web analytics

40

LUNA REGELT EEN SCHONE ONDERBROEK

“Mag ik misschien wat vragen?” Voor me staat een zwerver. En natuurlijk mag hij me wat vragen, al weet ik al wát hij me gaat vragen. De zon schijnt en ik ben in opperbeste stemming. “Ten eerste wil ik je hartelijk bedanken dat je me te woord wil staan”, begint hij, “want er zijn veel mensen die gewoon langs me lopen of zeggen dat ik op moet rotten.” “Dat is ook niet aardig”, zeg ik, “iets vragen kan altijd.” “Ik ben namelijk dakloos”, zegt de zwerver, “maar ik gebruik geen drugs en ik ben ook geen alcoholist.” Daarna legt hij uit waarom hij geld nodig heeft. Hij heeft ooit een relatie gehad met een vrouw uit Suriname. Eentje met hele grote borsten. Hij laat met z’n handen zien hoe groot haar borsten wel niet waren. “Echt, zulke”, zegt hij om z’n gebaar kracht bij te zetten. Samen met die Surinaamse vrouw heeft hij een zoon. En die zoon, die ziet hij maar 1 keer in de 6 weken. Vandaag dus. Straks dus. “En nu probeer ik € 3,30 bij elkaar te krijgen”, vertelt hij, “zodat ik even kan douchen. En daar kan ik ook schone sokken en een schone onderbroek kopen.” “Ik snap het”, zeg ik en ik pak mijn portemonnee. Ik geef hem een briefje van 10 euro. Of hij er nou een schone onderbroek van koopt, of een paar blikken bier, het maakt me niet zoveel uit. Ik gun het hem. Al hoop ik ergens op die onderbroek. Hij houdt het briefje tussen 2 handen vast en staart me met open mond aan. “Mag ik je even een knuffel geven?”, vraagt hij. Ik twijfel niet eens. Ik geef hem een knuffel en ik voel me er niet ongemakkelijk bij. Ik ben geen moment bang dat hij een andere bedoeling heeft dan me bedanken. Hij staart nog een keer naar de 10 euro. “Ik krijg er gewoon kippenvel van”, zegt hij. Hij stroopt z’n mouw op en laat me zien dat hij inderdaad kippenvel heeft. Wanneer ik naar huis loop blijft hij net zo lang naar me zwaaien tot ik de hoek om ga. En ik zwaai net zolang terug.

Dit vind je misschien ook leuk...

40 reacties

 1. Corne schreef:

  Je bent echt een schatje

 2. JoG schreef:

  Een beetje ontroerd…

 3. Chantal schreef:

  Jou weekend kan zeker niet meer stuk..!
  Een fijn weekend trouwens (-:

 4. blue schreef:

  geweldig! je bent een topper!!!

 5. Whatever schreef:

  Zo zijn 2 mensen gelukkig. Hij En jij een goed gevoel……..
  En inderdaad wat kan jouw het ook schelen wat ie met zijn geld doet……

 6. Johan schreef:

  Goed!

  (waarom altijd zoveel woorden gebruiken? 2 the point: veel beter!)

 7. Erwin schreef:

  Ik gok op een Hema-merk!

 8. Luna schreef:

  Volgens mij kunnen zwervers daar hun kleren inleveren en kunnen ze ook weer nieuwe krijgen/kopen… En dan wordt het gewassen… Ik weet niet of dat ook voor onderbroeken en sokken geldt, maar een paar schone sokken kost 30 cent, zei hij… :-)

 9. Corine schreef:

  Mooi zeg! Vooral die knuffel vind ik bijzonder.
  Zouden meer mensen moeten doen.

 10. Aukje schreef:

  * buigt diep voor Luna * Respect!

 11. Maurice schreef:

  *Geeft Luna een dikke knuffel*

  Je bent nog liever dan ik dacht. Als zijn verhaal klopt, hoop ik dat hij zijn kind een lekker Luna-ijsje heeft gegeven :-)

 12. Janssen schreef:

  Maurice,jouw woorden ……was precies wat ik dacht na het lezen van het stukje,zijn kid trakteren:)
  Ik heb een brok in mijn keel Luna,ben erg ontroerd….

 13. Mones schreef:

  Oef, wat goed.

  Was even bang dat uw reageurders hier direct heibel zouden trappen door je te vertellen dat je de praatjes van zwervers niet moet geloven en voortaan voorzichtiger moet zijn….

  gelukkig zijn er nog mooie mensen!

 14. Rachel schreef:

  Wat ben je ontzettend lief! Van jouw soort zouden er meer op deze aardkloot moeten zijn…

 15. Coert schreef:

  Ik weet nog dat ik in een vergelijkbare bui een zwerver 25 gulden gaf.

  Zijn reactie: “Heb je niet meer?”

  Needless to say, we hebben niet staan zwaaien toen ik weer verder op mijn pad ging.

 16. Maurice schreef:

  Ik vond het verhaal en gebaar gewoon mooi
  *knuffelt Luna nog een keer*
  Geen vibrators, Kim Holland in een ballon, gewoon Luna in het echt. Het ontroerde mij echt dit keer.

 17. Floor schreef:

  Luna, ge-wel-dig. Eigenlijk erg he, dat het tegenwoordig geweldig is om zomaar eens iets aardigs te doen voor iemand?
  Prettig weekend!

 18. nove schreef:

  Ik zou haast vvd gaan stemmen zodat straks nog meer mensen van dit nobel privilege gebruik gaan maken.

 19. Claud schreef:

  Goed bezugh!!! dat geeft idd. een goed gevoel als je iets over hebt voor je medemens… en als je ‘m de volgende keer nog een keertje ziet… kun je altijd nog ff checken of ie wel een nw. onderbroek heeft gekocht!! LOL Maak er een goed weekend van!!!

 20. Renesmurf schreef:

  Ik mag graag een praatje maken, ik geef niemand een cent.
  Ik moet er vroeg mijn bed voor uit.

 21. Manou schreef:

  Wow! Wat een mooi verhaal en wat een mooie site heb je. Je schrijft echt goed. Mooie manier om de aandacht erbij te houden, die dialogen.

  *Liefs*

 22. ilse schreef:

  @ Coert: Ik zat een keer zonder kleingeld bij mijn vaste zwerver. Hij kreeg altijd wat van me. Ik zei: ik heb nu alleen een briefje van 50 gulden. Hij antwoordde: nee, dat is te veel.

 23. pepertje schreef:

  Zo heb ik ook ooit iemand 5 gulden gegeven. Hij vertelde me dat hij zijn autosleutels kwijt was. De week erna kwam ik hem weer tegen op dezelfde plek. En zo gek hij was gewoon WEER zijn autosleutels kwijt… sommige mensen zijn zulke pechvogels ;)

 24. EvilGirl schreef:

  Mooi van je, Luna!!

 25. Kris schreef:

  Mierzoet is soms echtwel lekker!

 26. Goblin schreef:

  haja! ik zei het laatst al! vader Luun heeft een geweldige dochter!

  groefjes!
  Goblin

 27. Wiro schreef:

  Waarom kan ik me toch niet aan de indruk onttrekken, dat iedereen, die nu reageert in de trant van ‘wat lief’ en ‘wat goed’ behoort tot de groep doorlopers?

 28. bliss schreef:

  tja, een leuker stukje dan wanneer je: “rot op!”, had gezegd. alhoewel…

 29. goblin schreef:

  @Wiro
  Tja…..Das dus een interpretatie op de reacties hier, gevormd vanuit jouw persoonlijke leefwereld he Wiro! Meer niet!
  En dáárom kan jij je er niet aan onttrekken……de werkelijkheid daar in tegen, zou nog al ens af kunnen wijken!

 30. Wiro schreef:

  @Goblin: er is inderdaad een kans, dat de werkelijkheid afwijkt van mijn indruk. Blijft onverlet, dat ik er niet bij kan, dat ik hier de enige ben, die door zou lopen. Of ben ik misschien de enige persoon die eerlijk is?

 31. goblin schreef:

  @wiro: Hahahaha! dát zou ik niet durven beweren hoor, of jij de enige bent die door zou lopen! is ook nog eens ieders goed recht!
  ….maar er zijn méér van die “luna-tiepetjes” dan jij zou denken denk ik! óf heb ik dat verkeerd gedacht???

 32. artgrrl schreef:

  {{Luna}}

  Mooi verhaal, om warm van te worden met het gure weer buiten…

 33. Geertje schreef:

  @Wiro: Ik zeg ook altijd “nee”. Ik geef wel eens brood of fruit. Ik herinner me dat ik op Utrecht CS een keer een gratis-cappuccino-bon had (ik lust geen koffie) en die heb ik toen aan een dakloze gegeven. Was hij erg blij mee. Ook wel eens 40 donuts achterover gedrukt en bezorgd bij de opvang, toen ik bij een donut-zaak werkte. Ik hoop dat ze er geen gaatjes van in hun kiezen hebben gekregen…

 34. goblin schreef:

  @Geertje: Joe Rok!
  Ik wordt helemaal blij van je reactie, en dat meen ik écht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *