web analytics

34

LUNA EN EEN SPRAAKVERWARRING

Onze vaste telefoon gaat en ik neem op: “Met Luna”. Ik hoor een jonge jongen met een Marokkaans accent de eerste zin van zijn beeldscherm in een hoge snelheid opratelen: “Hallo, u spreekt met die en die en ik bel over uw vaste KPN-abonnement. Spreek ik met mevrouw van der Meer?” “Nee, je spreekt met mevrouw van den Heuvel”, antwoord ik, “maar ik hoop ooit mevrouw van der Meer te worden.” Een ongemakkelijke stilte volgt. “Ja, die is moeilijk hè?”, zeg ik. “Ik begrijp u niet”, zegt het bel-jongentje. “Ik ben mevrouw van den Heuvel, maar ik hoop ooit mevrouw van der Meer te worden”, herhaal ik. Er volgt weer een stilte, die uiteindelijk wordt doorbroken door de vraag: “Bent u verhuisd ofzo?” Zucht en steun. “Nee, we zijn niet verhuisd”, zeg ik, “ik woon samen met meneer van der Meer en als wij ooit trouwen, dan word ik mevrouw van der Meer.” “Mag ik meneer van der Meer dan misschien spreken?”, probeert het bel-jongentje. “Nee, meneer van der Meer is niet thuis, maar dat is mijn partner en we wonen samen, dus je kan ook met mij bespreken waar je voor belt”, zeg ik. Weer volgt er een stilte en al hij lijkt niet zeker van z’n zaak, hij begint toch met het oplepelen van een fantastisch aanbod qua vaste telefonie. Goedkoper bellen, goedkoper abonnement, een groot feest. “Maar als het allemaal goedkoper kan, waarom laten jullie dat dan niet automatisch ingaan?”, vraag ik. Weer een stilte. “U moet ons daar toestemming voor geven”, zegt het bel-jongetje even later. “Ik moet jullie toestemming geven om onze telefonie goedkoper te regelen, dat is toch stom?”, zeg ik. Er volgt weer een stilte. En dan snap ik het zelf pas. “Ben jij wel van de KPN?”, vraag ik. “Nee, ik ben van die en die”, zegt het bel-jongetje. “Maar je zei net dat je over ons KPN-abonnement belde”, zeg ik. Weer stil. En nog langer stil. “Maar ik heb er geen behoefte aan om over te stappen naar een andere aanbieder”, zeg ik dan maar, “maar ik wil je wel heel veel succes wensen met de rest van de avond.” “Eh, okay, dag mevrouw van der Meer”, zegt het bel-jongetje.

Dit vind je misschien ook leuk...

34 reacties

 1. Hans schreef:

  Arme ziel. Je maakt het hem ook wel erg moeilijk. Heeft al een VMBO opleiding achter de rug en dan ga jij van die lastige antwoorden geven. Schaam je.

 2. Cindy schreef:

  Ja zeg Luna, je moet je wel aan de standaard antwoorden houden hoor, weet je wel hoe moeilijk het is om zelf na te denken? ;) Nou loopt die jongen door jou zijn 5 euro bonus mis…

 3. Nina schreef:

  Heb toch medelijden! :-)

 4. Flep schreef:

  Zo’n spraakgestuurde “computer” kent inderdaad maar een paar commando’s. Dat is of oprotten of bij verwarring de aanvraag doordrukken.

 5. Aukje schreef:

  Hahahaha, dit is echt de leukste afwimpelmanoeuvre die ik ooit heb gehoord/gelezen!

 6. Lennart schreef:

  Leuk gesprek, ik hou daar wel van! Jammergenoeg word ik er door gebrek aan een vaste telefoon niet meer door wakker gebeld. Ken je het tegenscript van EGBG? IS misschien ook leuk om een keertje uit te proberen! http://www.xs4all.nl/~egbg/tegenscript.html
  Toedels!

 7. Mediameisje schreef:

  Dit hoor je echt steeds vaker, ik geloof dat deze precieze situatie ook bij Radar was laatst.

 8. Nina schreef:

  Fascinerend hoe het werkt met taal he, dat mensen blijkbaar wel de basis kennen, maar de finesses ontgaan ze. Humor, woordspelingen en uitdrukkingen zijn blijkbaar toch het sluitstuk van de taalontwikkeling. Al kan het inderdaad ook dat dit een licht-autistische dombo is, want daar heb je er ook genoeg van (ook native Hollanders).
  Wel een lollig verhaal en ik bewonder je doorzettingsvermogen. Ik zou na een zo’n misverstand al zo’n last krijgen van plaatsvervangende gene dat ik het op zou geven…

 9. koen schreef:

  Waarschijnlijk een callcenter in India of Bulgarije of zo … die mensen worden op de klant afgestuurd met welgeteld drie maanden taalopleiding … wat voor Vlamingen (met een koningshuis dat na 177 jaar nog geen deftig Nederlands spreekt) … behoorlijk impressionant is.

 10. Pollie schreef:

  Dat is heel clever van je dat je onthield dat hij het eerst over KPN abonnement had, wel heel sneaky dat hij dat zo moet verwoorden van zijn baas. Humor ook wat je allemaal zegt, dat je graag mevrouw van der Meer wilt worden. Leuk stukje.

 11. Kimske schreef:

  Hee dat was laats bij Kassa! Een provider die zichzelf voordoet als KPN, en vervolgens blijkt t om iets anders te gaan… Wast Pretium???

 12. Sandrissimo schreef:

  Jij bent wel bij de pinken hé! In plaats van geërgerd te zeggen dat je geen nood hebt aan wat hij verkoopt, speel je een leuk woordspelletje… Dat moet ik onthouden voor de volgende onverlaat die mijn telefoon doet rinkelen om mij het één of het ander op te solferen.

 13. Mejuffrouw König schreef:

  “Goedeavond Spreek ik met mevrouw Jansen?”
  “Nee, die woont hier niet, er woont wel een meneer Jansen”
  En zo sluis ik alle flauwekul telefoontjes door naar mijn vriend. Helaas heeft hij nog niet de moeite genomen om van mij een mevrouw Jansen te maken. Terwijl dat heel makkelijk is.

 14. Ellen schreef:

  Ik hang die telefoon tegenwoordig meteen op bij de eerste verkoop-zin. Ik wil er niet meer intrappen.

 15. Sophia schreef:

  Ik zeg altijd:”Wat u ook aan te bieden heeft,ik wil het niet”.Pff gek word je er van.

 16. Fairy schreef:

  Way 2 go Luna! Was laatst een heel item over die zogenaamde KPN-telefoontjes bij Radar geloof ik. Dus niet aan beginnen!

 17. Peet schreef:

  Hahaha hier kan ik totaal geen medelijden mee hebben. Wat een humor zeg :-)

 18. Nina schreef:

  Overigens moet je ook heel gauw ophangen als ze je niet misleiden en juist wel van KPN blijken te zijn, want die maken er de laatste tijd met het zogenaamde ‘Slim bellen’ (in gewoon Nederlands ook wel ‘Dom bellen’, of erger nog, ‘Helemaal Niet bellen’) ook een totale puinhoop van. Zogenaamd goedkoper, maar je hebt dan ook dagenlang geen bereik, een onbereikbare klantenservice en op de koop toe ook nog eens een hogere telefoonrekening…

 19. Dré schreef:

  Ik zij laats tegen zo’n telemarketier nadat ik hem z’n hele verhaal af had laten steken: “Ik ga je aanbod serieus in overweging nemen, geef me je privé nummer ff dan bel ik je vannacht terug”. Toen hoefde het opeens niet meer.

 20. Nina schreef:

  Hahaha, die tegenscripts zijn echt leuk, alleen zou ik dat zelf nooit doen. Die telemarketeers zijn vaak toch arme studenten die wat bij willen verdienen. Ik blijf altijd heel erg vriendelijk en zeg dat ik geen interesse heb. 9 van de tien keer laten ze me dan met rust. En wens ik ze nog een fijne avond toe.
  Maar ik kan me goed voorstellen dat mensen er depest aan hebben zo vaak lastig gevallen te worden. Mij bellen ze trouwens wel mobiel!!

 21. Nina schreef:

  Luna je klok staat niet goed,bij mij is het nu 9:22

 22. M%n schreef:

  Zei dat bel-jongetje tijdens z’n pauze tegen z’n collega’s: “had ik daar net toch zo een Bitch aan de telefoon…” (Ik weet dat, want ik heb nog in het bel-jongetje z’n schoenen gestaan… ;))

 23. ID100T schreef:

  Zo moet je ze aanpakken, hilarisch!!!
  http://howtoprankatelemarketer.ytmnd.com/

 24. Virginie schreef:

  Hahahahaha, prachtig, dat zou bijna een proefwerk-vraag kunnen zijn: Leg uit wat betekent wanneer iemand zegt mevrouw van den Heuvel te heten, maar ooit hoopt mevrouw van der Meer te worden…

 25. Luna schreef:

  Het was inderdaad Pretium!!!!

 26. Maurice schreef:

  Luna. Je bent weer mijn held…Wat een geweldig verhaal. LOL

 27. seriouzz schreef:

  iek make voor jou mooie prijsch…of dat nog net niet?

 28. ikje schreef:

  Nou.. een gemengde reactie.Inderdaad grappig verhaal, maar ter verdediging van de jongen die je opbelde: heb me nooit zo slecht gevoeld als toen de Franstalige hautaine kerel na een tirade tegen mijn ( zeer goede maar niet native) Frans het gesprek afsloot met een ironische, verachtende “Bon courage!!”. En dan moet je de volgende bellen…

 29. Aline schreef:

  Zo jammer dat ik altijd aan die telemarketeers moet vragen welk gedeelte van “GEEN INTERESSE” ze niet begrijpen. Ze blijven altijd maar doorvragen waarom dan niet enz. M’n complimenten dat je zo vriendelijk kon blijven Luna!

 30. Buurman M schreef:

  Ik heb het in mijn jongere jaren ook gedaan, met succes!

  Gisteren op het nieuws trouwens dat die hele telefoonverkoop nog altijd werkt, en veel mensen ja zeggen, ze verwachten een groei de komende jaren.

 31. Dennis schreef:

  *grijns* Als vanzelfsprekend is het vreselijk moeilijk om buiten je script te werken. Stel dat je moet nadenken voor die drie euro per uur! :)

 32. Cindy schreef:

  @Dennis: Je verdient echt wel wat meer dan 3 euro per uur. Volgens mij verdiende ik tegen de 8 euro per uur als 19 jarige, en dan 5 euro bonus voor elke afspraak die je gemaakt had met een klant. En nog een bonus als je zoveel klanten per maand aan had gebracht.
  Maar toch ben ik vreselijk blij dat ik dit werk nooit meer hoef te doen… :s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *