web analytics

78

LUNA EN HET BELONINGSSYSTEEM

Hoe zorg je ervoor dat je partner net zoveel in het huishouden doet als jij? Heel simpel; je moet ‘m belonen. Voor iedere huishoudelijke taak kan hij een sticker verdienen en heeft hij aan het einde van de week 10 stickers in de wacht gesleept, dan krijgt hij een cadeau. Zo ging het vroeger ook op de basisschool en dat systeem werkte prima. Uiteraard kan ik zelf ook stickers verdienen, al was het alleen maar om aan het einde van de week het scorebord met de resultaten onder zijn neus te houden en te kunnen zeggen: “Zie je wel dat ik meer doe!” De te verdienen stickers zijn afkomstig van mijn werk. Sommige gehandicapten hebben een agenda en aangezien de meeste niet kunnen schrijven wordt deze agenda voorzien van stickers met daarop pictogrammen van bijvoorbeeld een afwasborstel, een wasmachine of een stofzuiger. Voor de gehandicapten is het dan duidelijk dat ze die dag moeten afwassen, wassen of stofzuigen. Er zijn echter ook stickers met ‘leuke dingen’, zoals een verjaardagstaart, een zwemmend mannetje of een koffer. Het scorebord had ik opgehangen met een begeleidend briefje voor P. en 3 stickers van mij, ik had immers vandaag de afwas gedaan, de was opgehangen en de badkamer schoongemaakt. Toen ik thuiskwam had P. er 2 stickers opgeplakt; 1 van een boodschappenkarretje en 1 van een slapend mannetje. Die laatste telt natuurlijk niet en na een grondige discussie begreep hij dat best. De beloning van deze week is een kaartje voor het concert van Luka Bloom in Carré. Ik heb vandaag 2 van de laatste kaarten gekocht. Als P. mij aan het eind van de week niet 10 verdiende stickers kan laten zien, gaat het feest niet door. Dan ga ik naar Luka Bloom met de inzender van de meest leuke reactie.

Dit vind je misschien ook leuk...

78 reacties

 1. Rick schreef:

  Stickerplan klinkt geniaal Luna. Waar zijn die stickers te krijgen ?

  Hierbij wens ik P. veel succes met halen van zijn benodigde 10 stickers ( slapende mannentjes niet meegerekend ). Hoe dan ook veel plezier met het concert van L. Bloom Luna.

 2. DirtyDiana schreef:

  hahahahahaha!

  Luna goes… heropvoeding

 3. Mikel schreef:

  Anders kan je altijd nog hardere maatregelen nemen, zoals zijn sigaretten op het balkon leggen…

  …Hoe is dat de vorige keer eigenlijk bevallen?

 4. Poltje schreef:

  Hmm……..leuke reactie….

  Ik ben net vastgetaped aan mijn stoel door mijn collega’s en zo de lift in gezet en ben door het hele bedrijf gestopt met de lift terwijl ik vastgetaped zat. Gelukkig kon ik er na 4 verdiepingen een beetje uit komen.

  Dit dus allemaal net gebeurd te Amsterdam!

 5. puar schreef:

  hoeveel stickers voor een pijpbeurt?

  of levert dat alleen maar stickers op?

 6. anoniem schreef:

  Beste Luna. Een van de stichters van de spam van je comments afgelopen vrijdag was Eelke icqnr: 10955328
  http://www.eelke.com
  http://www.cs.rug.nl/~eelke
  http://research.eelke.com

  Het moet een keer afgelopen zijn met deze sukkels!

 7. Trash schreef:

  Maar ondertussen zelf lekker anoniem blijven?
  Anyway, wie is die Luka Bloom eigenlijk? (of laat ik me hier wel heel erg mee kennen)

 8. slappezever schreef:

  hahaha luna, dit is cool. ik denk alleen wel als mijn vriendin dit zou lezen ze het ook zou willen invoeren. hmm. niet goed.

  anoniem
  zielige rukker
  wees een vent / wijf en zeg wie je bent.

 9. juansi.com schreef:

  Waarom wordt er zo moeilijk gedaan als er anoniem staat. Als ik er Piet neer had gezet dan had niemand mij een zielige rukker gevonden?

  Eelke is een vriend van mij en daarom heb ik ipv mijn naam anoniem neergezet. Niet dat hij het niet mag weten… Duzzz…

  SUCCES jongens, maar spam dit commenttooltje nu niet met dit soort onzin. Daar heeft Luna deze log niet voor!!!!

 10. Flashheart schreef:

  Ik heb echt een beetje met P. te doen, die arme jongen….

 11. KJ schreef:

  Ik denk niet dat P als een arme jongen moet worden omschreven. Een rijke vent lijkt me een betere omschrijving. Ten eerste is Luna in zijn ‘bezit’.(uiteraard zal dit worden ontkend maar wij lezen gewoon dwars tussen de regels door) Ten tweede heeft hij het voordeel dat hij niet al de problemen van Luna met haar hoeft te bespreken maar daarin gesteund wordt door een digitaal netwerk.
  En dan mag hij ook nog naar Luka met Luna. Voor een oudere man niet slecht.

 12. paradox schreef:

  volgens mij wil P. een betere beloning.

 13. Puar schreef:

  (wie mij wil imiteren moet IN IEDER GEVAL mijn naam goed spellen, met een hoofdletter P dus!!! Helaas zijn er van die zielige figuren die zelf niet durven te spammen en dat alleen doen onder de naam van iemand die zich in het verleden al eens heeft bediend van niet al te bedekte bewoordingen, tengevolge waarvan deze persoon (ondergetekende dus) sneller ter discussie komen te staan)
  (Mocht dat Mixie blijken te zijn: Sukkel spam maar onder je eigen nick anders verbouw ik je huis wel even!!!)

  Maar even terug ontopic:
  Uhm… Eigenlijk had ik een grappige opmerking willen plaatsen maar in mijn opwinding (tijdens het schrijven van bovenstaand stukje) ben ik dat weer helemaal vergeten.

  Wil ik nog wel even toevoegen dat juansi.com behoorlijk triest bezig is!

  Trouwens, voelt P. zich onder deze maatregel wel goed? Je behandelt hem nu als een gehandicapte, maar misschien vindt hij die vergelijking helemaal niet opgaan!!

 14. Luka schreef:

  When I look at you,
  I see your power
  But when your blues come around,
  You’re so hard on yourself
  Somebody needs you,
  You always come through
  You let nobody down
  But when you’re low,
  Where do you go
  Who helps you come around…

  Laat P dat genot horen en neem m mee naar Luka, daarna draait hij bij..

 15. Chrestomanci schreef:

  eh, leuke reacties ben ik niet goed in, zeker niet onder druk. Anyway, het ziet er naar uit dat je per ongeluk in een rollenpatroon bent gedonderd Luna. Het lijkt eerlijk gezegd wel the strugle die mijn moeder met mijn vader had. Ik hoop dat P. genoeg doet voor 10 stickers.ciao!

 16. Frank schreef:

  Ik vindt dat P. ook stickers met een abeelding van Luna in voorraad moet hebben….en indien van toeapssing ook op de lijst plakken

 17. Wolfje schreef:

  Luna, ik zou lekker met P gaan als ik jou was en om in de stemming te komen, samen door het huis dansen op “you couldn’t have come at a better time”, stickers of geen stickers….(of Flash moet natuurlijk nog even leuk uit de hoek komen!)

 18. Puar schreef:

  Puar is een beetje zielig.

  Puar geniet er namelijk van als hij andere kan afzeiken, maar als anderen hem een keer in zijn blote gat zetten door zijn nick te gebruiken, dan gaat Puar een beetje huilen.

  Puar vindt het nodig om anderen te kwetsen om zijn eigen gelijk en lol.

  Puar en Mixologist zijn eigenlijk een beetje gelijk

  Puar kan anderen niet in hun waarde laten en wil dat anderen hem wel respecteren.

  Puar maakt grapjes ten koste van anderen.

  Puar respecteerd anderen dus ook niet.

 19. slappezever schreef:

  puar en mixologist hebben wel de ballen om onder hun EIGEN naam te reageren. snitch.

 20. Puar schreef:

  Puar-imitator: Ruik ik daar ‘Suffie’-taalgebruik? Of probeer je nu net te doen alsof en wil je Suffie daarmee in een kwaad daglicht zetten?

  Anyway, ik vind het persoonlijk behoorlijk triest dat je een nick van iemand anders gebruikt. Maar dat ik daardoor in m’n ‘blote gat’ sta? Ik lig er ’s nachts niet om wakker!
  > Puar vindt het nodig om anderen te kwetsen om zijn eigen gelijk en lol.
  Ik zal niet ontkennen dat ik op dat stukje van vrijdag de boel wat heb op zitten ruien, je kunt het zelf nalezen. Dat mensen mijn gezever van toen serieus nemen dat moeten ze zelf weten, maar iemand met een beetje intelligentie kijkt daar dwars doorheen.
  > Puar en Mixie zijn een beetje gelijk
  Yeah right. Met dat verschil dat ik slim ben en Mixie niet ;)
  > Puar kan anderen niet in hun waarde laten en wil dat anderen hem wel respecteren.
  Wat dat eerste betreft: ik confronteer mensen met de waarheid. Maar de waarheid is in het algemeen niet wat de mensen willen weten/zien, en ervaren deze als kwetsend en denigrerend. Wat dat tweede betreft: dat willen we toch allemaal??
  > Puar maakt grapjes ten koste van anderen.
  Praktisch alle humor is humor ten koste van anderen. Vertel jij anders eens een mop die NIET ten koste gaat van iemand anders (zul jij eens zien hoe moeilijk dat is). Je moet echter de humor zien in zijn relatieve omgeving, altijd relativeren.
  > Puar respecteerd anderen dus ook niet
  Ach… Verkeerde argumenten leiden vanzelf tot een verkeerde conclusie, moet ik hier nog verder over gaan?

  Oh ja, mag ik er aan toevoegen dat ik niet dyslectisch ben en dat ik in het algemeen koude rillingen krijg van zulke storende d/t fouten?

  Zo, de bal ligt weer bij jou, “Puar”!

 21. Chrestomanci schreef:

  Luna, wat ik me nu afvraag, kan P. ook weer stickers verliezen, als hij bv een afgesproken taak niet doet.

  for instance:

  Luna: P. Zet jij de vuilniszakken morgen even buiten, na As the World turns?

  P.: Ja tuurlijk doe ik dat wel even.

  volgende morgen…

  P.: nou dat was weer een leuke aflevering, ff een sigaret, jee heb je die dingen nou weer op het balcon gelegt… grrrr.

  kwartier later…

  P.: Ok luna, ik ga naar mijn werk tot vanavond.

  Luna draait zich nog even om en mompelt zacht: Vergeet niet de vuilnizzzzzzzzzzzzzzzz

  Luna staat een uurtje of 3 later op. Neemt een douche, strijkt een bloesje, gaat naar de keuken voor een lekkere boterhammetje appelstroop en een kopje capucino.

  Luna: Potverdorie PEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!! Heeft ie de vuilniszakken niet buiten gezet. Sticker eraf….

  Wat is de moraal van dit verhaal? Eh kweetniet.

  the end

 22. Luna schreef:

  Tuurlijk kan hij ook stickers verliezen, maar er zijn ook dubbele en driedubbele stickers te verdienen. Kattenbak verschonen = 2. Strijken = 3.

 23. Chrestomanci schreef:

  Kijk daar had ik weer niet aan gedacht….

 24. Puar schreef:

  Nou, da’s simpel dan. Gewoon 5x op 1 dag de kattenbak verversen!

 25. Dave schreef:

  Hmm nu begrijp ik waarom Charis geen reactie afdeling heeft… Wat een trieste figuren zitten er hier toch tussen ppff… Get a life!

 26. Puar schreef:

  Om over na te denken: “Hmm nu begrijp ik waarom Charis geen reactie afdeling heeft… Wat een trieste figuren zitten er hier toch tussen ppff… Get a life!”

 27. tijger schreef:

  tijgertje hoopt dat het werkt bij P.
  zo’n beloningssysteem werkt bij kleine kinderen in elk geval niet altijd, weet tijgertje.

  tijgertje heeft wat ideetjes gekregen voor leuke stickertjes, vriendelijk bedankt! ;-)

  plakze en veel plezier bij LB.

  pootje van tijger

 28. mixologist schreef:

  en die zogenaamde “vriend”’s url is nu come.to/matennaaier
  JUANSI DE MATENNAAIER

 29. Cunningham schreef:

  waarvan akte.

 30. Guard schreef:

  Het idee van de stickertjes is nog wel leuk, maar of P. het na een week nog kan waarderen dat alles wat hij wel en niet doet beoordeeld word met een “cijfer” vraag ik me af.
  Persoonlijk vind ik het *vreselijk* als mijn vriendin begint over: “Ik heb dit en dit en dat gedaan, en jij hebt *maar* dat en dat gedaan. Grrrr.
  Des te leuker is het stickertje van P. dat ie had opgeplakt: Slapen is ook een zware taak ;-)

 31. Trio de twee wezen schreef:

  Wat verdient P. eigenlijk als hij zich NIET verslaapt??

 32. Luna schreef:

  Niet verslapen levert ‘m een halve sticker op… ’s ochtends voor mij koffie zetten is trouwens ook een sticker…

 33. Trio de twee wezen schreef:

  …en als ik nou een hele week de vuilnisbak buiten kom zetten???

 34. Leon schreef:

  Luna,

  Om heel eerlijk te zijn: ik vind dat P. een beetje wordt afgeschilderd als een puber die slechts met materiele prikkels tot goed gedrag te verleiden is.

  Alsof je een huisdier traint.

  Als ik me niet vergis, wonen jullie in z i j n woning en brengt hij het hoogste salaris in.
  Vind ik ook wel belangrijk, toch?
  Als ik het verkeerd zie dan hoor ik dat graag van je.

 35. Eric schreef:

  Stel, dit zou de reactie zijn waar jij P’s kaartje voor weg geeft, kan ik dan ook dat kaartje aan P geven?
  Het is dan tenslotte mijn kaartje.
  Dan krijg ik van P en van jou weer stickers omdat jullie dan toch naar Luka Bloom kunnen (heb ik toch al gezien op Pinkpop ’90 of ’91).
  En die stickers wil ik dan gebruiken om gezellig met jou en vriendin I een avondje te dansen.
  Lijkt mij wel lache.

  mzzls

 36. Trio de twee wezen schreef:

  Leon,

  Hij mag dan het meeste inbrengen, hij krijgt er wel elke dag een Luna voor terug…

 37. Puar schreef:

  Ik weet nog wel een mooie sticker voor mixologist en juansi.com (en trio, suffie, en de rest die hij allemaal afgezeken heeft ;) ): http://www.beep.webprovider.com/Shit/sticker.gif

  ;)

 38. boer biet schreef:

  Gevallen op P.’s jongensachtige charme Luna?Mannen scheiden zich van de jongens door zonder zeuren de stofzuiger, wasmachine en vaatwasser te bedienen. Of door dat pertinent niet te doen.Beloningen zijn zo halfslachtig. Vrouwen kunnen in dit systeem stickers verdienen door o.a. niet naar waardeloze TV te kijken, fruitresten direct weg te gooien en non-verbale communicatie niet te verwarren met een goed gesprek. Misschien is het systeem wel briljant in al zijn eenvoud, maar het blijft behelpen.

 39. Leon schreef:

  Helemaal waar Trio.

  Wat echter niet wegneemt dat de partner met de meeste vrije tijd ook zonder klagen wat meer huishoudelijke taken op zich zou moeten nemen.
  Het kan niet allemaal van één kant komen ten slotte.

 40. Trio de twee wezen schreef:

  Misschien dat Luna ons een dagrooster kan verschaffen, zodat wij de zwaarte van bepaalde werkzaamheden kunnen afzetten tegen de persoonlijke werklast in uren.

  Aan de hand hiervan kunnen wij dan de stickers voorzien van verschillende kleurcodes, de waarde daarvan vaststellen en vervolgens per gezinslid de minimale score vaststellen voor een kaartje Luka Bloom.

  Mochten ze daar niet uitkomen, dan ben ik bereid de spanning tussen beide partners weg te nemen en een plaatsje bij het concert te aanvaarden..

 41. Trio de twee wezen schreef:

  Complicerende factor is daarbij wel dat ik op zich geen Luka Bloomfan ben….

  …of heb ik het nu verpest??

 42. Els schreef:

  Toen ik zag dat er al 42 pogingen gewaagd zijn om mee te mogen naar Carré, dacht ik: Dan heeft vast al iemand een goeie grap gemaakt over Luna, P. en de ‘koffer-sticker’. Ik ga ‘m niet maken.

 43. Trinity schreef:

  Die van Boer Biet mag wat mij betreft in de prijzen vallen!!

 44. Trio de twee wezen schreef:

  Hij is wel mooi, he???

 45. Brave Heart schreef:

  Als ik P. was bleef ik de hele week in mijn bed stinken om op vrijdagmiddag even langs;
  “http://www.freepage.be/Pages/Gratis/stickers.htm” te gaan.

 46. Wybo schreef:

  Geniaal.. (vind stickers wel leuk)

 47. Wybo schreef:

  Alleen is kattenbak verschonen wel meer dan strijken waard hoor. Dir katjes kunnen aardige stankjes veroorzaken.

 48. Flashheart schreef:

  Hoewel ik het partner P. van harte gun vind ik dat Els mee mag…

 49. Rob schreef:

  Stik er in.

 50. ano schreef:

  Hier wordt wel van uitgegaan dat Luna de 10 haalt ????

 51. stoosh schreef:

  vreemd volkje…….maar toch een geniaal plan, die stickers. Voor elk opgedraaide tandpastatube-dopje, voor elk gesloten deur, voor een dicht gedaan cd-kleppie krijgt m’n lief een stickertje. En wanneer ze genoeg heeft opgespaard na een week, krijgt Luna een beloning. En m’n liefje gewoon een zoen voor goed gedrag.

 52. Suzanne schreef:

  Ik werd altijd blij van smurfenstickertjes, maar ik heb geen idee welke opdracht ik zou moeten vervullen om een ‘smurf’ te verdienen?

 53. stoosh schreef:

  vreemd volkje…..smurfen

 54. Dude schreef:

  Ik zou haar eruit schoppen.

 55. TeleMagnus schreef:

  *
  |
  ,—–.
  ,” ^ ^ “,
  | @ @ |
  —-OOOO——/^——OOOO—-
  | ( ) |
  | ~~~ |
  | |
  | IK REM NIET VOOR STICKERS! |
  | |
  | |
  ——————————-
  /____/ ____
  ooooO Ooooo Leigh

 56. dune schreef:

  zag op de horecava een plassticker!!!!

 57. Trio de twee wezen schreef:

  Met vlieg???

 58. Chrestomanci schreef:

  Ik vind (zonder bij Puar naar binnen te kruipen, zoals sommige het plegen te zeggen) dat het extreem kinderachtig is om iemand ander zijn/haar nick te gebruiken. We hebben schelden gehad, en nu dit weer. Puar zonder bij je binnen te kruipen, niets van aan trekken joh. Dat is de reden dat ik mijn nick heb veranderd, er was opeens iemand die zich Patrick(2) noemde, reden genoeg om maar mijn nick te veranderen. Maar eigenlijk had ik dat niet moeten doen. Het zijn stomme vervelende idioten, daar moet je gewoon boven staan.

  Groetjes,

  Chrestomanci.

 59. Puar schreef:

  Och, ik maak me niet al te druk hoor :) anderen doen dat wel genoeg!

 60. Suffie schreef:

  Luna’s stickersysteem biedt meer mogelijkheden dan je denkt…

  Niet alleen lagere scholen werken er mee. Het door Luna gehanteerde systeem lijkt meer op het beloningssysteem dat thuis gebruikt wordt bij moeilijk stuurbare of moeilijk opvoedbare kinderen. Vooral aan ADHD kinderen geeft het de structuur en zekerheid die ze nodig hebben om te functioneren.

  Daarbij moet gezegd worden dat dit vooral goed werkt in de combinatie met het gebruik van Ritalin, een amfetamine die ADHD kinderen in staat stelt om hun omgeving beter aan te kunnen, maar die ook bekend staat om zijn recreatieve werking.

  Als Luna nou dit verhaal om zou draaien en een huisarts zo gek zou krijgen om haar stickersysteem bij P. te laten ondersteunen door het voorschrijven van Ritalin, dan zou Luna voor haar recreatieve drugs niet meer in het donker naar de wallen hoeven gaan, maar gewoon terecht kunnen in de apotheek op de Ferdinand Bolstraat….

  (voorzetje)
  Na het succes van ‘The Lord of the Rings’, ziet Suffie trouwens een ander succes liggen in de verkoop van stickers met de opdruk:’Ik rem niet voor trollen’.

  Suffie heeft het vermoeden dat deze sticker ook op deze weblog een succes zou gaan worden…

 61. KJ schreef:

  Luna,

  Misschien kan bij SEE LUNA P.(als P. dat is) een sticker op zijn voorhoofd plakken met P.

 62. Luna schreef:

  Waarom doen jullie mij dit nu aan? Ik vind het zeer vervelend dat jullie posten om elkaar af te kraken. Doe dat nou niet.

 63. jonnie schreef:

  Ja, rukkers :)

 64. jonnie schreef:

  De moderne wereld is toch erg vermoeiend, moet je onderhandelen over de huishoudelijke taken die gedaan moeten worden (vertaling emancipatie) Uiteindelijk is het resultaat toch minimaal. Alles wat je doet moet je volgende week weer doen. Weer dezelfde dingen. Weer die stomme huishoudelijke dingen. Zoveel shit, je kan onderhand beter naar de huishoudbeurs gaan voor wat extra ondersteuning. Het leven is klote. En die stickers dan, Luna lijkt bijna op Big sister. Een beetje rommel in het huis is toch niet zo erg? Je gaat er in ieder geval niet dood van (look at me!)Nee Luna nu ben je toch echt te ver gegaan. Ban de sticker !!!

 65. Brian Bois de Guilbert schreef:

  HELP BEL DE POLITIE!!!
  CHECK DE WEBCAM VAN LUNA!! LUNA WORDT AANGEVALLEN DOOR EEN JEZUS LOOK A LIKE!!!!!!

 66. Els schreef:

  Pardon? Wie is die goddelijke man? Hij krijgt van mij een sticker!

 67. Puck schreef:

  > Luna schrijft op woensdag 09 januari 2002 16:06 …

  Dat kan onmogelijk Luna zijn geweest..

 68. Suffie schreef:

  Suffie vindt Luna’s taalgebruik in deze inderdaad wel erg mild…

  Suffie vraagt zich af of Luna uberhaupt zou reageren op die onzin, maar schat haar in dat geval in voor een paar sappige krachttermen…

 69. j schreef:

  maakt het beloningssysteem deel uit van een algemener en breder taakverdeling dan alleen het huishouden betreffend?

 70. brian de bois gilbert schreef:

  Tijd om over te stappen op een weblog waar je een account voor nodig hebt waar je ip gelogd wordt etc etc….. alleen maar omdat een paar grappenmakers zich niet kunnen inhouden.

 71. Trio de twee wezen schreef:

  Joh….dat drijft wel weer over. Als je met accounts en ip loggings gaat werken, dan ben je ook meteen het spontane kwijt. Ten minste, ik zou wegblijven.

 72. Puar schreef:

  Nu, mixologist verdient denk ik ook wel een sticker! Hij heeft al langer dan 24 uur niet zitten flamen!

 73. Luna schreef:

  De reactie: “Waarom doen jullie mij dit nu aan? Ik vind het zeer vervelend dat jullie posten om elkaar af te kraken. Doe dat nou niet.” is inderdaad niet van mij…

 74. Luna schreef:

  Deze ook niet! :) ;) :D

 75. Gnerk schreef:

  Leuk systeem. Hebben ze op de lagere bewaarschool ook. Vraag me nu alleen af: is P een hond of een kleuter?

 76. Puar schreef:

  Ik zou me eerder afvragen of P ook NP is…

 77. Chrestomanci schreef:

  NP?????

 78. Droge Lever schreef:

  Al bekend wie er mee gaat??