web analytics

9

5 EURO PER DAG CHALLENGE – DAG 17


Gisteren eindigen met pannenkoeken, vandaag beginnen met pannenkoeken… that’s how we rolllll!


We hadden maar de helft van het pak gebruikt en daar weer de helft van over en… weggooien is zonde (en we waren maar wat blij met dit ontbijt).


Dit vind ik altijd ZO lief! Nina zit dan ‘net als een mens’ op de bank en dan die vetjes op haar buik… smelt!


M. en ik gaan naar de Turkse supermarkt en naar de markt. Ik had dolgraag heel veel plogfoto’s willen maken, maar het is zo vreselijk koud! Als ik m’n handschoenen ook maar even uitdeed om iets af te rekenen sneed de wind door m’n vingers. Dus geen verslag in beeld, maar in woord! Bij de Turkse supermarkt kocht ik 2 bakken tomaten (voor door salades) voor € 1,49! Koopje. Ook de combideal van 2 bosjes koriander en 1 bosje munt voor 99 cent blijft een interessante prijstopper! Verder nog een bak sla/rucola-mix voor € 1,19 en dan als grote klapper; een blik met 1 kilo fetakaas voor € 3,69! Met dit blik doe ik wel een paar weken, dus hele goede SCORE! Totaal bij de Turkse supermarkt: € 7,35.

Onder m’n plog van gisteren schreef Megan: ‘Maar veel mensen die deze challenge doen, jullie ook, negeren dat met name dierlijke producten enkel zo goedkoop kunnen zijn als de mozzarella op het bonnetje omdat er geen enkele rekening wordt gehouden met dierenwelzijn en milieu. Zo goedkoop, dat komt met een prijs. Misschien een keer een challenge met alleen verantwoord geproduceerd eten? Ik zeg het er vast bij: dat kan niet voor 5 euro per dag!’ En ze heeft gelijk; daar houd ik helemaal geen rekening mee en ik ben me bewust van het feit dat volledig verantwoord geproduceerd eten duur is. Maar… je kan niet alles hebben. En je kan niet iedereen tevreden houden. Iemand die echt moet leven van 5 euro per dag is waarschijnlijk superblij met een kiloknaller van 3 euro voor een kilo gehakt. En ik trouwens ook (en niet alleen deze maand(en). Als ik een dagje zou meedraaien in een fabriek waar varkens of koeien voor het vlees worden ‘geproduceerd’ dan stop ik waarschijnlijk meteen met het eten van vlees (voor eventjes dan). Oooooooooh! Ik koop overigens nooit nieuwe kleding, dus dat scheelt weer enigszins qua milieu, toch? Oooooooh, het is allemaal niet zo makkelijk hoor om alles goed te doen in het leven! En weet je, dat hoeft ook niet. Het is allemaal al ingewikkeld genoeg. Ik brand vanavond wel een kaarsjes voor de dieren die het niet zo goed hebben. En ook meteen voor de Chinese kindjes die al m’n AliExpress-bestellingen zo mooi inpakken.


Op de markt koop ik 10 bolletjes nieuw haakgaren voor m’n moeder. Kan ze weer nieuwe kleurencombinaties maken! Voor haar brand ik trouwens ook elke avond een kaarsje.


En m’n moeder krijgt ook, zoals elke week; een bosje bloemen van de bloemenkraam van Jungerius! Oh, en op de foto daarboven staan 3 kaasjes van kaasboer Verduijn! Die kosten € 6,- en daarvan krijgen m’n ouders ook de helft. Zo hebben we allemaal een kaasplankje vanavond. Past prima binnen het budget voor een keertje!


Oooh, baby it’s cold outside!! Even een gezellige foto op m’n Instagram!


Voor de lunch maak ik een pompoensoep! Is trouwens ook iets wat je prima als avondeten zou kunnen eten met een boterham erbij.

RECEPT POMPOENSOEP

Ingrediënten (voor 4 liter soep):
1 pompoen
2 uien
3 teentjes knoflook
4 kippenbouillonblokjes
stuk verse gember
peper en zout

eventueel:
restje gekookte aardappel
koriander
crème fraîche
rood pepertje

Snij de pompoen in stukken (dit is een enorm kutklusje). Sommige pompoenen kun je met schil en al eten, maar ik neem geen risico en schil ‘m sowieso. De pitten en draden gooi je weg.
Het is een beetje afhankelijk van het formaat pompoen hoeveel liter pompoensoep je krijgt. Ook ligt het er een beetje aan hoe dik je de soep wil, dus waar het eigenlijk op neerkomt; ik doe maar wat qua hoeveelheid water en bouillonblokjes. Ik zet de pompoenstukjes ruim onder water en doe er dus 3, 4 of 5 bouillonblokjes bij.
Daaraan voeg je de gesneden ui en de knoflook in teentjes toe.
Het meest essentiële van deze pompoensoep is de gember. Voor mij geen pompoensoep zonder gember. Ik gebruik altijd een stuk zo groot als de muis van m’n hand. Die schil ik en voeg ik in stukken gesneden toe aan de soep (als je van pittig houdt, dan kun je ook een gesneden rood pepertje toevoegen).
Dit alles laat ik altijd minstens een uur zachtjes pruttelen. Tot de pompoen gaar is dus.
Als ik een restje gekookte aardappel over heb (of aardappelpuree) dan doe ik dit op het laatste moment bij de soep.
Daarna pureer je de soep met een staafmixer.
In principe is de soep nu klaar en lekker (op smaak brengen met zout en peper), maar je kunt ‘m eventueel serveren met verse koriander en een schep crème fraîche. Of een scheut yoghurt (goedkoper). Ik heb ook wel eens een blik kokosmelk toegevoegd. Ook wel eens meer knoflook. Meer ui. Gewone melk. En ik heb het ook wel eens met kruidenbouillonblokjes gemaakt (en dan is het een volledig vegetarisch soepje). Het enige wat voor mij dus écht heel erg belangrijk en onmisbaar is bij pompoensoep is de verse gember.


Even een cracker met komijnenkaas tussendoor, want ik val om van de honger!! Best raar; vroeger vond ik komijnenkaas echt heel, heel, heel vies. Nu vind ik het zalig!


Is het geen plaatje!?? Met een schep Turkse yoghurt die iets over de datum is, maar nog prima smaakt en met een flinke hand koriander! Hmmmm!


Kijk dit dan; het brood van gisteren doen we in de diepvries, want er is, ruimte! Ik herhaal; er is ruimte in de diepvries om een bijna volledig brood in te vriezen!


We brengen een bak pompoensoep en een bosje koriander naar m’n ouders.


Daar zitten ze hoor. Ieder op een eigen plek. M’n moeder altijd bezig (met d’r nieuwe kleurencombinaties) en m’n vader kijkt schaatsen. <3


Thuis weer aan het werk (ik ben de zolder aan het opruimen) (morgen foto’s) (misschien, want de chaos is te groot) (al zie ik een stukje tafel) (maar hoe vaak ik al op dat punt ben beland)! ’s Avonds eten we, na maaaaaaanden zeuren van M. dan eindelijk spaghetti carbonara, want… past volledig binnen het budget (en ik had nog een pakje ontbijtspek die niet over de datum was)!


Ondertussen neem ik een wijntje van Rob! Cheers Rob! Dankjewel! Helemaal weekend-gevoel zo!


Ontbijtspek???

RECEPT SPAGHETTI CARBONARA

Ingrediënten (voor 2 personen):
250 gram spaghetti
4 eieren (alleen de dooiers)
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
150 gram spek
peper

Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking. Het loont de moeite om lekkere spaghetti te kopen (verse eventueel), maar het kan ook prima met de allergoedkoopste spaghetti onderuit het supermarktschap.
Bak ondertussen de spekjes krokant (en ‘dep’ ze even droog met wat keukenpapier).
Klop de 4 eierdooiers.
Als de spaghetti klaar is, houd dan wat kookvocht achter.
Doe de spaghetti dan terug in de pan, voeg de eierdooiers toe en blijf roeren (door de warmte van de spaghetti wordt het ei vanzelf ‘gaar’).
Voeg de spekjes toe.
Voeg eventueel wat kookvocht toe.
Voeg de Parmezaanse kaas toe (bewaar eventueel wat om erover te strooien).
Klein beetje peper naar smaak (geen zout, want de spekjes zijn al zout genoeg).


Oh! Lord! Ja, dit is een caloriebom, maar wat lekker! Ik heb het (omdat het binnen budget moest blijven) dus gemaakt met de goedkoopste spaghetti van de LIDL en met 8 plakken uitgebakken ontbijtspek. Ik had nog een heel klein stukje Parmezaanse kaas (dit is nu op en dit is wel iets wat ik het liefst standaard in m’n koelkast heb liggen), maar ik heb het verder met Provolone-kaas gemaakt. Was ook prima.


Inclusief een salade met een zelfgemaakte honing-mosterd-dressing (honing en mosterd heb ik ook standaard in huis). Het gaat nog wat worden met m’n challenge als m’n standaard-dingen op zijn, want olijfolie, zonnebloemolie, roomboter, mosterd, honing heb ik altijd standaard in huis.


En dan ’s avonds op de bank met m’n kraanvogel-project. Sid Vicious laat hier zien waar ik ben; 750/100. Aan het einde van de avond heb ik er 800/1000! Ik ben er bijna! Dan nog ‘even’ verzinnen hoe ik ze ga ophangen! Aan een rond mobile of gewoon allemaal bij elkaar of aan een tak? Keuzes!


Dit was LUXE! Dit voelde ook echt luxe! De kaasjes van de markt met een pak ‘Pizza Crackers’ (van ooit een keer Italiaanse weken van de LIDL).


Deze hond lag eerder in bed dan wij. Nou Nien, omdat jij het bent mag je blijven.

Uitgaven dag 17: € 13,35

Totaal uitgaven maart: € 69,95

Conclusie dag 17: Ik voelde me heel rijk vandaag. Door het wijntje, door de kaasjes, door gezellig samen in de kou naar de markt, door fijn bij m’n ouders koffie drinken, door m’n moeder te zien haken, door m’n vader helemaal blij te zien met een nieuwe viskoffer, door samen met M. op de bank en een stomme film met Jackie Chan, door met Nina in bed.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Kees Versluis schreef:

  Moeder die altijd bezig is, je hebt het niet van een vreemde toch? Dat je niet alles goed kan doen is nu veel moeilijker dan 150 jaar geleden. Toen was er niemand zo dwaas om nanoplastics in tandpasta te doen. Ik noem maar een willekeurig voorbeeld. En mensen die van weinig rond moeten komen hebben geen keuze zoals jij stelt. Ik geniet weer van jou over wat je schrijft. Echt waar. En ik krijg er lekker trek van.

 2. Marjolein schreef:

  Pompoen snijden voor soep gaat supermakkelijk als je de volledige pompoen een tijdje in de oven legt. Ik schat zo’n half uur op een lage temperatuur, 130 of 150 graden of zoiets. (het is niet de bedoeling dat de pompoen ligt te bakken)
  Daarna glijdt je mes er zo doorheen.

 3. Marjan schreef:

  Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen zijn/haar steentje bijdraagt. Voor de één is dat duurzaam vlees kopen, voor de ander is dat tweedehands kleding kopen en meestal zonder pakjes en zakjes koken. In mijn budget past ook geen duurzaam vlees , daarentegen heeft mijn huis wel zonnepanelen en let ik een beetje boel op wat ik aan energie verbruik. Zo doen we allemaal wat we kunnen.
  Wat zie je er elke week toch weer stralend uit met die bossen bloemen van Jungerius!

  Liefs!

 4. Gerdien schreef:

  Jij bént al tien keer duurzamer dan een gemiddelde vrouw, omdat je geen kinderen hebt. Daarmee bespaar je de aarde een nieuwe generatie van vervuilers. Kun je 100 jaar biologische mozarella van 15 euro per bolletje gaan kopen, maar dan nog benader je de besparing niet eens die je haalt met kinderloosheid.

  Wedden dat degene met dat vingertje in de reacties gisteren zelf grossiert in nageslacht? Moet ze verder lekker zelf weten, maar ik schiet altijd in de lach van dat soort ‘duurzame moedertjes’. De ultieme contradictio in terminis!

 5. Kees Versluis schreef:

  Nog een klein dingetje. Net Tova aardbeiensaus geproefd thtdatum 2002, suikergehalte 65%. Nog prima, wel wat ontmengd, dus even schudden. Ook marmelade uit thtdatum 2009. Ik heb nog gemberbolletjes uit de vorige eeuw waarvan ik zeker weet dat ze nog prima smaken.

 6. Megan schreef:

  Het was niet mijn bedoeling vervelend te doen, Gerdien. Zelf heb ik geen kinderen maar vlieg wel wekelijks Europa en Azië rond; dat is echt wel slecht qua CO2. Inderdaad, bijna niemand doet alles “goed”, ik zeker ook niet. Maar wel probeer ik me open te stellen voor een verbetering in mijn gedrag als iemand me een tip geeft of tot nadenken aanzet; zo was mijn opmerking vooral bedoeld, als inspiratie, niet om negatief te doen. Zelf voel ik me fijn bij de keuze om niet ten koste van een levend wezen mijn buik te vullen, gelukkig delen steeds meer mensen dat. In elk geval, dank voor je reactie Luna en nog veel succes!

  • madelief schreef:

   Ik vind je een topwijf, Megan, dat je het überhaupt hebt durven aankaarten hier (mensen hier kunnen nogal hysterisch overdrijven ter verdediging van hun Luna, alsof die zelf niet goed genoeg gebekt is!), en dat je zelf ruimschoots toegeeft waar jij tekort schiet als het gaat om duurzaamheid, en vooral dat je het zo gematigd hebt gebracht en niet met allerlei kut opmerkingen op de man speelt, zoals sommigen dat wel nodig vinden. Ik ben het met je eens – en ik doe het niet meer, ik wil het niet meer, de massaconsumptie van alles moet goedkoop. Tien ton vlees voor een euro, een emmer melk voor 50 cent, 24 eieren voor ’n kwartje, zevenendertig nagellakken voor 1.35. Hou toch op. Als je er over nadenkt wéét je dat het niet klopt, en dat er ergens in de keten van productie een hoge dosis lijden en onrechtvaardigheid zit. Het is een persoonlijke keuze om daar niet aan mee te willen doen. En ik snap vaak de persoonlijke keuze om er wel aan mee te doen en daarmee het lijden en de onrechtvaardigheid gewoon maar even te negeren, want óveral bij stilstaan, en óveral de verantwoorde keuze maken is overweldigend en vaak mega deprimerend.
   Waar ik echter gek van word is het verantwoorden van het instant houden van lijden en onrechtvaardigheid enerzijds met goed gedrag anderzijds, want dat is gewoon gelul. Ik heb geen kinderen, dus kom maar door met die varkenslapjes waar het beest onnoemelijk voor heeft moeten lijden! Hou op hoor. Heb dan gewoon de ballen om te zeggen: ik doe mee aan 10 kilo vlees voor 1 euro, ik weet dat het niet kán voor die prijs, maar ik negeer het gewoon ff. Jezus, ik kan wel zeggen: ik martel regelmatig konijntjes, maar in het weekend wandel ik met alleenstaande bejaarden, dus het is helemaal heel erg okee.
   Met wie ik het echt te doen heb, is mensen die verantwoord voedsel willen kopen op een minimum inkomen. Dat zijn vaak dezelfde mensen die keihard moeten ploeteren om de boel financieel rond te breien, en dus snel en goedkoop een maaltijd op tafel moeten krijgen. Zij vinden niet makkelijk de tijd om meer arbeidsintensieve smakelijke vlees-vrije maaltijden in elkaar te draaien, en ik snap maar al te goed dat ze bij de KFC een emmer kip kopen die het hele gezin voedt voor dezelfde prijs als 1 organische appel.
   Dat is een dilemma waar ik eigenlijk geen antwoord op heb.
   Succes Luna met de rest van de low budget dagen, ik vind het interessant.

 7. Annelies schreef:

  Wat zie je er goed uit vrouw! Zo te zien goed in je vel :-))

 8. Ingrid schreef:

  Wegens “omstandigheden” al een week of vier niet bij je kunnen lezen.
  Ik smúl ervan.
  Wat een uitdaging.
  En wat staan Riet en Piet weer vreselijk lief en huiselijk op de foto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *