web analytics

31

LUNA IS EEN SCHOONKIND

M’n schoonmoeder belt.
“Ik wil je nog even bedanken voor de boodschappen”, zegt ze, “meid, wat een lekkere dingen zaten erin.”

Ik was vanmorgen even snel naar de Albert Heijn gegaan om wat magnetronmaaltijden voor haar te halen. Rode kool met hachee, wijnzuurkool, casselerrib met worteltjes, simpele Hollandse pot met overal een bakje jus bij.

Niks zo erg als voor jezelf koken als je eigenlijk al niet zo’n trek hebt.
Niks zo erg als voor jezelf koken als je 49 jaar voor 2 hebt gekookt.

En boodschappen doen is het enige tastbare dat ik op dit moment voor haar kan doen. Ik deed er meteen wat miniflesjes versgeperst sap bij. Voor de belangrijke vitamientjes in de ochtend! En meteen ook wat 1-persoonskuipjes met salades voor op brood. Krabsalade, eiersalade, tonijnsalade en kip-kerrie-salade. Lekker! Ook wat van die vleeswaren die per plak verpakt zijn, zodat ze een onsje ham niet in 1 keer op hoeft te maken. Flesje port erbij. Ik heb vaak lopen schelden op kant-en-klare maaltijden en de gemakscultuur van de Albert Heijn, maar vandaag was ik blij met hun assortiment.

“Ja, ik dacht; dan hoef je de komende dagen even geen boodschappen te doen”, zeg ik. “Maar als je iets niet lekker vindt, dan hoef je het niet op te eten hoor. En ik heb op de datum gelet, het is allemaal nog 2 weken goed, maar het kan ook allemaal in de diepvries. En het brood en de krentenbollen en de gevulde koek zijn van de echte bakker, dus die zijn extra lekker.”

“Die gevulde koek neem ik vanavond bij de koffie”, zegt ze.
“Goed zo”, zeg ik.
Ze is even stil.
“En ik wil nog even zeggen; ik heb schatten van kinderen, maar ik heb ook schatten van schoonkinderen.”
Haar stem breekt.
“En ik hou van je hoor”, zegt ze.
Dat zei ze nooit eerder tegen me.
“Maar ik hou ook van jou hoor”, zeg ik.
Ik zei het ook nooit eerder tegen haar.

Dit vind je misschien ook leuk...

31 reacties

 1. Aukje schreef:

  Mooi. Ellende verbroedert gek genoeg. En witregels in je stukjes!

 2. Juksti schreef:

  Op de een of andere manier leveren de rotste situaties de mooiste momenten op, inderdaad.

 3. Janssen. schreef:

  Ontroering hier….

 4. Janeway schreef:

  Tranen in mijn ogen…

 5. blue schreef:

  pfoei! ik lees net je laatste 2 blogjes en moet even wat wegslikken…. ik heb persoonlijk ervaring met zo’n soort situatie en weet hoe heftig en emotioneel dit is…heel veel sterkte voor jullie allemaal!

 6. artgrrl schreef:

  mijn ex-schoonmoeder noemt mij nog steeds haar schone dochter, zo lief. Sterkte Luna!

 7. Honne schreef:

  *slikt tranen weg….

  je bent lief :-) .

 8. Angela schreef:

  Altijd al geweten, je bent een geweldige lieverd…

 9. angelique schreef:

  Slikt hier ook tranen weg.

  Wat een geweldig mens ben je toch

 10. brasikurtz schreef:

  Een heel mooi stukje !

 11. Rutger schreef:

  Luna, geweldig stukje. Je mag trots zijn met zo’n schoomoeder!

 12. esther schreef:

  In dit soort situaties vallen alle remmingen weg en worden er openlijk emoties getoond. Dat is dan net weer het ieniemienie mooie randje aan een verder ontzettende kutsituatie..

 13. juul schreef:

  lief. neem je zelf ook wat lekkers? dikke hug

 14. Johannet schreef:

  Wat zijn jullie lief voor elkaar. Het doet een mens goed om je te lezen.

 15. AWeetje schreef:

  Pfff, ik zet de doos met tissues vast klaar voor je volgende blogje..
  Nogmaals sterkte met alles

 16. Famke schreef:

  Dit soort dingen zijn zooo belangrijk. Mijn vader stierf in 2007 na een kort ziekbed. Lekker eten is dan zo belangrijk. Ik kan me de zuurkool met vega worst, de gevulde koeken van de bakker en de pizza die we bestelden nog heel goed herinneren!

 17. Freddie schreef:

  Deze dingen overkomen helaas heel veel mensen en horen bij het leven, je leeft om te leren ,van de verdrietige momenten het meeste .

 18. Maurice schreef:

  Als ik het dus simpel mag samenvatten, dan gun jij je schoonmoeder, waar P. uit voortgekomen is en die zo GEK is om al jouw wensen te vervullen (incl. paarse vloer) een maaltijd uit een magnetron.

  Korter kon ik het niet samenvatten, maar het riekt wel! Ze is je schoonmoeder! Ik had verwacht dat je verse groentes in huis had gehaald, een biologisch stukje vlees en een toetje met geklopte bio slagroom.

  Maar nee. Magnetron voedsel!

  Je weet dat je dit eeuwig zal achtervolgen, lief. hahahahaha

 19. Maurice schreef:

  *ligt in een deuk van het lachen*

 20. Annika schreef:

  Wauw, wat lief! Mooi stukje, echt!

 21. Luna schreef:

  @Maurice: Ik vraag me af wat jou bezield om zo’n reactie als bovenstaande te posten. Nu. Op dit moment.
  Sommige mensen weten wanneer ze stil moeten zijn. Ik vind dat een mooie karaktereigenschap…
  Die bezit jij niet.

 22. Dré schreef:

  Wat ontzettend lief van je. En wat fijn dat jullie elkaar juist nu kunnen vinden..

 23. patchwork schreef:

  Helemaal eens met je laatste reaktie, Luun! Hij bewijst hiermee dat ´een gezonde geest in een gezond lichaam´ niet altijd opgaat… Jouw warmte is veel gezonder!

 24. Maurice schreef:

  “Ik was vanmorgen even snel naar de Albert Heijn gegaan om wat magnetronmaaltijden voor haar te halen.”

  Nuke me, maar dat haal je niet voor je schoonmoeder, liefke!

 25. Helene schreef:

  maurice: Schoonmoeder heeft nou eenmaal geen zin om iedere dag bij Luna te zitten. Die wil lekker in haar eigen huis zijn als ze na een dag vol narigheid in het ziekenhuis thuis komt. En dan is het lief dat iemand er vor heeft gezorgd dat je niet na hoeft te denkne over eten. Waarschijnlijk krijg jij alleen maar een bord “voor je kop” thuis.

 26. Maurice schreef:

  Of ik heb een leesbril nodig of jij Helene…

  Er staat echt dat ze magnetron voer haalt voor schoonmoeder…

 27. katja schreef:

  Hé Maurice. Ik snap niet zo goed wat je probleem is? Dat Luna magnetroneten haalt voor haar schoonmoeder? Wat is daar zo vreselijk aan? (over smaak valt te twisten, maar gaat het hier niet om het idee? Zoals Helene ook al zegt: dat schoonmoeder niet hoeft na te denken over eten en dat het gemakkelijk is). Moeten we iets weten over jou dat de boel verduidelijkt? Anders kun je misschien, zoals Luna ook suggereert, beter even niet reageren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *