web analytics

43

HOOFD IN DE WOLKEN, VOETEN OP DE GROND

"Volgens mij moet ik je feliciteren", hoorde ik vriend L. aan de telefoon zeggen.
"Eh, waarmee dan?", vroeg ik.
"Met je nieuwe huis natuurlijk."
"Oh, ja!"

Doordat ik offline over het algemeen zoveel negatieve, verbaasde of helemaal geen reactie heb gekregen lijk ik zelf haast vergeten dat een nieuw huis best een felicitatie waard is. Of dat huis nu in Amsterdam of in Tiel staat.

"Tiel???????????"
"Weet je het zeker?"
"Dan zie je je vrienden nooit meer!"
"Je zei altijd dat je nóóit meer terug naar Tiel zou gaan!"
"Je gaat hartstikke dood in Tiel!"
"Wat???????"
"Dat is niks meer voor jou!"
"Neeeeeeee!"

Als ik ergens eigenlijk helemaal klaar mee ben is het mezelf excuseren voor het feit dat ik ga verhuizen naar Tiel. Al blijf ik het wel doen. Misschien ook wel een beetje tegen mezelf. Want ook ik zit natuurlijk met behoorlijk wat vooroordelen.

Tiel is niet hip.
Tiel is niet kek.
Tiel is helemaal aan de andere kant van de wereld.
In Tiel is niets te doen.
In Tiel kan ik niet alles vinden wat ik nodig heb voor het maken van de PloesiePoesies en andere creatieve projecten.
Dat wat ik maak wordt minder hip en koel, omdat het nu ‘Made in Tiel’ is en niet meer ‘Made in Amsterdam’.

Maar! Vooroordelen zijn er om overboord te gooien en blijken in de praktijk ontzettend mee te vallen. Ze zijn voor mij in ieder geval minder belangrijk dan alle voordelen die de aanstaande verhuizing met zich meebrengt. Al blijft het bij vlagen heus wel fucking eng om m’n leven zo 180 graden om te gooien. Om te vertrouwen op m’n gevoel, al heb ik natuurlijk echt wel goed nagedacht over deze beslissing, want het is niet niks natuurlijk. Het is wat.

Maar ik heb besloten om het gewoon te dóén! Want het allergrootste 180-graden-gevoel heb ik nog steeds van binnen; als ik nu in de spiegel kijk, dan zie ik iemand waar ik graag op lijk. En dát is zeker een felicitatie waard.

Titel en slotzin zijn ontleend aan het heerlijke, blije liedje ‘Hoofd in de Wolken’ van Het Klein Orkest: KLIK.

Dit vind je misschien ook leuk...

43 reacties

 1. Paul schreef:

  Ook ik heb veel vrienden in de regio van Amsterdam. Ik zorg er voor dat ik als ik daar ben, meteen de volgende afspraak maak. Zo verwaterd dat contact niet. Volgens mij is Tiel – Amsterdam beter te doen dan Enschede-Amsterdam. Dus don’t worry!

 2. Marion schreef:

  Luna, ik vind het hartstikke stoer wat je allemaal doet en Tiel is volgens mij vlak bij A’dam ;-). Gefeliciteerd en heel veel geluk ik je nieuwe huis!

 3. Madd schreef:

  De offline mensen zeggen dat alleen maar omdat ze je niet kwijt willen ;-)

 4. Luna schreef:

  @Madd: Dat weet ik! Maar Tiel is gelukkig niet écht aan de andere kant van de wereld :-)

 5. Doinja schreef:

  als ik nu in de spiegel kijk, dan zie ik iemand waar ik graag op lijk….

  En daar gaat het om!! Hier feliciteer ik je mee! ;-)
  Groetjes,
  Doinja

 6. Esther schreef:

  Dat laatste is inderdaad het belangrijkst. En lang leve materialen-bestellen-op-internet :)

 7. Saskia schreef:

  Jij bent net dat vrije en onbelemmerende stapje verder in je leven dan zij. En dat is niet jou schuld en ook niet jou probleem.

  Luna word onwijs gelukkig in het voor buitenstaanders (of Amsterdammers) o zo wereldvreemde suffe Tiel.
  Als jij daar woont dan is het niet meer suf. No way.

  Nogmaals Yihaa!

 8. Aukje schreef:

  Ach, als het niet bevalt verhuis je toch gewoon weer terug (al denk ik dat het retegoed gaat bevallen!)?

 9. Mandy schreef:

  Vooroordelen…voordelen…nadelen…

  Ik woon in fucking Oss-of-all-places. En nee, niet alles is hier (of in Tiel) te krijgen. En kek of niet, hip of niet…ook al is dit niet da place to be, ben ik als Osse niet da bomb…ik vind het heerlijk om als ik er behoefte aan heb een kekke stad te bezoeken en er mijn inkopen te doen. Maar ik vind het nog heerlijker dat ik elke dag tenminste in een fatsoenlijke tuin kan zitten, mijn auto voor de deur kan parkeren, een portiek heb zonder nachtelijke logee en dat ik in 10 minuten dwars door de stad kan crossen en de hele weg 50 kan rijden…om maar een paar dingen van buiten the-place-to-be wonen op te noemen.

  Niet kek…says who? JIJ zet Tiel gewoon in één klap op de kaart als kekke stad! Als jij hip bent, is Tiel dat ook! Er wonen trouwens vast verbazingwekkend veel kekke mensen in Tiel. Gewoon je ding doen. Kom je ze vanzelf tegen!

 10. esther schreef:

  Ik weet PRECIES wat je bedoelt! Toen wij van A’dam naar Hoogeveen gingen verhuizen kregen we alleen maar dat soort reacties. 1 vriendin zei zelfs: ‘in de winter knoop je je daar op aan de hoogste boom, wat moet je daar?’
  Nou, wat moet ik hier: wonen in een prachtig monumentaal pand voor dezelfde prijs als we ons appartement in A’dam hadden gekocht, genieten van een tuin, van ruimte, van een fijne school voor m’n zoon, van het bos om de hoek!
  En de echte vrienden blijven na zo’n verhuizing, de kennissen vallen af- ruimt lekker op. Plus: leuke nieuwe mensen leren kennen in je nieuwe woonplaats is ook erg fijn!
  Hip & kek zit in je hoofd, niet in een woonplaats!

 11. Marina schreef:

  Als je in Tiel woont betekend dat toch niet dat je opgesloten bent en nooit meer in Amsterdam mag komen? Je kunt er altijd Ploesiestofjes gaan kopen en vrienden zien. En als jij in Tiel woont, wordt Tiel vanzelf The Place to Be ;-)

 12. Wanne be Ex Amsterdammer schreef:

  Arrogant hé? Van al die Amsterdammers dat ze denken dat er buiten “Dé” stad niets leuks/goeds/hips/keks/fijns te doen is. Het zou helpen als ze eens de stad uit gingen om te kijken. Hoe sociaal en aardig en prettig en vriendelijk en toch ook hip het buiten “Dé” stad is… Kunnen ze nog wat van leren!
  PS: wist je dat er tegenwoordig héél veel kunstenaars vertrekken uit A’dam omdat het creatieve klimaat hier zo slecht is?

 13. marleen schreef:

  en ik blijf het zeggen, ge zit nu heel wat dichter bij Antwerpen, ge schuift alvast de goeie kant op!

 14. lol schreef:

  Grappig, dat deleten van comment. Dan ben je er erg aan toe

 15. Luna schreef:

  @lol: Ik heb nog nooit in de 8,5 jaar dat ik dit weblog heb een comment gedelete… Misschien had je last van m’n spamfilter? Dat kan… sommige woorden mag je niet gebruiken i.v.m. de ‘spamrobots’… :-)

 16. Ooit verhuisde ik van Gent naar Barcelona. Het was een beetje aanpassen, maar alles went. Ik ben nooit meer teruggekeerd.

  Was getekend

 17. Joost schreef:

  Wat een mooi liedje is dat he? De allermooiste rijmzin-uit-een-Nederlands-liedje allertijden zit daar in:
  “In de winkelende massa –
  die ritmisch rond de rinkelende kassa’s
  deint”

  En Luun, denk maar aan:
  “Ze gaat alleen voor kwaliteit
  En als ze kiest heeft ze geen spijt
  Da’s niets voor haar”

  J. (Klein Orkest-fan)

 18. Eveline schreef:

  Toen ik een paar jaar geleden besloot naar Engeland te verhuizen kreeg ik van familie te horen dat ik dat ‘niet mocht doen’, en dat ik dat ‘niet kon maken’. Ze vergaten voor het gemak dat ik inmiddels 33 was, en niet 16.

  Als jij denkt dat Tiel op dit moment (want je hoeft daar niet tot je dood te blijven als het niet bevalt) voor jou goed is, dan zou je wel gek zijn om in Amsterdam te blijven hangen.

 19. Groentje schreef:

  Lekker doen wat je zelf wilt. Het is jou leven. Laat andere maar lullen, ene oor in andere oor uit.
  Gefeliciteerd en geniet ervan.

 20. Maja schreef:

  Rotterdam is ook helemaal ‘the place to be’ volgens de Rotterdammers dan die daar wonen. Dat wij verhuisd zijn naar Brabant en in een klein dorp wonen. Nou dat was me wat! Volgens al die Rotterdammers dan die wij kenden. “Goh, nou kun je wel wennen daar?” Wat nou! Nee, terug naar dat kut Rotterdam, dat is leuk (not!) Zij liever dan ik.

 21. Linda schreef:

  Je moet doen wat voor jou goed voelt en dat verhuizen naar Tiel voor jou goed voelt is wel duidelijk dus gewoon doen!
  Tiel is best leuk hoor, mijn broer woont er ook :-)

 22. Rian schreef:

  Word je niet heel erg moe van al die meningen van anderen over wat het beste voor jou zou zijn? Hoe ver is Tiel nou echt van Amsterdam, een uurtje rijden? In een beetje metropool ben je vaak meer dan een uur kwijt aan het reizen om van oost naar west te komen.

 23. Rutger schreef:

  Luna, Nijmegen ligt nog 35 kilometer verder van Amsterdam van Tiel. Ik zou voortaan aan je denken als ik met de trein richting Amsterdam rijdt en Tiel als een wereldstad wordt aangekondigd (Serieus! Tiel-West, Tiel-Centrum, call it!)

 24. Ikke ikke ikke schreef:

  Hahaha, al die provincialen die benadrukken hoe dichtbij 020 hun gehucht is :) if you can make it there, you can make it anywhere, en if not, dan moet je voor jezelf goedpraten waarom je dat Amsterdam wat je ooit lekker rebels bomdiggy té hip vond de rug toekeert. Ben blij dat je uit je dip bent, echt waar. Nog steeds dezelfde kritiekloze schare volgers, dat wel. Die zeggen dat je je ‘ding’ moet doen, ook zo provinciaal.
  Het ga je goed, het spijt me als ik je met mijn commentaar destijds gekwetst heb. Ik meende er ieder woord van, dat wel.

 25. kim schreef:

  He wat jammer, ik hoopte er zo op je een keer toevallig tegen te komen in de stad, die kans wordt nu wel wat kleiner..

  ;-)

 26. Evelyn schreef:

  Hey Loen,

  Ken je -om in het klein orkestsfeertje te blijven- ook Harry Jekkers met Ik hou van mij? Is ook donders mooi.

  Groet’n uut een durp in ’t Oost’n

 27. babe schreef:

  Volgens mij zit jij in een heel goede FLOW!

 28. Menno Nicolai schreef:

  Waar je ook woont: je neemt altijd jezelf mee. Volgens mij is er niks mis met Tiel. Woont Flipje daar ook nog steeds? Ik had vroeger een soort bioscoopje met alle strips van Flipje en zijn vriendjes. Tiel was in die tijd een magisch oord voor een Fries jongetje.

 29. Limoentje schreef:

  Tiel heeft Appelpop! Is dus wel iets te doen :P
  Maar kan het me wel voorstellen; in vergelijking tot A’dam idd… :P

 30. Ilona schreef:

  Toch snap ik die offline mensen niet echt, een gelukkige Luna in Tiel is toch duizend keer beter dan een ongelukkige Luna in Amsterdam. Ja toch!

 31. Leonora schreef:

  Tiel heeft Flipje toch?

 32. dré schreef:

  Tiel is niet hip.
  Tiel is niet kek.
  In Tiel is niets te doen.
  Je klinkt al helemaal als een tielenaar!!!

 33. Menno schreef:

  Ik kom er toevallig net aan, Amsterdam, voor familiebezoek en een broodje tartaar… het is best gezellig, maar na jaren in Londen en New York is het me duidelijk: Amsterdam is a small town in a small country. Internationaal het meest bekend vanwege de prostitutie en drugstoerisme. En volgende week weer terug naar huis: Washington, D.C.

 34. Maurice schreef:

  We stralen zo af en toe wat liefde naar Tiel. Voor Jomanda & naar haar nieuwste bewoner: Luuntje :P

  Ik bedoel maar. Amsterdammers zijn en blijven aardig, ook zonder Luuntje, toch? hihihi (Maar het is natuurlijk wel een gemis)

 35. Swaentje ;-) schreef:

  Gefeliciteerd met je nieuwe huis!
  en heel veel geluk!
  Voordeel: virtueel hoef je niet te verhuizen, toch? ;-)

 36. Paul schreef:

  Je gevoel volgen zijn vaak de beste keuzes. En ehhh have fun in Tiel.

 37. FrankiePebbles schreef:

  Huh. Mens. Als jij in Tiel wilt wonen dan doe je dat toch mooi? Maak je nog eens wat druk over honderd meningen, terwijl er maar één telt in deze. Gelukgewenst met je huis en vooral met je relaxtere zelf!

 38. berta schreef:

  In Tiel is overigens wel elk jaar appelpop!
  Heel leuk volgens plukdenacht, ex-tielenaar.

 39. Jan de Bloemenman schreef:

  Ja, die Harrie Jekkers. Z’n gelijk met “Later is allang begonnen.” heb ik nooit in daden om durven te zetten. Goed dat ik vandaag het nodige duwtje in de rug gekregen heb door te vernemen dat de nieuwe baas na 23,5 jaar afscheid van mij (en 18 anderen) wil gaan nemen. Voor sommige van die anderen is het dan weer wel sneu, maar het idee om nog zo’n 4000 keer met tegenzin naar je werk te moeten is niet aanlokkelijk.

 40. Jo schreef:

  In Tiel hebben ze internet en Tiel klinkt best gezellig. Moet wel gaan lukken, denk ik.

 41. Deborah schreef:

  Spannend voor je Luna!
  Ik heb zelf net een huisje gekocht in Dordrecht, terwijl ik al heel m’n leven in Amsterdam woon. Eng! Maar we gaan ’t gewoon flikken meid. :)

 42. Nathalie schreef:

  Ha! Fijn! Nu zit dat heerlijke liedje in mijn hoofd! *gaat weer eens het Klein Orkest cd-tje uit de kast vissen*

 43. Nina schreef:

  De mensen die hier reageren over hun ervaring in het buitenland….dat is appels met peren vergelijken. Naar een andere stad in NL is heel iets anders, omdat je in hetzelfde land zit. Het is dus uiteindelijk moeilijker, in het buitenland is ALLES anders en daar stel je je op in. Echt niet te vergelijken. Om maar niet te spreken van woonachtigen in Barcelona of Washington, wat gewoon grote steden zijn.

  Maar Tiel? Das andere koek!
  Het lijkt mij bijzonder lastig, maar omdat je ervandaan komt toch wel minder lastig dan “zomaar” naar een andere stad waar je niemand kent. En je hebt je vriend toch daar? als ik het goed begrijp….dat scheelt ook al.
  Ik denk dat het een verademing gaat worden (en dat zeg ik, als geboren en getogen Amsterdamse…;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *