web analytics

12

LUNA EN EEN SOORT VAN SABBATICAL

Precies 1 jaar geleden.

Relatie uit.

Daarna.

Hond dood.
Kat dood.
Nog een kat dood.

Misschien moet ik er even een jaartje bij trekken.

Moeder dood.
Corona.
Relatie uit.
Hond dood.
Kat dood.
Nog een kat dood.

Ik besloot een jaar geleden om mezelf even bij het leven neer te leggen. Jaren van zorgen voor mannen. Zorgen voor kinderen. Zorgen voor m’n moeder. Zorgen voor 5 huisdieren. Zorgen voor iedereen, behalve voor mezelf. Als je in loondienst bent, dan kun je je ziekmelden. Het leek mij een goed moment om mezelf als ZZP-er een soortement van sabbatical te gunnen. Fuck pensioenplannen. Fuck m’n spaargeld. Fuck it gewoon even helemaal met alles en iedereen. Ik doe nog wel mee, maar soms moet je de lat van het leven voor jezelf even heel laag leggen.

Ik besloot om alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vond en naarmate het jaar vorderde werden dat er eigenlijk steeds minder. Werken is kut. Seksspeeltjes zijn kut. Koken is kut. Schrijven is kut. Boodschappen doen is kut. Dromenvangers maken is kut. De computer opstarten is kut. Communiceren met de rest van de wereld is kut. De tuin bijhouden is niet te doen in je eentje en volkomen kut. Mailtjes openen is kut. De luxaflex opendoen is kut. Instagram is kut. Facebook is kut. Tinder-mannen die je nog nooit ontmoet hebt, maar je wel een ‘goedemorgen’ wensen zijn kut. Het huishouden is al helemaal kut. Dit huis is veel te groot en duur voor mij alleen en dat is kut. Opstaan is kut. Naar bed gaan is kut. Het hele leven is gewoon eigenlijk takke-tering-tyfus-kut.

Toen ik m’n hond had laten inslapen hoefde ik me niet meer aan te kleden om de deur uit gaan en er zijn dagen geweest dat ik in m’n pyjama wat rondscharrelde in huis zonder ook maar een ene fuck te doen. Maar fuck it. Ik verplaatste me ’s ochtends van m’n bed naar de bank en dan ’s avonds weer terug van de bank naar m’n bed. Om daarna de hele nacht wakker te liggen.

Ik ben 20 kilo afgevallen in een jaar. En die kilo’s zijn er niet af gegaan doordat ik elke ochtend met muesli heb ontbeten of 5 dagen per week een zumba-les heb gevolgd. Die kilo’s zijn er afgegaan van ellende, van verdriet, van het overslaan van maaltijden, van het geen zin hebben om te koken, van het inruilen van een gezonde avondmaaltijd voor een wijntje, of 2. Ik bleef gewoon liever in het hoekje van de bank liggen met alle seizoenen ‘Temptation Island’, ‘Ex on the Beach’ of ‘Are You The One’ op repeat. Ik vond mezelf met vlagen de allerzieligste van de hele wereld. Ik ben naar de klote gegaan. Ik heb van alle paden afgelegen. Ik had soms gewoon helemaal nergens zin meer in.

Wat ik dit jaar vooral heb geleerd; ik ben misschien beter in het voor een ander zorgen dan voor mezelf.

Maar ik heb dit jaar ook intense liefde gevoeld. Intense passie. Intense seks. Ik heb supergezellige dagen, avonden en nachten met vriendinnen en vrienden gehad. M’n vader leeft nog en doet het hartstikke goed! Ik heb m’n liefde voor techno weer hervonden. M’n liefde voor dansen! Voor een jointje! Voor zingen! Ik ben m’n vertrouwen in mannen nog niet helemaal verloren, al blijft het altijd wel een dingetje. Ik heb dit jaar meer tatoeages laten zetten dan alle jaren daarvoor, want; fuck it. FUCK IT. Ik kan gelukkig nog heel veel liefde kwijt aan de 2 katers die er nog wel zijn. M’n sla-plantjes groeien, m’n courgette groeit, m’n tomatenplant groeit en ik had ineens m’n tuin vol tulpen en narcissen, omdat ik in een vlaag van verstandsverbijstering 300 bollen had gepoot afgelopen winter. Het ijsvogeltje is er nog steeds. En de Vlaamse gaaien. Af en toe een roodborstje. Een specht. Een aalscholver in het slootje achter. Er was een nestje met pimpelmeesjes. En ik heb m’n hele huis ingericht zoals ik het wil in alle kleuren van de regenboog en huishoud-technisch is het allemaal geen 10, maar toch wel een kleine voldoende en dat is goed genoeg. Ik doe het goed genoeg.

Maar vooral; ik ben mezelf gelukkig niet helemaal kwijtgeraakt.

Als je er een jaar voor hebt gekozen om de lat voor jezelf heel laag te leggen, om even bij het leven te gaan liggen, dan kun je er ook voor kiezen om weer op te staan.

Ik ben weer opgestaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

 1. Louis schreef:

  Ja! Je staat weer op/aan. Dat is fijn om te lezen want het was zó lang stil dat ik het spannend vond worden. En fijn, vooral voor jezelf, dat je die ‘jezelf’ niet kwijtgeraakt bent.
  Bijna wilde ik goedemorgen zeggen omdat ik dat vaak zeg als iemand opstaat maar dat durf ik na het lezen van je stukje even niet. ;-) Dus wens ik je een fijne dag toe. Elke dag!

 2. Louis schreef:

  Oh, en mocht deze snelle reactie op je post je wenkbrauwen doen fronsen weet dan dat ik niet als een bok op een haverkist je blog heb gescand op nieuws. We waren hier in discussie/verwarring over de diverse uitgavens/soorten Womanizers. Dus ging ik even de expert raadplegen en zag ik je bericht.

 3. Inge schreef:

  Wat fijn dat je er weer bent! En vooral: jezelf niet bent kwijtgeraakt.

 4. gewebkijk schreef:

  en doorrr. ;p

 5. Jessie schreef:

  Fijn om weer van je te horen. Ook al is het een fucking kutjaar geweest, je blijft in jezelf geloven. Je kunt trots zijn💜

 6. Marianne schreef:

  Soms moet je gewoon even lief zijn voor jezelf 🌹

 7. Cindy schreef:

  Oh yes! Wat een herkenning. Ik ervaar techno als healing en een jointje op zijn tijd als enorm ontspannend. Mannen zijn vaak vermoeiend maar af en toe ook heerlijk vieslekker. Daten vind ik spannend en inspirerend en Temptation Island is zalig vermaak als ik moe ben. Fijn dat je nog steeds schrijft, ik hoop dat je dat nog héél lang bijft doen zodat ik je nog héél lang kan lezen, met je mee kan leven en maar blijf genieten en leren van je <3

 8. Leo schreef:

  You don’t have to be perfect to be amazing! (dat geldt al helemaal voor het huishouden)

  Fijn dat je er weer bent!

 9. Patricia schreef:

  oooh wat ben ik blij dat je er weer bent, ik heb jouw schrijfsels gemist en was beetje bezorgd over de langdurige stilte… Fijn dat je weer bent rechtgekrabbeld, you go girl!

 10. Ella schreef:

  Sterke vrouw, je bent weer terug. Goed bezig.

 11. jack smith schreef:

  Hallo ,

  Ik zie uw website http://www.maanisch.com en het is indrukwekkend. Ik vraag me af of advertentie-opties zoals gastpost, advertentie-inhoud beschikbaar zijn op uw site?

  Wat is de prijs als we op uw site willen adverteren?

  Opmerking: het artikel mag geen teken zijn als gesponsord of adverteren.

  Proost
  jack smith

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *