web analytics

9

DIEPVRIESCHALLENGE WEEK 1

Op 1 september 2019 maakte ik een keurige lijst met daarop de inhoud van de diepvries. Ik haalde alles eruit, woog alles af en deed alles weer terug. Het was een nogal indrukwekkende lijst met vooral veel vlees en ik schatte in dat we daar toch zeker wel 1, misschien wel 2 maanden over zouden gaan doen om alles op te eten. Ik zou er wel zelf verse groenten bij moeten kopen en natuurlijk brood, misschien wat broodbeleg, maar verder hebben we volgens mij alles in huis (want m’n koelkast en m’n opberglades zitten ook nogal vol) (die verdienen een eigen challenge). Er zou niets nieuws meer in de vriezer gaan (behalve dan brood)! Het zou me gaan lukken! Het zou me eindelijk een keertje gaan lukken!

Nog geen uur, ik herhaal; nog geen uur, na m’n diepvries-inventarisatie kwam M. binnen met een bakje pruimencompote.

“Kijk eens hoe lief”, zei hij, “heeft tante M. zelf gemaakt.” Z’n tante is in de 80 en heel lief en onder elke andere omstandigheid had ik het superlekker en superschattig gevonden, maar nu had ik zoiets van; ja, als dit het begin van m’n diepvrieschallenge is, dan is-ie gedoemd te mislukken natuurlijk. Ik propte ’t bakje in de vriezer en concludeerde dat er nu dan ├ęcht niks meer bij paste.

De rest van de week ging het eigenlijk best goed. We aten elke dag wel iets uit de vriezer en ik kon flink wat wegstrepen van de diepvries-lijst. Van de 452 gram merquezworstjes maakte ik een ovenschotel met bloemkool, paprika en aardappeltjes, van de 540 gram pangasiusfilet maakte ik een ovenschotel met wortel, venkel, aardappel en we aten ook eindelijk weer eens een AGV’tje met de koolvisfilet en de diepvriesboontjes. Ik gaf ook een aantal bakjes aan m’n ouders mee, dus daar kwam ik helemaal makkelijk vanaf.

Ik hoefde ook amper boodschappen te doen, dus ook dat was fijn. Ik haalde voer voor Frank en Sid, voer voor Nina, de Parmezaanse kaas was op en dat is iets wat ik gewoon altijd in m’n koelkast wil hebben, maar verder had ik niks nodig. Het waren 5 prettige dagen voor de huishoudportemonnee.

Er ontstond zelfs wat ruimte in de vriezer en ik denk dat het daar is misgegaan. Als je als diepvries-hoarder, hamsteraar en koopjesjager ruimte ziet, dan moet die ruimte gevuld worden. Het was groter dan ik. Uiteindelijk kwamen er 7 nieuwe zakjes met 4 boterhammen bij, 6 bijna-gratis vlees-dingetjes (ja, weggooien is pas echt erg, dan zijn die beesten voor niks gestorven) en dus tante M.’s pruimencompote.

Als ik nu al 1 ding heb geleerd van deze diepvrieschallenge is dat het hebben van een lijst enorm veel voordelen heeft. Het maakt het veel makkelijk om te plannen (en als ik nou nog leer om een weekplanning te maken in plaats van een dagplanning, dan komt het helemaal goed) en het afstrepen van iets van de lijst voelt net zo prettig als iets afstrepen van een TODO-lijst. Ik moet alleen nog even een beter systeem vinden qua lijst. Ik wil geen digitale lijst, want ik wil fysiek kunnen strepen, maar ik denk dat een diepvriesboekje uiteindelijk handiger is dan mijn A4-velletjes.

Ik streepte de eerste week 24 dingen van de lijst af (gaat lekker makkelijk met die mini-Magnums waarvan ik het bestaan niet wist totdat ik ze tijdens de inventarisatie tegenkwam). Er kwamen 14 nieuwe dingen bij, al heb ik er van die 14 ook alweer 5 afgestreept, dus er zijn uiteindelijk meer dingen uit dan in de diepvries gegaan! Ik vind dat ik dan toch heus wel van een geslaagde eerste week mag spreken.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Tosha schreef:

  Ik riep vorige week dat ik ook mee wilde doen, maar heb geen tijd (genomen) om alles eruit te halen en op een lijst te zetten. Ik ga streepjes zetten als ik er iets uithaal, en als ik er iets indoe. Dat is de makkelijke manier vind ik. Ik heb dan alleen niet zoveel overzicht als jij hebt. Ik heb er nu drie dingen uit gehaald, en 2 dingen bij gedaan hahaha. Op naar de volgende week! Je bent beter bezig dan ik!

 2. Hans schreef:

  Niet om het een of ander…..Maar een lijstje kan ook anders…..
  Waarom geen deur of stukje muur met schoolbordkrijtverf kan je daar je lijstje bijhouden, makkelijk weg te strepen ook…
  en on top of dat alles kan het met kleurtjes, heb je meteen codeer systeem voor dagen/datums als er wel iets terug gaat.
  Het is maar een kleine tip he en misschien wordt het dan iets leuker en makkelijker.

 3. Linda schreef:

  Hahahahahaha….. hoarder… lastig he!! Maar toch al best een goed begin!

 4. Marjan schreef:

  Een uur!! Ik vind het knap! Hier is er eigenlijk alleen maar bijgekomen, vooral ijs…. maar ja, zulke fijne ijsjes in de aanbieding voor zo weinig.,… dat kon ik echt niet laten liggen….. ooh nee, er is 1 halfje brood uitgehaald…… Dus jij bent beter bezig dan ik!

 5. Rita schreef:

  Langzaam vooruit is ook vooruit ­čśü Wij hebben een schriftje met categorieen (vlees, vis, vega etc) en schrijven daar op wat erin gaat met daarachter het aantal porties en de datum. Dan weet je ook als iets te lang blijft liggen.

 6. San schreef:

  Pfff…zo heb ik een voorraadkast met allemaal voorraad aan niet-diepvries eten die ook nooit leeg raakt. Ook maar eens zo’n lijstje maken? (nee he?!)

 7. Viviane schreef:

  of wat denk je van zo’n lief klein fichebakje ? Per item dat erin zit een fiche, en een onderverdeling voor vlees, zoet, beleg etc. Haal je er iets uit dan steek je het kaartje achteraan om later – als je je echt niet kan inhouden – terug te gebruiken. Kan je niks afstrepen, maar wel zo makkelijk

 8. Else schreef:

  Misschien een tip, sinds ik zelf vis op de markt koop, lust ik geen diepvriesvis meer. En ik haal dus meestal 1 keer per week daar vis – alleen voor die ene dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *