web analytics

21

LUNA’S DIEPVRIESCHALLENGE 2019

“Ik wil nu toch eerst de diepvries leeg gaan eten “, is 1 van de zinnetjes die ik de afgelopen 20 jaar zeer geregeld uitsprak. Ik hoor vaste lezers al denken; heb je haar weer, met d’r diepvries, want aangezien ik meer dan 18 jaar blog, denk ik dat er ook meerdere blogs of plogs over dit onderwerp zijn geschreven of gefotografeerd de afgelopen jaren. Het lukte echter nooit, dat leeg eten van diepvries. Ik deed pogingen. Ik kwam soms een heel eind, maar een volledig georganiseerde diepvries waarvan ik wist wat erin lag heb ik nog nooit gehad.

Toen ik nog met P. in Amsterdam woonde hadden we 2 inbouw-diepvriezers met allebei 3 grote lades met een totale invriescapaciteit van 200 liter. Ze zaten allebei bomvol en toen ik bij hem wegging kon ik de inhoud niet meenemen.

Met J. had ik een grote diepvries van 500 liter in de schuur die onwijs veel energie slurpte. Ook in de keuken was er nog een diepvries van 100 liter aanwezig. Iedere keer als ik een poging deed om de diepvriezers leeg te eten, bracht J. weer dozen vol frituurhapjes mee.


Een stroomzuigende diepvries van 500 liter die voor de helft vol zat met frituursnacks.

Na m’n scheiding heb ik de frituurhapjes samen met de frituurpan weggegooid, de diepvries in de schuur leeggegeten en uiteindelijk ook de diepvriezer naar het grof vuil gebracht. Ik had een klein, intern feestje toen de grote diepvries op de aanhangwagen werd geladen, maar ik had nog steeds een bomvolle diepvries van 100 liter in de keuken die bomvol zat.


Doeiiiiiiiiii!!!!! Ik was ZO trots toen!

Die bomvolle diepvries bleef bomvol, de lades konden wegens bijna vastgevroren amper meer dicht en het werd hoog tijd voor een nieuwe. Het zegt misschien heel veel dat de eerste gezamenlijke aankoop van M. en mij een Amerikaanse koelkast met diepvries was.


Kijk! En zo leeg wil ik ‘m weer hebben!

Die Amerikaanse koelkast heeft een totale inhoud van 510 liter en wordt aangeprezen met de zin ‘geschikt voor de boodschappen van een huishouden van 5 of meer personen’. Nou, maak daar maar van; ‘geschikt voor de boodschappen van een huishouden 2 personen, waarvan 1 hoarder.’

Zowel het diepvriesgedeelte als het koelkastgedeelte zit bomvol en ik word er momenteel ook zelf weer een beetje moe van dat er niks meer bij kan. Als er niks meer bij kan, betekent dat dat je ‘m eens leeg moet gaan eten! Het is zo logisch en ook zo makkelijk, maar toch krijg ik het gewoon niet voor elkaar. Ik zie steeds weer aanbiedingen die ik gewoon moet kopen en ik kook bijna standaard teveel en dat gaat dan ook weer in de diepvries. Ik laat ’s ochtends een pond half-om-half gehakt ontdooien en stop ’s avonds weer 2 keer 500 gram bolognesesaus terug in de vriezer. Zo schiet het niet op.

Daarom! De #diepvrieschallenge 2019! Het zou zeer prettig zijn als de diepvries voor het einde van dit jaar om wat brood na, helemaal leeg zou zijn! En er is maar 1 regel; er mag niets, maar dan ook niets, nieuws in de diepvries komen te liggen de komende maanden.

Wat denken jullie? Gaat het me nu wél een keer lukken? En lukt het jullie wel om de diepvries gewoon lekker overzichtelijk te houden? Of bestaan er nog meer diepvries-hoarders zoals ik? Morgen presenteer ik jullie een lijst met de inhoud van m’n diepvries. Het is gênant, dat kan ik nu alvast spoileren!

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Linda schreef:

  Hahaha…. ik dacht inderdaad… ALWEER??
  Ik ben zeer benieuwd of het je nu gaat lukken, ik wil wel komen helpen… ben zeer goed in opruimen namelijk. Maar ik denk niet dat dat de manier is waarop je de vriezer leeg wel hebben. Succes! 😊

 2. Tosha schreef:

  Ooooh zo herkenbaar, ik roep het ook al twintig jaar, en het lukt steeds niet… Ik doe mee!

 3. Perwin schreef:

  Succes! Ik heb geeneens een diepvries.

 4. Ri schreef:

  Lijst maken van de huidige inhoud en plan een eetschema waar je je aan moet houden (extreme uitzonderingen daargelaten). Mocht je toch in bulk koken, dan meteen inplannen in je eetschema voor de volgende week.

  Dit ga jij nailen! (En zo niet, we houden toch wel van je.)

  • Luna schreef:

   Ik heb een lijst gemaakt! Die zet ik morgen online… inclusief foto’s… en dat laatste; in bulk koken en dan ook meteen de volgende week inplannen, dat zou ik moeten doen om het (in 2010, haha) niet weer zo uit de hand te laten lopen! :-)

 5. DP schreef:

  Ik zelf heb gelukkig maar 3 lades in mijn koel-vries combinatie maar die zitten vaak ook bomvol. Mijn vriezer komt ook nooit helemaal leeg omdat er ook af en toe dingen in zitten die ik nooit of nauwelijks gebruik.
  Tip van mij: Stel een schema op voor de komende weken (of maanden, afhankelijk van hoe gênant) met wat je gaat eten/gebruiken vanuit de vriezer. Als je iets nieuws vers kookt, maak alleen afgepaste porties, Less is More.
  Maak een YouTube kanaal, vlog dagelijks een ontdooi-en-kook filmpje en wordt de Marie Kondo van de viezer. Wel eerst je vriezer bedanken natuurlijk ;)
  Succes en Spark Joy!

  • DP schreef:

   Marie Kondo van de viezer moet natuurlijk vriezer zijn. :)
   Grappig dat Ri bijna tegelijkertijd de zelfde tip geeft

  • Luna schreef:

   Het is waarschijnlijk voor maanden, zo gênant is het… maar… ik geef ook veel weg aan m’n ouders… maar ja, als m’n vader met vissen een vleespakket wint, dan komt er ook weer veel terug, dus eh, zo komt-ie nooit leeg hè?
   En afgepast koken… ik zou willen dat ik het kon!

 6. Anita schreef:

  Ja maar…uhhhh…kweenie…als ik kook, kook ik meestal te veel en dus vries ik een portie in en dus haal ik er ook eerst wat uit om er na weer wat in te doen…dussss…hoe ga je dat doen?…de overschotten niet meer invriezen maar je ouders/vrienden/buren de komende maanden blij maken met wat je weer eens teveel gekookt hebt?…zullen zij wel fijn vinden want volgens mij kook je ontzéttend lekker!…maar zou je knip dat ook zo fijn vinden?…moet je het wel willen?…de vriezer echt leeg?…als je nu la voor la gaat doen?…een la leeg?…dan mogen daar overschotten in van die heerlijk bereidde maaltijden van je…en niks anders!…die maaltijden moeten dan wel weer binnen uhhhh max 3 maanden opgegeten zijn?…ik denk dat als jij iets wil doen dat het je ook lukt, dát is zeker!
  Ga mijn eigen vriezer ook maar eens categoriseren…vorige maand heeeeeel veel weggegooid want verhuisd en koelkast moest een dag uitblijven en dus kon veel niet mee, ook omdat ik veel ‘vond’ en moest bekennen dat het té lang in de vriezer had gelegen en dus heb ik nu 1 la voor ‘reclame-voorraad-dingesen’…1 la voor lekkers zoals ijsjes en 1 la voor maaltijd-restanten…ben benieuwd hoe lang dat goed gaat…lol

  • Luna schreef:

   Ja, dat probleem heb ik dus ook… teveel koken… iets uit vriezer halen, daar weer teveel mee koken… maar ik ga nu echt proberen om eerst in diepvries te kijken voordat ik iets nieuws haal… ik heb voor 2 maanden vlees erin ofzo… echt erg! En m’n ouders eten sowieso al vaak mee (via de diepvries), maar die van hun is ook erg vol, hahahaha!

 7. M. schreef:

  Ik ga m’n best doen…

 8. Patchwork schreef:

  Wat een timing! Dan ga je misschien ook tegelijk de geen-plastic-verpakking september challenge winnen! 2 vliegen in 1 klap!

 9. Patchwork schreef:

  Daar is ook een app voor, dacht ik….Kun je afkicken. 😉

  • Luna schreef:

   Nee joh, echt??? Ik zou wel willen, minder plastic, maar het lijkt haast of er steeds meer plastic bij komt… alles zit in plastic… zelfs 2 lagen plastic… wij hebben wel speciaal plastic afval scheiden hier… 1 keer in 3 weken een kliko vol…

 10. Marjan schreef:

  Ha…. ik neem me dat ook voor, de vriezer leegeten, ongeveer elke maand is dat….. lukt ook niet…
  Na mijn scheiding begon ik met een vriezervakje (boven in de koelkast…) nu heb ik 3 vriezers geloof ik… (even tellen…. mensen die hem wegdoen denken op de één of andere manier eerst aan mij….) Ja, ik heb er drie…
  en die zitten allemaal net niet vol…. ik ben ook zo’n hoarder. En dan nog niet eens vol met frituurhapjes, die vriezers dan, niet ik.
  Ik ga met je meedoen, denk ik, leegeten, als de puber mee wil werken dan….. Nou ja, ik ga mijn best doen, zoals altijd..
  Zet hem op, witte muizen!!

 11. Martine schreef:

  Ik doe mee!

 12. Linda schreef:

  Jij houdt van koken en hebt een dankbare eter, maar mij lijkt het zalig, zo’n volle vriezer. Niet nadenken, gewoon iets uit de vriezer pakken. Opwarmen. Klaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *