web analytics

30

LUNA GAAT VERHUIZEN

“Met mij”, zei ik. “Ja, met mij”, zei Suffie, “Roland kwam met het idee om met 5 anderen een server in Amerika te kopen. Is dat misschien ook iets voor jou?” “Eh, eh, wat houdt dat precies in, een eigen server?”, vroeg ik. “En wat heb ik eraan.” What’s in it for me? Dat heb ik van Dr. Phil geleerd. Bij alles wat je doet moet je jezelf afvragen wat het je oplevert. “Nou”, zei Suffie, “heel simpel komt het erop neer dat je dan ongeveer 10 GB aan ruimte krijgt voor ongeveer 125 euro per jaar en dat je daar 20 sites onder kunt laten draaien.” “Dus dan kan ik allemaal filmpjes en muziekjes en heel veel plaatjes op www.maanisch.com zetten zonder problemen? En ik kan elke dag m’n webcam laten draaien?”, vroeg ik. Dat kon allemaal. “Maar ik snap niets van die techniek”, zei ik tegen Suffie. Dat was geen probleem. Hij en Roland waren te allen tijden bereid mij te helpen. Dus sinds een paar weken is Luna in het bezit van een stukje server in Amerika en gisteren was Roland hier om mij de basisbeginselen van internet en servers uit te leggen. Op kleuterschoolniveau. “Dus servers zijn eigenlijk hele grote computers die aan elkaar zitten?”, vroeg ik. Roland liet mij zien hoe het werkte en vertelde ondertussen over ‘nameservers’, ‘configureren’, ‘redirecten’ en ‘forwarding’. Ik snapte het. Een beetje dan. Maar na wat bierblikjes was ik het allemaal weer vergeten. Belangrijker was het zoeken naar .nl-domeinen die nog vrij waren. Want als je 20 domeinen kunt draaien voor weinig geld, dan word je hebberig. Ik wel in ieder geval. En Roland ook. Ik heb momenteel 7 eigen domeinen. Ik voel me een echte nerd. En www.maanisch.com wordt straks een domein van 4GB! Ik ga grootste dingen doen. Maar eerst virtueel verhuizen.

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

  1. Yuroen schreef:

    Dat klinkt allemaal erg veelbelovend.
    Succes met de verhuizing.
    Ik ben ook benieuwd wat je andere sites ons gaan brengen…

  2. ientje schreef:

    En ik maar klieren op mijn blogspot … ;)

  3. Max schreef:

    Computers die aan malkander zitten. In America. Ook dat nog.
    Dat is vragen om problemen in het land van de onbegrensde puriteinen…

  4. mireille schreef:

    Oh…daar kan ik voorlopig alleen nog maar van dromen…ik wil ook, wil ook!!!

  5. Paul schreef:

    Had je chantall.nl al?
    Anders pik ik die in.
    Ik geef je drie uren de tijd.

  6. max schreef:

    dank trouwens voor het tweemaal linken van maanisch.com. ik was helemaal vergeten wat de url was. dank!

  7. Kikkertje schreef:

    Hoe wil je in vredesnaam 10 GB vullen? Ik vulde destijds – 2 jaar terug – met 300 pagina’s – incl. foto’s – nog geeneens 10 Mb.

    Kijk ook eens naar http://www.cazebone.nl
    Ook van mijn hand en binnen de wetten van 10 Mb.

    Maar als een voyeur gluren naar Luna is natuurlijk ook grappig, en dat kost technisch gezien ook geen 10 Gb Luna ;)

    Zelfs als jij 2 Gb krijgt (10/5) dan nog ben je al grijs eer je dat vol hebt geplempt met foto’s van der Franz Wilhelm.

    Bon courage XXX

  8. Luna schreef:

    Neehee, we hebben totaal 50GB, dus ik heb voor mezelf 10 GB! En daarvan gaat 4GB naar deze site! Eerder kon ik weinig filmpjes of muziekjes op de site zetten… straks dus wel!

  9. max schreef:

    maar ja, veel data betekent ook veel traffic en ik neem aan dat er een limiet is aan de traffic. alles daarover heen kost geld. kikker: 10Mb is echt niks hoor. een paar filmpjes en je zit er al overheen.

  10. Luna schreef:

    Volgens mij heb ik straks 40Gb aan dataverkeer… maar ik kan het nog instellen op meer…

  11. tijger schreef:

    maar waarom in godsnaam in Amerika, is dat zoveel goedkoper?
    /me heeft beroepsmatig slechte ervaringen met servers in Amerika.

    geld wegbrengen naar Amerika… tsss… vind ik niet kunnen ;-)

    succes ermee.
    groetz,

  12. Yuroen schreef:

    Hee kikkertje,

    Ik kijken naar die site van je…. Laad ie gewoon niet! tsssss…….

  13. max schreef:

    40Gb traffic? wow. daar kom je heel ver mee. tijger: amerika? waarom niet? trouwens zowat de hele backbone van internet zit in amerika.

