web analytics

56

LUNA IS HET ER NIET MEE EENS

Ik ben helemaal niet zo politiek geëngageerd. Praten en schrijven over politiek laat ik liever aan anderen over en de enige discussies die ik over dit onderwerp voer zijn die met mijn ex S., een fervent VVD-stemmer. Hij vindt het belachelijk en vooral ongelooflijk dat P. en ik als eigen-huis-eigenaren en eigen-bedrijf-hebbers al jaren op de SP stemmen. Maar P. en ik stemmen volgens de filosofie: ‘Je moet niet stemmen vanuit wat je bent geworden, maar vanuit wie je bent.’ Naast die discussies met ex S. ben ik eigenlijk nooit zo met nationale of internationale politiek bezig. Het is niet dat het me niet interesseert, het is meer dat ik liever over katten en gezellige dingen praat. Maar gisteren, bij het zien van de uitslag van de verkiezingen, en dan vooral die potsierlijke grijns van Balkenende, gingen al mijn haren overeind. Voor het eerst sinds ik mag stemmen, voelde ik mij daadwerkelijk betrokken bij de uitslag van de verkiezingen. ‘Mijn’ partij heeft dan wel een enorme winst behaald, hiep hier hoera en hulde daarvoor, maar ik blijf de komende 4 jaar nog steeds in een land wonen met Balkenende als premier! En daar ben ik het niet mee eens. Ik wil Balkende niet meer terug als minister president. Ik ben die man zat. Ik wil Wouter Bos als premier. Of liever nog Jan Marijnissen, maar in ieder geval geen Balkenende meer. Geen CDA. Geen Balkenende. Geen VVD. Ik wil gewoon een fijne coalitie met PVDA, SP en GroenLinks. Gewoon om eventjes 4 jaar te kijken hoe dat gaat. En om dan te bedenken dat zelfs de Partij voor de Dieren 2 zetels heeft gehaald. Hartstikke leuk hoor, dieren, en ik ben helemaal voor een diervriendelijk bestaan en biologisch vlees en liefde en aandacht en respect, maar aan een kindje in Botswana kun je toch niet uitleggen dat wij hier in Nederland een Partij voor de Dieren hebben? Come on! Een hele erge diepe zucht. Zucht. Nou. Ja. Wat. Als. En. Eventueel. Misschien. Ik accepteer de uitslag. Maar ik ben het er niet mee eens.

Dit vind je misschien ook leuk...

56 reacties

 1. Doinja schreef:

  En daar ben ik het dan wel weer helemaal mee eens… met jou dan natuurlijk…!

 2. Nina schreef:

  Ja maar Luna,
  Wat jij zegt, is wel typisch een reactie die je vaker hoort. Omdat het één niet in orde is, mag er niets aan het andere gebeuren. Dus: omdat er zielige en arme mensen in Afrika zijn, mogen we niet voor de dieren opkomen. Stel je voor dat Afrika per direct van alle problemen af is. Dan hebben we altijd nog de problematiek van het Midden-Oosten. En anders wel de mishandelde vrouwen over de hele wereld. Of kinderarbeid in India.
  Als de dieren moeten wachten totdat de mensen eindelijk al hun sores opgelost hebben, dan komen ze dus nooit aan de beurt. Waarom zou je niet aan alles een beetje mogen werken?
  Feit is dat miljoenen dieren dagelijks lijden in de bio-industrie. Dat is toch iets om tegen te vechten? We zijn toch allemaal levende wezens? Als alle critici de werkelijkheid van de bio-industrie zouden zien, zou de Partij voor de Dieren niet meer belachelijk worden gemaakt, en hadden we er meteen een hoop vegetariers bij. (of op zijn minst mensen die biologisch gaan eten)
  Mij lijkt het goed dat er nu 2 zetels in de kamer zijn die daar de aandacht op willen vestigen. Ze zullen nooit het land regeren, het gaat maar om een stem in de kamer.
  Alle andere partijen zijn bij machte om iets tegen armoede in de wereld te doen, maar gebeurt dat ook….? Dan maakt het dus ook niet zo veel uit of de PvdD 2 stoelen bezet.

 3. c. schreef:

  en dan het gepraat over een coalitie met de ChristenUnie.. OH MY GOD!!!!! Moeten we dan voortaan weer ‘baas over eigen buik!!’ gaan lopen schreeuwen op de Dam..?
  Ik voel een lichte misselijkheid opkomen..

 4. Suffie schreef:

  @Nina: Op zich mee eens. Maar een lijsttrekster die in een radiointerview een vraag over de rest van haar partijprogramma aan de kant schuift omdat ze het liever over dierenleed wil hebben kan je toch echt niet serieus nemen. Dat je als partij duidelijk stelling neemt tegen de bio-industrie en dergelijke uitwassen is goed en je hoeft niet altijd onze “kleine elende” te relativeren omdat het altijd slechter kan, maar een dergelijke politieke tunnelvisie werkt echt alleen lachwekkend.

 5. Yvonne schreef:

  Darling! I voted for the partij voor de dieren; does this mean you don’t love me any more?!

 6. Nina schreef:

  @Suffie: Tja… ik weet ook niet of de PvdD de allerbeste optie is die we ons kunnen wensen, maar ik denk toch dat het beter is dan niets… Als ik door de ogen van anderen kijk, snap ik ook wel dat het op zijn minst een beetje vreemd overkomt, en juist daarom is het goed dat ze er zijn. Nadeel is, dat ze zichzelf belachelijk kunnen maken, en daarmee ‘de mensen’ zich juist nog minder laten bekommeren om het dierenwelzijn… Laten we er het beste van hopen.

 7. Mannetje schreef:

  He ergste vind ik nog, los van het feit dat de pvdd 2 zetels heeft gehaald, dat Balkenende na zijn zetelverlies triomfantelijk riep: ‘wij gingen voor goud en we hebben goud!’ De engerd.
  Het is net alsof iemand je portemonnaie rolt en dat je dan zegt: Echt een grote-stadservaring!

 8. Thierry schreef:

  Via de Stemwijzer kwam ik op de dierenpartij die veel lijkt op een soort GroenLinks-kloon. Volgens mij is de dierenpartij ook veel symboliek; het gaat hun ook om zorg voor het leven en – dus – milieu en lange termijn politiek. Maar daar haal je de krant niet mee tegenwoordig, laat staan de TV!
  Mooie quote van partijleider Marianne Thieme: het is alsof we op de Titanic zitten en ons druk maken om wat voor toetje er geserveerd wordt…. Zoist maar net, ben ik bang.

 9. Vriendin I. schreef:

  Ik ben het er ook niét mee eens!! Die griezels van het CDA verkopen hun ziel met elke anti-sociale maatregel die ze invoeren. Verschrikkelijk vind ik het.

 10. helma schreef:

  De PvdD is nu juist het bewijs dat een gedeelte van Nederland wél in staat is om de spruitjeslucht van Balkenende & Co te ontstijgen, en zich te verbinden aan een nieuw, vooruitstrevend idee. Beetje cliché hoor Luna, om er alleen op deze manier (de Afrika-vergelijking) tegenaan te kijken. In buitenlandse kranten ziet men de komst van de PvdD als een signaal dat het Nederland van vroeger, met z’n progressieve houding tav drugs, euthanasie, et cetera, een revival heeft. Nederland als gidsland, hoe zat dat ook alweer?
  Voor het eerst sinds heel lang ben ik weer trots op Nederland!

 11. Maurice schreef:

  PvdD was gewoon een mooie uitvlucht voor mensen die wel wilde stemmen, maar niet wisten wat te stemmen. En die mensen kregen een stem. Wie mij bij de slager het verschil tussen een karbonaatje met of zonder spuitje kan aanwijzen, is knap. Oké, de prijs.

  Anyway. De dieren gun ik ook een stem. Ben benieuwd hoe vaak het woord gecasteerde varkens de komende twee jaar zal gebezigd worden.

 12. Luna schreef:

  Ik vind het prima dat de Partij voor de Dieren er is… want dat mag in Nederland… iedereen een eigen partij… wat ik een beetje jammer vind, is dat door die ‘versplintering’ een ‘linkse’ stem ‘verloren’ is gegaan aan een partij die toch nooit zal regeren… die stem had ik liever bij de SP of de PvdA gezien…

 13. helma schreef:

  Dat is waar Luna. Want ik behoor niet tot de groep die Maurice beschrijft, en geloof me: de meeste PvdD-kiezers niet. Het zijn vooral mensen die voorheen GL of SP, soms PvdA stemden.
  Voor mij was het echt vreemdgaan: anders stemde ik altijd SP. Maar hoewel op papier de belangen van dieren prima vertegenwoordigd werden, kwam er in de praktijk weinig van. Het was nooit een issue, ondanks alle goede bedoelingen.
  Hoe dan ook, de linkse partijen zullen volgende keer deze 2,7 zetel graag willen hebben, en zich om die reden extra inzetten voor inderdaad een verbod op het onverdoofd castreren van biggetjes. Om maar eens iets te noemen. Das mooi, toch?

 14. PF schreef:

  Maurice: ik hoorde dat al direct in de vvd gangen fluisteren. We zijn gecastreerd. Au !

 15. brtk schreef:

  Jan Marijnissen, mede-Ossenaar, goeie vent.

  Maar dan alleen om een biertje mee te drinken.
  Moet er niet aan denken dat die ongeschoolde malloot MP wordt van ons land.
  Komt goed over, sympathiek en normaal. Maar geen MP. :)

 16. Janssen. schreef:

  Heel lang ben ik gisteren ‘zwevend’ gebleven.
  Heel even heb ik met de gedachte gespeeld mijn kont tegen de krib te gooien en op de Partij voor de dieren te stemmen,gewoon omdat ik het niet meer wist.
  Heb ik niet gedaan,ik aarzelde tussen de SP en de PVDA,maar ben de laatst genoemde trouw gebleven.
  Ik hoop op PVDA,Groen Links en de SP,maar ik vrees dat het bij hoop blijft:(

 17. Vic schreef:

  “die stem had ik liever bij de SP of de PvdA gezien… ”

  Die stem hadden ze van mij nooit gekregen. De vergelijking gaat mank. De SP en PvdA doen weinig tot niets aan dierenleed. Enne… waarom is de armooede als one-issue wel geaccepteerd en dieren niet? Lees het programma van de PvdD eens, dan zie je dat het niet alleen om dieren gaat (wel vaak gelukkig). Beter one-issue dan non-issues!

 18. Kaat schreef:

  Het allerleukste aan gisteravond ik jouw ex S. op de achtergrond bij RTL4 ;-).

 19. erain schreef:

  Ik vind de aanname dat PvdD-stemmers anders op PvdA of SP gestemd zouden hebben nogal krom. Ik heb op de PvdD gestemd, maar mijn stem was anders absoluut niet naar een linkse partij gegaan. Ik denk dat de PvdD door haar naam onterecht het stempel “links” opgedrukt krijgt. Als je het programma doorleest zul je zien dat hun ideeën helemaal niet zo links zijn, enkel die waar het dierenleed betreft.

  Als linkse partijen het trouwens voornamelijk goed voor hadden met arme kindjes in Botswana, kregen ze zo m’n stem. Helaas is de waarheid eerder dat linkse partijen jan en alleman hier in Nederland als zwakke wezens bestempelen en deze graag aan alle kanten in de watten stoppen zodat deze zich na verloop van tijd zelf ook als zwak gaan beschouwen en denken dat het terecht is dat ze met een uitkering thuis zitten terwijl ze in principe prima in staat zijn om te werken. En daar heb ik echt geen cent voor over…

 20. Olga schreef:

  Voor iedereen die geinteresseerd is in het verband tussen dierenleed en honger in afrika, draait er nu een documenatire in de bioscoop: We feed the world. Ik vond het een hele verhelderende film, zonder oordeel.

 21. patchwork schreef:

  Ah joh, huizen en ondernemer- het is ook maar net in welke schaal je valt of dat nou zo zwaar weegt, toch? D66 was ook een alternatief geweest op dat gebied, maar ja…Misschien dat PvdD-ploesiepoesies je nog superrijk kan maken? Of switchen naar biggetjes met klitteband-balletjes?

