web analytics

24

LUNA SLIKT WEL, MAAR LIEGT NIET

Vorig jaar werd mij gevraagd of ik een keertje aan tafel wilde zitten bij Sophie Hilbrand in het programma ‘Spuiten en Slikken’ van BNN. En hoewel ik me gevleid voelde, heb ik, voornamelijk omdat partner P. en vrienden mij dat adviseerden, toch ‘nee’ gezegd. Als ik nuchter ben lijkt het sowieso alsof ik strak van de coke of speed sta. Tel daar een schepje zenuwachtigheid bij op, en je hebt een live tv-optreden waar ik hoogstwaarschijnlijk met spijt op terug zal kijken. En al helemaal exit politieke carrière. Want, ook al propageert ‘Spuiten en Slikken’ iets anders, op druggebruik rust nog steeds een enorm taboe. Dat is al te merken aan de bekentenissen die de gasten aan tafel doen. Op een paar uitzonderingen na zijn het vooral bekentenissen van bekende Nederlanders in de trant van: “Ja, ik heb wel een keer een xtc-pilletje geprobeerd, maar meer dan een kwartje heb ik nooit genomen”, of: “Ik heb 1 keer een lijntje coke geprobeerd, maar ik vond er niks aan”, of: “Nee, ik ben veel te verslavingsgevoelig, ik begin er niet aan.” En ik vraag mij dan af; is dat wel zo? Is zo’n kwart-pilletje niet een iets té correct antwoord ? En is zo’n antwoord van dat ene lijntje coke ook niet iets te keurig? Het klinkt namelijk een beetje hypocriet. Want nooit iets gebruikt hebben, dat is ongeloofwaardig, maar nog steeds wel eens gebruiken, dat is weer voer voor de roddelbladen. Druggebruik blijft gewoon een taboe. Ikzelf schaam me nog steeds niet voor mijn af-en-toe-drugsgebruik. Maar dat af-en-toe-gebruiken werkt wel stigmatiserend. Er eerlijk voor uitkomen dat je wel eens wat gebruikt, zorgt gegarandeerd voor gezeik. Wat voor bekende Nederlanders betekent dat ze de komende maanden prooi zijn van zowel Privé als Story en Weekend. En wat voor mij heeft betekent dat ik, zelfs nadat ik een jaar niet heb geschreven over drugs, nog steeds bekend sta als ‘dat meisje van die drugs en die dildo’s’. Dat af-en-toe-drugs-gebruiken, dat hoort bij mij. Nu. Maar liegen, dat dus niet. Nooit. En dat hebben partner P. en mijn vrienden gelukkig heel goed ingezien. Sophie Hilbrand: “Dus Luna, jij hebt wel eens een xtc-pilletje geslikt?” Luna: “Ja, wel eens, een kwartje, maar ik vond er helemaal niets aan.” Sure.

Dit vind je misschien ook leuk...

24 reacties

 1. Eveline schreef:

  Maar, dat geldt toch alleen voor de heel bekende Nederlanders? De niet zo heel erg bekende Nederlanders hebben daar regelmatig verteld dat ze best wel wat gebruik(t)en.

 2. Buurman M schreef:

  Buurman M heeft al 2 jaar geen drugs meer gebruikt, en is gelukkig sws helemaal van het blowen af.

  Maar ik wil soms nog best eens mdma, coke, of pep doen. En dan is een beetje wel een goed weekend naar de klote gaan en drie dagen niet meer kunnen eten of slapen…

  Kijk, daar doe je het toch voor?

 3. Maurice schreef:

  Ik slikte alleen liters bier. Was niets mis mee, vond ik. Ik was geen Ron Brandsteder, Patty Brad, etc.
  En wat maakt het uit als je je een paar dagen lamlendig zuipt? Je leeft toch maar één keer? Toch?
  Nu zit ik tussen brave huisvaders, gescheide vrouwen en tieners die hun gebruik niet meer in de hand konden houden.
  En dat af-en-toe-gebruiken, hoorde ook bij mij.
  Ik zie jou met P. en je vrienden wel een keer gezellig in het Jellinek (Obrechtstraat). Gaan we gezellig ATC’s maken :-P
  Wees gerust. Er zitten daar voor een kapitaal aan verbruikte middelen. Zeg maar gerust, de net niet rijken. hahahaha

 4. Kaat schreef:

  Hahaha, het was toch wel cool geweest als jij daar als uberexpert aan tafel zat.

 5. Chantal schreef:

  Grappig, ik ben in de uitzending geweest met een item over bondage (natuurlijk), maar ik begrijp in dat programma nooit de toegevoegde waarde van de bekende nederlanders omdat ze idd of geen ervaring met drugs hebben of er over liegen. Neem dan liever onbekende nederlanders in je programma die wel over hun drugs ervaringen kunnen praten.

 6. Bart schreef:

  Da’s nog niks. Voor sex schamen we ons nog veul meer! Gisteravond vroeg Jensen aan Hilbrand of ze wel eens aan anale sex had gedaan. Urenlange stilte… En toen zo’n halfbakken reaktie. Kijk, als ze nou had gereageerd met een ‘ja, ik vind het bere-lekker om in mijn kontje genomen te worden’ kijk, dan ben je pas eerlijk en een moderne metro-vrouw. Maar nee, zelfs Hilbrand is nog even voorzichtig als al haar voorgangers op TV, dus zo hip en hot en rebels is zij ook weer niet. Sorry, maar ik vind het allemaal een hoop gebakken lucht, dat Spuiten & Slikken. Ook zo’n Jensen, poepie-kakkie-strontje, giechel-giechel. Het lijkt allemaal heel gedurfd, maar als je alle polder-olijkheid weglaat blijft er slechts de oer-Hollandse preutsheid over die we al kennen van de afgelopen decennia. Oude wijn in nieuwe zakken! Om met Basil Fawlty te spreken: “Next, please!”

 7. koen schreef:

  politieke carrière ? … en niet liegen en niet schijnheilig doen …

  een zeldzame combinatie …

 8. Janssen schreef:

  Het programma heb ik nog nooit gezien,trekt me ook niet.
  Iedereen moet maar lekker slikken,snuiven,blowen en drinken wat ze willen.
  Vroeger was ik geen lieverdje,zat geblowd en getript en af en toe een likje pervetine.
  Mijn tienerzoon is hier van op de hoogte en mijn ervaringen vind hij van dien aard dat hij niet eens rookt,laat staan iets anders gebruikt.
  Zo,n programma kan zijn nut hebben,of de nieuwsgierigheid word geprikkeld of de afkeer enorm…

 9. Pollie schreef:

  Sex, drugs en bondage het blijft taboe. Onbegrijpelijk. Terwijl heel veel mensen gewoon van alles uitproberen, maar kom je er voor uit dan willen sommige niks meer met je te maken hebben of behandelen je als een slet of minderwaardig.

 10. Agnes schreef:

  Herman Brood deed er nooit heel moeilijk over, of Jules Deelder, maar dan heb je ook meteen twee outcasts te pakken natuurlijk. Maar ik ben blij dat je nee heb gezegd tegen Sophie. Ten eertste omdat ik Sophie stom vind, en omdat je gelijk hebt dat er een taboe op rust. Het zou op een ongewenst moment toch wel eens heel erg hard in je nadeel kunnen werken.

 11. Max schreef:

  je wordt gestigmatiseerd voor recreatief drugsgebruik? daar geloof ik dus echt niets van chantal. in nederland wordt je daarvoor niet gebrandmerkt. of wil je het zo graag? dat zou me ook niets verbazen namelijk. maar speel vooral niet te veel een slachtoffer rol, dat staat je slecht namelijk want laat het gestigmatiseerd worden maar aan de echte tot de dood genegeerde junks over. junks die jij net zo hard negeerd en over klaagt als ze in jouw portaal liggen terwijl jij lekker binnen in een warm eigen huis blogjes loopt te tikken over het gebrandmerkt worden voor het af en toe slikken van een pilletje.

 12. Erwin Troost schreef:

  Oké, ik zal het voor eens én altijd even vertellen:
  ik heb geblowd van mijn 13e tot aan mijn 23e en ben er toen spontaan mee opgehouden. Wel nog af en toe een hijs genomen op een feestje, maar dat beviel toch minder. Ik word er een beetje paranoia van en keer te veel in mijzelf. Tevens heb ik in mijn leven genoten van 2 XTS, 14 LSD-25-tripjes, 4 keer paddo’s, 3 keer coke, 1 keer heroïne en veel te veel drank. Drugs heb ik nu uit mijn leven verbannen en sinds drie weken is alcohol ook haast weg uit mijn leven. Ik rook nog halfzware shag, wat mij doet denken aan het verhaal Herman-Pieter de Boer ooit vertelde. HP was gestopt met alcohol, ging naar de dokter om te vertellen dat hij nog wel rookte. ‘Rook vooral,’ zei de dokter. Men kan nou eenmaal niet met alles tegelijkertijd stoppen.
  Vandaag heb ik een salade-dag. Waarom deze ommezwaai in mijn leven? Laat ik het zo zeggen: alles is drugs. Arenaline, de liefde, vriendschap, een heftige vrijpartij of iemand die je al jaren leuk vind en die plotseling je begroet. Het zijn de dingen die je leven een boost geven en je laten glimlachen. De mooiste roes in tijden én in een werkelijk paradijs, zoals Baudelaire zou zeggen.

 13. Maurice schreef:

  Mooie woorden Erwin! En het klopt ook nog ook!

 14. Thierry schreef:

  @Erwin en Maurice: mooi gezegd idd! En voeg aan dat rijtje ‘drugs’ nog toe: een flinke spanning tgv gevaar, bijvoorbeeld van een parachutesprong (de eerste!). Je brains beginnen dan meteen een flinke dosis stoffen aan te maken die nog het meest lijken op LSD. En dat geeft dus “de kick”. Weinig romantisch, wel fysiologisch te verklaren. Maar in elk geval lichaamseigen; zal dus wel goed zijn?! Met mate he, hoewel, Loesje adviseert: Geniet nooit met mate… ;)

 15. watnoulief? schreef:

  wat doen mensen toch moeilijk over somige dingen. wat je niet kent mis je ook niet.ik ga om de week feesten trans/house vaak in de XL of hoe je het ook wilt noemen. en ik slik ook xtc en dan blow ik ook en ghb heb ik ook geprobeert maar daar merkte ik niet zo veel van of dat nou kwam omdat ik al best wappie van de andere zooi was? mmm kan best maar wat ik erger vindt waar andere denken van dat dat normaal is gewone cigaaretten zins een kleine 2 jaar rook ik best veel en dat noem ik nou een verslaaving dat is gewoon kut kut kut had ik daar maar nooit aan begonnen xxxxxxxxx

 16. cyrille schreef:

  ik heb een keer een paracetamol teveel genomen ben ik nou ook een junkie?

 17. Wendy schreef:

  Chantal, ik las dat je ook niet van reizen houdt.. Dan is er nu een reisaorganisatie speciaal voor jou haha: http://www.happybookers.nl

  groetjes!

 18. bubbles schreef:

  de naam van mijn website zegt al genoeg.

  Maar ik ben op zoek naar een Thierry. En nu zag ik toevallig zijn naam hier staan. Thierry, is it you?

 19. Brillie schreef:

  Ik gebruik al jaren… niets.

 20. Marcel schreef:

  Behalve spuiten kan ik ook zeggen “Did it, done it, doing it again”. Maar alweer tien jaar niet meer, gewoon omdat het er niet meer van komt. Het meest onschuldige wat ik nog doe is af en toe een Stackers. In october 2002 zocht ik info over Stackers, kom ik op jou site, sindsdien blijven lezen, hulde. Destijds geheel legaal, een potje Stackers 2 in de winkel gekocht. Nu koop ik ze via internet in Zweden. Goed dat je niet naar het programma bent gegaan want eerlijkheid kan tegen je keren en ben er van overtuigd dat de meerderheid dat niet is.

 21. Aweetje schreef:

  Ik ben zo’n groentje die het slechts bij 1 keer blowen heeft gehouden. Ik ben een enorme controlfreak en zou er niet tegen kunnen mijzelf te moeten overgeven aan een drugs.
  Ik kijk het programma regelmatig en heb vol bewondering toen zitten kijken toen Jorinde Mol haar drugsgeschiedenis op tafel gooide.. Echt super dat je daar zij daar zo open over deed. T werd me ook ineens duidelijk waarom ze zo’n grafbek heeft, maar goed..:p

 22. Rick de Kikker schreef:

  Bij Sophie aan tafel? Ik zou er een moord voor doen.

 23. Matthijs schreef:

  Eeem. Volgens mij heeft giphart al aardige bekentenissen gedaan.

  Ik ben zelf 18, en heb nog nooit drugs gebruikt. Nog niet eens gerookt. Maar als dat dan ongeloofwaardig is, moet ik dan maar zeggen dat ik weleens een pilletje heb geslikt, om te voorkomen dat ik een leugenaar ben? :(

 24. Matthijs schreef:

  Ik ben trouwens niet saai hoor.

  – Even voor de duidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *