web analytics

19

LUNA HEEFT BUIKGRIEP

“Mamma!! Ik ben ziek. Ik heb buikgriep en ik ben zielig”, zei ik vanmorgen sip door de telefoon. “Wat nu weer?”, vroeg ze. “Zaterdagavond fietste ik 25 minuten en ik zou bijna flauwvallen. Ik had al een paar dagen last van m’n darmen, maar ik dacht dat ik best kon gaan stappen”, zei ik. “Ja, dan is het gewoon je eigen schuld”, zei m’n moeder. “Ik ben daarna niet eens gaan stappen”, zei ik verdedigend. “Ik heb gisteren de hele dag op bed gelegen en P. heeft thee gezet en een kruik gemaakt en vriendin M. is medicijnen komen brengen en een bosje bloemen.” “Hmm”, zei m’n moeder. “Heb je niks verkeerds gegeten?” “Nee, mam, ik heb gewoon een buikgriep. Ik hou niks binnen en ik ben hartstikke slap”, zei ik. “Je drinkt ook veel te veel”, zei ze verwijtend. “Mamma! Dat heeft hier niks mee te maken!” “Jij hebt altijd last van je darmen”, meldde ze rustig. “Maar dit is iets anders! Ik ben nu écht ziek!”, probeerde ik nog maar een keer. Tevergeefs. Het enige dat ik van m’n moeder verwacht is dat ze met me meeleeft: “Ah, wat vervelend voor je. Ga maar lekker op de bank naar ‘The Sound of Music’ kijken. Met een kopje soep.” Zo ging dat vroeger altijd. Maar omdat ze nu op dit moment niets voor me kan doen, geeft ze me uit onmacht maar de schuld van mijn eigen ellendigheid, met als dieptepunt: “Is het echt geen voedselvergiftiging? Ja, vorige week heb je gehaktballen gemaakt en daar heb je zeker van tevoren een rauw stukje van geproefd? Ik ken jou.” “Mamma, ik heb buikgriep”, zei ik moegeslagen. “Dat bestaat. En nu moet je ophouden er een andere verklaring voor te zoeken. Buikgriep heerst.” “Bij jullie in Amsterdam zeker?”, zei ze. “Hier in Tiel merk je er niks van.” “Ik bel je morgen wel weer”, zei ik. En toen hingen we op. Maar ik weet zeker dat ze nu onderweg is naar een boekwinkel om een beterschapkaart te halen. Die ligt morgen in mijn brievenbus.

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Hans schreef:

  Beterschap! En je hebt gelijk hoor, ook bij dreigende ziekte is er geen enkele reden om rustig aan te doen, stel je voor dat het niks was, heb je voor niks rustig aan gedaan. En ziek wordt je toch wel als dat weer nodig is!

 2. 10e schreef:

  Volgende week maandag he? Ik heb er zin in :-) Lekker beter worden hoor!!

 3. Pollie schreef:

  Veel beterschap gewenst!

 4. Suffie schreef:

  Het kan in ieder geval nooit een bacterie zijn, die hadden de zaterdagmiddagborrel namelijk nooit overleefd. Overigens, die bowl-dame, is die nog vrij??

 5. Mannetje schreef:

  “…ik weet zeker dat ze nu onderweg is naar een boekwinkel om een beterschapkaart te halen. Die ligt morgen in mijn brievenbus” Behalve als ze dit leest natuurlijk, dommie! In dat geval is ze nu naar je onderweg voor een pak ouderwetse billekoek zonder N!

 6. Luna schreef:

  Mijn ouders hebben nog steeds geen internet!

 7. Skar schreef:

  Har har har @ Mannetje.
  Wilde ook al roepen dat ze of een kaartje aan het kopen was, of nu wel, nu ze dit gelezen had :D

 8. Groentje schreef:

  Tja ik heb ook zo’n moeder. Denkt ook altijd dat het aan mij ligt als ik ziek ben. Volgens haar drink ik teveel, slaap ik te weinig en leef ik ongezond. Ik krijg geen kaartje. Maar telefoontjes of ze me niet op moet halen. Kan ze me verzorgen. Nee ik wil dan lekker thuis in me eigen huisje zijn. Beterschap Luna.

 9. blank schreef:

  Ik ben nooit ziek.

 10. frommel schreef:

  kleine meisjes worden groter en moeten nu zelf ziek zijn.

 11. henk schreef:

  Buikgriep duurt drie dagen. Het zou nu dus over moeten zijn. Sterkte ermee.

 12. Kikkertje schreef:

  Wat je moeder eigenlijk zegt is: “Doe niet zo stom Luna, vroeger aten wij bloembollen in de oorlog, kregen wij ook niet het schijt van! Jij ziet een onbesneden pik en je poept al in je stringetje”

  Zoiets :)

 13. Anne-Floor schreef:

  In Nijmegen heerst het ook, al heb ik de spierpijn-, snotter- en knallende koppijnvariant. Toch maar even verkassen naar kuuroord Tiel dan?

  In ieder geval beterschap Luna!

 14. Job schreef:

  Beterschap, laat je maar lekker verzorgen door P.

 15. Linda schreef:

  Tsja, zo’n onbesneden lul…

 16. Eveline schreef:

  Ik heb ook buikgriep! Bluuhhhhhh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *