web analytics

29

EN JE HEBT HET MAAR TE SLIKKEN

Er zijn van die dingen waar je pas over na gaat denken als je ermee geconfronteerd wordt.

Mijn moeder betaalt momenteel een zeer flink bedrag per maand voor haar verblijf in de verzorgingsinstelling, oftewel AWBZ-instelling. Mijn ouders moeten dit bedrag betalen omdat het CAK dit heeft vastgesteld. Dit bedrag, 350 euro per maand, is vooral nogal fiks, omdat alle kosten van mijn ouders gewoon doorlopen. Huur. Energie. Ziektekosten. Telefoon. Kabel. Alles. Die 350 euro is dus nogal moeilijk op te brengen voor een gezin dat het normaal altijd prima had, maar nooit breed.

Het enige dat mijn moeder thuis niet meer doet is eten. En douchen, vooruit. Maar al eet m’n moeder niet thuis, alle kosten qua eten gaan voor ons gewoon door. Wat zeg ik; onze uitgaven qua eten zijn zelfs hoger dan als mijn moeder thuis zou wonen. Want wij maken éxtra kosten.

Om 15.00 wordt de kar met eten binnengereden op de afdeling van mijn moeder en die blijft staan tot een uur of 17:00. Dan wordt de warme maaltijd opgediend. En eenieder die wel eens 2 uur bloemkool heeft warm gehouden weet; niet lekker. Mijn moeder vindt het eten dan ook niet lekker. En het is ook niet lekker, ik heb het geproefd. Dus ik kook nog bijna dagelijks voor mijn ouders. Gelukkig kookt mijn lieve tante R. ook een dagje per week en ik zorg dat ik altijd genoeg dingen in de diepvries heb voor het geval dat ik een dagje niet in staat ben om te koken, zodat mijn vader dat kan opwarmen.

Als je ziet dat je moeder de allergoedkoopste aanmaaklimonade krijgt, de limonade die bol staat van de E-nummers, de limonade onderin het schap, die van 39 cent per fles, dan ren je al snel naar de supermarkt om een fles versgeperste jus d’orange te halen.
Soms is er geen broodbeleg op m’n moeders afdeling. Of nou ja, wel hagelslag, maar alle vleeswaren zijn op. Alleen de bloedworst is nog over. Lekker! Bloedworst! Not.
Voor de lunch is er altijd soep op de afdeling. Fijn! Maar mijn moeder lust sommige soepen niet, doordat haar smaak is veranderd door alle narcoses die ze heeft gehad. Ze heeft liever een Cup-a-Soup-je en die kreeg ze ook de eerste weken. Onlangs kreeg ze te horen dat dat budgettechnisch niet meer mocht. Het werd te duur. En van zo’n bericht kan ik wel janken. Stampvoeten. Gillen. Schreeuwen! Ze betaalt 350 euro per maand voor haar zorg met verblijf! Godverdegodver!! Ik weet niet wat de kosten voor zo’n zakje soep zijn qua inkoop, maar meer dan 20 cent kan het niet zijn. En wat doe je dan als liefhebbende man en liefhebbende dochter? Dan leg je je bij zo’n mededeling neer en koop je zelf alle smaken Cup-a-Soup.
Toetjes-technisch is het ook een klein drama daar in het verzorgingshuis. De allergoedkoopste vanillevla, met een chemische smaak en met wederom een aantal E-nummers. En omdat je weet dat een toetje zo lekker weg eet én voor extra calorieën zorgt, dan zorg je ervoor dat je moeder elke dag een toetje krijgt in de smaak die zij wél lekker vindt; stroopwafel, bitterkoekjes of citroenkwark.

De verzorgers van mamma kunnen hier helemaal niets aan doen en vinden zij het waarschijnlijk net zo kut en klote als wij. Die zouden ook het liefst hun patiënten elke dag verse maaltijden voorschotelen en elke dag een gebakje bij de koffie en ’s avonds een advocaatje of glaasje wijn met een bakje nootjes en chipjes en een toastje eiersalade of paté.

Wat wij zouden kunnen we roepen: “Mamma, je moet gewoon eten wat de pot schaft daar in dat verzorgingshuis, je betaalt ervoor.” Wat de diëtiste roept: “Mevrouw van den Heuvel, u moet goed eten! U moet aankomen! Aankomen. U moet niet ondervoed raken! En hier, mevrouw van den Heuvel, hier heeft u nog een fijne Nutricia eiwitrijke shake, daar kikkert u van op. Wel elke dag drinken hoor! En helemaal op! Oh, u vindt het niet lekker? U vindt ze chemisch smaken? Nou, dan doen we er een scheutje aanmaaklimonade doorheen. Oh, u lust die aanmaaklimonade ook niet, ja, dan weet ik het ook niet meer hoor.”

Godverdomme.

Helemaal niks mis met die shakes hoor, ik ben ervan overtuigd dat ze zeker een uitkomst zijn voor mensen met slikproblemen, mensen die echt ondervoed zijn, mensen die moeite hebben met eten na een operatie, mensen die wonden hebben of mensen die niet goed kunnen kauwen. Maar vers is altijd beter! Altijd! En ik weet niet hoeveel zo’n flesje Nutricia kost, qua inkoop, maar ik denk dat het wel in de buurt komt van de 2 euro per stuk. En dan mag mijn moeder tussen de middag geen kopje oplossoep krijgen omdat dat budgettair niet meer gaat? Fuck off.

Het zijn regels. Kutregels. Het zijn afspraken. Van de levensmiddelen-industrie. De ziekenhuis-directeuren gaan fijn met de mannetjes van Unilever of Nutricia op een werkvakantie, ergens waar het warm is natuurlijk. Iets tropisch. Sint Maarten bijvoorbeeld. En dan zegt het Unilever-mannetje: “Onze product developers zijn weer goed bezig geweest! Hebben een nieuwe smaak ontwikkeld voor die eiwitrijke shakes. Tropical! Geinig hè? En alles zit erin hoor, zoals je van ons gewend bent. En de verzorgenden geven de patiënten gewoon 3 keer per dag zo’n shake. Dan blijven ze mooi op gewicht en krijgen ze alles wat ze nodig hebben gewoon binnen. Dan hoef je geen tussendoortjes voor te zetten en als het ontbijt een keer wordt overgeslagen is dat ook geen probleem. Scheelt je 40 manuren per week per afdeling van 10 personen en natuurlijk de kosten van die tussendoortjes. Nou, en dat is een enorme besparing, zie, ik heb het even voor je op papier gezet. En als je hier nou even tekent, dan gaan we volgend jaar lekker met z’n allen 2 weken vergaderen in Thailand. Zal ik nog een flesje champagne bestellen?”

Mijn moeder is weer bijna terug op haar oude gewicht. Heeft weer kleur op haar gezicht en weer wat vet op haar botten. En dat komt niet door die flesjes Nutricia, wat de diëtiste misschien denkt. Want mijn moeder kiepert die flesjes Nutricia met alle liefde door de spoelbak. Dat komt doordat mijn moeder met mijn pot mee-eet. Dat komt omdat ik bijna elke dag een kaas-worst-plankje voor m’n moeder meegeef aan m’n vader, zodat ze die ze ’s avonds bij het tv-kijken kan opeten.

Je wordt doodgegooid met campagnes als; Kies gezond. Kies bewust. Kinderen worden te dik! Eet minder vet! KIES GODVERDOMME VOOR ONZE PRODUCTEN! Kies voor Unilever! Kies voor Nutricia! En ja, natuurlijk moet er op scholen gezonder worden gegeten, we komen onze gezonde muesli-repen wel een keertje promoten, maar we willen ook graag onze automaat met Snickers, Marsen en Nutsen in de kantine zetten! En ja, we willen graag dat je producten met een ‘Ik Kies Bewust’-logo eet, maar natuurlijk staat dat logo alleen op producten van onszelf, dat is toch logisch, want wij betalen die campagne! Wij zitten in de stichting ‘Ik Kies Bewust’! Wij ZIJN de stichting ‘Ik Kies Bewust’.

Maar dan ben je oud. Dan lig je in een verzorgingshuis. En dan héb je niets meer te kiezen. En als je geen liefhebbende partner of kinderen hebt, dan wordt die Nutricia je vanzelf door je strot geduwd.

Dit vind je misschien ook leuk...

29 reacties

 1. Iben schreef:

  Het is diep triest. Ik kan me echt voorstellen dat je dat hoog zit. Gelukkig heeft ze jullie.

 2. Dionne schreef:

  Wat een gedoe. En wat doe jij het goed!

 3. Aukje schreef:

  Tsjonge jonge, waar gaat het heen met de wereld. We eten onszelf ziek en geven de zieken ziek eten.
  Fijn dat jij er bent!

 4. Irene schreef:

  Hulde voor deze rake post! :)

 5. Anneke Bakker schreef:

  Ja, zo is het.

 6. Else schreef:

  Inderdaad! Mijn cavia is net terug uit het ziekenhuis en wat zegt hij tegen de dietiste – die troep hoef ik niet. En hebben ze met al hun zogenaamde geleerdheid dan een goed alternatief, NOT dus. Wil de dietiste, die wel een alternatief weet even opstaan, want wij zitten met smart op u te wachten.

 7. Grietje schreef:

  Meer dan diep triest met een waarheid die pijn doet.
  Dit soort schrijven moet verder dan dit log… veel verder. Tot in de hoogste regionen. Tot actie!

 8. dickblogt schreef:

  Ik ben bang dat je gelijk hebt. Hebben ze ook de “verrijkte vla”? Getver! Je bent goud waard voor ze. Mijn moeder heeft er sinds kort gelukkig geen ergernis meer aan.
  http://www.dickblogt.nl/dirkje/

 9. Josefini schreef:

  Pfff, ik hoor dit steeds vaker en met steeds meer nadruk. En toch verandert er niks. Ik ben bijna bang om zelf oud en hulpbehoevend te worden. Je bent gewoon aan de goden (in de vorm van de in een dikke auto met een mooi pak en een vette bankrekening aangestelde instellingsdirecteur – en bestuursleden) overgeleverd.

  Fijn voor je moeder dat jij er nog voor haar bent. Wat vreselijk voor mensen die niemand meer hebben. Diep triest.

 10. ria schreef:

  Een hele mooie brief,die verder sturen.naar alles wat zorg is.

 11. Jealine schreef:

  Oww Chantal het is een vreselijke post maar zo waar. ALs ik het zo lees kan ik wel janken in jou plaats. Het is vreselijk, belachelijk en te schandalig voor woorden. Maar helaas de keiharde realiteit. Heel heel heel veel succes

 12. Suffie schreef:

  Meest ingrijpende leveraandoening in Nederland: Unilever.

 13. esther schreef:

  Ga naar de inspectie Chantall. Volgens de HACCP regels mag een kar met eten niet eens 2 uur op een afdeling staan. Sla ze maar om hun oren met de regels die ze niet opvolgen. Die dingen kun je tenminste hard maken..

 14. Jenni schreef:

  En dat is je dank voor een leven lang hard werken. Je word volgestopt met goedkope meuk en je betaalt er de hoofdprijs voor. Ik kan me je frustratie zó goed voorstellen. Gelukkig heeft je moeder een dochter zoals jij.

 15. Corien schreef:

  wat een onverdraaglijke ellende. En wat een fantastische dochter heeft je moeder.

 16. Marieke schreef:

  stil….

 17. peter schreef:

  ja,natuurlijk na een leven van werken en betalen,want de b.v. NL moet goed SCORE internationaal, zijn onze ouderen net als in China aangewezen op hun kinderen.

 18. Nina schreef:

  Wat Aukje zegt: we geven de zieken ziek eten. :( Raar maar waar.
  Goedkope aanmaaklimonade? Pardon?
  En op weg terug naar buiten moet je zeker eerst door een haag van rokende doktoren en verpleegsters?

 19. Berta schreef:

  Diep triest inderdaad…wat mij betreft mogen de bommen neervallen op de fabrieken van Unilever Knorr en Nutricia! (Hoewel het dan wel erg gaat stinken)

 20. patchwork schreef:

  Pfffff, van dat geld kun je thuis topmaaltijden eten! En ook nog douchen! Zeker als je zo groot inkoopt als zij!En ze betalen ook nog grootverbruiktarief qua stoken en elektra enzo.Telefoon en tv kost daar geloof ik ook nog 5 euro per dag?Samen met de kosten die jij maakt,kun je er een heel gezin van in leven houden! Kun je daar niet vanaf, van die kosten van maaltijden die ze niet gebruikt? Vinden ze zeker te ingewikkeld, al die mensen met potjes en pannetjes checken. Doen ze in Afrika wèl, moeten wij hier ook maar gaan invoeren. Gewoon ´de vervuiler betaalt´. Straks moet je pa de tv en telefoon thuis opzeggen en daar gaan kijken en bellen! En douchen.

 21. Laurent schreef:

  Oh ja, nu moet ik weer denken aan Rutte met zijn geraaskal over een glas wijn bij het eten in het verzorgingstheuis, dat dat mogelijk moest blijven.

 22. CiNNeR schreef:

  Bij mijn oma zijn ze ook zo aan het bezuinigen. Alles goedkoper, (te) slap gekookt en weinig groentes was al een tijdje gaande. Nu kregen ze ineens halve kopjes soep, halve schaaltjes appelmoes en minder maaltijd. Eet zij op de hoofdmaaltijd na nog thuis in haar aanleunwoning, in het verzorgingsdeel zijn mensen afhankelijk van dochters zoals jij. Waar er niet zoveel van bestaan vrees ik om goede en minder goede redenen.

  In ziekenhuizen is het vaak niet veel beter. Lig je op de hartbewaking, krijg je het advies weinig vet te eten maar alles wat ze serveren is vet, vetter, vetst.

  Fijn om te horen dat je moeder aan het bijkomen is trouwens. Nog heel veel beterschap meer gewenst!

 23. coach outlet schreef:

  You And coach outlet store online,you and coach leather outlet. Anyone know where I can find and authentic discount coach bag,anyone know where i can find and authentic discount coach bag. Cheap Designer Coach Handbags,cheap designer coach handbags. best coach outlet online authentic, style wholesale handbags china,best coach style wholesale coachoutlet2online china. How to spot a fake Coach Handbag,how to spot a fake coach handbag.coach outlet online http://www.outletcoach2013.com for the Everyday Woman,coach,coach outlet,authentic,online designer handbags for the everyday woman. coach outlet,coach outlet,coach outlet online,coach and Boots,coach,coach outlet,coach outlet online shoes and boots. Can be Imitation Coach Bags Truly worth Buying,can be imitation coach bags truly worth buying. The coach replica bags can be found in signature stripe,the coach replica bags can be found in signature stripe. NEW AUTHENTICcoach outlet bags DAISY SIGNATURE SCRIPT PONYTAIL SCARF 98996,new authentic coachoutletshow.net daisy signature script ponytail scarf 98996. Coach Purse And Our Deep Friendshipaffection,coach purse and our deep friendshipaffection.

 24. koekie schreef:

  Iedereen heeft recht op gezond en ècht eten. Vooral de mensen in een verzorgingstehuis die herstellen van een ziekte. Goed eten ondersteunt het herstelproces, en dat wordt nogal eens onderschat. Het is om te huilen dat het in de zorg alleen maar gaat om zakken vullen.
  Mijn beide ouders zijn (nog) gezond en in leven maar wel in de leeftijd van jouw ouders Luna. Ik houd mijn hart vast voor de toekomst.
  Je bent een inspiratie voor velen. Als de tijd daar is hoop ik net zo goed voor mijn ouders te kunnen zorgen als jij.

 25. Ada schreef:

  Zeer herkenbaar; probeer publicatie eldersen stuur een kopie naar het bestuur van de instelling.

 26. Kange Lees schreef:

  Ik ben het eens met de anderen die zeggen dat het niet tot dit blog beperkt moet blijven. Dit en nog veel erger staat ons allemaal te wachten. Budgettair kan het best wel anders denk ik. Neem alleen maar de ‘shake’. Het woord alleen al.

 27. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 28. Nicola schreef:

  Na het lezen van dit verhaal weet ik het weer: ik wil een dodelijke dosis van iets in mijn bezit hebben voor wanneer ik er een eind aan wil maken. Er zijn een paar staten in de VS waar dit wettelijk is toegestaan voor mensen die terminaal zijn. ‘Dying with dignity’ heet het. Niet dat jouw moeder zo ver is want ik lees vandaag dat het weer wat beter gaat, maar toch, men zou zoiets te allen tijde zelf moeten kunnen beslissen.
  Ik kook en eet al jaren ‘verantwoord gezond’ en raak niets met E-nummers aan, dus mocht ik ooit – God forbid – in zo’n situatie terecht komen dan zou ik (denk ik nu) liever doodgaan. Medicijnkastje open, hoppa.
  Tenzij we met z’n allen tegen een dergelijk eetbeleid gaan protesteren, verandert er nooit iets. Maar ja, waar vecht je tegen… een soort Maffia, toch?

 29. Vinden ze zeker te ingewikkeld, al die mensen met potjes en pannetjes checken. Doen ze in Afrika wèl, moeten wij hier ook maar gaan invoeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *