web analytics

42

NIEMAND DOET HET

Kluun, dat is toch die kerel die allerlei vrouwen neukte terwijl z’n vrouw aan kanker stierf? Deze ongenuanceerde regel wordt nu, na het uitkomen van de film van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ weer eens dunnetjes in alle media uitgespreid. Ik word daar een beetje moe van. Hoeveel mannen gaan er niet vreemd terwijl hun vrouw 8 maanden zwanger is? Hoeveel vrouwen dragen een kind van een ander dan hun eigen partner zonder dat ooit te vertellen? Hoeveel stelletjes blijven niet nog jaren bij elkaar voor de kinderen en gunnen elkaar het licht in de ogen niet? Hoeveel mannen neuken tijdens hun midlife-crisis regelmatig buiten de deur met een 20 jaar jonger meisje van kantoor? En hoeveel van die vreemdgaanders durven dat uiteindelijk op te biechten? Weinig. En als je er dan voor uitkomt ben je blijkbaar gestigmatiseerd voor de rest van je leven. En zeker niet in staat om een nieuwe relatie op te bouwen, want eens een vreemdgaander, altijd een vreemdgaander. Toch? Ik ging vreemd terwijl de vader van mijn partner op sterven lag. Dat is het zinnetje dat van mij is overgebleven als alle nuance eruit is gehaald. Ik ben bij mijn partner weggegaan op een moment dat hij mij misschien het hardste nodig had. Niet echt iets om trots op te zijn. En dat ben ik dan ook zeker niet. Maar spijt heb ik er nog geen seconde van gehad. Want pas daarna durfde ik aan mezelf toe te geven dat ik al jaren ongelukkig was. En kon ik me afvragen waar ik in Godsnaam allemaal mee bezig was. Dat ik écht veel en veel teveel dronk, dat ik maar deed alsof het allemaal helemaal geweldig ging en dat ik de dagen maar wat doorhobbelde. Ik vertelde nooit iemand hoe verdrietig ik was. Hoe ongelukkig. Dat deed ik niet, want ik wist het eigenlijk zelf niet eens meer. En vertellen dat je ongelukkig bent betekent voor mij ook dat je er iets aan moet doen. Dat je je problemen moet oplossen. En daar was ik, en daar waren P. en ik samen, niet meer toe in staat. De dag voordat ik wegging bij P. belde ik niet naar m’n ouders om al m’n shit op tafel te gooien. Ik belde niet naar m’n beste vriendin. Ik belde niemand die dicht bij me stond. Ik belde iemand die ik 5 jaar niet had gezien. Ik belde naar m’n huidige verkering. Voor een booty call. Maar het bleek een wake up call.

Dit vind je misschien ook leuk...

42 reacties

 1. Aukje schreef:

  Soms heb je vreemdgaan of een verliefdheid nodig als laatste duwtje in de rug om daadwerkelijk bij iemand weg te gaan. Is mij ook overkomen en ik neem aan velen met mij. Het is een kutoplossing, maar wel eentje die werkt. En andersom ook, je kan je ook doodschrikken van je eigen gedrag en juist beseffen dat je je relatie wilt houden.

 2. Eerlijk zijn tegen jezelf is niet altijd de makkelijkste weg.

  Was getekend

 3. Irene schreef:

  Wees blij dat je nog wakker werd, sommigen blijven slapende! :)

 4. Moeder Luna/Vader Luna schreef:

  Blij dat je belde naar je huidige verkering !!! We love you both !!!

 5. Kaat schreef:

  Zo, is dit even je mooiste en eerlijkste stukje ooit. Bijzonder.

 6. Johannet schreef:

  Vreemdgaan vind ik niet de meest sympatieke manier van problemen aanpakken en oplossen.
  Als het toch gebeurt, is mijn advies het niet delen met de buitenwereld. Want als de problemen zijn opgelost blijft inderdaad nog heel lang het vreemdgaan rondsudderen bij de omgeving. Heeeeeel lang. Kijk maar bij Kluun, of Bill.

 7. Jill schreef:

  En toch vind ik het niet vergelijkbaar. Immers, Kluun schreef er een boek over, gaf toestemming voor een film. “Exploiteert” het feit dat hij zijn aan kanker stervende vrouw niet trouw wilde blijven. Dat doe jij allemaal niet.

 8. lin schreef:

  Ik vind je ook niet te vergelijken met Kluun.
  Jij neukte er 1, niet 10.
  En je schrijft een stuk sympathieker.
  En jij hebt een kekke bril en hij niet.

 9. lena schreef:

  Grappig dat jij de beeldvorming rond Kluun zo anders waarneemt dan ik. Ik vind juist dat hij enorm als een held en toffe en oh ja, ook nog ietwat ondeugende vent wordt neergezet. Ik hoor juist vooral overal roepen dat het zo’n prachtige ode aan de liefde is.
  Ik ben er zelf genuanceerd in: ik heb het boek gelezen en vond het mooi, en zal Kluun zeker niet alleen zien als ‘die vreselijke man die vreemdging’. Maar om hem en wat hij gedaan heeft nou uit te roepen tot een soort van held van de liefde, vind ik ook een ander uiterste. Er zijn vast allerlei redenen voor aan te voeren (waarvan ik het ongefundeerde ‘bijna iedereen doet het’ een van de slechtste vind), maar echt tof is anders.

 10. Femke schreef:

  Ik ben het helemaal met Lena eens. Heel goed verwoord! Bovendien vind ik het een heel ander geval dan jouw situatie.

  Ik blijf vinden dat je soms (in het geval van terminale kanker van je partner), misschien heel even niet aan jezelf moet denken, maar aan je partner. In het algemeen gesproken dan, want iedere situatie is anders en persoonlijk. En wij als buitenwereld weten vaak niet wat er allemaal speelt.

 11. Femke schreef:

  Ik vergat nog te zeggen: mooi & eerlijk stukje!

 12. JustMe schreef:

  @Jill, zijn inmiddels overleden vrouw heeft toestemming gegeven om een boek te schrijven over hun verhaal. Dus dat ie het nu “exploiteert” is niet waar.

  De ene partner vlucht in zo’n situatie in zijn werk, drank, drugs of het uitgaansleven. Kluun vluchtte in de armen van anderen vrouwen waarvan er een zijn grote nieuwe liefde is geworden. Tja, ieder zijn mening maar ik hoop dat niemand ooit in die situatie terecht komt waarin hij/zij wil vluchten van zijn partner omdat het leven met een ernstige ziekte teveel word.

 13. CiNNeR schreef:

  Een heel eerlijk logje en dat is bewonderingswaardig in eerlijkheid, zeker.

  Maar verder blijft het een rotoplossing. Een die ik ook niet erg begrijp moet ik bekennen. Want op het moment dat je besloot iemand te bellen voor een booty call, wist je toch al dat er van alles mis zit in de relatie? De wake up call was al geweest, de reden om een booty call te maken. Eigenlijk vraag ik me af, waarom heb je zoiets nodig om jezelf te zien of een beslissing te kunnen maken?

  Vind ik het verder erg onvergelijkbaar met Kluun trouwens. En bij Kluun speelt dan nog wel wat anders mee in mijn ogen. Niet zozeer dat hij een eeuwige vreemdganger zou zijn maar meer dat hij vlucht zodra het echt moeilijk wordt. Mensen reageren waarschijnlijk op hem vanuit de rol van potentiële partner. Wordt je ziek, zal zo’n man een andere kant uit rennen en je nog extra pijn doen op het moeilijkste moment van je leven. Daar zit het onbegrip en ook mijn onbegrip voor Kluun. Versterkt bij degenen die zo’n weg naar de dood hebben aanschouwd.

  Zelf zei hij onlangs in een intervieuw dat het niet zozeer om het vreemdgaan ging maar dat het zijn vlucht was. Zoals andere mannen/vrouwen kunnen vluchten in drank, drugs, medicatie, overmatig kopen of storten op werk. Maar blijft feit niet dat ook die vluchten pijnlijk zijn?

 14. Jill schreef:

  @Justme, toestemming?
  Ik citeer: “Toen Judith, mijn eerste vrouw, overleed in 2003 zeiden sommigen tegen me: schrijf het van je af, en zie wat er uitkomt. Ik had niet de illusie dat ik ooit mijn brood met schrijven zou kunnen verdienen, die kans is in Nederland heel klein, maar ik wilde wel dat mijn boek tot de drie beste debuutromans van het jaar zou horen. Ik wilde gelezen worden. Ik wilde verkocht worden. Niet zo maar iets van je af schrijven.”

  Zie Hart en Ziel van de Volkskrant, vandaag gepubliceerd (http://www.hartenziel.nl/artikel/Kluun__Als_kind_wilde_ik_al_impact_hebben)

  Dat riekt toch best naar exploitatie, wat mij betreft.

 15. CiNNeR schreef:

  Waarschijnlijk heb ik ook teveel aan de andere kant van de lijn gezeten om makkelijk begrip op te kunnen brengen. Mijn ex ging welleswaar niet vreemd maar heeft er ook jaren over gedaan in te zien dat hij mij eigenlijk niet leuk vond en zich zelf nogal ongelukkig maakte in onze relatie. Sterker, hij ging bij me weg om dezelfde redenen waarom ik drie jaar daarvoor weg had willen gaan (maar hij me overtuigd had dat ik het verkeerd had gezien). Daardoor werd de timing wel luizig, ik werd partnerloos en dakloos tussen de chemokuren en operatie en vele spoedopnames van mijn moeder door. Op een moment dat ik kracht nodig had voor iemand anders, brak hij mijn leven finaal af en bezorgde me een bak praktische problemen die ik wel op moest lossen.

  Bij hem kan je ook zeggen dat hij wilde oplossen op het moment dat hij zich realiseerde dat alles mis was. Een prachtige gedachte. Voor hem. Voor mij nogal anders. Had hij niet twee, drie maanden kunnen wachten? We woonden al negen jaar samen, we leefden al lange tijd prima langs elkaar heen, we hadden zelfs sexueel een open relatie. Blijkbaar waren de goede tijden en het gevoel wat er ooit was het niet waard ook eventjes stil te staan bij mijn situatie van dat moment. Was ik dat niet waard.

 16. JustMe schreef:

  @Jill, ik heb hem laatst in een interview horen vertellen dat zijn vrouw (Judith) tegen hem heeft gezegd dat hij maar een boek moest schrijven over hun verhaal.

 17. Jill schreef:

  @JustMe, de verschillende ‘waarheden’ van Kluun, wellicht ;)

 18. Luna schreef:

  @CinNNeR: Ik heb je even een mailtje gestuurd… :-)

 19. JustMe schreef:

  @Jill, of een verkeerd gequote stukje van de media? In het boek van KEVBD staat letterlijk bij het dankwoord: “Juut, voor je toestemming en je kracht”. Het lijkt mij dat die toestemming slaat op het schrijven en publiceren van hun verhaal.

 20. Lisa schreef:

  CINNeR, jouw verhaal geeft voor mij prachtig en tegelijkertijd pijnlijk aan dat het volgens Luna zo ongenuanceerde “Kluun, dat is toch die kerel die allerlei vrouwen neukte terwijl zijn vrouw aan kanker stierf” zeer genuanceerd onderbouwd kan zijn. Ik heb bewondering voor wat je hier hebt opgeschreven.

 21. Eveline schreef:

  Maar toen dit speelde zei je toch dat je niet was vreemdgegaan? Ik snap het niet meer….

  Maakt verder ook niet uit. Ik ging vreemd terwijl mijn ex stomme Playstation spelletjes speelde, en nachten op de bank sliep omdat hij niet naar boven wilde komen. Oh, en omdat hij ’s ochtends alleen even snel z’n gezicht wastte en dan dezelfde kleren van gisteren (en eergisteren en de dag ervoor en die daarvoor….) aantrok, compleet met ondergoed en sokken. Na anderhalve week dragen worden die niet echt goed schoon, ook niet na drie keer wassen… En dan vroegen mijn ouders zich af waarom ik nog niet zwanger was.. sja.

 22. Lisa (weer een andere) schreef:

  Ik vind Kluun nog steeds een grote hufter. Of ie toestemming had voor zijn vrouw of niet, interesseert me eigenlijk niet. Trouwens, niemand kan het meer nagaan… ze is er niet meer.
  Als het waar is, vind ik het een &%%ççç*ç ook omdat dit verhaal voor de rest van zijn leven, zijn dochtertje(s), zijn huidige vrouw (die vrouw die het deed met iemand waarvan zijn vrouw aan het doodgaan was, zijn familie, zijn vrouw zijn familie, zijn nieuwe vrouw d’r familie, altijd mee zal blijven spelen! Voor al die mensen, denk ik: houd het voor jezelf, ook al heb je wel of niet toestemming. Daar moet ie trouwens verantwoording aan afgeven en niet aan ons, de lezers (die wel dat K&%%%çboek hebben gekocht. Ik vond het niets, vind het niets, zal het nooit kunnen begrijpen.
  Ik ben zelfs slachtoffer van vreemdgaan, (met alle excuses van dien… en weet je dat je verliefd wordt op een ander vind ik prima, rot voor mezelf maar toon me wat respect en behandel me met respect… en niet liegen…en zeg vooral niet dat je het moeilijk had en het ook niet wist). Sorry ik heb er geen begrip voor! Nog steeds niet na al die jaren!!! En het heeft pijn gedaan, mijn vertrouwen in de liefde en de mens geschonden (het is dus niet zonder gevolgen gebleven). Nu jaren later ben ik gelukkig met een man die zijn jonge gezin ook uit elkaar heeft zien vallen, door de kanker en de dood. Hij heeft meer begrip voor Kluun… ik niet… en wat ik zie is een man die nog steeds lijdt door het verlies, door de oneerlijkheid. Ik ben blij dat je nu iemand hebt waarmee je gelukkig bent, luna. Maar ik begrijp niet waar je die booty call nodig hebt in de zin van vreemdgaan. Ik vind het laf… ik lees je al heel lang, reageer bijna nooit, maar dit vind ik too much, too personal om niet op te reageren. ik begrijp het niet, kluun niet, mijn ex niet, en eigenlijk jouw niet. Het is geen oordeel of wel maar hoe ik het voel. Ik wens je wel veel liefde en geluk met je nieuwe liefde. Zoals ik mijn ex dat ook wens met de inmiddels %ççç&///(&&% die zijn vrouw is en moeder van zijn kinderen. Vergeven doe ik niet… en vergeten helaas ook niet.

 23. Lisa schreef:

  en sorry voor de taalfouten. ik zat in de emotie-mood

 24. Lisa (die eerste) schreef:

  CINNeR, de andere Lisa en ik reageren vanuit een ander perspectief dan Luna. Ik moet zeggen dat ik Luna´s geval niet zo extreem vind, er waren geen kinderen in het spel en als ze al is vreemdgegaan dan niet langdurig, neem ik aan. Maar het valt me wel op hoe mensen in het algemeen tegenwoordig zo druk bezig zijn om hun eigen belang boven dat van een ander te stellen. Zelf heb ik twee kleine kinderen en kwam ik er ruim twee jaar geleden achter dat mijn man al 10 maanden een ander had, die nota bene 2 maanden zwanger was van haar eigen man toen ze iets met die van mij begon. Duurt echt een tijd voor je daar overheen bent. Maar waar het me nu om gaat: een maand na mijn ontdekking overleed helaas mijn vader. En het oneerlijke (in mijn optiek) is dat je door alle ellende in je dagelijkse situatie dus geen ruimte meer overhebt om nog om je vader te rouwen. Ik was stapelgek op mij vader en ik heb wel een beetje het gevoel dat mijn ex-man me dit, hoewel ongewild, heeft afgenomen. Als je wordt verlaten is het al erg genoeg, maar als er dan ook al die andere ellende bijkomt, dan is het helemaal moeilijk te behappen. Ieder geval is natuurlijk anders, maar dat mensen die dit soort dingen hebben meegemaakt moeite hebben met Kluun, dat zou ik dus niet afdoen als ongenuanceerd geblaat.

 25. Liz schreef:

  Het feit dat je blijft bij de dame/heer met wie je bent vreemdgegaan, wordt door Kluun (en ook door vele anderen) als excuus gebruikt. Dan is het minder erg? Het pijnlijke van vreemdgaan is in de eerste plaats dat het respect voor je partner weg is. De eerlijkheid en openheid. Foetsie. Daarna komt pas de pijn van met wie, waarom, hoe lang en of het standhoudt en echte gevoelens waren of juist helemaal niets waard was. Daar gaat het toch niet om. Het gaat erom dat je eerlijk bent, naar jezelf en je partner. Dus praat erover, uit respect. Het zit me dwars dat mensen niet kunnen/willen praten. In KEVBDD heeft Kluun niet 1x geprobeerd uit te leggen wat er in hem omging. Pas na tig keer vreemdgaan schreeuwt hij een keer uit dat het voor hem ook kl#te is. Maar echt praten, ho maar.

 26. blue schreef:

  …en tóch vind ik dit een heel mooie stukje !

 27. J. schreef:

  Ik heb respect voor je nuance, voor de eerlijkheid, maar toch voor de manier waarop. Het geen moddersmijten, wat makkelijker was geweest wil je “de lezer” op je hand hebben. De dingen die je weglaat, die voor jou zijn en P., daar gaat het om. Om jullie, jullie verhaal. Ook al zal je beiden je eigen waarheid hebben. Time will heal zeggen ze, laten we het hopen, voor jou maar ook zeker voor P.. Het is gegaan zoals het is gegaan, leer eruit en ga verder. Ik ben trots op hoe je het allemaal gedaan hebt na de break, want fucking hell, no way dat dat makkelijk was. En dan heb ik het niet eens over alle praktische dingen. En kiezen voor jezelf, voor je eigen geluk, dat kan alleen JIJ, niemand anders. En dat heb je gedaan. Daar is moed voor nodig (na 10 jaar). Zoveel mensen doen dat niet. Jij deed dat wel. In mijn ogen ben je “Luna die koos voor haar geluk” en ik hoop dat P. ook zijn geluk vindt, zijn draai, en voor zichzelf kan kiezen.

 28. Janneke schreef:

  De Lisa’s… Ik zat met open mond van verbazing te kijken naar het interview dat Boulevard had met Kluun en de broer van Judith. En ze liepen ook nog eens gezellig naast elkaar het shot uit. Ik zou die man z’n ogen uit willen krabben als ik zou weten dat hij met een ander lag te neuken terwijl mijn zus dood lag te gaan.

 29. CiNNeR schreef:

  @Luna: tnx! En een terug :)

  @Lisa (de eerste): erm, ik begrijp je tweede reactie niet zo goed, ik heb toch niet gezegd dat moeite hebben met Kluun gebazel zou zijn? Ik bergijp juist heel goed waarom mensen moeite met hem hebben.

 30. Lisa 1 schreef:

  CiNNeR, ik bedoelde ook niet jou, maar Luna :)

 31. Kiki schreef:

  Jeetje wat een hoop reacties betreffende Kluun en vreemdgaan. Ik vond het stukje van Luna gewoon schitterend, open en oprecht. Heb helemaal over Kluun heen gelezen…Dit is puur Luna!

 32. Brooklyn schreef:

  Jongens, jongens….het is maar seks hoor. Ik, als vrouw zijnde en mét een te jong aan borstkanker overleden moeder, begrijp die Kluun wel hoor. Een leven met een kankerpatient sucks big time!!!!!!!

  Maar mooi, oprecht stukje Luna! Life’s good!!

 33. Willem-Jan schreef:

  Wat eerlijkheid betreft is het een mooi stukje. Wat inhoud betreft absoluut niet. Vreemd gaan doe je niet. Ik ben erg benieuwd of de reacties ook zo meelevend waren geweest als de rollen omgedraaid waren.

 34. Luna schreef:

  @Willem-Jan: Ik denk dat de reacties dan net zo meelevend waren geweest, ja… Als P. zou zijn vreemdgegaan dan zouden de reacties waarschijnlijk nog véél meelevender zijn geweest… Ik heb nog nooit geschreven over het hoe en waarom P. en ik uit elkaar zijn gegaan en dat zal ik ook nooit schrijven, dat is iets tussen hem en mij en dat is nou precies de nuance waar ik het over heb. Hij is mij trouwens altijd trouw gebleven, maar als het verhaal andersom was geweest, dan was P. vast een hele grote klootzak geweest in de ogen van veel lezers, want vreemdgaan doe je niet! En dat doe je ook niet… En dat is eigenlijk precies waarom ik dit stukje heb geschreven… Want vreemdgaan is dan wel iets wat je niet hoort te doen, maar wat uiteindelijk toch velen wél doen. Ik koos er heel bewust voor.

 35. Rian schreef:

  De ene vreemdganger is de andere niet.. Daarom vind ik ook niet dat iemand die een keer een slippertje maakt vergeleken kan worden met een notoire rondneuker als Kluun.

  Ik heb 2 van z’n boeken gelezen (die lekker weglazen), de film nog niet gezien, maar dat komt vast ooit en dat zal ook vast een goede zijn. Maar ik vind hem gewoon niks. Vreemdgaan is echt niet zo moeilijk, een doodzieke vrouw verzorgen die afscheid moet nemen van haar kind is wel vrij pittig te noemen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat als je van iemand houdt, dat je dan niet stopt je l*l achterna lopen als die persoon op sterven ligt. Dat vind ik respectloos.

 36. Foef schreef:

  Ik begrijp het volkomen. Ik ben “slachtoffer” en “dader” geweest en het is allemaal niet leuk.
  Maar ik begrijp het, het gebeurt.
  Geen excuses, maar de waarheid.
  Het gebeurt vaak met een goede reden.
  Zo bij Luna, zo bij mij, zo ook toen het mij gebeurde.

 37. Mary-Ann schreef:

  Ik heb het boek van Kluun klaar liggen om te lezen. Vandaag besloot ik het voorlopig nog niet te lezen.
  Wat jouw persoonlijke omstandigheden betreft. Nee vreemdgaan doe je niet, maar soms heiligt het doel de middelen.
  Als dat nodig was om uiteindelijk voor jezelf te kiezen.. So be it !
  Iedereen neemt de beslissing op het moment dat hij/zij ervoor komt te staan.
  Mooi stuk Luna !

 38. marloes schreef:

  Mooi pareltje weer Luun..

 39. Sas schreef:

  @Luna: heel bewust kiezen voor vreemdgaan? Had je niet heel bewust kunnen kiezen voor het moeilijke gesprek, uit elkaar gaan en daarna pas een ander neuken? Klinkt alsof je vreemdgaan als breekijzer gebruikt. Kan ik niet waarderen. Wil je weg, ga dan weg. Maar doe iemand, waar je ooit van gehouden hebt, niet bewust extra pijn.

 40. Irene (een andere) schreef:

  Mooi stukje Luna, maar echt, je kan jouw vreemdgaan niet met Kluun vergelijken. Dat van jou is menselijk. Kluun is gewoon een lompe hork. Kluun neukte al in het rond voordat zijn vrouw ziek werd, en bleef dat doen tijdens haar ziekte. Niks geen uitvlucht, zo is hij gewoon. Leuk om de ziekte van je vrouw te gebruiken als excuus, maar dat is natuurlijk gewoon bullshit. Dat die man vreemdging bij het leven en zijn vrouw dat accepteerde, prima, als zij daar gelukkig mee waren moeten ze dat vooral doen. Maar kom op zeg, tijdens haar ziekte had ie toch wel ff zijn piemel in z’n broek kunnen houden om er voor haar te zijn? Ik vind het een egoistische lul. Het tweede boek vond ik echt te erg, kon het bijna niet uitlezen. Gaat ie op reis met z’n dochter en oelala ontdekt ie dat Roos de liefde van z’n leven is. KOTS. Alsof hij nu niet de boel bij elkaar neukt met andere vrouwen…

 41. Irene schreef:

  Ik denk trouwens dat het voor veel mensen niet te begrijpen is dat je vreemdgaat als het niet meer gaat tussen jou en je geliefde. Maar toch gebeurt het vaak (mij is het ook overkomen) en het is niet alsof je jezelf onder controle hebt op zo’n moment. Nu alles achter de rug is, de relatie verbroken, kan ik pas echt voelen hoe erg het is wat ik gedaan heb. Ik kon het gewoon niet aan om mijn vriend zijn hart te breken, en ja toen ben ik uiteindelijk in deze nare situatie terecht gekomen. Dat had ik nooit van mezelf verwacht. Sinds het mij is overkomen weet ik dat het iedereen kan gebeuren. Ik begrijp de felle reactie van anderen in deze post, maar zo simpel is het allemaal echt niet…

 42. JoG schreef:

  Onroerend ! :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *