web analytics

13

ZHO ZIET LUNA HET

Als ik de site www.tussenpozen.com van Marloes nooit had ontdekt, dan deed ik waarschijnlijk niet wat ik nu doe. Ik ontdekte haar site, zag haar art-journal en wist dat dat iets was waar ik m’n hele leven naar gezocht had. Zij organiseerde een atc-dag bij haar thuis, ik maakte bij haar mijn eerste atc en ik wist toen, voelde toen, dat ik in mijn leven vooral dingen wilde creëren. Laten zien. Dat ik dan wel hartstikke leuk die studie Media- en Informatiemanagement kon hebben afgerond en dat ik daarnaast ook wel hartstikke leuk kon schrijven, maar dat ik vooral dingen wilde maken. Niet lang daarna knipte en plakte ik mijn eerste atc met Bruce Lee in de hoofdrol. En meer volgden. Daarna kwamen schilderijtjes met Bruce, afgeleid van de atc’s. Daarna volgde PloesiePoesie #001 van Bruce. En daarna volgde de rest. Tot het nu. Een nu waarin ik ineens dat doe, wat ik het allerliefste doe, het maken van dingen. Creëren. En een nu waarin Marloes een boek heeft uitgegeven. Een écht boek met spreads uit haar art-journal. Marloes heeft het syndroom van Usher en ik zou liegen als ik zou schrijven dat ik daar niks van merkte. Ze ziet minder dan 5% en ook haar gehoor is, ondanks haar gehoorapparaatjes verre van optimaal. Als zij bij mij is kan ik soms een heel verhaal aan haar vertellen om me daarna te realiseren dat ze me niet aankeek en dus niets van mijn vurige verhaal heeft meegekregen. Ik heb geleerd om even ‘joehoe’ te zwaaien voor haar ogen. Ik heb geleerd om even wat rustiger te praten dan ik gebruikelijk doe. Al vergeet ik dat ook heel vaak. En dat maakt niet uit. Marloes in haar boek ‘Zho, een jaar uit het leven van een doofblinde vrouw’: ‘Ik heb vaak de menselijke neiging om iets helemaal zelf te willen doen. Om iets zelf te willen kunnen. Om ergens voor eeuwig mijn naam aan te verbinden. Alleen de mijne maar. Om mijn bestaan bevestigd te zien. Soms besef ik dan dat ik eigenlijk niets alleen doe. Dat ik mijn bestaan dank aan andere mensen. (…) Ik kan beter zien, omdat iemand een bril heeft gemaakt en ik kan eten omdat iemand anders gewassen heeft, geoogst. Ik doe niets alleen. We doen álles allemaal samen. We zijn voortdurend met alles en iedereen verbonden.’ Ik heb mezelf gevonden, omdat ik Marloes heb leren kennen. Ik ben ontzettend trots op haar en dankbaar dat ik deel uitmaak van dat wat zij ziet.

Vandaag signeerde Marloes tijdens de beurs van kleine uitgevers in de Paradiso in Amsterdam.
Volgende week maandag 17 december is de officiële boekpresentatie van ‘Zho, een jaar uit het leven van een doofblinde vrouw’ in ZIN, het klooster voor zingeving en werk aan de Boxtelseweg 58 te Vught. Ik ben erbij!
Haar boek is HIER te koop. En al vind ik het boek natuurlijk vooral geweldig omdat Marloes het geschreven en getekend heeft, voor iedereen is het denk ik ontzettend mooi, inspirerend én intiem om een kijkje te nemen in het dagboek van iemand anders.

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Maurice schreef:

  Ik dacht een “oud wijfje” te zullen zien, maar het is een jonge frisse meid!
  Wellicht een leuk kerstkado voor mijn moederlief.

  Bedankt Luuntje!

 2. esther schreef:

  wauw, wat een ontzettend stoere vrouw!

 3. Carice schreef:

  Wat ontzettend leuk dat je hier een logje over schrijft. Super. Helemaal eens met Esther.

 4. De Boef schreef:

  Je hebt echt een steengoede site, kijk ook eens naar die van mij: http://www.henkbovekerk.nl

 5. KatYo schreef:

  Een inspirerend logje, dat mooi aansluit bij mijn nog-net-niet-vergeten drang om op een andere manier dan schrijven en taal creatief bezig te zijn, maar daar nog niet echt een vorm voor te hebben gevonden.

 6. D.W. schreef:

  pssst, iemand heeft je ploesiepoesies in de Vlaamse Flair gezet, nog iemand anders heeft het gedrukt en nog iemand anders naar de dagbladhandel gebracht.

 7. Marc schreef:

  Ik ben benieuwd of Luna ooit weer eens gaat marathonloggen! Een beetje gebrek aan slaap moet een makkie zijn vergeleken bij de geschetste problemen. Tijdens de marathon mogen wel ploesiebeesten gemaakt worden in plaats van het posten van logs.

 8. M%n schreef:

  Dat boek van Marloes is inderdaad prachtig!

 9. Cindy schreef:

  Lees altijd met veel plezier haar weblog, zal binnenkort eens even het boek opzoeken, ben heel benieuwd!

 10. Marloes schreef:

  Dank je wel, *kus*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *