web analytics

33

LUNA’S HART IN ACTIE

“Hoeveel???”, roep ik verbaasd als ik over de schouder van m’n vader meelees hoeveel hij aan parkeergeld moet betalen.
“Ja, het lijkt wel of ze steeds duurder worden”, zegt m’n vader als hij 3 muntjes van 1 euro in de parkeerautomaat gooit.
“We zijn er maar 1,5 uur geweest!”, roep ik.

Dit gebeurde een paar weken terug, toen m’n moeder voor een controle naar het ziekenhuis moest. De afspraken van de oncoloog lopen altijd minstens een half uur uit, maar ja, je zorgt dat je op tijd bent. En ach, wat is nou 3 euro?

Ik kreeg gisteren een geboortekaartje van internetvriendin Debbie. Zij leest mijn site al vanaf het allereerste jaar, dus we kennen elkaar al bijna 13 jaar, ook al hebben we elkaar nog nooit gezien. Sinds de komst van Facebook lees en leef ik ook met haar en haar gezin mee.

IMG_1495

Op 3 februari is, na een zwangerschapsduur van 28 weken en 2 dagen haar zoon Vido geboren (en het is vanzelfsprekend ook de zoon van haar man Franke). Vido is niet alleen veel te vroeg geboren, maar heeft ook Spina Bifida (een open ruggetje).

En ik kan hier een heel zielig verhaal vertellen, want het is ook echt een zielig verhaal, maar ik mag hier, met toestemming van Debbie, verwijzen naar haar rampenjaar: www.kutmaarkrachtig.nl/ons-rampenjaar. Ik ben sowieso nogal emotioneel lately, maar hun verhaal raakt me. Keihard. Je ziet een gezin helemaal kapot gaan door parkeer- en benzinekosten die ze niet meer op kunnen brengen, omdat ze gewoon elke dag bij hun net-geboren zoon willen zijn. En welke ouders willen dat nou niet? Hun verhaal is des te schrijnender omdat ze thuis nog 3 kinderen hebben en daar ook voor moeten zorgen, Franke net ontslagen is en de vader van Debbie, die altijd op de kinderen paste als het nodig was, onlangs is overleden. Nou ja, lees gewoon haar blog. Echt.

Debbie en Franke vragen in een brief bij het geboortekaartje van Vido of vrienden en familie geen cadeautjes voor Vido willen kopen, maar een kleine bijdrage willen leveren aan het parkeer- en benzineprobleem waar zij elke dag tegenaan lopen.

Aan je familie en vrienden vragen om geld omdat je écht met je rug tegen de muur staat is verschrikkelijk om te doen. Debbie heeft ’t gedaan.

Debbie en Franke hebben elke andere optie, potjes, belastingen, teruggave, verzekeringen, dit, dat, alles al gecheckt en gedubbelcheckt. Die zijn er écht niet. Dit gezin heeft geld nodig. Als je al op het minimum leeft, dan raak je gewoon diep in de problemen als je dagelijks 2 keer per dag bij je zoon wil zijn (en dus 2 keer een autorit moet maken van zo’n 25 kilometer (heen en terug)).

En omdat hun situatie me raakt, komt mijn hart in actie. Helemaal Mies Bouman. Vooral omdat mijn, onze situatie nu zo fijn is. Wij hebben de periode dat mijn moeder op de Intensive Care, in het ziekenhuis, op de Schakelafdeling lag, met z’n vieren overleefd. Ook financieel. Juist financieel. Ondanks alle extra kosten die wij toen hebben moeten maken. En weet je nog, toen mijn moeder in het ziekenhuis lag? Dat ik vroeg of mijn lezers een kaartje wilden sturen? Mijn moeder heeft toen bijna 250 kaarten gekregen (!) en die kaarten hebben mijn moeder heel veel goed gedaan. Het zou zo mooi zijn als er weer zoiets zou kunnen gebeuren. Even iets liefs doen voor een ander. Het maakt een GROOT verschil.

Dus ligt er deze maand niemand van wie je houdt in het ziekenhuis? Mooi! Count your blessings! En het scheelt je toch weer minstens 3 euro aan parkeerkosten! Als je die 3 euro (of meer) over zou willen maken op het onderstaande rekeningnummer, dan verdien je een plekje in de hemel en is je karma weer gezuiverd voor de komende weken. Echt!

Het rekeningnummer van Debbie en Franke:
NL76 SNSB 0915 4607 34
t.n.v. D.D. van den Broek, te Amersfoort

Of, als dat makkelijker is, kun je een bijdrage overmaken op mijn Paypal-rekening: luna@ploesiepoesie.nl (even knippen en plakken). Ik zorg er dan voor dat het geld overgemaakt wordt op de rekening van Debbie en Franke.

Dit vind je misschien ook leuk...

33 reacties

 1. Juul schreef:

  Ik heb er ooit (bij veel bezoeken in korte tijd) een opmerking over gemaakt bij de poli. Ik kreeg toen steeds een uitrijkaart. Ik weet niet of ze dit al hebben geprobeerd, maar sommige ziekenhuizen werken eraan mee. De dames bij de poli vonden de parkeerkosten zelf ook nogal gênant…

 2. Alexandra schreef:

  Wat ik me bedacht: is het voor hen niet enorm vervelend om alle namen van de gulle gevers op de bankrekening te zien? En dat ze zich dan verplicht voelen die weer te gaan bedanken? Waar ze geen tijd en geld voor hebben… Misschien toch handiger om jouw bankrekeningnummer te geven, zeg ik onbescheiden. De mensen die dit willen doen vertrouwen jou ook meer dan voldoende om te weten dat het geld daar komt waar het moet zijn.

 3. Luna schreef:

  Nou, ik denk dat Debbie en Frank al volledig beyond dit zijn… het maakt ze op dit moment even niks uit waar het geld vandaan komt, al zullen ze iedereen ENORM dankbaar zijn… en als hun leven weer in een wat rustiger vaarwater komt, dan zullen ze vast op haar blog of Facebook iedereen in een collectief WE LOVE YOU gaan bedanken… (en dat zal ik dan weer delen hier op de site, mocht dat nodig zijn)…

 4. Iris schreef:

  Gedaan, goede actie!

 5. Alexandra schreef:

  In dat geval… done

 6. Tee schreef:

  Oh man, this brings back (not so sweet) memories. Ik ga geld overmaken. Ik weet wat het is… Waar ligt het lieve kindje? Ik weet wel dat we in het kinderziekenhuis in Utrecht met wat zeuren bij de verpleging op de NICU een uitrijkaart kregen. Een keer per dag maar, maar toch. Maar goed, de benzinekosten blijven dan natuurlijk… Ik hoop dat alles goed gaat. En dat ze nog ergere financiele malaise bespaard blijft. Ik weet wat het is… Ik duim en maak over!

 7. Luna schreef:

  Dankjewel allemaal, echt, heel erg dankjewel!!!!

 8. Marion schreef:

  Jezus, wat een verhaal. Tuurlijk ga ik wat overmaken. Mogen mensen (zoals ik) dit ook op hun FB plaatsen, met een link naar jouw site?

 9. Luna schreef:

  Ik zou het gewoon doen Marion… Debbie en Franke hebben nu gewoon geld nodig… en dat zijn geen duizenden euro’s (nou ja, zou ook heel leuk zijn), maar vooral geld om de dagen door te komen… Overleven… ze zijn al voorbij de drempel om om geld te vragen (en hoe HOOG is die drempel voor ieder mens!!!) en ze zijn met alles geholpen… Dus; link maar naar mij… en als Debbie het er niet mee eens is, dan kan ze me altijd later in elkaar komen slaan ;-)

 10. Linda schreef:

  Haha, goeie actie! Gedaan!

 11. Paul schreef:

  Wat een verschrikkelijk verhaal. Dus ik heb ook mijn bijdrage geleverd.

 12. Juul schreef:

  Done. Meteen even gedeeld op FB. twitter en Linkedin. Je weet nooit welk bedrijf dit stel misschien wel zou kunnen/willen sponsoren. Goeie actie!

 13. My Sweet Dear schreef:

  Done!! Fantastisch initiatief!

 14. daniëlle schreef:

  Ook gedaan. Ik HAAT goede doelen met die directeurssalarissen, neemt niet weg dat dit naastenliefde is. Goede actie om te delen, en wat erg dat ze het idd vragen, het lijkt me vreselijk om te moeten doen. Hoe mooi zou het zijn als er flink wat donaties komen, dat ze zien dat het helemaal niet erg is om een dergelijke oproep te doen! En dat naastenliefde dit nou net kan inhouden (en ik ben niet eens kerkelijk go figure). Ook op FB en twitter gezet in de hoop dat ik een ketting teweeg breng. Ik duim voor het hele gezin.

 15. Pixxje schreef:

  Ook een klein steentje bijgedragen. Met veel druppels krijgen we die enorme emmer ook vol!

 16. Susan schreef:

  Je hebt een hart van goud! Fijn, mensen zoals jij. Er is een bedrag hun kant op. Bedankt Luna!

 17. Alicia schreef:

  Sjonge, nooit gerealiseerd dat parkeerkosten ook een enorme kostenpost kunnen worden. Luna dank voor je goede voorbeeld, ik heb een kleine bijdrage geleverd. Hopelijk helpt het.

 18. eduard schreef:

  Vraag even na bij je ziekte kosten verzekeraar een deel of misschien alles word gedekt door de verzekering

  http://www.meerkosten.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=116&Itemid=135

  En soms hebben ziekenhuizen ook een regeling buiten de verzekering om.

  Sommige zorgverzekeraars vergoeden – onder bepaalde voorwaarden – de reis/parkeerkosten van een ziekenhuisbezoek. Deze vergoeding geldt vaak vanaf een vastgesteld bedrag aan reiskosten. Neem vooraf contact op met de zorgverzekeraar om dit na te vragen.

 19. Marijn schreef:

  Gedaan!

 20. Dennis schreef:

  Hoop van harte dat het zoveel oplevert dat ze uit de financiële zorgen zijn.
  Temeer omdat aangegeven is ( meende ik gelezen te hebben ) dat ze niet zo happig is op (achterstallige) belastingen en dergelijke wellicht even het vermelden waard dat je vrijstelling van schenkbelasting krijgt tot €2092 p/j. en (en hopelijk belangrijker) de vrijstelling geldt per schenker. Schenkingen die je in 1 jaar krijgt van verschillende mensen, hoeven niet bij elkaar opgeteld te worden. Dus mensen.. niet meer dan 2092 (in één keer) geven hé :)

 21. Shanna schreef:

  Ja voor naastenliefde! Ik heb wat overgemaakt en hoop dat het deze mensen gaat helpen – wat een r*kjaar!

 22. esther schreef:

  Done, uiteraard.

 23. Jan Folkersma schreef:

  Ja ik ga die blog dus niet lezen want ik kan daar niet tegen.
  Ik betaal zo wel. En gedaan. Op andere plekken op Da
  Internetz zal ik het Woord verspreiden. Hulde aan Luna!

 24. Pieter Huiskes schreef:

  Ik kreeg dit bericht doorgestuurd van een kennis van mij. Zal morgen ook een bijdrage leveren. Mooi deze vorm van naastenliefde

 25. Juna schreef:

  Done.
  En off topic maar ‘on’ een van de reacties: het is zo makkelijk om te zeggen dat je goede doelen HAAT ivm directeursalarissen. Zo ondoordacht ook. Aan het hoofd van elke organisatie moet je topmensen hebben. Zeker aan het hoofd van een goede doelen organisatie. Die mensen hebben behoorlijk wat studies gevolgd om op zo een plek terecht te komen. In die studies zit heel veel tijd en geld. Als ze daar geen mooi salaris voor terug krijgen zouden ze een andere baan zoeken. En reken maar dat veel van die directeuren financieel hun steentje bijdragen.

 26. Patchwork schreef:

  @ Juna> als ze heel veel studies hebben gevolgd hebben ze de samenleving ook behoorlijk wat gekost! En echt niet het volle pond terugbetaald! Dat kon nog in ’the old days’ – luxeprobleem- maar daar zijn ze nu ook van terug gekomen.10 jaar leve de (managementstudie-)lol en daarna duur ‘leidinggevend koeknuffelen’ enzo op kosten van de zaak en onderwijl exorbitant cashen terwijl hun partner opdraait voor hun mantelzorg (die trouwens zo ingeruild kan worden en dan ook weer kapitalen kost)? F*ck them, geen meelij! ’t Leven is best te doen met een Porsche minder dan de ministerpresident! En anders zoeken ze inderdaad maar een andere baan, aan de andere kant van de wereld! Passie en kunde mag best beloond worden, maar als geld de passie wordt…
  On topic: ik steun je crowdfunding, Luun! Heb zelf ervaren hoe je, als nietfamilielid, plots spontaan beland in mantelzorg, tegen financiele grenzen aanloopt, zelfs met OV! Maar dit moet natuurlijk wel structureel worden opgelost, anders is het dweilen met de kraan open! Kregen ze ook geen kinderbijslag?

 27. Juna schreef:

  @patchwork, precies passie en kunde mag best beloond worden.

 28. Goedbedoeld schreef:

  Overgemaakt, uiteraard!

 29. Pauline schreef:

  Top actie Luna. Ik heb het (ook) gedeeld en gestort!

 30. Kees Versluis schreef:

  Lieve Luna,

  je hebt een hart van goud. Natuurlijk geef ik ruimhartig. Je kunt niet het leed van de hele wereld op je schouders nemen, maar wel van een paar mensen. In de hoop dat als jezelf iets nodig hebt iemand dat voor jou ook doet.

 31. Gabrielle schreef:

  Gedaan! superlief dat je dit doet, Luna!

 1. 26 februari 2014

  […] zeg ik hardop en ik begin te lezen. Ik had vanochtend onderweg naar het ziekenhuis al gelezen dat Chantall een stukje had geschreven over en voor ons. Gisteren hebben we hierover vluchtig contact gehad, al […]

 2. 27 februari 2014

  […] Ik kreeg gisteren het geboortekaartje van Vido binnen. Vido is 12 weken te vroeg geboren en heeft Spina Bifida (een open ruggetje). Vido is het zoontje van een internetvriendin en ik leef al een tijdje met haar mee. Bij het geboortekaartje zit een brief waarin Debbie vraagt om geld i.p.v. kraamcadeautjes, omdat haar gezin het op dit moment financieel allemaal niet meer trekt. Ik schrijf een column, omdat hun problemen me echt keihard raken in m’n hart en ziel (ja, Mies Bouman is er niks bij): LUNA’S HART IN ACTIE. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *