web analytics

6

5 EURO PER DAG CHALLENGE – DAG 1


Kijk. Dat hamsteren, dat heb ik natuurlijk niet van een vreemde. Mijn ouders hamsteren ook. Het verschil tussen mijn ouders en mij is dat zij met hun verstand hamsteren en dat ik hamster met een hongergevoel. Zo kopen mijn ouders bijvoorbeeld altijd een pak of 20 AH koffiepads als ze in de aanbieding zijn. En met aanbieding bedoelen ze; 2 voor de prijs van 1. Dus niet 3 voor de prijs van 2. Nee, ze wachten het juiste moment af, want ze weten dat de 2-voor-1-aanbieding eens in de paar weken voorbij komt en koffie is iets wat je dagelijks gebruikt. En de AH-koffiepads vinden ze het lekkerst. Ik profiteer hier altijd goed van mee. “Moet je nog koffie kind?”, is de vraag. “Ja, nou, ik heb nog wel een pak liggen hoor”, is het antwoord en vervolgens krijg ik toch 6 zakken mee naar huis. Dus ik drink bijna altijd gratis koffie. Dit is een luxe waarbij ik best wel eens even wat langer stil mag blijven staan.


Nog een luxe; gisteren aten mijn ouders bij ons, maar m’n moeder had gekookt. Van de pan ‘blote billetjes in het gras’ was nog genoeg over voor 2 personen, dus deze bak gaat nu de diepvries in. De kunst is nu om deze bak de komende maand ook op te eten.


Want… story of my life; de diepvries moet leeg. Zie hier nog een verschil tussen mij en m’n moeder; m’n moeder schrijft keurig op de diepvrieszakken wat erin zit.


Net als mijn tante Nel trouwens. Die heeft me vorig jaar een zak verse snijboontjes gegeven! Die gaat nu uit de diepvries, net als 2 ondefinieerbare stukken vlees van de beste slager van Tiel (gewonnen door m’n vader met vissen) (ja, dit wordt een goedkoop dagje).


Ook nog in de diepvries gevonden; diepvriesfruit voor 2 smoothies. Prima ontbijt.


Hier gaat het normaal gesproken mis. Ik breng samen met M. m’n dromenvanger-pakketjes weg en dat is hét moment om even een rondje door de Emté te maken op zoek naar iets om te snaaien. Of een flesje wijn.


Maar we zijn sterk en laten ons niet verleiden. Thuis vind ik een aangebroken pak crackers die eigenlijk nog best prima te doen zijn.


Ik vind ook een bakje cottage cheese van 14 februari. Sja, M. durft het niet aan.


Ik ben niet zo moeilijk en smeer deze roomkaas op m’n crackers.


Ziet er heerlijk uit en smaakt net zo heerlijk.


Het vriest buiten. En het vriest nogal hard. Ik heb ‘buiten’ gebruikt als diepvries en daardoor is alles bevroren. Ook deze broccoli die ik vorige week vrijdag kocht. Prima geconserveerd!


Tijd voor broccolisoep! Met 2 aardappelen, 1 ui en 1 bouillonblokje (ja, dat had ik allemaal nog).


Dit is keukenkastje 1.


Dit is keukenkastje 2.


Dit is m’n kruidenlade, of eigenlijk is het een kruidenladekastje en alle 4 de lades zitten vol met kruiden.


Allemaal VOL. En dat is m’n groentetrolley, bij lezers die hier al wat langer komen vast wel bekend!


Dit is m’n buitendiepvries. Alles is bevroren. Ik weet niet precies wat dat voor een effect gaat hebben op de producten, maar ik denk dat ik ze snel op moet eten. En het plan was niks weg te gooien de komende maand dus…


Dit is keukenlade 1. Vol.


Dit is keukenlade 2. Vol.


Dit is keukenlade 3. Vol.


En dit is keukenlade 4. Ook vol.


Hier gaan we het mee doen de komende maand. Als ik dan toch met een tip moet komen; pin het geld dat je uit ‘mag’ geven aan je boodschappen. Dit deed ik altijd al, maar ja, dan heb je lekker een week overzicht en daarna vergeet je de huishoudportemonnee en daarna denk je; fuck it, ik zit niet in ‘Een Dubbeltje Op Z’n Kant’, ik haal 2 van die Magnum-halve-liter-bakken.


Kijk mij hier eens een voedzame lunch hebben gecreëerd! Het is een broccolisoep met wat geraspte kaas, uitgebakken spekjes en wat geroosterde pijnboompitjes. Met daarbij een geroosterde boterham (want het brood was niet meer zo vers) met kaas.


Ik ga het avondeten maken. Uiteraard heb ik de hele dag gewerkt, maar ja, dit is een 5-euro-eten-per-dag-plog en geen normale plog! Tijdens het koken neem ik een fake wijntje; water met wat bevroren druiven.  Ik kreeg later de tip dat ik de druiven had moeten opensnijden. Goede tip!


En dit is het avondeten, waar helemaal niks mis mee is. Snijboontjes (20 minuutjes koken met een bouillonblokje), aardappeltjes uit de oven (beetje olijfolie, beetje paprikapoeder), een stuk vlees (geen idee wat het was, ik heb de helft geruild met M. voor meer snijboontjes) en een bakje cottage cheese.


Ik tik deze plog met een bordje nootjes en een paar plakjes leverworst.

Uitgaven dag 1: € 0,-

Conclusie dag 1: Met nog genoeg in de diepvries, nog 4 volle keukenlades en nog genoeg bevroren groenten buiten is het helemaal niet moeilijk om lekker en gezond te eten. Het wordt pas moeilijk na een week of 2, verwacht ik. Dan wordt het echt plannen en passen en meten. Ik heb vandaag een kalender uitgeprint waar ik elke dag op kan schrijven wat ik ga eten de komende maand, maar iets in mij vind het vreselijk om nu al te weten wat ik volgende week eet.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Marjan schreef:

  Dat is best knap…. heb je al 5 euro over voor ergens in deze maand als je trek hebt in iets heel erg lekkers.
  Klinkt het heel gek als ik zelf die lades leeg zou gaan trekken en aan de hand van de inhoud een soort van week/maandmenu zou gaan maken? Of een soort wat heb ik in huis en wat kan ik daarmee maken lijstje?
  (en wat moet ik dan op tijd uit de vriezer halen lijstje daarnaast….. ik ken mijn valkuilen ten slotte)

  Liefs!

  • Luna schreef:

   Dit ga ik ook zeker doen! De lades eens goed bekijken en daar menu’s mee maken… ben er vandaag niet aan toegekomen (was een drukke chaotische dag) (bij Climaximaal.nl is een licht Google-drama) en heb ’s avonds met mijn overbuurvrouw haar trouwkaarten gemaakt (die worden beeldschoon)… ik heb de komende dagen van de maand dus nog wat te doen, challenge-technisch gezien! ;-)

 2. C.J. schreef:

  Dat laatste zou ik ook hebben denk ik…. je zal maar net zin hebben in wat anders a.s. Maandag en dan ‘mag’ het niet van de planning.

  • Marjan schreef:

   Dan wissel je toch de dagen om? Dan eetj je toch wat er dinsdag op die lijst staat of woensdag?
   Ik maak zelf nooit een dagplanning overigens, ik vind het ook niet fijn om te weten dat ik volgende week woensdag spaghetti moet eten… Maar ik heb wel een lijst hangen met wat ik in huis heb en wat ik daarmee op dat moment zou kunnen maken. Ik kan eigenlijk wel elke dag kiezen uit 3-4 verschillende soorten maaltijden. Maar het is maar net wat je zelf prettig vindt natuurlijk.

 3. Jan Folkersma schreef:

  Ik vind het allemaal leuk en aardig en vol goede bedoelingen en zelfs knap en alles. Maar. Toch bekruipt mij een raar gevoel. Dat komt door het vrijwillige element in deze challenge. Het is jouw keuze geweest dit avontuur aan te gaan. Deze plog is de enige “stok achter de deur”. Mocht je het op een bepaald moment op moeten geven en je valt terug in je oude patroon, dan is het jammer, helaas, we hebben het geprobeerd maar gelachen hebben we wel.
  Er zijn mensen, en die kennen we allebei, waarvoor 5 Euro per dag nog veel is. Die moeten het met minder dan de helft doen. En niet vrijwillig of voor de lol, maar omdat anders het licht uit gaat of er geen water meer uit de kraan komt. Ook hebben ze geen familie in de buurt om dingen mee te delen of om op terug te vallen.
  Nogmaals: ik vind het knap en moedig en mooi dat je ons vermaakt met je budgettaire avonturen, maar weet dat er mensen zijn voor wie het dagelijkse bestaan een kwestie is van overleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *