web analytics

24

LUNA EN P. IN DE TAXI

Het regent en omdat er geen trams lijken te rijden besluiten P. en ik de eerste taxi te pakken die klaarstaat op het Leidseplein. “Naar de Prins Hendrikkade”, zeg ik tegen een chauffeurtje van net 18. “Dat is toch hier om de hoek?”, vraagt hij. Met zijn houding maakt hij duidelijk dat hij echt geen ritje gaat maken naar een straat die zich om de hoek bevindt. “Nee”, zeg ik, “de Prins Hendrikkade is bij het Centraal Station.” “Oh ja”, zegt het chauffeurtje en rijdt weg. Ik kijk P. aan en haal m’n schouders op. We staan er allang niet meer van te kijken dat het grootste deel van de Amsterdamse taxichauffeurs geen notie heeft van de straten in Amsterdam. “Ik mag niet meer over de trambaan”, meldt het chauffeurtje als we al een halve minuut onderweg zijn. “Waarom niet?”, vraag ik. Zijn ontheffing is ingenomen, vertelt hij. Wat hebben we aan een taxi die niet over de trambaan mag, vragen P. en ik ons af, maar we zijn te moe om in discussie te gaan en al helemaal te moe om weer uit te stappen, terug te lopen en een andere taxi te nemen. Zonder ontheffing doet een taxi er, zeker in het centrum, 2 keer zo lang over. Lekker dan. Ik kijk op het tellertje dat het af te rekenen bedrag bijhoudt. “Hoeveel was het begintarief eigenlijk?”, vraag ik aan het chauffeurtje. “Tarief 4”, zegt hij. “Voor in het centrum, is € 4,80.” Een begintarief van € 4,80. Het moet niet gekker worden. Zucht. We waren € 14,90 kwijt voor een ritje van nog geen 5 minuten, met een chauffeur die niet wist in welke straat hij moest zijn, die zijn ontheffing kwijt was én die liep te sjoemelen met het begintarief. Zucht. Als je tegenwoordig de Amsterdamse taxichauffeurs al niet meer kunt vertrouwen, dan vrees ik voor de toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk...

24 reacties

 1. Hans schreef:

  Heerlijk de amsterdamse taxi’s. Als niet amsterdammer me er gisteren weer uitermate mee vermaakt om de rij met “taxi’s” te zien staan voor de RAI. Een bonte kleurenregen aan taxi’s met ras amsterdammers erin. En veel onduidelijkheid is er niet wie eerst is en wie de volgende in rij is om een klant mee te nemen, maar toch was er dusdanig onderlinge mot dat er politie aan te pas moet komen.

  Wat een halfbrakke zooi zeg!

 2. Job schreef:

  Maar waren de taxi’s in amsterdam niet altijd al onbetrouwbaar?

 3. Pollie schreef:

  Is dat tegenwoordig een categorie begintarief? Zoals tarief 4 dus? Lang geleden dat ik een taxi nam dat blijkt wel.

 4. Mannetje schreef:

  Hahahaha. Wanneer waren de taxichauffeurs nog wél te vertrouwen dan?

 5. Kaatje schreef:

  Het is echt te erg voor woorden. Zo hadden wij een tijdje terug een taxi chauffeur die geen Nederlands sprak en geen benul had van de straten. Na een paar minuten zijn we uitgestapt zonder te betalen. Sorry hoor, ik betaal alleen voor zo’n dienst als ik ook krijg wat ik wil.

 6. Rolandow schreef:

  En je betaalt het ook nog?

  Anywayz, in 2006 is dat allemaal voorbij. Betaal je gewoon per km.

 7. Patty schreef:

  Wat een achterlijk gedoe zeg. Waarom ben je niet uit gestapt en een andere taxi genomen? Volgende keer wel doen hoor!

 8. Maks schreef:

  Toen ik laatst naar Java-eiland moest en de chauffeur geen enkel idee had waar de straat van bestemming zich bevond, zette hij de meter uit. De vriendin waar ik moest zijn heeft hem er telefonetisch naar toe geloodst. Het kan dus toch!

 9. frommel schreef:

  dan hafd ik me nat laten regenen

 10. Adam schreef:

  Volgende keer een TCA taxi nemen dus…

 11. Robert schreef:

  Toch maar een mooie grote ‘tweepersoonparaplu’ kopen!

 12. Rick de Kikker schreef:

  Een taxichauffeur die sjoemelt moet je gewoon beroven, dat zal ze leren.

 13. novecento schreef:

  De graaicultuur beperkt zich niet tot intiem bedoelde gangbangs.

 14. Joli(e) schreef:

  Tja… ik denk niet dat de Amsterdamse taxi chauffeurs te gebruiken zijn als representatief referentie kader bij al het andere dat gebeurt op dees aardbol.

 15. Erwin schreef:

  Fioew! Dat is me nog al wat ja. Dan heb je ook geen zin meer om fooi te geven. Toch?
  N. en ik bestelde gisteren ook een taxi heen naar een gala. En op de terugweg hadden we dezelfde chauffeur. Konden we meteen doorkletsen bij waar we gebleven waren.

 16. astrid schreef:

  Hoezo ‘tegenwoordig’? Ik vertrouw ze al 20 jaar niet meer.Maar ergerlijk is het zeker!

 17. blue schreef:

  die van die 2 persoonsplu vind ik weel een leuke suggestie :)

 18. Kikkertje schreef:

  Lieve Luun. Mijn zwager is taxichauffeur. Het klopt. 4.80 is het starttarrief. En je betaalt gewoon per gereden kilometer. Ik weet niet hoe hij gereden heeft, maar mijn zwager vond 14.90 een tikkeltje te veel van het goede. Je bent dus wederom genaaid.

 19. marcus schreef:

  ja daar was ik een jaar geleden al achter, en idd, de toekomst zal het uitwijzen! haha, goddank ben ik weg uit de slangenkuil die amsterdam heet. Trouwens, je mag tegenwoordig in Nederland vooraf onderhandelen, je kan zo bijvoorbeeld zeggen: ik wil voor 7 euro naar het centraal station, en dan kan die chauffeur beslissen of ie dat ervoor over heeft.

 20. Dr.D schreef:

  Als je tegenwoordig de Amsterdamse taxichauffeurs al niet meer kunt vertrouwen, dan vrees ik voor de toekomst.

  Goedemooorgen!!!
  Welcome back on earth!

 21. Luna schreef:

  Ik vrees helemaal voor de toekomst als de helft van mijn lezers niet snapt dat ik die laatste zin cynisch bedoelde…

 22. Broeder schreef:

  Na 11 septeber is het snel bergafwaarts gegaan met de taxi’s in A’dam!

 23. artgrrl schreef:

  Dan neem je ineens buiten de randstad een taxi, een rit van een kwartier voor 11 euro!

 24. Menno schreef:

  Onderlaatst op bezoek in Amsterdam, mijn zus haalde me op Schiphol op, en we namen een taxi naar Osdorp. De allochtone chauffeur, die had gezien dat ik moeilijk liep (ik had kort daarvoor een voetoperatie gehad, en liep met een wandelstok), deed alle mogelijke moeite zo kort mogelijk voor de deur te stoppen, en heeft daarna mijn bagage in de gang gezet. Aardige man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *