web analytics

24

LUNA MOET HET GEWOON BIJHOUDEN

Hoe doen moeders dat toch? Het huishouden draaiende houden? Bij mijn moeder staat er nooit afwas op het aanrecht. Na ontbijt, lunch, avondeten, of borrel wordt er altijd meteen afgewassen. Bij P. en mij staat er altijd wel iets vies in de gootsteen, ook al hebben we een afwasmachine. Mijn ouders stappen elke avond onder een keurig, strak opgemaakt dekbed. Wij zijn al blij als degene die het laatst uit bed stapte het dekbed heeft rechtgetrokken. Strak opgemaakt is hier nog nooit voorgekomen. En we hebben nog nooit onder een gestreken dekbed geslapen, want strijken, dat komt hier ook amper voor. Het meeste strijkgoed komt van P. af en ik vertik het om zijn overhemden te strijken. Ik kan het wel, maar ik wil het niet, dus P. brengt braaf zijn pakken en overhemden naar de stomerij. Uit de toiletten van mijn moeder kun je als het moet drinken. Die van ons worden pas schoongemaakt als er visite komt. Mijn moeder stofzuigt elke zondag beneden én boven. Wij doen het eens per maand. Maximaal. En we hebben 4 katten. Bij m’n ouders ligt niets op een plek waar het niet hoort. Ik laat alles liggen op de plaats waar ik het het laatst gebruikt heb. Het probleem is, dat het P. en mij iets kan schelen. Dat het stof ons letterlijk en figuurlijk aanvliegt. We willen het schoon, maar we krijgen het niet voor elkaar. “Je moet het gewoon plannen’, zegt m’n moeder. “Elke dag iets doen. En daarna bijhouden.” Ik ben nu al 2 uur bezig met de keuken. Maar ik heb er geen zin meer in. Dat punt van ‘gewoon bijhouden’ ga ik nooit bereiken. Ik vrees dat P. gelijk gaat krijgen en dat het tijd is voor een huishoudster. Ik zat zelf te denken aan m’n moeder.

Dit vind je misschien ook leuk...

24 reacties

 1. Rolandow schreef:

  Ons toilet is dusdanig aangeslagen, dat je het nooit meer helemaal wit meer zult krijgen.

  Dus, nogmaals, ik ben wel wat gewend ;-)

 2. Suffie schreef:

  MMMmmm… Tiel, richting Utrecht, A27 af tot Almere… vanaf Almere de A6 en A1 op richting Amsterdam….

  Twee adressen op één dag… moet kunnen….!

 3. Rick schreef:

  De huishoudster is heilig verklaard bij ons.

 4. Max schreef:

  Moeders kunnen dat nu eenmaal wèl. Nou dacht ik dat een en ander misschien wel te combineren viel.
  Ontstoken tandvlees: zwanger.
  Schoon huis: moeder.
  Eeuhm… ideetje?

 5. Paul schreef:

  Dat kan niet: dan raakt de planning van jouw moeder in de war.

 6. Erwin schreef:

  Kan ze dan, na een bezoek aan Suffie, via Haarlem naar huis?

 7. carin schreef:

  En dan van Haarlem via Leiden weer terug naar huis. Een mooi rondje Nederland!

 8. Skar schreef:

  Mmm… heb het ook altijd bijzonder gevonden; het wonder dat moeder heet. Bij mij thuis is het ook altijd super ‘gezellige’ rommel. Alleen idd als er visite komt OF als we er ons aan gaan ergeren, dan ruimen we het op ;-) Ach ja, straks weer lenteschoonmaak… joepie!

 9. goblin schreef:

  ……..gniffel……ken je dat programma “hoe schoon is jouw huis”?
  ……….MEEDOEN!! die komen lekker je huisje schoonsoppen!

 10. Paul schreef:

  Welja, je moeder, waarom niet.

  Dorothy: Ma, I’m taking the dress back to the mall.
  Sophia: So?
  Dorothy: So I’m sorry for what I said earlier, and I’d really like it if you came along and helped me pick out another one. What do you say?
  Sophia: What do I say? I’m your mother, Dorothy. I was there for you when you needed a communion dress, I was there for you when you needed a prom dress, I was there for you when you needed a wedding dress, and frankly, I’m sick of it. Buy your own damn dress!

 11. Job schreef:

  Ik ben nu maar gaan verhuizen, mooie manier om aan schoonmaken te ontsnappen

 12. novecento schreef:

  de volgende post gaat over de overstap naar een anti-revolutionaire partij waar je gewetenswroeging over hebt?
  Bestaat dat project “Witte Illegalen ” nog?
  Een huishoudster zwart betalen, haar de ergste smerigste klussen opdringen en haar illegale status exploiteren. Het is zooo Amerikaans ! Yipppiee!!

 13. Marloes schreef:

  Jah, moeders… ongelooflijk. Die van mij is net zo. Alles is zo mooi schoon bij haar! Wij zijn een verloren generatie, vrees ik. Ik ga maar s een pan afwasssen om te koken..
  http://flylady.net/ al geprobeerd?

 14. Kristel schreef:

  Als ik ’s avonds laat thuiskom van het werk, ben ik lang blij dat ik nog eten klaarkrijg. Daarna wil ik zelfs niet dènken aan ‘gewoon bijhouden’.

 15. max schreef:

  oh god. een personal online coach. nog even en iedereen hier loopt standaard wekelijks langs bij de psychiater. lang leve amerika. driemaal hoezee!

 16. tijger schreef:

  groene zeep…
  ammonia…
  bleek…
  spiritus en paar druppeltjes dreft…

  brrr, vandaag was weer zo’n dag.

  groetz,

 17. bart schreef:

  A creative mind is seldomn tidy.

  Hoe denk je dat je knip en plakboek eruit zou zien als je precies was als je moeder. Juist.

 18. CiNNeR schreef:

  Helemaal met Bart eens. Ik ben ook zo’n creatieveling ;)

 19. Majadebij schreef:

  Ik zweer bij mijn schoonmaakster. 3 uurtjes per week is voldoende voor een grijns die vele uren langer duurt.

 20. Marloes schreef:

  Luna’s moeder is ook een creatieveling (en de mijne heeft ook zo’n plakboek), dus dat gaat niet op. :)

 21. Luna schreef:

  Marloes heeft gelijk… Mijn moeder zit ook elke avond te knippen en te plakken, maar zij heeft keurig een prullenbakje naast haar stoel staan en ruimt aan het eind van de avond alles op… ik laat het gewoon achter me liggen en ga de volgende dag weer verder…

 22. Rolandow schreef:

  Test

 23. Aardbei schreef:

  Mijn moeder vind het leuk om schoon te komen maken… een mooi excuus om elkaar regelmatig te zien…

 24. Monique schreef:

  “Elke dag iets doen. En daarna bijhouden.”
  Aaaaarrrgggghhhhhhh….of ik mijn moeder hoor!!!

  Nee, het wonderwoord blijft “visite”, de enige reden om mij echt wat te laten doen!! (En dan niet al te vaak mensen uitnodigen vanzelfsprekend!!)