  14. rudy schreef:

    Ik zie enorme virtuele ATC archieven voor me… Levensgrote Journal spreads… Het leven wordt weer een stukje mooier Luna. Oja.. één van de zeven domeinnamen die je geclaimed hebt is toch wel http://www.demoedervanluna.nl he? Ik kreeg deze week een ‘spontane'(lees zonder afspraak) ATC van haar. Ze krijgt er zeker een terug. GREETZ RUDY

  15. Job schreef:

    Moet je dan ook al je verhalen en reacties in bananendozen gaan proppen?

  16. Rolandow schreef:

    Als U dit bericht ziet, is maanisch.com actief op de nieuwe server! Helaas zijn er wat reakties verloren gegaan, maar dat is nu eenmaal lastig te voorkomen.

    Naast een nieuwe webstek is maanisch nu namelijk ook voorzien van de, op dit moment, allernieuwste pivot!

  17. Fleurieus.nl schreef:

    Hip hoor! :)

  18. Paul schreef:

    Hey hey. Proficiat!

  19. tijger schreef:

    het hele archief is weg…

  20. GJ schreef:

    woei.. samen met Luna op een server!
    (ik wist wel dat we nog eens virtueel met elkaar samen zouden komen!)

  21. Morpurgo.tk™ schreef:

    Gefeliciteerd meid, geen idee wat je er verder mee gaat doen en hoe lang maar leuk voor je

  22. CiNNeR schreef:

    Klinkt goed. Nu nog even de textile uitzetten ;)

    En ben ook nieuwsgierig, waarom in Amerika en niet in Nederland?

  23. Menno schreef:

    Cinner, en anderen, het maakt niet veel uit of je in Nederland of de VS host. Meer dan 70% van alle Internet verkeer loopt via Network Operations Centers hier in Virginia, in Reston en Arlington, ongeacht waar de servers staan, en hier staan ook de “core routers” die voor de verkeersregeling zorg dragen. Plaatselijk verkeer in Nederland is voornamelijk aan het bedrijfsleven voorbehouden. Ofwel, je centjes kwamen altijd al deze kant uit. Houwen zo :)

  24. Menno schreef:

    Overigens komt je site niet sneller bij me binnen, Luna, en ik zit op de backbone in Arlington, VA. Eerder iets langzamer dan voorheen..

  25. tijger schreef:

    echt waar Menno? kan je me dan uitleggen waarom ik geen of nauwelijks Amerikaanse servers tegenkom bij een traceroute vanuit NL naar een NL server?

    groetz,

  26. max schreef:

    tijger: duh. omdat internet zo gebouwd is dat het de kortste/snelste weg neemt (even op zijn simpelst). ik ga ook niet een postbode via new york naar rotterdam sturen. jezus. desalniettemin zitten de meeste backbones in amerika (internet is ook van oorsprong amerikaans). als hier het e.a. fout gaat dan gaat het ip verkeer via amerika of via een andere backbone. das het mooie van internet. zo was internet (arpanet) ook bedoeld dat het ip verkeer altijd een weg vindt.

  27. Menno schreef:

    Tijger, backbone routers zijn uit veiligheidsoverweging niet zichtbaar in traceroute. Anders konden we het Internet morgen opdoeken.. Wat je in traceroute ziet zijn “authenticating servers” en “ISP routers” (servers en routers die door een Internet Services Provider zoals MCI of Verizon Online worden beheerd). En Max heeft een beetje gelijk, maar de kortste / snelste weg doen we allang niet meer. Al vanaf eind jaren ’80 gebruiken alle routers een protocol dat “least cost routing” wordt genoemd – per IP packet wordt gecalculeerd wat de goedkoopste route is, en daarlangs wordt het pakket gedirigeerd. De backbone is in het algemeen zo snel dat een packet dat vanuit Nederland via AT&T Los Angeles naar Berlijn reist, daar niet noemenswaard meer tijd over doet dan een packet dat van Amsterdam via DASA Augsburg naar Berlijn reist. De grootste vertraging zit in de router switching, niet in de afstand. 98% van alle “backbone traffic” wereldwijd gebruikt glasvezel, en reist dus met lichtsnelheid.

  28. max schreef:

    goeie info! wist ik nog niet. least cost routing? hoe wordt dat precies berekend?

  29. Menno schreef:

    Hier in Amerika worden diensten door openbare telecommunicatie-faciliteiten onder tarief geleverd, en al die tarieven zijn openbaar – ga naar https://retailgateway.bdi.gte.com:1490/ om de onze te zien, publicatie is bij de wet verplicht. Telcordia (het vroegere Bellcore) in New Jersey houdt daarvan een via abonnement geleverde en maandelijks geupdate CD-ROM bij, die wordt ingevoerd in de Operational Support Systems die de routers beheren. Daarbij komt nog informatie over speciale kontrakten die we met andere carriers hebben (zogenaamde ICBs), en de router weet nu wat de voorkeursroutes zijn. Uitzondering zijn klanten als de Federale Regering, Defensie, en financiele instellingen, die speciale kontrakten hebben voor gediversifieerde en prive-verbindingen, waarvoor ze extra betalen – ook dat “weet” de router via speciale klantencodes en circuit codes. E.e.a. geldt overigens ook voor voice services, die immers via digitale backbones worden getransporteerd.

  30. tijger schreef:

    backbones zijn gratis, in elk geval de backbone die in a’dam staat…
    internet verkeer binnen europa gaat zelden via amerika.

    grtz