 22. koen schreef:

  wij in Vlaanderen steken de grootste winnaar van de verkiezingen al 20 jaar in de oppositie hoor ! …

 23. paco painter schreef:

  SP heeft gewonnen.Dus moeten zij regeren.PUNT! Hoe moeilijk kan het nou helemaal zijn zeg!

 24. Japie S. schreef:

  Jan is een prima mede-Ossenaar, heeft veel goede dingen bewerkstelligt hierzo in Oss. Een giga speeltuin voor kinderen, nagenoeg geen kosten om daar naar binnen te mogen. Maar of ze in Nederland iets zinvols kunnen bereiken? De tijd zal het leren. Jammer dat draaikont en zweefteef Wouter Bos het niet nog slechter heeft gedaan. Maar ja, ieder zijn mening. Ik heb in Oss SP gestemt, landelijk VVD. Ben blijkbaar iemand van uitersten. Mooi toch?!

 25. paul schreef:

  @paco: SP hoeft niet te reageren. De meerderheid moet regeren. Of dat nou met of zonder de SP is.

 26. Johan schreef:

  Helemaal met je verhaal eens. Om over het zetelaantal van de PvdV maar te zwijgen. Te triest voor woorden.

 27. De Chileen schreef:

  Ik begrijp weer waarom vrouwen pas zo laat kiesrecht kregen. Dat was terecht.

 28. fred schreef:

  als je bos als premier wilde had je pvda moeten stemmen…

 29. Joyce schreef:

  Ben het in grote lijnen met je eens, Luna. Ik ben eigenlijk vooral vrij links en anti-CDA. Bovendien krijg ik allergische reacties van “JPB”.

 30. Brillie schreef:

  Eerlijkheid en openheid. Daar gaat het om. Maar welke partij is dat nog?

 31. Marjon schreef:

  Een rechtse coalitie is onwerkzaam,maar lijkt mij momenteel een aardig plan.
  Het volk heeft niet genoeg klop gehad.
  Ik spreek mensen met een uitkering,die VVD stemmen.
  Mijn vriendin de multi miljonaire stemt CDA,terwijl ze uit een rood nest komt!?
  Ja begrijpelijk,de bezittende klasse.

  De meeste van mijn vrienden zijn van huis uit hervormd,maar stemmen ultra links.
  Omdat dat nodig is in dit land!

  Nee,men heeft het nog niet genoeg gevoeld.
  De ziektekostenpremie,de vaste lasten en de tekort schietende hulp voor zieken en zwakkeren.

  Heerlijk nogmaals Balkenende,wat kan hij als geleerde prof ernou aandoen,dat hij nooit in achterstandswijken heeft gewoond,maar in het zuinige zeeland?
  Ja,hij liet vol trots zijn gereformeerde kerk zien,een streng en statig gebouw.
  Daar leerde hij heel mooi bidden,en dan komt het vast goed.

  Maar zei de `artieste`,waarvan haar uiterlijk de sporen van veel verdriet en jarenlang aan de onderkant van onze samenleving zittend met een lage uitkering te zien was:”Ïk bemoei me niet met politiek”
  Nee sufferd,de politiek bemoeit zich wel met jou!!!
  Het wordt tijd,dat je eens nadenkt over wat van belang is in de grote mensen wereld ipv je te verdiepen in boeddhisten in Tibet,die eveneens gedoemd zijn tot bedelen voor voedsel.
  Waarom voeren ze geen klassestrijd?
  Het is hier ook niet vanzelf tot stand gekomen!

  JA,ONGENUANCEERD HE!?
  KOM MAAR OP,IK LUST JE RAUW!
  NOBODY =PREFECT..

 32. Luna schreef:

  Eh, Marjon, heb je het nu persoonlijk tegen mij?

 33. Nina schreef:

  Marjon heeft issues volgens mij.

 34. seriouzz schreef:

  Groen links heeft een hele grote concurent in Wilders die nu 9 zetels heeft en ook geluid mag maken…dus wat gebeurt er: SP, VVD, CDA, christen Unie en PVDA…het land is onbestuurbaar geworden!

 35. peet schreef:

  “er zullen stormen zijn
  tegenslag en pijn
  en angst voor wat er komen zal
  maar er zullen altijd weer ontelbaar mooie dingen zijn
  Luna Luna Luna mijn”

  [aldus Ernst Jansz he, aldus Ernst Jansz die ik dat eergisteravond hoorde zingen]

 36. Ellen schreef:

  En daar heb je weer een raak punt. Ik ben het compleet met je eens.

 37. Pollie schreef:

  Liever een partij voor de dieren dan de hoeveelheid leed die hen wordt aangedaan. Bos als premier? O no!

 38. Floor Kik schreef:

  Na dit stukje vind ik je nóg leuker en sympathieker Luna!!

 39. patchwork schreef:

  Wat moeten we er nu van denken dat Jan Marijnissen lachend dankjewel zei, toen de Meiden van Halal hem een halal worst aanboden? DIe meiden die notabene beweerden dat ze onverdoofd slachten toch eigenlijk ook maar niks vonden? Woorden… maar de daden!? Linksom of rechtsom, als je kop maar op de buis komt hè!

 40. helma schreef:

  Maar,
  Bos is in elk geval vegetarier :)

 41. Jitske schreef:

  Ik heb (voor het eerst) op de PvdD gestemd. En ik ben het er (net als een paar anderen hierboven) geheel niet mee eens met de stelling dat de standpunten van de partij ook door de PvdA of de SP wrden vertegenwoordigd. Die hadden mijn stem niet gekregen! Ik denk dat de PvdD een aanjagersfunctie kan hebben binnen de Tweede Kamer. Een aanjagersfunctie die volgens mij hard nodig is en waaraan ik mijn stem graag verleen. “Eerst moet alles perfect zijn en dan is er pas ruimte voor dat” gaat voor mij geheel niet op. Verder zou ik de PvdD eerder betitelen als “Groen neigend naar rechts” dan als links.

 42. jan schreef:

  Maar als je dan iets over politiek zegt is het wel verstandig e praat.

 43. Buurman M schreef:

  NL is gewoon een verschrikkelijk conservatief land. Er is helemaal nog nooit een zittende premier ‘weggestemd’… Die worden altijd herkozen.

  Dat noemen ze dan “premier-bonus” maar het is gewoon aartsconservatisme.

  Gruwelijke bevestiging dat de nederlandse volksaard helemaal niet zo liberaal is als we graag willen denken.

 44. Dré schreef:

  Misschien voortaan toch je munten maar richting Botswana schuiven in plaats van naar AIDS katten die toch het loodje leggen, want ook dat kun je aan zo’n kind niet uit leggen!!!

 45. Doinja schreef:

  En toen had Luna geen inspiratie meer…?? Een writersblock…??

 46. Luna schreef:

  Nee, m’n site is kapot… ik kan niks meer posten :-) ik hoop dat het snel opgelost is…

 47. Mannetje schreef:

  Mailtjes komen ook retour. Indien hulp nodig, mail!

 48. Jan schreef:

  Marjon praat wel, maar zegt eigenlijk niks…

 49. Terrebel schreef:

  Op http://www.politix.nl kun je zien welke partijen zich het beste houden aan hun eigen verkiezingsbeloftes. Verhelderend. Vraag me verder al jaren af waarom het CDA de “C” nog niet heeft geschrapt uit haar naam. Met Christelijk zijn heeft de partij van onze premier namelijk helemaal niets te maken. Of ik vergis mij en heb ten onrechte gedachte dat Christen opkomen voor de zwakkeren en onderdrukten.

  http://www.sp.nl/standpunten/cd_124/standpunt_over_dierenwelzijn.html

 50. Femke schreef:

  Ik heb op de Partij voor de Dieren gestemd. Ik dacht ik kan wel eens principieel stemmen in plaats van op mijn politieke voorkeur, dat kan ik wel aan de rest van de bevolking overlaten. Niet dus. SP 25 zetels dankzij het vriendelijke hoofd van Marijnissen. Volgende keer stem ik weer mooi op het CDA.

 51. herman schreef:

  Ik denk dat uuh.. ach, .. dus!

 52. Luna schreef:

  Even een test tussendoor…

 53. seriouzz schreef:

  Nu een verslag waarom je site eruit lag…en hoe het opgelost is!

 54. Luna schreef:

  Het is nog niet opgelost… ik kan nog steeds niks posten… maar er wordt aan gewerkt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *