web analytics

8

LUNA’S HELWEEK, DAG 1

beginpaginatotaal

IMG_1067
Goedemorgen! Het is 6:00 en vandaag begin ik met m’n helweek. Ik heb het er al weken over gehad en ik heb alle tijd gehad om me goed voor te bereiden, maar uiteindelijk ga ik half-voorbereid deze week in. Komt goed! Ik heb er zin in! Het was alleen de bedoeling dat ik om 5:00 op zou staan, maar… de wekker is niet gegaan!!!! Ik herhaal… de wekker is niet gegaan! HOE DAN??? Vandaag, de maandag dus, staat in het teken van vaste gewoontes. Wat zijn mijn vaste gewoontes? Hoe kom ik eraan? Hoe kom ik eraf (van de slechte dan hè, want de goede vaste gewoontes wou ik graag houden). Erik Bertrand Larssen, de schrijver van het boek ‘Helweek‘ geeft een aantal regels waaraan je je moet houden in de Helweek. Elke dag 5:00 opstaan dus. En om 22:00 naar bed. Geen tv, geen social media (onder werktijd) en elke dag een uur sporten zijn de basics. Daarnaast nog meer regels, zoals: ‘Werk de hele week extreem hard, wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw.’ Mocht je geïnteresseerd zijn, gewoon even het boek of zijn site lezen, zou ik zeggen. Ik begin m’n Helweek dus een uurtje te laat.

IMG_1068
Dit is een slechte gewoonte van ons hele gezin; dingen gebruiken, uittrekken en gewoon laten liggen zonder ze op te ruimen. En het kost uiteindelijk maar een paar seconden om iets meteen op te ruimen. De rest van de dag ruim ik alles meteen op nadat ik het gebruikt hebt.

IMG_1070
Dit is een hele slechte gewoonte. Na Jamaica is het roken er toch weer ingeslopen en daar baal ik ontzettend van. Het kost me erg veel moeite om de hele dag niet te roken en dat had ik niet verwacht. En het erge is; ik vind het zooooooo vies van mezelf.

IMG_1071
Nog een slechte gewoonte waar ik vanaf wil en moet; naar bed gaan zonder de keuken te hebben opgeruimd. De keren dat ik ’s ochtends de keuken in loop en een gigantische bende aantref zijn ontelbaar. Dit is trouwens niet alleen een slechte gewoonte van mezelf, maar van het hele gezin. Maar aangezien ik, kuch, toch wel aan het hoofd van dit gezin sta qua opruimen en motiveren, lijkt het me het beste om maar gewoon het goede voorbeeld te blijven geven en niet te gaan zeiken (ook zo’n regel van Erik Bertrand Larssen: ‘Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn.’).

IMG_1073
Oh, boehoehoehoe, mag ik de krant ook niet lezen Erik? Hmmm, staat eigenlijk niet in de regels, maar het nieuws is toch voor het grootste gedeelte negatief en daar wil ik me dus mooi niet door laten beïnvloeden deze week (en eigenlijk ook niet in de rest van m’n leven). Ik raas in 1 uur door het huis heen en ruim de benedenverdieping helemaal op.

IMG_1074
Daarna pak ik m’n tas om te gaan…

IMG_1076
ZWEMMEN! Yep! Het gaat gebeuren! Ik wandel in de kou (en het is echt koud) richting het zwembad. Om 7:00 sharp lig ik met m’n kersenbadpak in het water tussen de Tielse bejaarden! Sporten is nooit zo m’n ding geweest, maar ja, ik moet elke dag een uur sporten en zwemmen wil dan nog wel lukken.

IMG_1082
Kijk eens hoe gezellig het zwembad versierd is met zwarte pieten en slingers.

IMG_1078
Uiteindelijk zwem ik 1 kilometer en daar ben ik behoorlijk trots op! Het was ook een hele ervaring; de helft van de bejaarden komt er daadwerkelijk om te zwemmen, de andere helft komt er om de Tielse roddels door te nemen. Mooi.

IMG_1079
Ik kijk misschien niet heel happy, maar moet je kijken hoe blakend van gezondheid ik eruit zie. Ik moet vaker sporten, bewegen; I KNOW Erik, I know!!! Ook nog een regel van Erik; ‘Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk.’ Nu heb ik hele mooie kleding, heel gezellig ook, maar een nadeel (of voordeel) van thuiswerken en de hele dag achter je computer zitten is dat je je niet hoeft aan te kleden. Hierdoor kijkt de echtgenoot regelmatig tegen een vrouw in pyjama aan. Wel een hele leuke pyjama, maar sexy is anders. Dus…

IMG_1083
Als ik thuis kom van het zwemmen is het nog steeds donker buiten. En koud. Ik laat eerst Nina uit, want die snapt er niks van dat ik in m’n eentje naar buiten ben gegaan op dit tijdstip. Thuis neem ik een bak couscoussalade.

couscoussalade
Deze (recept HIER). Had ik gisteren al gemaakt, dus ik had me toch wel een beetje voorbereid op vandaag. Deze salade eet ik trouwens de rest van de dag ook. Was ook een regel van Erik; ‘Eet de hele week uitsluitend gezond.’ Maar eigenlijk doe ik dat al. Meestal dan. Okay, soms ook niet. Ik doe m’n best ja, Erik! Ik ging vanmorgen op de weegschaal staan (waarover later meer) en ik hoop dat ik met al dat gezonde eten, geen alcohol en dat uur sporten van deze week toch wel 3 kilo ben afgevallen aan het einde van de week. En zo niet, nou eh, dan niet! Maar ik ga er wel voor.

IMG_1087
Gewoonte: ik luister de hele dag naar 3FM.

IMG_1088
Vandaag dus even die gewoonte doorbreken en wat andere muziek luisteren terwijl ik echt mega-extreem-super-hyper-gefocust aan het werk ben. Ik schrijf in een hele, hele goede flow diverse stukken voor www.climaximaal.nl. En… toegegeven, dit komt voornamelijk omdat ik NIET, NIET, NIET op Twitter en Facebook mag. Ik klik de icoontjes van Twitter en Facebook denk ik wel zo’n 20 keer aan in de ochtend, maar ik klik ze meteen weer weg. Goed bezig!

IMG_1089
Ik neem 1 punt pizza, maar er zit, heel gezond, rucola op. Ik had ‘nee’ kunnen zeggen tegen de pizza, maar ja, de echtgenoot komt het aanbieden en het is niet zijn Helweek en… ach, 1 puntje.

IMG_1090
De echtgenoot werkt ’s avonds en gooit overdag een hengeltje in de sloot bij ons achter.

IMG_1095
Mooi, dan kan ik me bezig houden met dit apparaat. Werk extreem hard, test extreem hard!! Go! Go! Go! Heel klein probleempje; ik heb zo gigantisch hard en gefocust gewerkt dat ik ben ‘vergeten’ om de ‘weloverwogen en kwalitatieve rust’ te nemen waar Erik het over heeft. Ik ben kapot en moe en zelfs lichtelijk chagrijnig. Ik krijg wat werkgerelateerde kutmailtjes en kutnieuws en ik kan het niet van me afzetten. AAARGHHH!!!

IMG_1097
Tijdens het eten (heel gezond allemaal) heb ik het er met de echtgenoot over en hij geeft wat tips, maar ik HAAT het als hij me tips geeft over m’n werk, maar nu zo achteraf, nu ik deze plog zo in elkaar draai merk ik dat hij misschien, heel misschien hoor, toch wel gelijk heeft. En uiteindelijk komt het neer op een slechte gewoonte van me; ik stel dingen (en dan vooral de negatieve dingen natuurlijk) vaak uit en daardoor vreet het energie. Krijg ik een kutmailtje, dan moet ik meteen reageren (of in ieder geval zo snel mogelijk, eerst rustig worden) en het niet dagen laten sudderen. Erik zegt het zelf ook (en ik neem het eerder van Erik aan, dan van mijn eigen man, heel slecht, moet ik ook iets aan doen): ‘Niet handelen veroorzaakt stress.’ Dus; METEEN handelen!

IMG_1099
Okay, Erik (en echtgenoot), ik ga erop letten, maar wel graag morgen, want het is nu 18:30 en ik ben gesloopt van het bijna 9 uur non-stop staren naar mijn beeldscherm. Het is tijd voor de kwalitatieve rust! Even de folders van deze week doornemen. Ik zie het meteen; ik MOET naar de Intratuin deze week! Glazen kerstballen met daarin vosjes en takjes en HOE gezellig!

IMG_1100
OOOOH! En deze vind ik helemaal gaaf, maar ja, € 3,49 is eigenlijk wel iets te duur. Maar die schildpad staat wel HEEL hoog op m’n verlanglijstje. En die kikkers! En een struisvogel! Oooh! Aaaah!

IMG_1101
Maar… ik ga tijdens mijn moment van kwalitatieve rust bezig met het zelf maken van een hanger voor in de kerstboom! Mijn vriendin E. wilde ergens online een pakketje kopen om een soortgelijke hanger te maken, maar ik riep heel stoer; “Dat kan mooier, beter, anders, veel leuker! En je hoeft geen pakket te kopen, ik heb bakken vol met materiaal.” Uiteindelijk maak ik zelf een patroon door diverse poppetjes online te checken (moet je zien hoeveel van dit soort poppetjes er al zijn gemaakt)! Heerlijk om weer even met naald en draad bezig te zijn en ik zet het resultaat stiekem toch op Facebook. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Facebook verder niet echt hebt gemist vandaag en dat het niet constant checken van m’n telefoon of computer me heel veel heeft opgeleverd qua tijd, energie en focus.

IMG_1104
Ik maak alvast een pan linzensoep voor morgen.

linzensoep
DEZE. Hmmmmm… En heel gezond hoor Erik.

IMG_1107
Ik ben helemaal afgedraaid en moe, moe, moe om 21:00. De echtgenoot ligt op de bank televisie te kijken en ik ga naast ‘m zitten en staar wat met hem mee naar het beeldscherm. Mag niet, maar er blijft toch niks hangen. Ik check per ongeluk toch nog even of er wat gebeurd is op Twitter, maar ook dat blijft niet hangen. Ik neem nog wat te drinken (geen alcohol, mag niet van Erik) en dan stort ik in. “Liefie, ik ben echt heel erg moe”, zeg ik, “ik ga naar bed hoor.”

IMG_1108
Uiteindelijk lig ik om 21:45 in bed, maar dan ben ik alweer over m’n slaap heen. HAHAHAHA! De echtgenoot kijkt nog wel wat televisie in bed en ik lig zo’n 2 uur naast hem te draaien voordat ik echt in slaap val. Morgen gaat de wekker weer om 5:00 en na een check, check, dubbelcheck weet ik zeker dat m’n wekker het doet!

Conclusie van m’n eerste helweek-dag; goed te doen, al vraag ik me af of ik het goed gedaan heb. Maar ja, wie controleert dat? Erik komt niet even bij me thuis om de boel te checken. Ik merk wel dat ik meer rust moet nemen tussendoor (dit is overigens een dingetje waar ik altijd last van heb). De hele tijd maar gaan en knallen en doorgaan en niet even écht rust nemen is niet zo handig. Maar goed; morgen, dag 2 van de Helweek, gaat over ‘Focus en Modus’, dus misschien dat ik daar dan eens wat beter op kan letten. Vandaag ging het over gewoontes en ik heb best wel wat geleerd. Niet zozeer tijdens deze dag (je kan een gewoonte niet in 1 dag veranderen), maar meer door het lezen in het boek van Erik. En; geen tv en social media (overdag); HEERLIJK!

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. kimske schreef:

  hahaa die pizzapunten! ‘uitsluitend gezond’ toch?

  ben benieuwd hoe t de rest vd week gaat met je.

 2. Ellen schreef:

  5 uur opstaan elke dag das pas ongezond pffftt

  • Luna schreef:

   Haha, ja, maar jij gaat elke dag om 5:00 naar bed! Ik sta normaal 6:00 op, dus dat uurtje verschil, ach… en het is de bedoeling dat je om 22:00 naar bed gaat, dus 7 uur slaap… hoeft geen probleem te zijn :-)

 3. Lou schreef:

  Darn, ik kan niet liken…
  LIKE!
  Moedig. Heul moedig.

 4. Else schreef:

  Goed dat het niet mijn helweek is – zo kan ik in lotus houding op het logeerbed haken en effe jouw plog checker- de-checken.

 5. Patricia schreef:

  Merci voor al de inspiratie! Ben direct naar boekenwinkel gefietst om het boek aan te schaffen ;-)

 6. Brooklyn schreef:

  Die Helweek, ik ga me daar eens in verdiepen. Iedere dag om 05.00 uur is no problem, dat doe ik al. Alleen val ik om 21.00 uur altijd al in slaap dus dat opblijven tot 22.00 uur wordt nog een hele kluif :-) En dat nachtje doorhalen is helemaal een no go……

 1. 3 december 2014

  […] Ik luister Frank van der Lende op 3FM en ondertussen maak ik m’n plog van gisteren. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *