web analytics

41

LUNA EN WEER EEN COPYCAT

Beste Anouk,

Ik heb de afgelopen maanden wel eens wakker van jou gelegen. Van jou! Iemand die ik nog nooit heb gezien! Ik heb zelfs bijna ruzie met mijn partner gehad om jou. Hij vond dat ik moest proberen je te negeren. Dat ik maar niet meer op jouw FB-timeline moest kijken, omdat ik daar gewoon iedere keer hartstikke boos van werd. En verdrietig.

Maar hé, ik denk dat jij de afgelopen maanden ook best veel aan mij hebt gedacht, gezien de dromenvangers die je al een tijdje verkoopt via Facebook en diverse andere kanalen.

Die dromenvangers lijken qua stijl namelijk wel héél erg veel op de dromenvangers die ik maak. En niet alleen qua stijl, maar ook qua manier van presenteren.

Ik wil je vragen hiermee te stoppen.

Jij kopieert mijn stijl en mijn manier van presenteren en dat lijkt me karma-technisch niet helemaal de bedoeling. Daarnaast werk jij, waarschijnlijk zwart, ver onder de prijs die ik als eerlijke ondernemer vraag (ik draag 21% BTW af over elke dromenvanger die ik verkoop en aan het einde van het jaar ook nog eens een flink percentage inkomstenbelasting).

Ik wil je nogmaals en heel expliciet vragen om te stoppen met het schaamteloos kopiëren van mijn stijl, mijn ideeën én mijn manier van presenteren. Ik denk dat je precies weet welke stijl en welke ideeën ik bedoel.

Ik wens je SWEET DREAMS,

Luna / Maaneschijn.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

41 reacties

 1. Sandra schreef:

  Nee! Hoe oneerlijk! En een slechte kopie ook nog; jouwe zijn veel mooier! Hoop dat ze haar lesje leert….frustrerend!

 2. Sandra schreef:

  Probeer het ook te zien als een compliment voor jouw mooie kunstwerkjes? Kennelijk vindt iemand ze zo mooi dat ze ze na gaat maken. Jammer dat het zo moet…

 3. Else schreef:

  Dat iemand een dromenvanger maakt – ok, en ook die kleuren ok. Maar om er dan ook A4-tjes naast te hangen (wat een super idee – het heeft jou tijd gekost dat te bedenken) en dan precies jouw teksten te kopiëren dat gaat echt een beetje ver. Want als je echt creatief bent, dan kun je zelf ook best een leuke tekst verzinnen. Vooral jouw geverfde zijn veul mooier !

 4. Else schreef:

  Misschien moet je net als haar heel Original meubels gaan maken . . . ???

 5. Debby schreef:

  tipje naar de belastingdienst?

 6. Tanja schreef:

  Goed zo!! Van je AF!

 7. Jacqueline schreef:

  Oh BAH BAH BAH, wat een kutwijf

 8. Girlzilla schreef:

  Wat ik zo bijzonder vind aan jouw dromenvangers is dat de bedeltjes die erin hangen niet zomaar bedeltjes zijn. Het zijn veertjes van vogeltjes die niemand anders heeft, bedeltjes met spirituele betekenissen en flesjes die je kunt vullen met wensen van de mensen van wie je houdt.
  Daar kan geen liefdeloze kopie tegenop van iemand die met iemand anders zijn eer gaat lopen. Ook al doet dat zeer. Ik ken dat gevoel en ook dat je zoiets niet kan en wil loslaten. Mensen zijn kut. En nu weer door.

 9. Marjan schreef:

  Sommige dingen heb je heel lang over nagedacht, om te maken, om heel veel liefde in te stoppen. jouw dromenvangers zijn zo enorm uniek, o.a. door de vogelveertjes, de flesjes, de bedeltjes, het maantje, de belletjes en de liters liefde die je erin stopt.
  Als iemand dat dan zomaar na gaat maken, zodat ze er bijna machinaal gemaakt uitzien en bijna alles letterlijk overneemt dan voelt dat als een mes in je rug… tel daar nog bij dat ze hoogstwaarschijnlijk zwart werkt en daarnaast nog ‘goede sier’ probeert te maken met haar werk door geld te doneren aan een ernstig zieke….
  Het is om kotsmisselijk van te worden….. Liefs voor jou Chantall

 10. Nina schreef:

  Ik zou me er niet druk om maken. Ze doet het voor een goed doel joh. En die van jou zijn zoveel mooier.

 11. joan schreef:

  Je weet dat de Indianen de eerste waren he? En dat je eigen dromenvangers heel karmatechnisch vol met ali express troep hangen. Gemaakt door kinderen die niets te willen hebben en waar jij over hun rug geld mee verdiend als eerlijke ondernemer, gewoon omdat het kan.

 12. Ingrid schreef:

  Goed dat je de confrontatie bent aangegaan.
  Gewoon doorgaan met jouw mooie creaties. Lekker muziekje erbij op je schattige platenspeler. Mooie Nina in releax standje op de bank. M’n liefje m’n liefje wat wil je nog meer:)

 13. Nikky schreef:

  Wat raar….immers op instagram, pinterst en Fb komen 1000 van deze dromenvangers tegen. Hetgeen betekend dat jijzelf ook niet zooo uniek bent. De manier hoe je mevrouw nu neerzet is een vorm van laster. Ik adviseer deze dame asap ook stappen tegen jou te nemen in de vorm van een aangifte bij de politie.
  En hoe onvolwassen om niet eerst een gesprek aan te gaan ipv in stilte te monitoren op FB en dergelijke en dan openbaar te bekritiseren.
  Zeg denk ik ook genoeg over jezelf. En nog 1 ding het is en blijft voor een goed doel!!

  • Luna schreef:

   Mijn stijl en mijn manier van presenteren zijn toch echt wel uniek hoor… maar dat jij dat niet ziet, dat geeft niets… Anouk zag dat wel en vond die stijl blijkbaar zo leuk en mooi dat ze het kopieerde… dat ze dat deed voor een goed doel maakt mij dan niet uit (al vind ik het erg lief en goed van haar dat ze ondanks haar ziekte toch zoveel energie gebruikt om andere mensen te helpen)… maar mijn goede doel is mijn huur en mijn creativiteit is voor mij een groot goed… zien dat iemand anders dat zomaar kopieert, dat voelt niet fijn…

 14. Dreetje schreef:

  Hé, het is een vrije markt. Je hebt echt niet het alleenrecht op het maken van dromenvangers. Waar trouwens veel teveel zut aan hangt. Check eens hoe een dromenvanger er echt uit hoort te zien.
  Beetje kinderachtig om zo te zeuren tegen iemand die toevallig hetzelfe idee heeft.
  Onderscheid je in kwaliteit en niet meer zo zeuren!

  • Luna schreef:

   Ik heb zeker niet het alleenrecht op het maken van dromenvangers… en hé, dat er zoveel dingetjes in mijn dromenvangers hangen, dat maakt mijn stijl juist uniek… ;-)

 15. Kees Versluis schreef:

  Weet je wat ik helemaal, maar dan ook echt helemaal niet begrijp? Waarom leest iemand hier die niet een zekere bewondering heeft voor Luna als uniek en waanzinnig creatief mens. En eerlijk van hart bovendien. Hoepel op hier en laat ons met rust.

 16. Pamels schreef:

  En wat ik dan weer helemaal niet begrijp Kees Versluis….dat je in meeevoud typt… who the F is “ons”?! Kun je dat eten?
  Chantal of Luna of who ever spreekt in het openbaar iemand aan, of tegen of what ever… daar mag dan toch een ieder op reageren hoe zij/hij dat wil?! Een ieder is vrij om te reageren hoe hij of zij dat nodig acht, vrijheid van meningsuiting heet zoiets. Chantal heeft een mening over Anouk, mag allemaal. Niet ieder mens hoeft het daarmee eens te zijn, ook dat mag.
  Mijn mening: ik vind de dreamcatchers van Anouk kei leuk EN betaalbaar EN voor een goed doel.

  • Luna schreef:

   Ik denk dat je vergeet dat dit hier, deze site, mijn digitale huiskamer is…
   En; de dreamcatchers van Anouk zijn inderdaad leuk, het is alleen jammer dat ze daarbij mijn stijl en mijn manier van presenteren heeft gekopieerd… de wolkjes en sterretjes heeft ze trouwens gekopieerd van een ander Nederlands bedrijf: Tiny Little Cactus… die zullen er ook wel niet zo van gecharmeerd zijn… dat ze betaalbaar zijn komt omdat Anouk geen BTW of inkomstenbelasting afdraagt over haar dromenvangers… en dat ze voor een goed doel zijn; HEEL TOF en nobel… nogmaals: mijn goede doel is mijn huur…

 17. Klaag schreef:

  Als je klaagt dat je zo’n flink percentage inkomstenbelasting moet betalen aan het eind van het jaar verkoop je of echt onwijs veel dromenvangers en verdien je genoeg, of je moet toch maar eens op zoek gaan naar een goede accountant die de juiste dingen voor je aftrekt en dus niet ook met belastingaangifte gaan doe het zelven…
  En was jij niet degene toen die ikea muizen met catnip vulde? Was ook onwijs origineel toch?
  Ik zou me niet druk maken om zo’n Anouk, je verkoopt er toch genoeg?

 18. Luna schreef:

  Gelukkig hoef ik niet alleen van de dromenvangers te leven en heb ik nog andere inkomstenbronnen… en als je mij zo goed kent, zelfs nog vanaf de Miouse, toch wel 10 jaar geleden, dan weet je ook prima wat ik hiernaast nog doe… overigens, die Miouse kun je zien als een ingekocht product wat ik geschikt maakte als kattenspeeltje door ‘m te vullen met catnip! Hartstikke origineel! Ik heb het nog niemand anders zien doen! Enne; ik heb een hele goede boekhouder die al jaren de aangifte voor mijn bedrijf doet, lief dat je je daar druk om maakt!

 19. Klaag schreef:

  Dan snap ik helemaal niet waar je je nou druk om maakt als de hele buisiness zo goed loopt en je zoveel inkomstenbelasting betaald…
  Copycats zijn van alle tijden.
  Materiaal is van niemand. Ik benadruk deze nog even. Materiaal is van niemand.
  Dromenvangers zijn er ook al tig jaren. En zo bijzonder is het nou ook weer niet qua originaliteit. (Ook een ikea muis vullen is niet een teken van blinkende originaliteit, het is wel een goed verkoopidee maar dat is heel wat anders.)
  Er hangt gewoon een hoop zooi aan een gehaakt kleedje, wat dan ook en dat is n dromenvanger..
  Als ik er een zou willen zou ik m bij jou kopen, en iemand anders vind er weer een mooi van een ander, en de ander wil een goedkoop china prul, smaken verschillen.
  Ja ik lees al mee vanaf 2002, en vind je altijd behoorlijk redelijk en grappig. Maar dit is het gewoon niet waard om je druk over te maken en je tijd aan te besteden.
  En daarbij copycats houden het altijd veel minder lang uit, en jouw productie in je eentje kan niemand bijhouden, haha.

  • Luna schreef:

   Helaas ben ik nog niet zo Zen-Boeddhistisch dat het me lukt om uit te zetten waar ik me druk om maak… kon ik het maar (al plaatsen sommige dingen (ziekte, dood) de boel natuurlijk wel in perspectief ;-)
   Copycats zijn van alle tijden, I know, en ik heb het ook al vaker meegemaakt (dat weet je dan ook, als je hier al zolang meeleest)… In dit huidige geval gaf ik er in het begin niet zoveel om, want, ach een dromenvanger die wel heel erg op mijn stijl lijkt… maar het werd steeds erger…
   En ja, het is uiteindelijk een hoop zooi aan een kleedje in een ringetje, ook dat kan ik heus wel relativeren, maar sommige dingen die ik toepas zijn toch echt wel onmiskenbaar ‘Maaneschijn’… ook daar zal niet iedereen het over eens zijn, I know… maar het werd voor mij ’te erg’… en ja, daar kan ik me dan druk om maken… ik kan beter m’n energie stoppen in leuke dingen doen met m’n moeder of nog mooiere (of meer) dromenvangers maken, I know… maar sommige dingen heb je niet in de hand en ik ben uiteindelijk ook maar een mens…
   Voor mij was de druppel dat ik een mailtje kreeg van 2 van mijn dromenvanger-klanten met daarin foto’s van de dromenvangers van Anouk die ze aanbod in een FB-verkoopgroep… Ja, als zelfs mijn klanten me al gaan mailen…
   Het is het niet waard om me druk over te maken, maar ik heb dat wel een tijd gedaan… zonde van m’n tijd, maar ik heb het van me af geschreven en nu is het ook echt van me af… (okay, bijna, bijna)… ik vind het jammer dat Anouk reageerde zoals ze reageerde (namelijk dat ik juist van haar kopieerde)… maar het is wat het is… en ik snap dat ze zich aangevallen voelt en daarom ook boos is op mij…
   Ik ga heeeeeeel hard m’n best doen om in m’n chill-modus te blijven en… na zo’n heerlijke, zonnige dag als vandaag moet dat best lukken… nogmaals; thanks voor je reactie! <3

 20. Frederieke schreef:

  Ach kijk, Anouks vriendinnetjes lezen blijkbaar ook mee 😎

 21. LL schreef:

  Kan me heel goed voorstellen dat je hiervan boos en verdrietig wordt.

 22. Arja schreef:

  Wat naar dat ze je mooie ontwerpen én presentatie van je jat. En ik vind het plakband wat jij gebruikt ook nog eens veel mooier dan dat van Anouk.

 23. GREEDY schreef:

  ….wat ziek dat jij berichten die tegen je spreken verwijderd. Immers de schilderijen die je namaakt en de muizen van Ikea…
  En etsy staat vol met je nagemaakte …fly me to the moon gedoe.
  Dus copy cat….LASTER EN SMAAD!!

 24. te ziek voor woorden schreef:

  @Esther…precies dat deed ze bij mij ook. Ze ziek voor woorden. Maar …al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel. Dus haal je stukje er maar af. En beste andere lezers trek even Etsy open….
  Daar zie je pas wie de copy cat is

 1. 18 april 2018

  […] wel. Ik trok het niet meer dat iemand mijn stijl van dromenvangers kopieerde. Het verhaal staat HIER. Had ik het anders aan kunnen pakken? Misschien. Maar het werd voor mij tijd om even in mijn eigen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *