web analytics

28

HEERLIJK, HELDER, HANDELTJE

Kan iemand mij vertellen waarom Heineken tegenwoordig in flesjes van 25 cl te koop is? In van die handige meeneemflesjes? Wegwerpflesjes? Wegwerpflesje van glas? Wat was er mis met de gewone flesjes van 33 cl, de blikjes van 33 cl, de flessen van 50 cl en de blikken van 50 cl? Niks zeg ik. Helemaal niks. De gewone flesjes zijn prima. Bier hoort in een flesje van 30 cl, kratje erom en klaar. Drinkt lekker vertrouwd weg. De blikjes die zijn er speciaal voor avondjes in het Vondelpark, dagje naar het bos en dorst in de trein. De flessen van 50 cl zijn er voor de grote dorst. Verschillende producten met een verschillende functie. Het ging allemaal mis bij de Longnecks van 33 cl. Precies hetzelfde bier, in precies dezelfde hoeveelheid als het blikje, maar dan in een hippe, groene, glazen verpakking, aangeprezen door een stel giraffen. Giraffen die bier aanprijzen zijn bij voorbaat niet te vertrouwen, maar 2 jaar terug lag Luna met een Heineken Longneck op een loungebank in een semi-hippe tent de coole babe uit te hangen. Zag er zeer stijlvol uit. Maar dan nu, hetzelfde groene glas als de Longneck, maar dan 8 cl minder. Waarom zou ik minder willen drinken? Ik heb net even 8 cl, oftewel 80 ml in een maatbeker gedaan. Nog geen 2 slokken is het. Nog geen 2 slokken! En als ik m’n best doe, dan is het 1 slok. Die stopt Luna in haar holle kies. Prima, al die productdifferentiatie van de bierproducenten, maar kom dan écht met iets nieuws. Iets nieuws dat goedkoper is of lekkerder. Want deze Heineken 25 cl, voegt net als het flesje Amstel Bright, de Grolsch 2.5 Pink Grapefruit, de Grolsch 2.5 Lemon en het flesje Dommelsch Ice geen fuck toe aan het hele bierassortiment.

Bill Hicks (stand-up-comedian): “By the way, if anyone here is in advertising or marketing, go kill yourself. ( ) Kill yourselves. Seriously though, if you are, do. No really, there’s no rationalization for what you do, and you are Satan’s little helpers. Kill yourselves, seriously. You’re the ruiner of all things good. Seriously, no, this is not a joke. ‘There’s gonna be a joke coming…’ There’s no fucking joke coming, you are Satan’s spawn, filling the world with bile and garbage, you are fucked and you are fucking us, kill yourselves, it’s the only way to save your fucking soul. Kill yourself.”

Dit vind je misschien ook leuk...

28 reacties

 1. Chiel schreef:

  Zit je in Singapore of zo?

  Je tijd klopt volgens mij niet meer helemaal. Tis nu half zeven hiero in A’dam.

  Maare, ze verkopen toch nog steeds de good ole flesjes, zie het als produkt-verbreding in de breedste zin van het woord. Of zoiets.

 2. Wybo schreef:

  De nieuwe flesjes .. pff.. daar zijn ze echt al maaaaaaanden mee bezig…

  wel heeeeel erg jammer van de 8 cl minder.. zo’n flesje was precies goed

 3. Wollie schreef:

  Nah, ik vindt het wel een echte verbetering hoor! Kijk, als ik “vroeger” naar een feestje ging dan ging ik zitten op een kratje bier met daarnaast een fles jenever en ging pas naar huis als die alletwee leeg waren. Nee echt, dat is hier (ok boeren gemeenschap) heel normaal. Nu echter drink ik een stuk minder als bestwel-brave huisvader dus zo’n kratje krijg ik niet meer leeg, dus en kratje met minder erin lijkt me wel ok. Nu nog een kleiner flesje hooghoud :-p))

 4. sera schreef:

  Je moet je toch ergens druk over maken…
  Het kan me werkelijk geen ene flikker schelen of ze het in 25 cl of in 33 cl schenken…
  heoft ten minste niet iedereen zijn restje meer te laten zitten in de flesjes…

  Mijn advies: get a life!

 5. Wollie schreef:

  Que Sera, sera
  whatever will be, will be
  the future is not ours to see
  que sera sera, what will be will be!

 6. Luna schreef:

  Het probleem is dat deze ‘hippe’ flesjes met minder inhoud DUURDER zijn dan de gewone flesjes…

 7. Teun schreef:

  Ja, hé, je moet wat over hebben voor je gezondheid Luna!

 8. dreadloki schreef:

  Ach lieve Luna,

  Je weet toch dat hip=duur ?
  En trendy=kost geld?

  Ik ga persoonlijk altijd voor een wodka-tje (niet gemixt in zo’n hip flesje!) en dan bij voorkeur Stolli, Absolut of Dubrowska. Vrijwel altijd hetzelfde formaat en als ze iets met die fles doen, dan is het wel dattie groter wordt :)

 9. Jeronimo schreef:

  Het flesje word bovendien groen. Want Heineken = groen. Maar zwerfglas vervuild, wat dat met groen te maken heeft.

 10. GJR schreef:

  Twee reden, freddy is dood, en de markt is er klaar voor. Freddy wilde geen export-flesjes in NL. Tegenwoordig is de druk op statiegeld flessen niet zo hoog meer, wil de appie heijn maar wat graag van de flessen opslag af, en is een groen, dun flesje milieu vriendelijker, omdat het makkelijker te recyclen is, en minder lang mee hoeft, en niet hoeft te worden schoongemaakt.

  GJR.

  P.s. Voor de kleinere drinker is er nog het voordeel van het niet zo snel warm worden.
  P.p.s. 25cl komt in 12pack karton, niet in krat.

 11. Anna schreef:

  Die 25 cl zal wel net zoiets zijn als die mini-cola blikjes. Kleine kindjes kunnen geen 33 cl blikje cola op (misschien ook geen 33 cl Heineken).
  Albert Heijn is dus niet meer de enige die “op de kleintjes let”.

 12. Kris schreef:

  Geef mij maar een Hertog, die blijft zoals ‘ie is.

  *glok,glok,glok*
  *burrrppp*

 13. Wollie schreef:

  @GJR: hmmmm… “12pack karton” zit een stuk minder makkelijk! (zeker al de eerste 11 op zijn :-))

 14. Wybo schreef:

  @ Kris, heerlijk zoals je dat verwoord!!!

 15. sera schreef:

  Alles is duurder geworden sidns de invoering van de euro, als alternatief kun je ook bier van de lidl gaan drinken, weg ergernissen en je hebt je hand nog vol met duiten!!

 16. miss bitch schreef:

  echt whatever

 17. docter_dudz schreef:

  AAAAARRRRGGGGGHHHHHH………….

  ~just killed myself~

 18. Ed schreef:

  Dan schiet me toch ook nog een quote van een stand-upper te binnen, wellicht geruime tijd bij je/jullie bekend:

  What’s the similarity between Amstel Bright and making love in a canoe?

  It’s both fucking close to water…

 19. Jan schreef:

  Op zich wel knap om met Heineken cool te zitten wezen

 20. Webpeuteraar schreef:

  Hey Luna,
  Eindelijk eens iemand die verstand heeft van humor : Bill Hicks. Ik dacht al dat ik de enige was die Bill keigoed vond.

  O ja, bij ons in België zijn bijna alle “pintjes” 25cl. Maar de kwaliteit is dan ook ietsje beter ;-)) En voor ik al die Nederlanders op mijn dak krijg : een Jupiler is echt wel beter dan een Heineken; probeer maar eens!

 21. Geertjan schreef:

  Altijd gedacht dat loggers, wat bier betreft, enkel Grolsh dronken.

 22. Flok schreef:

  Die Bill Hicks heeft gelijk, maar vergeet ’n groep vijanden: klanten. Klanten SUCK. Klanten moeten allemaal naar China, EN DAAR BLIJVEN. Klanten stellen namelijk allerlei onmogelijke eisen aan je product. En voldoe je dan eindelijk aan die eisen, dan zijn die KUTKLANTEN al naar ’n ander overgestapt! FUCK ‘EM!

 23. paul schreef:

  Ja nu fred onder de groene zoden ligt,is het te verwachten dat de veranderingen zich aandienen. We zullen zien aandeel heineken going up or going down, time will tell?

 24. Robin Stam schreef:

  Grappig citaat van Bill Hicks, vooral omdat ik zelf in dat verderfelijke reclamevak werk. Maar Luna, ik heb ooit eens gelezen dat je vriend ook in de reclame werkt. Ook als copywriter. Is dat citaat dan niet een beetje tegenstrijdig? ;)

 25. Luna schreef:

  Hahaha, touché Robin! Gelukkig moet P. zelf altijd als hardste lachen om deze grap van Bill Hicks :-)

 26. DarkShades schreef:

  Dit stukje rulez, Luna, bigtime….
  hi 5

 27. Vaardig schreef:

  Als je het mij vraagt is de 25 cl heineken gewoon een reactie op het overweldigende succes van Jupiler (en terecht!) hier in Nederland en dan met name in Brabant. Verlies van marktaandeel is niet prettig, dus een reactie formuleren is gepast. En de vele andere bier-varianten die momenteel opkomen zijn een reactie van alle brouwers op het overweldigende succes van bijvoorbeeld de Breezers. Bier is bitter, breezer zoet, verzin een overbrugging. En dat al deze varianten in een longneck komen is logisch; de consumenten (en vooral de jongeren) vragen om een longneck, dit straalt status uit. Zo’n 30 cl euro-fles is niet hip.

 28. WA schreef:

  You’ve just been citated