web analytics

7

ER WORDT GEMORRELD AAN LUNA’S BASIS

De deurbel gaat op zondagochtend om 10:00. Ik voel meteen dat het kijkers voor het huis zijn. De afgelopen dagen zijn er al verschillende mannetjes met auto’s door de straat gereden om precies te stoppen voor ons huis. Het was afwachten tot 1 van die mannetjes uit zou stappen om aan te bellen en te vragen of hij even binnen zou mogen kijken.

Dat ons halve hebben en houden nu ineens online te bekijken is op Funda, dat is gewoon kut. Maar dat we mee moeten werken aan de verkoop van het huis, dat weten we, ook al is het kut. Het is wat het is, maar je voelt je gewoon bekeken. Online, maar dus ook offline. Of misschien eerder; ik voel me weggekeken en dat terwijl ik hier helemaal niet weg wil. Ik heb het gevoel dat ik uit dit huis moet, terwijl daar helemaal geen sprake van is en ook niet kan gaan zijn, want de Nederlandse wet beschermd huurders gelukkig, halleluja, heel goed.

Maar 2 Polen, of 2 Tsjechen, of 2 Oekraïners, of in ieder geval 2 mensen met een Oostblokkerig accent aan je voordeur, met nog een andere Oostblokker op videocall erbij, daar zit je niet op te wachten op een zondagochtend om 10:00.

“You sell house?”
“No, we rent this house, our house owner is selling it.”
“How much is it?”
“Please contact the real estate agent.”
“How long do you rent?”
“We are renting this for more then 8 years, but please contact the real estate agent.”
“When are you planning to leave?””
“Our contract is indefinitely.”
“How much you pay?”
“Please contact the real estate agent.”

Het liefst wil je natuurlijk zeggen dat ze op moeten rotten: “You go away, yes! Mafkees! Are you niet goed bij je hoofd? Alles staat op Funda, ga daar maar lekker kijken en bel de makelaar maar, doei, de groetjes!” Maar je moet wel een beetje aardig en vriendelijk blijven, want misschien heb je dus te maken met je toekomstige huiseigenaar.

Maar we weten niet wie het huis gaat kopen. En ook niet wanneer. We hopen natuurlijk op een fijne huurbaas die eindelijk de kozijnen buiten gaat vervangen, die bij problemen meteen de boel komt oplossen, die eens per jaar keurig de huur verhoogd volgens de huurindexering en die het pand ziet als een zakelijke investering. Maar misschien hebben we iets te veel afleveringen van ‘Horrorhuurders en Huisjesmelkers’ gekeken, want je kan ook een klootzak krijgen die ons middels allerlei nare trucjes probeert weg te krijgen, zodat-ie zelf lekker kan gaan genieten van onze tuin die grenst aan een slootje. En ook al hebben we huurbescherming, je wil gewoon geen toestanden met je huiseigenaar.

Dit huis is dan misschien wel niet van ons, maar dit huis is wel ons thuis. En dat willen we graag zo houden.

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. g schreef:

  hou het hoofd koel. #hug

 2. jan krosenbrink schreef:

  een heel begrijpelijk verhaal, ik maakte hetzelfde mee, maar met het verschil dat ik zelf als huurder zou vertrekken. Toch vond ik het bezoek van de toekomstige huurders dermate irritant, dat ik een poging deed zelf het huis te kopen.

 3. inkie schreef:

  Wat een naar gevoel. Dit wil je toch niet.
  Duimen maar dat jullie een nette en behoorlijke “investeerder/huurbaas” krijgen die jullie niet gaat proberen te lozen.

 4. Jan schreef:

  Ik vind het maar een raar verhaal. Is in jullie hofje dit het enige huis dat zo te koop staat? Ik zou expres extra bh’s e.d. laten slingeren overal. Fuck it.

  • Luna schreef:

   De huizen in onze straat zijn allemaal koophuizen… wij huren dit huis al 8,5 jaar van iemand, dus wij huren het van een particulier… de andere huizen staan uiteraard niet te koop, maar zijn gewoon eigendom van onze buren… het gaat allemaal volgens de regels en wet, maar het blijft kut… we hadden het vooral graag zelf gekocht, maar dat zit er niet in :-(

   • Bartke schreef:

    O, wat jammer dat dit niet lukt… want een verhuurd huis is natuurlijk goedkoper… en als je er dan zelf al woont, is dat wel zo voordelig! En de hypotheekrente is zo laag, dat het vast voordeliger is dan huren…

 5. Heidi schreef:

  Ik lees je verhaal nu pas dus het is een beetje mosterd na de maaltijd maar heb je als huurder dan totaal geen recht op privacy? Jouw hele hebben en houden op internet lijkt me toch zeer onveilig. De verhuurder kan toch ook de foto’s van voordat jullie er in kwamen gebruiken en waarom moet er bezichtigd worden? Dat is toch ook op te lossen met een bouwtechnisch rapport? Ik vind het raar dat er blijkbaar totaal geen rekening gehouden wordt met de rechten van de huurder. In ieder geval veel sterkte met dit hele gedoe waar je natuurlijk totaal niet op zit te wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *