web analytics

44

LUNA’S POGING TOT STOPPEN MET ROKEN #235

Elke maandagochtend probeer ik te stoppen met roken. Echt. En elke maandagmiddag als ik net uit bed kom en achter m’n computer kruip is het eerste wat ik doe een sigaret opsteken. Luna heeft een ruggengraat van niks. Nu kreeg ik vorige week het lumineuze idee om het boek ‘Stoppen met Roken’ van Allen Carr aan te schaffen. Voor € 12,50 (zo’n 3,85 pakje Gauloises rood, dus 77 sigaretten) kocht ik het boek en na het lezen van dit boek zou ik volgens Allen ‘de rest van m’n leven blij zijn dat ik niet meer rook’. Ik vond het een mooi plan. Boekje lezen en vervolgens zo’n € 1186,25 (365 pakjes Gauloises rood, dus 7300 sigaretten) per jaar uitsparen. Way to go Allen! Vol goede moed begon ik aan het boek. Gewoon doorroken tijdens het lezen van het boek was het advies van Allen. Fijn advies. Ik weet niet wanneer het precies is misgegaan, maar zeer hoogstwaarschijnlijk na het lezen van de woorden ‘makkertje’ en ‘monstertje’. Allen noemt mijn sigaretten ‘mijn makkertjes’. En hij noemt mijn verslaving ‘het monster in mijn hoofd’. Valt niet serieus te nemen, zo’n kerel. Een blik op de cover van het boek leerde mij dat meneer Carr er met een zeer zelfingenomen fotootje op staat. Met een kop van ‘ik-ben-lekker-gestopt-en-jij-nog-lekker-niehiet!’ Die kop in combinatie met de woorden ‘makkertje’ en ‘monstertje’ hebben mij ogenblikkelijk doen besluiten het boek aan de kant te leggen. Ik denk dat ik er gewoon nog niet aan toe ben. Pas als de woorden ‘makkertje’ en ‘monstertje’ tot mijn gesproken vocabulaire behoren wil ik er nog eens over nadenken. Tot die tijd is het boek ‘Stoppen met Roken’, van Allen Carr af te halen bij Luna. In ruil voor 77 sigaretten.

Dit vind je misschien ook leuk...

44 reacties

 1. peter schreef:

  zoals met zovele dingen moet je er inderdaad aan toe zijn. ALs dat niet het geval is dan forceer je alleen maar en dat geeft als resultaat alleen maar frustratie en tandengeknars. Ik ben zelf geen roker maar vind de steeds groter wordende onverdraagzaamheid tegenover rokers zeer zorgwekkend.

 2. D.W. schreef:

  D.W en z’n kersverse vrouwtje stoppen volgende week met roken. Hopelijk herbeginnen we niet na een jointje….

 3. Robert schreef:

  Inderdaad, als je er aan toe bent en het écht wilt…voorlopig nog niet..:-((..
  Ik steek er nog één op en ga dan mijn mandje opzoeken….

 4. CK schreef:

  Luna: ik had precies hetzelfde als jij met het boek van Carr… Het heeft niets geholpen. Ik ben gestopt na 18 jaar flink roken (zoals je waarschijnlijk wel weet). De eerste week had ik spijt!! Ik vond er geen ruk aan.. maar wat er toen gebeurde…

  Je zegt: iedere maandag probeer ik te stoppen …
  Je moet niet proberen te stoppen, maar het gewoon doen!.. Dat deed ik eerst ook, proberen.. neeheee!! Jij hebt de macht over dat ding, en als je probeert is het al niet meer reeel..

  Ik heb het nu door na bijna 2 maanden, ik weet hoe het zit met die nicotineverslaving.. Inderdaad wat Carr dan wel zegt (ik werd trouwens doodnerveus van zijn boek, moest het lezen nadat ik 3 weken gestopt was en was bijna weer gaan roken toen ik er in begon te lezen).. maar goed, wat hij zegt dat de nicotine hetgeen is wat het allemaal doet is HELEMAAL waar. Ik ben gestopt 3 weken lang en daarna heb ik gewoon als experiment (mijn vriend werd enorm boos) een sigaret opgestoken en het deed NIETS met me.. Je wordt niet rustiger of relaxder door roken.. dat is gewoon de verslaving.. heb het aan den lijve ondervonden. Jouw lichaam vraagt om die nicotine en daarom krijg je het gevoel van rust.. Nu ik er een tijdje van af ben (als ECHT verstokte roker) wou ik dat ik het 15 jaar geleden had gedaan :)

  Je voelt je echt geweldig, alleen je moet door die eerste maand heen… en dat is zwaar, en moet je daadkracht kunnen tonen. Maar als ik het kan, kan iedereen het hoor! Je mag me ALTIJD mailen als je lekker wilt zeiken of steun zoekt als je wilt stoppen. Ik weet het als geen ander..

 5. Neneh schreef:

  Ik heb niks te ruilen en ik hoef geen ‘Allen’ in de boekenkast. Ik rook niet!

 6. DjB schreef:

  Luna’s imood is depressed… Hmmm… je dacht de zon schijnt voor het eerst in weken echt lekker, ik word depressed? Kop op! ’t is Zondag, dus uit jouw archief weet ik: kom uit bed! En pak wat zon… Kun je je gelijk bezinnen op een nieuwe anti-rook-tactiek.

  Sterkte ;)

 7. karin schreef:

  Er was een tijd geleden een verkorte versie van het boek te koop, kostte maar 1 pakje sigaretten en hielp ook geen bal. Maar m’n buurvrouw is er wel door gestopt, hoewel ik denk dat ze gewoon aan stoppen toe was, dat maakt het al een stuk eenvoudiger.

 8. PB schreef:

  PB pruimt tegenwoordig.

 9. Rick schreef:

  Je moet gewoon overgaan op menthol sigaretten, die zijn namelijk vies…

 10. Suffie schreef:

  Veel Amerikaanse schrijvers, zeker dit soort guru’s, hebben een taalgebruik waarmee ze de meest stabiele lezer tot wanhoop drijven. Alsof ze een stel depressieve debielen een stofzuiger moeten verkopen…! In feite moet je met een grote tekstmarker door dat boek heen om de essentiële punten aan te stippen, vervolgens schrijf je die over en maak je zelf zinnen met samenhang tussen de verschillende opgeschreven kreten en daarna gooi je het boek zo ver mogelijk weg of verbrand het feestelijk.

  Met wat je uiteindelijk overhoudt, kun je meestal aardig uit de voeten….

  Misschien een motivator: met name de smaak van tapas krijgt een extra dimensie als je smaaktepeltjes uit hun verdoving ontwaken…

 11. Ab schreef:

  Alleen stoppen als je het ook echt wilt, anders heeft het geen zin. Word P. ook niet vrolijker van denk….

 12. Renato schreef:

  Waarom toch steeds dat infantiele toontje, Suffie. Je weet wat er wordt gezegd over mensen die vaak diminutieven gebruiken he?

 13. DjB schreef:

  Daar is ie weer, Schwerer Wörter…

  Diminutieven, zo’n woordje past niet eens op m’n scrabble-bordje!

 14. Nootje schreef:

  Ben nu bijna 2 weken gestopt, dit is poging………..ok ik ben de tel kwijt geraakt. Moet zeggen dat ik het deze x wel vol ga houden denk ik.
  Sterkte met stoppen

 15. Styx schreef:

  Slap wijf!

 16. jelle schreef:

  tsja luun, bij de aanschaf waarschuwde ik je er al voor… Maar waarschijnlijk heb ik zelf verdrongen hoe erg hij nou echt is…

 17. Horzel schreef:

  Renatino: Ik vind verkleinwoordjes wel schattig. (Of zou er in het geval Suffie een suppressief idee-fixe aan ten grondslag liggen?)

 18. Chantal schreef:

  Zoals al door anderen gezegd: je moet er aan toe zijn. Ik ben nu 6 en een half jaar gestopt met roken. Ik heb 12 jaar flink gerookt tot ik op een dag met een paar familieleden in de vrieskou in de tuin van mijn broer stond te roken (binnen mocht, terecht, niet want ze hadden net een baby gekregen) en toen voelde ik me zo’n ontzettende trut, dat ik daar stond te blauwbekken met een paar andere verslaafden, omdat ik afhankelijk was van zo’n stomme sigaret, die veel geld kost en ook nog schadelijk voor mijn (en andermans) gezondheid is. Dat was voor mij het tijdstip om voor het eerst en voor het laatst te stoppen. Het was moeilijk, maar wel de moeite waard. Een ding wat ik wel met een beetje pijn in mijn hart heb moeten opgeven was het blowen. Want ik ben als de dood als ik een jointje opsteek dat ik zo weer verslaafd ben aan het roken. Maar goed genoeg andere middelen die we daar voor in de plaats kunnen gebruiken :)

  p.s. je komt wel een paar kilo aan als je stopt.

 19. peter schreef:

  Wat ik bvb zeer stom vind is dat je in een film ( en zeker in een soap) geen enkel personage nog ziet roken. Ik vind dit een vorm van ontkennen van de realiteit en een redelijk onnozele maatregel die de artistieke vrijheid beperkt

 20. Styx schreef:

  Peter: roken is OOK onnozel! Gewoon doorroken is ook ontkennen van de realiteit…. Je maakt jezelf KAPOT!

 21. richard schreef:

  Ik heb het boek van ‘Stoppen met Roken’ van Allen Carr ook gelezen en de eerste keer dacht ik ook amahoela, de 2e keer dat ik het serieus probeerde hielp het. ik ben nu reeds 4 maanden gestopt en heb er geen behoefte meer aan. Wat erg helpt in het begin is rokers pesten, hoe sneu het ook is, het hielp wel en ik ben er uiteindelijk blij mee.

  Als roker was ik trouwens ook meestal wel iemand die stoppers voor gek verklaarde…

 22. joopm schreef:

  Als ik stop lijkt het altijd net alsof alle leuke mensen roken.

 23. CK schreef:

  en luna, hoe is de eerste dag niet roken?

 24. Suffie schreef:

  Renato, was je bij de D deze week?? wat leest zo’n Van Dale toch lekker weg..!!

 25. ferdi schreef:

  lekker doorroken rokers, ik spreek je nog wel over 20/ 30 jaar (of niet meer, 23.000 doden per jaar!!!..)
  als je longkanker, halskanker, hartproblemen, gore huid, smerige tanden, slechte conditie* hebt…

  erg leuk als je dan nog van je “oude dag” wil genieten.

  *:doorhalen wat niet van toepassing is…(en d’r is nog veeeel meer elende!)

 26. PB schreef:

  @Renato: weet je ook wat ze zeggen van mensen die steeds moeilijke woorden gebruiken?

 27. peter schreef:

  oeps, ik kan het lunabord niet meer laden. Ik krijg een foutmelding…

 28. Hans schreef:

  De manier waarop Allen Carr schrijft is niet aantrekkelijk dus komt zijn boodschap niet over. Zijn boodschap over het roken kickt namelijk vreselijk ass, maar hij schrijft zo lame.

  Ik ben sinds begin juli gestopt, en het gaat perfect. Waarom? Omdat ik het zat was. mijn kleren stinken, ik stink uit mijn bek en die kl&*^te sigaret bepaalt mijn humeur. Nou, no fucking way dus.

  Dus ben ik gewoon gestopt.

  Overigens, ik heb ook al 80 pogingen en meer dan 20 jaar roken achter de rug hoor, dus het is echt niet zo dat ik in één keer de held was.

  Het grote geheim is dat je er aan toe bent en er voor de volle honderd procent achter staat; het boek van Allen Carr heeft mij er ondanks zijn lame schrijfwijze wel bij geholpen. Je uitgespaarde geld besteden aan dure dingen, dat helpt ook wel als steuntje in de rug hoor. Bijvoorbeeld een iPod, mooie kleren, lekker luchtje, whatever!

  Succes, wie dan ook!

 29. KlukKluk schreef:

  Je bent dus gewoon een slappeling, dat lees ik door je mooie praatjes heen!

 30. Luna schreef:

  Dat ik een slappeling ben stond al in regel 4 van mijn eigen tekst: ‘Luna heeft een ruggengraat van niks’. Maar bedankt voor het attenderen…

 31. peter schreef:

  luna, dat je lunaboard niet meer verschijnt, ligt dat aan mijn computer of is er iets mis bij jou?

 32. peter schreef:

  luna is heus geen slappeling, maar een leuke vrouw met haar (ontroerend en humoristische) zwakke kantjes net als iedereen…

 33. simon schreef:

  Gewoon de volgende niet meer opsteken,
  da’s alles.

 34. Bastard Inc. schreef:

  Ik heb ook ooit een poging gewaagd dat boek te lezen..
  Toen ik bij bladzijde vier was begon ik met roken…

 35. CK schreef:

  Gewoon de volgende niet meer opsteken,
  da’s alles. [simon]

  Uhmmm… zo makkelijk is het dus niet :) maar het is wel te doen hoor, maar het kost Fucking veel moeite.. Maar daarna.. Tis een kwestie van geduld (en tijd)..

  Luna >> sta nog altijd klaar met raad en een steuntje in je rug hoor!

 36. Wessel schreef:

  Tip: slaap es een nachtje op de longafdeling van een ziekenhuis. Als je dan nog wil roken, is het voorbestemd.

 37. brillie schreef:

  Kom een keertje kijken als ik weer eens een long moet verwijderen. Dan stop je ook gelijk met roken.

 38. Radiusz schreef:

  *Kuch* *Rochelderochel* …Laat rokers lekker roken, hoe stom/onnozel/ongezond/achterlijk of debiel het ook is of gevonden wordt.

  Daarnaast zijn er zoveel bezigheden niet goed voor je, nl: autorijden, vet eten, teveel werken, koffie drinken, zonnen, publiekelijk je mening uiten (erg cliché ondertussen, ik ben ervan op de hoogte) en alcohol nuttigen. Smog is ook niet goed voor je longen, maar iedereen ademt het in. Voor hetzelfde geld beland je binnenkort onder een smog-producerende vrachtwagen of auto. Als mij dat gebeurt dan heb ik liever wél een sigaret tussen mijn vingers!

  Ik zou zeggen: enjoy your poison, I know I do…

 39. tijger schreef:

  tijgertje was de afgelopen 2 weken in ierland en genoot elke dag van oceaanlucht. toen kwam ze terug in Amsterdam en ging bijna over haar nek toen ze de stadlucht opsnoof, zo smerig… het erge is dat het na een paar dagen al niet meer opvalt, maar gezond is het absoluut niet.

  groetjes, tijger

 40. dick schreef:

  Hoi Luna,
  Min vrouw wil ook stoppen met roken, maar heeft het grootste probleem met het tijdverdrijf wat ze dan dus moet gaan doen op het moment dat ze zin heeft in een cigaret,als ze dan wat anders heeft te doen denkt ze er neit eens aan, b.v na het ontbijt.Als ze op visite gaat bij niet rokers of op het werk (thuiszorg) rookt ze ook niet, denk dus dat het meer te maken heeft met de behoefte om op dat moent wat te doen te hebben uit gewoonte.
  heb je tips of suggesties?

  Dick

 41. yoeri schreef:

  Ikzelf rook en vind ook moeilijk om te stoppen.Sommige zeggen minderen helpt niet,maar elke sigaret minder is er tog eentje minder.Ikzelf ben aan het minderen en ik merk dat de behoefte ook steeds minder word.
  Je zier op tv ook af ent oe reportages over allerij soorten kanker en sommige rokers zullen zeggen ach ja dood ga je toch, maar wacht maar totdat je er in je directe omgeving mee te maken krijgt. En in het aller ergste geval dat er ooit bij jezelf kanker word geconstateerd en dan piep je zeker anders. Dus kun je niet in 1 keer stoppen , minder dan gewoon dan word de stap om te stoppen steeds kleiner

 42. jen schreef:

  Als je wilt stoppen met roken ga je je toch niet ergeren aan een schrijfstijl en woord gebruik. Het gaat om de INHOUD (en dat iedereen die snapt). Ik ben namelijk net gestopt met roken door Allen Carr. Ik vind het jammer dat een kieskeurig poppetje die wilt stoppen met roken (misschien), een goed en heel behulpzaam boek loopt af te zeiken op VORM. Niet eens de inhoud doorgenomen. Het is geen mooi geschreven roman, Hoeft ook niet, het moet goed gereedschap zijn, wat behulpzaam kan zijn voor iedereen die serieus wilt stoppen met roken. Ik wilde echt graag stoppen met roken, de ene kanker diagnose naar de ander om me heen, wil ik tot mijn 80ste door roken als ik dat al haal, het geld enz… . Het boek van Allen Carr heeft mij hier heel goed bij geholpen. Hij zeikt niet van het is slecht enz. Die verhalen kennen we allemaal. Het is echt de moeite waard om het boek te serieus lezen, erg makkelijk geschreven dus heel begrijpelijk voor iedereen. DE INHOUD IS ERG GOED EN HEEFT VELEN GEHOLPEN. Ik dacht ook wat kan hij nou nog over roken schrijven wat ik niet weet, ik weet echt wel waarom ik moet stoppen met roken en heb er veel over nagedacht. – niet op zijn manier- Hij heeft een apparte insteek en leert je een nieuwe manier van kijken en bewust zijn EN HET HELPT. Ik hoop dat je het boek nog hebt en je je even over wat oppervlakkige vormgevingen heen kan zetten. Het kan je vele jaren, energie en stress, schoonheid enz schelen. Anyway ik wens je succes. ECHT VOOR IEDEREEN DIE NOG ROOKT, ALLEN CARR!!, baat het niet het schaad sowieso niet. Hij heeft niet voor niks naam gemaakt, het werkt namelijk echt. En ben je bang om te stoppen, Allen Carr wilt juist dat je gewoon door blijft roken als je het boek leest. Een lagere drempel naar het stoppen met roken is er niet!. SUCCES!

 43. Fionora schreef:

  Ja ik herken het helemaal. Wij, mijn mannetje en ik zijn ook gestopt met roken door Allen Carr, helemaal euforisch waren we ervan, en dat heeft 5 jaar geduurd, daarna een groot feest en toen was ik weer verslaafd, en nu zitten we dus weer 2 jaar aan die rotzooi, want troep is en blijft het.
  We proberen nu steeds te stoppen maar zelfs Allen Carr lezen helpt niet meer. Ik weet dat hij bezig is met een boek erover om te stoppen als je toch weer begonnen bent en ik wacht echt met veel smart op dat boek, want stoppen willen we echt wel.
  Wie wil er nu verslaafd blijven nl!
  Je zenuwen gaan eraan, en je humeur wordt er ook niet beter op. Wel vind ik dat ze alcohol ook aan moeten pakken tijdens de reclames op tv, want waarom mag niemand meer roken in de reclame, en mag drinken wel???
  Moeilijk is het lezen van Allen Carr trouwens helemaal niet, hij herhaalt expres omdat het een psychologische truc is, en het werkt echt perfect, de eerste keer dan…

 44. bensi schreef:

  Volgens mij is de Allen Carr methode de beste methode om van het roken af te komen.
  Maar vergeet vooral de valkuilen niet.
  Deze bestaan bij alle vormen van verslaving.
  De bibliotheek heeft het boek meestal wel,en neem het in je op als een kop zeer hete Franse uiensoep.
  P.S.Allen Carr heeft veel geld verdiend met zijn methode,en terecht.
  Alle z.g.n. methodes als pleisters,acupunctuur en andere z.g.n.hulpmiddelen hebben i.h.a. alleen de aanbieder financieel verder geholpen.
  Succes ermee.
  Bensi