web analytics

25

LUNA IS EEN VROUW DIE ‘NEE’ ZEGT MET EEN GLIMLACH

De bel gaat en ik ren naar beneden om de deur open te doen. Ik verwacht de postbode of een pakketbezorger of in ieder geval; iemand met een pakketje van AliExpress! Voor me staat een gozertje met een grote tablet in z’n hand. Nee hè, een energie-verkoper, denk ik. Een Eneco-energie-verkoper.

“Hoi”, zeg ik lachend, “je hebt vast een goed verhaal, maar ik ga niet overstappen. Ik ben heel gelukkig bij de NUON.”
“Oh, wil je geen geld besparen?”, vraagt het gozertje.
“Nee, ik ben écht heel gelukkig bij de NUON.”
“Waarom wil je geen geld besparen?”
“Jongen, ik heb m’n haar in de henna, ik sta hier in m’n pyjama, ik ga niet overstappen, ik word al regelmatig gebeld door andere energie-mannetjes, ik heb er geen zin in.”
“Oh, is dat echte henna? Laat eens ruiken.”

En ik weet niet waarom, maar ik laat hem aan m’n in cellofaanplastic gewikkelde haar met henna ruiken. Ik laat hem een stap in mijn huis zetten en aan mijn haar ruiken.

Daarna ben ik 20 minuten bezig om hem ervan te overtuigen dat ik echt niet ga overstappen. En hij wordt steeds dwingender en agressiever en hij gebruikt woorden die hij zelf niet eens snapt.  En ik blijf steeds maar lief en lachen en ik zeg wel 100 keer ‘nee’, maar ik wil hem geen rotgevoel geven door te zeggen dat hij nu echt weg moet gaan en dat ik hier geen tijd voor heb. Ik wil zeggen dat hij moet oprotten en dat ik ‘m een beetje too much vind, maar ik wil ook dat hij een gezellig gesprek heeft, deze dag, want andere mensen zullen waarschijnlijk sowieso de deur meteen dichtgooien als ze hem zien.

Als het Eneco-gozertje realiseert dat mijn ‘nee’ toch echt een ‘nee’ is vertrekt hij.

Ik wilde hem geen rotgevoel geven, maar uiteindelijk ben ik degene die met een rotgevoel achter blijft. Ik voel me een beetje verbaal aangerand. En in een vlaag mis ik mijn ex. Als er aangebeld werd en er een collecte of colporteur voor de deur stond, dan opende hij de deur, zei meteen ‘nee, bedankt’ en deed de deur dicht. In 1 vloeiende beweging. Zonder het verhaal van de ander aan te horen. Zonder de ander aan te kijken.

Ik ben niet zo. Ik weet nog niet of ik zo wil worden.

Ik ben een vrouw die ‘nee’ zegt met een glimlach terwijl er niks te lachen valt.
Ik ben een vrouw die ‘nee, maar ik vind wel dat je haar leuk zit’ zegt tegen mannetjes die me een kranten-abonnement proberen aan te smeren.
Ik ben een vrouw die ‘nee, ik heb liever sushi, maar als jij liever een pizza bestelt, dan doen we dat hoor’, zegt.
Ik ben een vrouw die 20 jaar geleden geen ‘nee, blijf met je poten van me af’ durfde te schreeuwen in een overvolle tram omdat ik geen ruzie met de wildvreemde jongen naast me wilde. Die met z’n poten aan me zat.
Ik ben een vrouw die ‘nee, als je hiermee doorgaat dan ga ik bij je weg’ zegt, maar vervolgens nooit weg gaat, ook al gaat de ander er wel mee door.

Omdat ik bang ben dat de ander mij misschien niet aardig vindt.

Ik ben een vrouw die ‘nee’ zegt met een glimlach terwijl er niks te lachen valt.

Dit vind je misschien ook leuk...

25 reacties

 1. Linda schreef:

  Weer zo’n openhartig stuk. Ik vind je dapper.

 2. Jan Folkersma schreef:

  Haha, ik ben een man en ik herken het heel erg. Ik ben ook een pleaser, wil ook dat iedereen mij aardig vindt. Telefonische colporteurs kan ik tegenwoordig wel goed van me afschudden, maar aan de deur blijft lastig. Meestal zie je ze in groepjes de straat binnenvallen en als ik ze zie doe ik maar niet open.

  • Luna schreef:

   Aan de telefoon laat ik ook altijd iedereen uitpraten… terwijl ik het liefste gewoon de ander weg wil drukken… misschien moet ik dat toch maar gewoon gaan doen… zeggen; werkse vandaag, het ligt niet jou, maar aan mij… HAHA!

 3. Marina schreef:

  Wat een goed stuk en oh wat herken ik mezelf hierin zeg…. nog veel te leren….

  • Luna schreef:

   Ik moet ook nog veel leren… nee, nee, nee, nee, nee en nog eens nee… en dan niet afsluiten met een smiley, maar met een NEE! :-)
   (toch een smiley)

 4. Angelique schreef:

  Je bent een lieve schat en zo zijn heel veel vrouwen. De maatschappij wordt door hebzucht steeds harder en dat merk ik ook. Ik heb geleerd om keihard NEE te roepen. NEEEEE dat wil ik niet en nu optiefen. Dat. Het is niet erg om door sommigen niet aardig gevonden te worden, want dat zijn de rotzakken. Het is juist heel goed om niet aardig gevonden te worden door de rotzakken van deze wereld, want dan heb je minder kans om gebruikt en uitgebuit te worden.
  Dikke kus!

 5. Corine schreef:

  STICKER OP JE DEUR MET DE TEKST VERKOPERS NEE!!!!!!!!!

  En anders je hond meenemen naar de deur. Maar voor lieve collectanten wel open blijven doen hoor.

  • Luna schreef:

   Ja, dat is het probleem… er komen zoveel postbezorgers dat Nina niet echt meer gaat blaffen! Maar voor jou doe ik altijd open! Met je collectebus!

 6. Monique Duifjaah schreef:

  Oei, die komt aan. Ik denk altijd, als iemand zo aan me zit of als mijn man zo zou doen, zou ik dat niet accepteren. Maar ik herkende me in je stuk.

 7. Else schreef:

  Hm dit is zo’n stuk dat nu gerijpt en geschreven is en als je het onder woorden hebt kunnen brengen ben je alweer een stap verder. Goed zo.

 8. Marjan schreef:

  Nee-zeggen is een nieuw soort normaal wat je als pleaser aan moet leren….. dat is enorm lastig…. ik kan niet eens nee zeggen met een glimlach… op de een of andere manier maakt mijn ‘nee met een glimlach’ geen indruk op dit soort mensen…. en dus wordt het een NEE door een geopend keukenraam, wat ik onmiddellijk daarna met een klap dichttrek waarna ik mij heel snel weer naar het andere gedeelte van mijn huis rep…..

  Ik zou gewoon zo graag gewoon ‘Nee’ kunnen zeggen.. en dat er dan ook geluisterd wordt….

  • Luna schreef:

   Ja, gewoon 1 keer ‘nee’ zeggen en dat het dan duidelijk is… maar een ‘nee’ met een glimlach is een opening voor een ‘misschien’ en een ‘misschien’ is bijna een ‘ja’…. AARGH!

 9. esther schreef:

  Ook hier herkenbaar… Ik vind nee zeggen ook vreselijk moeilijk. Het heeft me veel problemen gebracht in de loop der jaren en ik ben het aan het leren. Het gekke is dat mensen zo gewend zijn dat ik ja zeg, dat ze boos reageren op het feit dat ik mijn grenzen aangeef. Bizar, maar zo weet ik wel dat ik op de goede weg ben.

 10. Noor schreef:

  Wij hebben een sticker naast de bel waarop staat dat verkopers, geloofsovertuigers en collectanten niet welkom zijn. Anders worden we belaagd door de Jehova’s, Oxxio, voetbalclubs etc. Je hebt ook stickers die aangeven dat verkopers niet welkom zijn en collectanten wel.

 11. Kees Versluis schreef:

  Lieve Luna,

  aan de deur ben ik bijna als jij, maar aan de telefoon gaat het me aardig af.
  Hier een voorbeeld wat ik al eerder had geschreven.
  En: IK VIND JE ZO MOEDIG.
  Dit dus:

  Gisteren werd ik gebeld door “Microsoft”.
  Met een accent uit India.
  In een opwelling, ik weet dat het oplichters zijn, besloot ik het spelletje mee te spelen.

  Ik heb alleen maar “Yes” gezegd.

  “Hello, this is Microsoft Care, you have a virus on your computer”
  “Yes”
  “Do you want to give me the Windows license number?
  “Yes”

  Pauze.

  “Do you want to give me the license number?
  “Yes”
  “Do you speak English?”
  “Yes”
  “Well, give me the number please|”
  “Yes”

  Pauze.

  “You have to read it to me!”
  “Yes”

  Pauze.

  “Do we have a conversation?”
  “Yes”
  “But you only say yes all the time!”
  “Yes”
  Pauze.
  “Can you also say NO?”
  “Yes”
  “Will you read the license number to me please?”
  “Yes”
  “Sir, I have the impression you are not serious with me”
  “Yes”
  Nu wordt de toon anders.

  “Do you really understand English very well Sir?”
  “Yes”
  “Well go and fuck yourself”
  Klik.

  En toen moest ik zo hard lachen.
  Dit is de verkorte versie, want in werkelijkheid duurde het wel 20 minuten.
  Ik bewonderde zijn vasthoudendheid.

  • Anna schreef:

   hahahaha, GE-WEL-DIG!

   Luna, ik leerde ooit de cyclus: herkennen-erkennen-bekennen-of zoiets. Jij herkent je gedrag en je erkent het, de volgende stap is er iets aan veranderen. Groeien! Nee in plaats van ja! Zeg ja tegen jezelf en nee tegen bullshitklootjesvolk!

 12. Sandra schreef:

  Oei, pijnlijk herkenbaar dit… Ik geloof dat ik iets te leren heb dit jaar. Je omschrijft het fantastisch, dankjewel voor deze wijze les. Ook ik ben bang dat de ander mij misschien niet aardig vindt en ook ik ga daardoor over mijn eigen grenzen heen en ook ik blijf vriendelijk glimlachen. Ik wil ook vooral niemand tot last zijn, niet in de weg staan… Het is tijd dat we onze ruimte innemen en nee leren zeggen… <3

 13. menno schreef:

  Rijlessen eind Juli is gelul, never going to happen. How about tomorrow morning? Zo word je nooit volwassen.

 1. 18 mei 2017

  […] Supersexy! En in deze staat van zijn kreeg ik een gozertje van de Eneco aan m’n deur. Ik schreef een blog: LUNA IS EEN VROUW DIE ‘NEE’ ZEGT MET EEN GLIMLACH. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *