web analytics

19

LUNA EN DE ONBEKENDE WEG

“En je moeder?”, had ik woensdag gevraagd. “Nee, die wil vanavond alleen zijn”, zei P. vanuit het ziekenhuis. Snapte ik. Je man ineens in het ziekenhuis, dat is iets wat je eerst even in je eentje wil verwerken. Zou ik ook doen. Maar donderdagavond wilde z’n moeder ook alleen zijn en vanavond eigenlijk ook. En in de tussentijd werden er allemaal testen op P.’s doodsbange pa gedaan. Bloedtesten, harttesten en met z’n magere lijf in een scanner op en neer. Infuus erin. Infuus eruit. En van alle tussentijdse uitslagen werd niemand blij; cyste op de nieren, vocht achter de longen, bloedarmoede, lekkende hartklep en ‘maandag vertellen we u de rest’.

“P.”, zei ik gisteravond, “als je morgen met je moeder naar het ziekenhuis bent geweest, neem ‘r dan maar mee hiernaartoe, dan kook ik lekker en dan haal ik een bos bloemen en een paar harinkjes om mee te nemen en dan breng je haar daarna weer naar huis. Volgens mij wil ze dat stiekem toch wel, maar durft ze het niet te vragen. Dan is ze er even uit.” Was een goed idee.

“Ik heb een lekker portje voor je gekocht”, zeg ik.
Ik schenk in.
“Een halfje hoor”, zegt ze.
Zes halfjes worden uiteindelijk 3 helen.

“Ik ben niet zo’n grote eter hoor”, zegt ze.
Maar ze schept 2 keer op van m’n zelfgemaakte aardappelpuree en neemt wel 2 stronkjes witlof met ham en kaas uit de oven.
En terwijl ze met haar vingers nog steeds af en toe wat stukjes kip van het karkas plukt zegt ze: “Maar je kan echt lekker koken hoor.”
Ze zegt het wel 10 keer.
Ze likt letterlijk haar vingers af.
Ik geef haar een servet.
Ik heb het goed gedaan.

Ik zie een klein, fragiel, bejaard vrouwtje aan m’n tafel zitten. Dit is de moeder van mijn man. Een omaatje met keurig gekapt grijs haar die het op dit moment erg belangrijk vindt dat haar man straks, áls hij weer thuiskomt uit het ziekenhuis, in een keurige gestofzuigde kamer en in een fris opgemaakt bed kan liggen. Ging ze morgen meteen regelen. Hier zit mijn schoonmoeder. Ze vertelt P. en mij over vroeger. Over hoe zij en P.’s pa elkaar hebben leren kennen. Bijna 50 jaar geleden. En dat ze heus wel andere vriendjes had voordat ze hem ontmoette. Hier zit een vrouw die dan wel altijd heel hard en veel op de pa van P. heeft lopen zeuren en vitten, maar uiteindelijk nog geen dag zonder ‘m kan. En ‘m zeker nog niet voor altijd wil missen. Ik zie haar angst. Ik zie P.’s angst. Ik voel de mijne.

Wanneer P. haar die avond weer met de auto naar huis brengt ga ik op de bank zitten en schenk mezelf een portje in. Ik heb nooit eerder voor mijn ouders of schoonouders hoeven zorgen. Vanavond voelde ik me in 1 klap volwassen.

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Susan schreef:

  heel veel sterkte Luna, voor jullie allemaal!

 2. Ro en Lo schreef:

  even samen lekker keihard zitten huilen ook, sterkte met alles. Wees niet bang, dit is om te janken zo mooi!

 3. CasaSpider schreef:

  Het doet me denken aan die reclame van “bijna”. Het valt niet mee om goed in te schatten of iemand die de boot afhoudt toch ergens hulp of aandacht wil. Gelukkig was jij doortastend genoeg. Een geweldig initiatief!
  (En als P zijn kookkunsten van zijn moeder heeft begrijp ik wel dat ze haar vingers aflikte… ;-))

 4. Mariska schreef:

  Dat is ontzettend lief van je Luna.
  Sterkte voor jullie allemaal!

 5. Swan schreef:

  Goede beslissing om haar gewoon mee te nemen. Uit ervaring weet ik dat je als partner-van liever alleen bent, maar ook eigenlijk weer niet. En als iemand je dan overhaalt om te komen, te eten, lekker te drinken en even te praten, is dat een ontzettend belangrijk gebaar. Goed gedaan!

 6. esther schreef:

  Wat lief van je en goed om te doen.

 7. glooc schreef:

  Snik.

 8. susan schreef:

  tsja,….het leven is………

 9. Juul schreef:

  Lief en goed, en inderdaad, niet vragen maar doen, dat werkt.. blijkt maar weer! sterkte Luna.

 10. Bite Me schreef:

  Wat lief en goed ook van je.
  En zo te lezen kon ze het ook hard gebruiken.
  Veel sterkte voor jullie allemaal.

 11. yolanda schreef:

  traantjes

 12. Irene schreef:

  Wat een lieverd ben je toch. Heel veel sterkte voor jullie allemaal!

 13. AWeetje schreef:

  Sterkte (*pakt onderwijl een tissue*)

 14. darja schreef:

  wat een onwijs mooi stukje luna! zorg maar goed voor iedereen om je heen, maar vergeet je jezelf ook niet!?

  heel veel sterkte voor jullie allemaal!

 15. Helene schreef:

  En zo werkt het. Sinds mijn vader vandagg drie jaar geleden overleden is, eet mijn moeder iedere woensdag bij me. Veel lachen, af en toe een beetje huilen, Irish coffee mee voor onderweg.

  Sterkte Luna!

 16. Zezunja schreef:

  Een heel ontroerend verhaal en verdomde universeel.

 17. Janssen schreef:

  Dit verhaal maakt veel bij me los.:(
  Maar zo gaat het,de rollen zijn nu omgedraait…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *