web analytics

30

LUNA SNAPT DAT HYVES NIET ZO

Dat Hyves, dat is eigenlijk volledig aan mij voorbij gegaan. Toen ik vorig jaar lid werd snapte ik de bedoeling er niet zo van, behalve dan dat je zoveel mogelijk vrienden moest zien te krijgen. Ik vond het vooral een tijdverspillende aangelegenheid. Lid worden? En dan? Ik kon toch ook gewoon mailen, MSN-en en stukjes op mijn website schrijven? Nog langer achter m’n computer zitten om m’n Hyves bij te houden? Er zit wat mij betreft toch zeker een grens aan het online communiceren. Maar na een mislukte beginperiode van een jaar was het misschien tijd voor een nieuwe ronde, met een nieuwe kans. Sommige vrienden spraken er immers nog steeds vol lof over. Dus ik begon wat te surfen tussen alle groepjes die zich gevormd hebben op dat Hyves. Zo vond ik bijvoorbeeld een Hyve voor mensen met blauwe ogen. En dan niet 1, nee, een heleboel. Er is trouwens ook een Hyve voor mensen met groene ogen. En ook eentje voor mensen met blauw/groene ogen. En dan ook nog een soort van rest-ogen-Hyve: voor mensen met aparte ogen. Ja, ik keek mijn ogen uit. Dus dan word je lid van de Hyve die jouw oogkleur het beste omschrijft. En dan? Gaan al die leden dan samen over hun oogkleur praten, chatten, foto’s posten van hun ogen? Ja, dat was inderdaad het geval. Samen praten over welke make-up nu het beste past bij blauw-groene ogen. Ik vond het treurig. Maar okay, clubjes zijn sowieso nooit mijn ding geweest. Dan maar eens op zoek naar mijn oud-klasgenoten. Waren die inmiddels ook lid van Hyves? Ja, dat waren er wel een paar. En het was, toegeven, best geinig om wat door hun foto’s te bladeren: ‘Heeft díé een kind???’ Maar ja, en dan? Een zogenaamde scrap sturen? Iets in de richting van: ‘Hoi! Hoe gaat het met jou, met mij gaat het goed. Vroeger zat ik met biologie naast jou! Doei!’ En dan? Of eigenlijk: en daarna? Moest ik dan met diegene een hele Hyve-scrap-wisseling gaan houden? Dus, nog meer zeggen dan alleen ‘hoi’? Daar heb ik bij weinig mensen uit mijn verleden behoefte aan. Al zag ik wel de jongen die mij 25 jaar geleden heeft leren veters strikken, en ik had de neiging om hem dat via zo’n scrap even te laten weten. Maar ja. Ach. En dan?

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Cindy schreef:

  Ik begrijp ook niet wat voor leuks er aan dat hyven is, elkaar van die loze berichtjes sturen van: was gezellig gisteravond he?
  Vind het leuk dat anderen er zo veel plezier aan beleven, maar ik begin er niet aan…

 2. brtk schreef:

  groot gelijk Luna, Hyves zuigt… voegt weinig toe aan de al bestaande communicatiemiddelen op internet… vind het ook erg onoverzichtelijk en ingewikkeld..

 3. Kimske schreef:

  Ik heb ook hyyyyves, maar vraag me steeds vaker af: waarom? Maar het is toch een soort nieuwsgierigheid, ben om de zoveel tijd mensen van toen aant opsnorren, best geinig. Maar verder, sja…

 4. Anja schreef:

  Ook ik ben er een jaar geleden begonnen, op aanraden van een vriendin, en ik vind er geen hol aan!
  Ondertussen ben ik in bezit van maar liefts (geloof ik) 4 vrienden :)
  Dat zegt wel genoeg over hoe veel tijd ik er op door breng, gezien de aantallen wat sommige hebben.

 5. chris van der oord schreef:

  Ha Luna,
  hoorde je gisteren op de radio; LEUK! je ook te horen, ook fijn voor je dat Ploesiepoesie zo’n succes is. Stuurde je net een mailtje maar dat kwam niet aan, je adres werd niet herkend!
  Hartelijke groeten,
  Chris

 6. Mannetje schreef:

  De grap van hyves is wat mij betreft niet het elkaar berichten sturen, maar het voyeuristische. WWW heet dat, of watskeburt. Wie is wat waar aan het doen, van je verzameling vrienden. Ik ben verslaafd. Vul elke dag zelf in wat ik doe, en bekijk het van mijn 92 ‘vrienden’. Triest, maar daar hoeft ook weer niets mis mee te zijn. toch?

 7. Mannetje schreef:

  Overigens kan ik je niet vinden, op hyves.

 8. Luna schreef:

  Ik sta onder Electric Luna ;-)

 9. Maurice schreef:

  Je bent bijna mijn buurvrouw, maar ik snap dat hyven ook niet.
  Maar als ik een foto van mijn kat geef, kan je haar dan namaken :)

  (Ja, ik ben een eikel)

 10. Mannetje schreef:

  Ik heb je uitgenodigd als vriend!

 11. inge schreef:

  hier net zo. ooit lid geworden op veler verzoek, inmiddels niet veel verder gekomen dan die verzoekers-als vriendjes en dan ? eh… af en toe een scrap ja hahaha

  tis wel handig voor mensjes die geen eigen site hebben denk ik… kunnen ze toch nog ergens hun ei kwijt *-)

 12. Rosalie schreef:

  Ik vind het een verschrikkelijke site, maar ik zit er dus toch op, want zo hypocriet ben ik dan ook wel weer. Stel je voor dat ik de laatste nieuwtjes misloop!!!

 13. Brooklyn schreef:

  Huh? Ik dacht dat Hyves alleen gebruikt werd door verveelde pubers maar daar zit ik mooi naast begrijp ik nu. Ik begin er niet aan!

 14. Nina schreef:

  Ik snap het ook niet, maar ik schijn dan ook veel minder behoefte aan contact te hebben dan de gemiddelde Nederlander…

 15. Aukje schreef:

  Hoewel de uitnodigingen me om de oren vliegen, negeer ik ze allemaal. Hyves is vreselijk traag en ontzettend lelijk. En ik denk hetzelfde als jij: ik chat, mail en heb een log. Dat vind ik wel genoeg. Bovendien heb ik in de krant gestaan in Friesland, dus iedereen die met mij wil babbelen weet mij wel te vinden, gok ik. Keerzijde is dat ik wel nieuwsgierig ben en dus af en toe wel op Hyves surf om te kijken wie er een kind heeft. Maar verder dan dat ga ik niet, geen behoefte aan.

 16. koekoek schreef:

  Wereldwijd.

  Ik vind dat er wereldwijd iets zou moeten worden gedaan aan domheid. Alle domme mensen zouden terugmoeten naar school. Niet zozeer om nog iets te leren, want daar zijn ze natuurlijk te dom voor, maar om er achter te komen dat ze eigenlijk heel dom zijn en dat ze moeten leren zich daarnaar te gedragen. Ze moeten dus niet schreeuwen of teveel praten maar leren luisteren naar andere mensen die veel verstandiger zijn dan zij. Op zo’n dommenschool moeten ze er achter komen dat ze niks aan hun domheid kunnen doen maar dat ze er beter mee moeten omgaan. Dom zijn is niet erg, maar dom zijn en steeds maar weer luid je mening ventileren is gewoon een beetje dom.
  Gelukkig weet ik dat 2 en 2 vijf is!

 17. esther schreef:

  Ik heb een tijdje mee-ge-hyved, maar ik werd er moe van, weer zoiets waardoor je langer achter de pc zit en dat zit ik al vrij veel voor werk en loggen! Bovendien vind ik mezelf al vindbaar genoeg, ik werd gek van die-en-die die me dan weer eens gevonden had en zo’n nietszeggend scrapje achterliet. Wat moet je ermee? Dus ik ben ermee gekapt en heb in het kielzog meteen mijn msn-gebeuren aan de wilgen gehangen. Nu heb ik veel tijd over voor leuke dingen! :)

 18. Michaela schreef:

  De gemiddelde Luna-lezer houdt niet van Hyves, dat is duidelijk. Of durven de Hyves-aanhangers niet te reageren, dat ze het bijvoorbeeld wel leuk vinden. Zoals ik!! Veel verloren contacten weer terug gevonden op deze manier (of zij mij). De eerste real life ontmoetingen hebben ook alweer plaatsgevonden en er staan er nog een aantal op de rit, oude tijden herleven. En ik vind het heerlijk. Ieder zijn ding.

 19. Sillyfish schreef:

  Ik zit niet op Hyves…ik heb geen idee waarom…ben op zoek naar meerwaarde,maar daarkom ik pas achter als ik op Hyves zit, wat ingewikkeld allemaal!

 20. edwin schreef:

  Zelf gebruik ik sociale netwerken op internet, zoals Hyves en LinkedIn, vooral voor mijn werk. Het onderhouden van relaties in zo een netwerk en het aangaan van nieuwe (ook indirect) zorgt ervoor dat de kans dat een bericht, in mijn geval vooral vacatures, door zowel de mensen in je ‘vriendenlijst’ gelezen zal worden, als door de mensen in hun ‘lijst’ etc etc. Dat is de kracht van deze social netwerken, dat meer mensen dit zullen en kunnen lezen dan je ooit zult kunnen bereiken met een advertentie in de krant of op Monsterboard. Natuurlijk geldt dit ook andersom: als iemand een baan zoekt of een bepaald boek zoekt (ik zoek nog steeds een deel van ‘de beste 100 gedichten’), dan is er de kans dat meer mensen dan die in je vriendenkring dit lezen.

  Natuurlijk zijn de berichten van familie, vrienden en bekenden niet in je msn-lijst een meer dan leuke bijkomstigheid.

 21. Agnes schreef:

  Ik ben er ook niet van, de Hyves-hype. Maar goed, ik heb ook nog nooit een ringtone gedownload, dus misschien ben ik gewoon niet zo hip.

 22. Laïs schreef:

  ik vind het echt heel erg, dat hyves. En ik weet niet eens hoe ik mijn page weer kan verwijderen…

 23. Floor Kik schreef:

  En ik ben een echte Hyves-fan. Ik hyve nu ruim twee jaar. Wij gebruiken het in de familie. Dat gaat dan bijvoorbeeld zo: We hebben Sinterklaasfeest gevierd met elkaar en dan zetten we de foto’s op Hyves. Kan iedereen ze meteen zien. En ook mijn www vul ik trouw in. Blogs worden er ook gescheven. Mijn vader zit voor 4 maanden in China en die blogt dus op Hyves. Echt leuk om te lezen wat hij meemaakt en hoe anderen daar op reageren. Mijn broer en zijn vriendin deden hetzelfde vanuit Bolivia. Gelukkig zijn die weer veilig terug in Amsterdam. Het hyven gaat wel door natuurlijk. We zijn pas een Hyve voor hun bruiloft gestart. Die is is augustus. Daarop wisselen we ideeën etc. uit. Ook kun je tips erop kwijt. Mijn laatste tip is bijvoorbeeld het (ver)kopen van 2e hands boeken via bol.com.

  Maargoed, niet iedereen vindt Hyves leuk. Dat kan. Ik vind het ge-wel-dig!

 24. Mandy schreef:

  net als Second Life…van die dingen die je alleen maar doet als je teveel tijd hebt in je doodsaaie leventje, als je het mij vraagt. Enne…met zoveel creativiteit in je leven heb je zulke dingen toch helemaal niet nodig (en geen tijd teveel)? Als je kunstige dingen maakt, komen er vanzelf leuke mensen op je af!

 25. Erwin Troost schreef:

  Hyves is de nieuwe fifteen minute fame en weer vergeten zijn waar je was.

 26. Ellen schreef:

  Wat een hype dat hyves, niks voor mij. Ik houd het gewoon lekker simpel bij mijn weblog. :-)

 27. Mannetje schreef:

  “Wij waren geocachen. We hebben geïnteresseerde vrienden mee op sleeptouw genomen en zijn op één dag maar liefst 3 caches gaan doen, twee kleintjes en een grote! En het was erg leuk! De kinderen blijven het geweldig vinden! En voor de honden was het ook geweldig!” Nee Mandy, jij hebt inderdaad een heeeeeeeel spannend leven. Met honden, ook nog!

 28. Emme schreef:

  Zo, ik heb een paar logjes van je gelezen. Leest lekker weg. Ik kom weer terug.

 29. Petra (kiki) schreef:

  Ik moet zeggen, ik heb ook hyves. Maar inderdaad veel is er eigenlijk niet aan. Er was een tijd dat ik het wel heel leuk vond, iedereen opzoeken die vroeger bij je in de klas zat. Van die leuke jongen tot die super sukkel. Of ex-vriendjes die je nooit meer gezien of gehoord hebt, of vakantieliefdes die je eigenlijk nooit vergeten ben. Het was leuk, voor een paar weekjes. Maar nu ben ik er wel weer klaar mee. Lees nu weer regelmatig jou log, ipv hyves. 1000 x beter. Kus

 30. ellen schreef:

  En inmiddels hebben we allemaal een hyvespagina en vinden we het nog steeds een leuk tijdverdrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *