) (ze leest ook geen krant en kijkt amper televisie) (heerlijk) en ik ga haar een Senbazuru geven, oftewel; 1000 origami kraanvogels. Nu ben ik zelf erg van de regenboog-kleurtjes, maar M. is meer van het wit. En toen dacht ik; ik koop gewoon een pak witte memoblaadjes en klaar. Niet dus. Ik heb in de vorige week zo’n 4 verschillende (merken) memoblokken gekocht en allemaal waren ze niet precies vierkant. Op de verpakking staat dan 94 x 94 mm, maar dat blijkt in de praktijk 93 x 94 mm te zijn en dan kun je er niet (lekker) mee vouwen. Bij een ouderwetse kantoorboekhandel in Beneden-Leeuwen ben ik wél geslaagd en superlief geholpen. Waar het personeel in grote winkels je vaak afscheept met een ‘als het er niet tussen ligt, dan hebben we het niet’ dacht de meneer van deze kantoorboekhandel met me mee en mocht ik de memoblokken uit de verpakkingen met memohouders halen (die nu dus zonder blaadjes verkocht gaan worden). Superlief! Dus ik kon vandaag eindelijk beginnen met kraanvogel nummer 1/1000.


Moet kunnen. Gewoon niet tegen M. vertellen.


Hij heeft ervan gesmuld!


Ik vouw 50/1000 en houd me ondertussen samen met M. bezig met het volledig opschonen van Climaximaal.nl. Dat is wel nodig na 6 jaar. Understatement van het jaar. Ik ben echt gezegend met een man die verstand heeft van websites en me wil helpen (als ik eenmaal heb toegegeven dat ik het niet alleen kan) (‘nee, ik wil het zelf doen, ik heb niemand nodig’).


Ja, dan eten we vanavond maar meteen die Griekse vis. Met een extra paprika, een ui en nog wat tomaatjes die de vrieskou hebben overleefd.


Had ook nog een restje feta ergens in de koelkast. Prima avondmaaltijd zo (met weer keurig afgemeten 200 gram rijst).


Ik had ’s middags al de erwtensoep opgezet en ’s avonds voeg ik de prei, ui, aardappel, knolselderij, wortel toe. Lekker rustig laten pruttelen.

RECEPT ERWTENSOEP

Ingrediënten (voor dus 20 porties):
2 pakken spliterwten (totaal 1 kilo dus)
1 kilo karbonades
100 gram zuurkoolspek (met zwoerd)
2 knolselderijknollen
1 kilo prei
4 uien
1 kilo wortelen
500 gram aardappelen
4 rookworsten
bosje bladselderij

Doe de spliterwten in een zeef en spoel ze af met water. Doe ze in een grote pan, samen met het vlees (karbonades altijd even afspoelen voordat je ze gebruikt, dan zitten er geen botjes meer aan) en voeg ongeveer 4 liter water toe. Breng dit aan de kook. Als het kookt komt er een schuimlaag op en die schep je eraf (en gooi je weg). Het kan zijn dat je dit een paar keer moet herhalen.
Ik laat dit altijd een paar uur zachtjes opstaan (minstens 2 uur) en roer om de 15 minuten even in de pan, zodat er niks aan de bodem aanbakt. De erwten moeten echt stuk gekookt zijn, dus dit kan ook 3 uur duren. Het vlees moet van de botten af vallen.
Haal alle botten uit de soep en snij het vlees klein (hoe je dit doet moet je zelf even uitproberen, je krijgt hoe dan ook vieze handen). Ik laat de karbonades vaak door m’n vingers gaan, zodat er geen botjes achterblijven.
Nu snijd je alle groenten en dit is een tijdrovende bezigheid (ondertussen kun je mooi mediteren). Vooral met het snijden (en eerst schillen) van de knolselderij ben je wel even bezig. Alle groenten doe je nu bij de soep en dit laat je gewoon weer een paar uur zachtjes pruttelen.
Normaal gesproken koop je dus een knolselderij waar de bladselderij nog aan zit. Helaas knippen ze die er tegenwoordig af en verkopen de ze de knolselderij en de bladselderij los van elkaar (stom!), waardoor ik de bladselderij was vergeten. Geen groot drama.
Bij mij stond alles de hele dag op het laagste pitje (van 9:00 tot 17:00) en ik roerde om het kwartier even in de pan. Als het te dik wordt doe je er wat water bij.
In het laatste uur doe je de in plakjes gesneden rookworst erbij (en dan geen magere rookworst, maar gewone boerenrookworst). En om geen ellende aan tafel te krijgen (“Jij hebt veel meer worst dan ik, het is niet eerlijk!”), doe ik er dus 4 rookworsten in. Decadent, ja. Lekker, ja!

Maar waarom je aan bovenstaand recept houden? Op elk doosje spliterwten staat het recept voor een typische Oud-Hollandsche pan snert. Mijn tips; blijf bij je pan, blijf roeren, voeg water toe als het te dik wordt en vooral; doe er heel veel rookworst in. En liefde, heel veel liefde.


Ook vandaag heb ik dus weer 10 liter gemaakt (je bent er wel een paar uur mee bezig). Ik had geen zuurkoolspek (zoals in het recept staat) (en wederom geen selderij) (fuck it). Van de 10 liter gaat 5 liter naar m’n ouders (die dus bijna dit volledige gerecht financieel hebben gesponsord)! We kunnen er in ieder geval allemaal 5 keer van eten (misschien met een boterham met kaas erbij) (of een plak roggebrood). Dus… de komende weken eten we zeker eens per week erwtensoep! ZALIG! Als je dit een beetje slim inkoopt heb je voor 15 euro dus 10 liter erwtensoep. Dus 75 cent per portie. Goed bezig! Nu nog ruimte in de vriezer maken morgen.


’s Avonds op de bank zijn er geen hapjes of wijntjes terwijl we naar een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kijken die gaat over de ‘Goedkoopste Supermarkt’ (kun je HIER kijken). Ik vind het verontrustend. Vooral dat supermarkten voor hun ‘eigen merk’ de grenzen van het toelaatbare steeds verder oprekken (steeds meer zetmeel en water toevoegen aan soepen bijvoorbeeld). Nou ja, wij eten morgen heerlijke, zelfgemaakte erwtensoep!

Uitgaven dag 3: € 0,-

Totaal uitgaven maart: € 3,05

Conclusie dag 3: Nog steeds is het niet echt een challenge, I know, maar… niet naar de markt geweest voor snacks en… ook niet aan de verleiding toegegeven om een Vietnamese loempia te kopen bij het mannetje dat tegenover de kantoorboekhandel stond. En die verleiding was groot (want nog niet ontbeten) (en oooooh, de geur van frituur)!

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Jan Folkersma schreef:

  Je zou een korte-termijn-mini-spaarpotje kunnen maken: als je op een dag 3,- uitgegeven hebt, mag je de volgende dag 7,- (5+2) besteden.

  • Luna schreef:

   Nou, als ik zo doorga, dan houd ik deze maand bijna alles over (en dat is dus eigenlijk een ‘normaal’ maandbudget van 500,-… moet alleen een paar keer groente kopen, nog een keer aardappelen en paar keer brood (maar heb nog veel crackers)… u gaat het zien! Ooooh, wat een spanning ;-)

 2. Marjan schreef:

  Dat is best een goed idee van Jan, ik wilde net hetzelfde neertypen, dat het misschien slim was om het geld dat je per dag over houdt van je budget meteen in een spaarpotje zou kunnen doen. Dat is fijn om op terug te vallen als het over 6-7-8 weken eens wat minder goed lukt.
  Ik heb me tot tranen toe gelachen bij de opmerking over de tht datum bij de ham…. zolang het nog goed ruikt en proeft kan je het gewoon eten… grinnik… dat wist jij natuurlijk allang al….. en M nu ook :-)

  • Luna schreef:

   We are still alive!!!! Hahaha… ik doe nooit zo moeilijk over t.h.t. data… als het nog goed ruikt; gewoon eten… en; er komt een potje! Ik word een vrek! ;-)

 3. Wessel schreef:

  The eligibility period was November 26, 2016 to December 31, 2017. “Either Way peaked on Hot Country Songs at #17 on May 27, 2017 which is why it is eligible. “Any single record released and achieving a Top 20 charted position on Billboard’s Hot Country Songs or Country Aircheck (Mediabase) country charts during the eligibility period is eligible. If the single was released prior to the eligibility period, but achieved its highest Top 20 charted position during the eligibility period, it is eligible unless it has appeared on a final ACM ballot in this category. Like 0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *