web analytics

19

LUNA OP DE ZEEDIJK

“Piet! Piet! We zitten op de Zeedijk”, fluistert m’n moeder naar m’n vader. Ze kijkt angstig en wijst voorzichtig naar het straatnaambordje. Lichte paniek. Ook bij m’n vader. Ik ben me van geen kwaad bewust en vraag wat er mis is met de Zeedijk. “Stttttt”, sist m’n moeder. Het is me duidelijk dat we hier zo snel mogelijk vandaan moeten. Pas als we weer terug in de trein richting Tiel zitten, nadat m’n ouders de weg naar het Centraal Station hebben gevraagd aan een stel politieagenten, vertelt m’n moeder dat er onlangs iemand vermoord is op de Zeedijk. Iets met criminelen en junks. Ik was 6 en dit is m’n eerste herinnering aan Amsterdam. Meer dan 20 jaar later woon ik op 1 minuut afstand van de Zeedijk en loop ik er wekelijks. En al wordt deze straat nog steeds heftig bevolkt door enge types, gisteren liepen vriendin M. en ik er met sletterige panterjurkjes doorheen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. We moesten naar de Casablanca voor een diner met de vaste kern van FOXY-magazine. Want het gaat goed met FOXY en dat moest gevierd worden. Casablanca is een variétérestaurant, dus tussen de gerechten door bezochten we de voorstelling ‘Het orakel van Amsterdam’, waarbij een wat oudere heer verhalen vertelde over oud-Amsterdam en de hoerenbuurt. Leuk, maar liever luisterde ik naar de verhalen die hoofdredacteur P. en advertentieacquisiteur C. aan tafel vertelden. Twee mannen die elkaar al jaren kennen, allebei 50+, allebei echte Amsterdammers en allebei al jaren werkzaam in de seksbusiness. Ze vertelden over Amsterdam, de Zeedijk, de Wallen, de hoeren en andere flamboyante personen. De FOXY-crew is altijd aangenaam en bijzonder gezelschap. Als m’n ouders 20 jaar geleden hadden geweten dat ik voor een sekstijdschrift zou gaan werken en dat ik midden in de nacht met een strak tijgerjurkje over de Zeedijk terug naar huis zou lopen, dan hadden ze me nooit uit Tiel laten gaan.
www.foxymagazine.nl
www.casablanca-amsterdam.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Paul schreef:

  Hebben ze nu ook het gevoel dat zij gefaald hebben als ouders dan?

 2. Rick schreef:

  Mijn Oma werd ooit eens, bij een wandeling over de Wallen, uitgescholden… “kijk niet zo, kuttekop”… daar heeft vervolgens de rest van haar leven last van gehad.

 3. Tinmar schreef:

  Tja, ouders en seks gaan niet samen… Ouders willen het van hun kinderen niet weten, en kinderen al helemaaaaaaaal niet van hun ouders.;)

 4. Luna schreef:

  Tuurlijk hebben m’n ouders nu niet het idee dat ze gefaald hebben, integendeel… Maar als je een dochtertje van 6 hebt, dus meer dan 20 jaar geleden, dan hoop je toch eerder dat ze later ‘directiesecretaresse’ wordt dan tekstschrijver bij een seksblaadje…

 5. Paul schreef:

  Ik kom zojuist bij bicat.net vandaan. Ow!, heel, héél smerig! Daar is Luna een Moeder Maria bij. Of een Teresa. Of zo.

  (Wat me echt verontrustte was je gelukkig tijdelijke afwezigheid. ‘Ze heeft toch niet met Charlotte gesproken?’, vreesde ik even.)

  [Dansorkest zet in voor een Foxy Foxtrot.]

 6. Jenny schreef:

  IIIIieeeee, eng hoor, ’s avonds. Ik had eens een afspraak met iemand die ik via het mailart circuit kende: ze was een paar dagen in A’dam. We liepen samen ’s avonds laat op de Oudezijds en ik voelde me zo veilig als wat, met haar naast me: een slagschip van een vrouw, letterlijk van top tot teen vol getatoeëerd. Geen enge man die dichtbij durfde te komen :-)

 7. Tinman schreef:

  Maar hoe voelt dat dan… tekstschrijver voor een seksblad? Redelijk normaal toch?

 8. Suffie schreef:

  Wel even stoppen om te mediteren, neem ik aan?? ;-)

 9. JanW schreef:

  Hoi Tinmar…hoezo ouders en sex gaan niet samen? Mijn vrouw en ik hebben onze 2 dochters ( nu 17 en 19 ) van jongs afaan erover verteld, gewoon omdat het de gewoonste zaak van de wereld is. Nu 1 ervan op dat vlak actief is is dat niet anders geworden, het blijft een gewoon gespreksonderwerp in ons gezin en ik zou ook niet weten waarom niet. Groeten!

 10. Kiers schreef:

  eeeuhm… hoor ik de naam Bicat hier ergens vallen? Als het u belieft, staat u mij toe mijzelf te introduceren. Ik ben een man van rijkdom en grote klasse en ga bovendien al een hele tijd mee.

  Ik heb menig ziel gestolen en integriteit verkracht. Ik was in de buurt toen u uw moment van twijfel en pijn had.

  Het liefst ontmoet ik welgemeende sympathie en hoog ontwikkelde smaak. Gebruik al uw politesse want ik ben wel-gemanierd, anders voel ik mij genoodzaakt uw ziel te kopen.

  Ach Luna, laat mij eens gastschrijven.

  Daar gaat jouw blaadje van bloeien.

  .

 11. Ellen schreef:

  Ach, Kiers… zijn de hechtingen al een beetje geheeld jochie?

 12. Hans schreef:

  Luna, het kan ook andersom!

  Mijn moeder heeft vroeger (kort na WOII) op de wallen bij een creche gewerkt waar den prostitueesch hun kroost langsbrachten, zodat zij zelf uit werken konden gaan.

  Ik… werk nu op kantoor :-)

 13. pm schreef:

  Met je ouders over seks praten… ik druk dan altijd mijn handen op mijn oren en dan roep ik: “LALALALALALALALA!”

 14. Kiers schreef:

  Heee Ellen! Natte droom van mij, in bange dagen.

 15. Luna schreef:

  Dat is een link naar hoofdredacteur P.! Niet naar mijn P. natuurlijk!

 16. Stille Genieter. schreef:

  Luna in een strak tijgerjurkje.

  Picture please!

 17. poppie schreef:

  Ik hou mijn handen tegen mijn oren en roep RABARBERRABARBERRABARBER

 18. poppie schreef:

  Trouwens wat een hypocriet die Hoofdredacteur P., zeggen dat je preuts bent en ondertussen je geld in de sex verdienen…………eikel