web analytics

37

LUNA VERWIJDERT GRAFFITI

Nog een nadeel van wonen in Amsterdam centrum op de begane grond: graffiti. Onze linkerbuurman had viavia geklaagd over de graffiti die zich op ónze gevel bevond. De graffiti op onze muur straalde namelijk een gevoel van verpaupering af op zijn muur en dat was weer slecht voor zijn winkel. Laat hij het dan lekker schoonmaken, was mijn eerste reactie. En mijn tweede trouwens ook. Van een schoongemaakte gevel heb je namelijk maar een paar weken plezier en hoogstens een paar maanden. Ik ben 1,5 jaar geleden al met een fles thinner bezig geweest. En toen was alles keurig schoon. Maar een paar maanden later zat het er weer op. En toen mijn bovenburen hun appartement vorig jaar wilde verkopen hebben zij alles nog een keer helemaal schoongemaakt. Met terpentine. De gevel bleef 3 maanden schoon, net lang genoeg om in de tussentijd hun appartement te verkopen. En nu zat de gevel alweer een jaar vol. En als het nou móóie graffiti was! Iets wat met liefde en aandacht is gemaakt! Een piece van Banksy of Miss Van zou ik m’n hele leven laten zitten. Ongeacht wat onze linkerbuurman er van zou zeggen. Maar wat wij op onze gevel gespoten krijgen zijn losse flodders. Tags, zonder enige diepere bedoeling, behalve dan het zoveel en zo snel mogelijk neerzetten ervan. En dan ook nog altijd met een zwarte spuitbus of een zwarte merkstift. Want dat verwijdert natuurlijk het moeilijkste. Dan liever eentje van Laser 3.14, die man spuit tenminste eerste iets filosofisch op de muur om daarna af te sluiten met zijn tag. Daar zit tenminste nog een ziel in. Die heeft erover nagedacht! Maar nee, onze gevel wordt vooral lelijker gemaakt en niet kleurrijker of filosofischer. Maar om onze relatie met de rechterbuurman toch een beetje gezellig te houden, en omdat ik het zelf ook wel zat was om tegen die smerigheid aan te kijken, stond ik vorige week de hele gevel in te zepen met een naar sinasappels ruikend graffiti-verwijderings-goedje. En tijdens mijn 4-uur-durende schrob-en-boen-actie kwam de linkerbuurman ook even goedkeurend kijken: “Je voelt je zo armoedig hè, als je hiermee bezig bent?” Nee! Je meent het? Als er over een maand weer zo’n lelijke tag op zit, dan mag hij het verwijderen. Ik ben er weer helemaal klaar mee voor de komende 2 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk...

37 reacties

 1. Roos schreef:

  Maar je hebt wel gezellige plantjes…

 2. Luna schreef:

  Haha, ja! Echte sanseveria’s in een pot waar ooit olijven in zaten :-)

 3. red schreef:

  Luna, neem gewoon een graffiti abo bij de gemeente. http://www.centrum.amsterdam.nl/smartsite.dws?id=2094

 4. Jaco schreef:

  Het moet toch ook mogelijk zijn om één van de gevierde goede graffiti-artiesten in te schakelen om je gevel op een mooie/filosofische/verantwoorde manier te versieren? De meeste taggers hebben wél respect voor graffiti en zullen dat niet snel overspuiten.

 5. KatYo schreef:

  Waar ik eerst woonde had iemand ‘nederland is vol’ op ’n schutting gespoten. Een paar dagen later had de bewoner er een hele kleurrijke schildering overheen geschilderd met een tekst over naastenliefde (ben ‘m even kwijt). Vond dat zo mooi gevonden :)

 6. nina schreef:

  Ik zou inderdaad ook zeggen dat die buurman het best zelf schoon kan maken als hij er zo’n last van heeft. Die tactiek probeer ik hier in huis ook altijd toe te passen met mijn huisgenoten: als zij last hebben van mijn troep en niet-al-te-vaak-poetsen, dan doen ze het toch lekker zelf? Maar op de een of andere manier gaat die vlieger toch nooit zo op, en delf ik het onderspit…

 7. Janssen schreef:

  Je bent me voor Jaco,dacht precies hetzelfde!:):)
  Vrouwentongen voor je raam…….wat geinig!!:):)

 8. Sandrissimo schreef:

  Dat idee van een echt mooie graffiti te laten zetten is wel goed. Kans is groot dat ze dan afblijven…

 9. Len schreef:

  Dacht dat die knulletjes de ongeschreven regel, niet op woonhuizen kliederen, wel redelijk naleefden. Hmm, in A’dam lopen ze misschien iets voor qua ongeschreven regels.

 10. Chiffounette schreef:

  Is het het beeld von je tag ?

 11. Menno Aartsen schreef:

  Doet me denken aan de prachtige spreuk die ik tijdens de rellen ter ere van Beatrix’ kroning in Amsterdam ooit eens op de gevel van de Amrobank gespoten zag: “An euch die Macht, an uns die Nacht”.

 12. bas schreef:

  De opa van de graffiti, niels meulman alias SHOE, zei het al 20 jaar geleden. Grafitti hoort bij de chaos van de stad. Overigens zijn tags de diepste bedoeling van graffiti. I’ve been here, this piece of wall is mine, I OWN this and dare to cross me. Maargoed, dan moet je wel in die wereld geweest zijn. Mensen in die wereld lopen ook met een heel andere blik door een stad. Dus tip; verhuis naar een venixwijk ofzo, daar komen deze mensen niet en blijft je geveltje keurig schoon en hoef je je niet druk te maken over de verkoopwaarde van je yuppengrachtenpand.

 13. bas schreef:

  Ja, inderdaad, net als honden.

 14. @Present schreef:

  Is een muurschildering geen optie?
  Ploesieploesies of een oerwoud-achtig iets…

 15. sas schreef:

  Kinderachtig vind ik het om zomaar ongevraagd op de muren van een leuk huisje te gaan kladden.. echt kinderachtig!

 16. Gelkinghe schreef:

  Volgens mij is er een coating in de handel, die graffiti in het vervolg heel gemakkelijk verwijderbaar maakt. Zo’n coating gebruikt de milieudienst bij ons ook.

 17. Kaat schreef:

  Ik moet erg lachen om de reactie van Bas, alsof je het allemaal aan jezelf te danken hebt, rotyup ;-).
  Je hoofd boven het maaiveld uitsteken dat kan niet in Nederland, terwijl Luna notabene ook nog eens SP stemt.

 18. seriouzz schreef:

  Neem een soort stenen gevel waar spuitbussen niet op hechten?

 19. Jaco schreef:

  Pff, “I’ve been here, this piece of wall is mine, I OWN this and dare to cross me.” Dwazen en gekken schrijven hun namen op deuren en hekken, dat is wat míjn opa zei. Waarom is het dan zo dat taggers náást elkaar hun tag zetten? Artistieke vrijheid vind ik één ding en ik kan echt genieten van goede graffiti’s, maar je naam op een deur of muur zetten om hem tot de jouwe te maken? Als het enige wat je uit te dragen hebt je naam is, dan heb je geen inhoud. Als je niks te zeggen hebt, moet je je mond houden, zoals Wittgenstein al zei ;P

 20. Nina schreef:

  Jaco neemt me de woorden uit de mond! Voor een mooie mural weet je me te vinden toch? ;-)

 21. PF schreef:

  Luuster, ga ff lekker chillen op het terras. Graffiti is net zo’n lelijke gewoonte als tattooage op die schouder of billenpartijen van jullie of de bodypaint wat de spelvreugde verhoogt, want dat is mooi en cool en lustig. De plaats verschilt maar een millimetertje, graffiti is geplaatst op de huid van de stad. Nepburgers.

 22. PF schreef:

  Weet je zeker dat het geen fanmail is voor luna.Ze weten je zo te lezen anders wel te vinden, tante sanseveria. Roem heeft zo zijn eigen prijs en vraagt af en toe offers. Maar het geeft ook zo veel terug.

 23. Bas schreef:

  @Kaat&Jaco: Luna is heel lief en zeker geen rotyup. Probeerde alleen de andere kant uit te leggen, maar ik trek mijn hoofd wel weer terug in het (SP)maaiveld.

  Volgens mij stemt Luna net als ik op de Parij voor de Dieren.

  Gecondoleerd met Arie Luna.

 24. Luna schreef:

  Nee hoor, Bas, ik stem toch echt SP… :-)

 25. Bas schreef:

  Echt??? Dan wordt het echt weer us tijd voor een goed gesprek. Dan wil ik ook weer de hele avond lekkere dingetjes uit de magnetron op plastic dienblaadjes!!

 26. Luna schreef:

  Met wie heb ik eigenlijk het genoegen, Bas?

 27. Bas schreef:

  Met Bas! Van heel lang geleden (vorige eeuw) toen je mijn grafittiverhalen nog spannend vond.

  (Luna heeft het nog nooit over een ex B gehad dus dat ben ik niet)

 28. Rosalie schreef:

  Ah joh, die sanseveria’s maken een hoop goed. Dat de buurman er zelf ook een paar koopt, dan stijgt de waarde van zijn pandje vanzelf! ;-)

 29. Dré schreef:

  Ik had eigenlijk een paar geraniums voor de ramen verwacht.

 30. Virginie schreef:

  Een mooie graffiti kunststukje erop laten spuiten wil meestal inderdaad wel werken. Of schilder er zelf iets moois op natuurlijk, een mooie Bruce bijvoorbeeld :-)

 31. Johan schreef:

  Ja lekker he die idioten die je voorgevel even onderschuiten :(

 32. Ellen schreef:

  Het ziet er inderdaad niet uit die graffiti. Gezellige groenvoorziening hebben jullie. :-))

 33. Japie S. schreef:

  Graffiti is kunst, dus waar maak je je druk om?? Je bent zelf toch ook kunstenares??

  Tags horen nu eenmaal bij Graffiti, moet zeggen dat ik ze meestal mooi vind, tenminste als iemand goed kan taggen.

  Alleen de SP link naar Graffiti kan ik niet leggen, bij mij doet de SP er immers alles aan om legale Graffiti plekken te laten verbieden, betuigd niet van visie of betrokkenheid bij wat er in de samenleving speelt.

  Maar ja…

 34. Buurman M schreef:

  “De graffiti op onze muur straalde namelijk een gevoel van verpaupering af op zijn muur” hilarisch :D whahah

  Buurvrouw wat hou je je planten trouwens tegenwoordig goed groen zeg ;)

 35. Mooiemuur schreef:

  Op mijn website kunt u voorbeelden zien van graffiti muurschilderingen en graffiti workshops. zie http://www.mooiemuur.nl

 36. Graffitinetwerk organiseert en begeleidt graffitiworkshops in Nederland en België. Op uw eigen locatie of één van onze locaties verzorgen wij een uniek uitje waarin creativiteit en teambuilding voorop staan. De graffitiworkshops werken als een bron van inspiratie voor de deelnemers. Voor bedrijven, evenementen, scholen en particulieren vormt de graffitiworkshop een perfecte afwisseling op het normale programma.

  Ook verzorgt Graffitinetwerk unieke en kleurrijke muurschilderingen. Een bespoten binnenmuur is een vorm van kunst die uw ruimte meer sfeer geeft. Een bespoten buitenmuur, rolluik of garagedeur ziet er niet alleen verzorgd uit, maar kan ook een uitstekend reclamebord voor uw bedrijf zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *