web analytics

5

LUNA HOEFT HET NIET TE WETEN

Zo grappig om er achter te komen dat m’n moeder al 9 jaar hetzelfde onderzoek aanhaalt als ze me een wijntje (teveel) ziet drinken. Dit stukje schreef ik 15 november 2002. Totally oldskool!

“Ja, met mij. Heb je het al gehoord?”, vraagt m’n moeder meteen nadat ik de telefoon heb opgenomen. “Wat?”, vraag ik. “Dat je niet zoveel moeten drinken. Daar krijg je borstkanker van”, zegt ze. “Mam, ik ben net wakker”, antwoord ik. “Nee, maar dat je het weet. Elk glas dat je per dag meer drinkt, verhoogt het risico met 7%”, vervolgt ze. “Ja, maar mam, ik ben net gestopt met roken”, zeg ik. “Dat heeft er niks mee te maken, het is maar dat je het weet, elk glas meer per dag is al te veel”, besluit ze. En daar kon ik het mee doen. Even zoeken op internet leverde mij het volgende onderzoeksresultaat: ‘Vrouwen die 4 glazen alcohol per dag drinken hebben 32% meer kans op borstkanker dan vrouwen die geen alcohol drinken.’ Nu tik ik gemiddeld een flesje wijn per dag weg, dus ik mag me ernstig zorgen gaan maken volgens de epidemiologen die dit onderzoek uitvoerden. Maar dat doe ik later wel, als het allemaal geen zin meer heeft, want dit soort onderzoeksresultaten dienen genegeerd te worden. Van dit soort onderzoeksresultaten word ik alleen maar depressiever dan ik al was. Ik wil het ook allemaal niet weten. Niks mag. Overal krijg ik kanker van. Te vet. Te zoet. Te veel. Te weinig. Te bespoten. Te veel geurstoffen, kleurstoffen of E-nummers. Overal ga je dood van. Te veel in de zon. Te kort gebakken. Te veel gedacht. Te lang gekeken. Te weinig gesport. Te veel gestresst. Te veel geneukt. Te lang gewacht. Te laat begonnen. Te vroeg gestart. “Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je”, zei m’n moeder ook altijd. Als er iets niet goed voor je is, dan is het wel te veel weten.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Brooklyn schreef:

  Dat laatste stukje ( vanaf; overal krijg je kanker van…..) neem ik van je over en laat ik op een tegeltje zetten voor op de wc!

 2. Aukje schreef:

  Hulde voor dit stukje!

 3. Jo schreef:

  Geweldig stukje!!

 4. Marcel schreef:

  Overal waar te voor staat is niet goed….behalve tequila ;-)

 5. Bianca schreef:

  Heb zelf bortskanker gehad ( gelukkig genezen ) maar dat wijntje blijf ik drinken hoor! Je leeft maar 1 keer !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *