web analytics

21

OOK LUNA MAAKT WEL EENS EEN FOUTJE

De laatste tijd ben ik een aantal keer gewezen op spelfoutjes in mijn teksten. Mijn eerste reactie; ‘Kut, een spelfout, dat ik die niet heb gezien.’ Mijn tweede reactie; ‘Waarom moet iemand daar en plein public melding van maken in het ‘reactieforum’?’ Mijn derde reactie; ‘Ze hebben niets beters te doen.’ Mijn vierde reactie; ‘Ze moeten oprotten.’ Mijn vijfde reactie; ‘Luna, maak je niet zo druk.’ Ik schrijf iedere dag tussen de 2000 en 3000 woorden voor verschillende media. Daar zit wel eens een spelfoutje tussen. Of twee. Of drie. Of vier. Of vijf. Daar heb je namelijk een eindredacteur voor. Maar het vervelende is dat ik zelf ook eindredacteur ben. Er vliegen dus dagelijks zoveel zinnen, woorden en letters langs mijn ogen dat ik soms het verschil tussen een ‘d’ en een ‘t’ niet meer zie. Ik probeer iedere dag een column voor deze site te schrijven, daar gaat tijd in zitten. Daar gaat ook creativiteit in zitten. Ik vind het belangrijk om foutloos te schrijven, maar ik vind het belangrijker om iedere dag überhaupt een stukje te schrijven. Wat maakt het dan uit dat er een spelfoutje in staat? Waar maakt ‘men’ zich druk om? Heeft ‘men’ niets beters te doen? Als ‘men’ het dan toch van cruciaal belang vindt om mij te attenderen op een eventuele spelfout, stuur me dan een mailtje. Dat is wel zo netjes. Met ‘men’ bedoel ik alle taalpuristen. Hen wil ik graag verwijzen naar de website van ‘Het Groot Dictee Der Nederlandse Taal’. In december wordt dit programma weer uitgezonden. Ik hoop dat ‘men’ zich goed voorbereid op deze zeer belangrijke wedstrijd en mij niet meer in het reactieforum lastigvalt. Daar wordt Luna namelijk een beetje moe van.
http://www.omroep.nl/nps/tv/dictee

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. jonnie schreef:

  Helemaal mee eens, ‘men’ moet niet zo lopen zeuren. Bovendien heb ik een hekel aan Fransen :)

 2. Trolletje schreef:

  Luna rules!

 3. Guard schreef:

  Kijk Luna, helemaal mee eens!!
  Mensen moeten is een keer niet zo zeiken over andermans fouten, en vooral kijken welke fouten ze zelf maken (hoeft geen taalfout te zijn ;-)). Zelf probeer ik me ook zoveel mogelijk aan correct nederlands te houden, maar continue geblaat over fouten is, op z’n zachtst gezegd, erg vervelend. En als je wat hebt aan te merken, doe ’t dan idd via mail, wel zo fatsoenlijk.
  Zo, weer genoeg gestreeld :-)

 4. jonnie schreef:

  Strelen is goed, iedereen wordt daar blij van.

 5. 'Poltje schreef:

  Hahahaha die Luna,…….maar goed dat we dan maar niet beginnen over de taalkundige fouten :-)

  Tja ben blij dat je toch weer veel woorden op schrift krijgt,…..heb ik tenminste wat te doen op mijn werk……

  Groetjes

  Poltje

 6. slappezever schreef:

  voor de puristen onder ons:
  taal is een middel om te communiceren – als je dus de ander via deze weg begrijpt is het doel bereikt – dus nie zieke ofer wa voute wan ge ken me tog begrijpe nie? kee dan

 7. Gambit schreef:

  Zal ik nu zeggen dat ik een spelfout heb ontdekt? *geintje*
  Nee, volledig mee eens. Zolang je maar laat zien dat je KUNT schrijven en daarmee ook nog eens anderen kunt vermaken/bezighouden, vind ik het al een hele prestatie.

 8. Frank schreef:

  Slappuzevur heefd helumaal glijk.
  HOPELIJK IS HET TAALFOUTENGENEUZEL NU AFGELOPEN.

 9. Ed schreef:

  Nou,
  Het gaf je wel inspiratie voor een nieuwe column!
  Maar in tegenstelling tot de voorgaande was de toon in deze wel erg serieus.
  Je maakt je toch niet echt druk om dat soort op- en aanmerkingen?
  Dat is nou juist de kick van de lezer, om de schrijver te betrappen op een spellingsfout of, nog beter, een onwaarheid.
  Wie krijgt er nu geen kick van om de leraar te corrigeren?
  Maar ik ben het met je eens dat zoiets niet 60 reacties in het nederige reactiehoekje hoeft op te leveren….

 10. ja, en.. schreef:

  Luna maakt zich toch een beetje druk?

 11. Suffie schreef:

  Stoor je je aan taalvouten??? Laat je mail voorlezen….

 12. Patrick schreef:

  :))

 13. paradox schreef:

  ik wil meer coole links…

 14. Blue salem schreef:

  Nou Luna ik vind dat je helemaal gelijk heb.
  Maar de mensen die dan doen zijn zielig. Ze hebben niets anders te doen. Iedereen moet toch een hobby hebben?
  ;-)

 15. Els schreef:

  Helemaal foutloos, meisje. Keurig gedaan. Een tien met een griffel. Je mag na de les bij juffie komen voor een plakplaatje in je schriftje.

 16. dirk. schreef:

  Sta voor oude mensen op in de tram!

 17. Umbro schreef:

  Ja. Doneer eens wat geld aan een goed doel. Dat is een lekker gevoel joh.

 18. Frank schreef:

  Ik ben ook een goed doel, wil je een banknr. van mij weten ?