web analytics

4

IK MIS JE, IK MIS JE…

Mijn moeder is dood, maar ze leeft nog in alles om mij heen.

In de eerste boterbloemen.
In de klaprozen.
In de geur van kamille.
In de baby-eendjes die hierachter in de sloot zwemmen.
In de baby-ganzen.
In een nestje pimpelmezen.
In een naald die ik vasthoud om te borduren.
In de keuzes die ik maak.
In de keuzes die ik nog even laat liggen.
In de bloesem hier in de Betuwe.
In de 0,5 liter soep die ik voor m’n vader invries, maar die ik zo graag nog per liter had ingevroren.
In de duiven die het niet lukt om een nest te bouwen.
In een naaimachine die ik niet aan de praat krijg.
In de lammetjes in de lente.
In een liedje van Queen.
In alle liedjes van Queen.
In de zon.
In de zwaarte.
In het licht.
In het grijs.
In de nacht.

In de ogen van mijn vader.

In een knipperend lichtje van het koffiezetapparaat; ‘Zou je ‘m eens niet ontkalken?’
In m’n verdriet; ‘Stel je niet aan.’
In de honderden kattenharen op m’n kleding; ‘Ja, koop dan ook zo’n kledingrollertje.’
In m’n werk; ‘Zorg er dan ook voor dat je alles goed organiseert.’
In m’n tik om aan m’n haar te plukken; ‘Blijf van je haar af.’
In een spinnenweb in de hoek van de kamer; ‘Ja, het huishouden is bijhouden hè.’
In opgefrommelde theedoeken in een keukenkastje; ‘Ik strijk ook de theedoeken.’
In de tuin; ‘Je moet elke dag even alle uitgebloeide bloemen uit de tuin halen.’
In m’n lichaam; ‘Let erop dat je niet te dik wordt.’
In m’n losbandigheid; ‘Niet te veel drinken.’
In m’n relaties; ‘Het is geven en nemen.’
In m’n gemis om haar: ‘Ah joh, gewoon doorgaan.’

In haar allerlaatste zin naar mij; ‘Ik hou van jou. Heel veel.’

Ik; ‘Ik hou ook heel veel van jou.’

In haar laatste woord naar mij; ‘Jankerd.’

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Jelke schreef:

  Tranen, zo mooi

 2. Debby schreef:

  Mijn pappa ligt op sterven. Hij heeft voor euthenasie gekozen, dat gaat morgen gebeuren. En ik heb zo veel aan jouw blogs over het proces van afscheid en rouwen gehad. Dat zo’n mooie kuttijd is. Ik heb door jou meer gedurfd hem te zeggen en te vragen. Ik heb door jij gedurfd om bij hem op bed te kruipen en hem te knuffelen. Jij hebt er geen fuck aan en misschien wil je het zelfs niet eens horen. Maar ik ben je dankbaar dat je jouw verdriet deelt met de wereld. Daardoor heb ik een mooie kuttijd met hem en gehad.

 3. Debby schreef:

  Typen terwijl je jankt maakt typfouten makkelijker. Je corrigeert ze al lezend vast wel hé?

  • Luna schreef:

   Lieve Debby!!! Heel, heel, heel veel sterkte morgen… wat heftig!!!!!! Ik vind het fijn om te lezen dat mijn blogs jou hebben geholpen en ik hoop dat je alles met je vader hebt kunnen bespreken, alles hebt kunnen zeggen… dood is gewoon kut… nooit meer kunnen zien is gewoon kut… maar de dood hoort erbij (lekkere dooddoener ook)…. het gemis blijft altijd, dat gaat niet weg… het verdriet wordt wel minder… althans, bij mij wel… rouw, afscheid, is voor iedereen anders… neem jouw tijd, kies wat goed voelt voor jou… ALLE LIEFS!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *