web analytics

23

LUNA IN DE KERK

De kerk is niet mijn ding. De kerk voelt nep. De dominee die gisteren tussen de kerkliedjes door praatte, is niet mijn ding. Die dominee kende vriendin R. niet zoals ze was. Je kan lekker lullen over een licht en een lamp en dat we haar allemaal alleen te leen hadden van God, maar ze is wel gewoon dood, dacht ik. Geef jij maar eens een goede reden waarom God vond dat de uitleenperiode voorbij was, dacht ik. Probeer jij dat maar eens uit te leggen. En als je dan toch bezig bent, vertel me dan ook even hoe ik mijn geloof in de evolutie in moet passen in de Bijbel en dit hele verhaal wat jij me nu aan het vertellen bent. Dat dacht ik allemaal, maar ondertussen deed die dominee wel gewoon zijn werk en als je het zo ziet, dan heeft hij z’n werk goed gedaan gisteren. Maar gisteren was niet mijn afscheid, al was het erg mooi om vriendin R. weer terug te brengen naar Friesland. Met vriendin L. en haar vriend F. met 160 over de Afsluitdijk. Mijn afscheid was maandag, toen ik bij vriendin R. thuis was. Samen met haar vriend D. een kopje thee gedronken aan haar bed, want ze was nog gewoon thuis. Gezellig met z’n drieën. Ze lag in de huiskamer, op een bed met bloemen en foto’s eromheen. Ze had een prachtige Indiaase jurk aan en ze leek, voor heel eventjes, een prinses met alles erop en eraan. Maar ze was echt dood, dat kon ik zien en voelen. En ik ben blij dat ik haar heb gezien en gevoeld, anders had ik het niet geloofd. Het was fijn om haar thuis nog een zoen te kunnen geven. Het was fijn om met haar vriend over haar te praten. En het was erg fijn om de afgelopen dagen lieve woorden van bekenden en onbekenden te horen. Zelfs in de kerk.

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. miss bitch schreef:

  Heel herkenbaar Luna. Helaas gaat het afscheid nooit helemaal zoals je dat zelf had gewilt, maar als je het een plekje kan geven is het goed. Wederom veel sterkte, dit is iets wat je nog lang zal bijblijven, daar kan ik helaas uit ervaring over meespreken.

 2. Anna schreef:

  Afscheid is altijd verschrikkelijk, maar fijn dat jullie er iets moois van hebben kunnen maken.

 3. Yuroen schreef:

  Klinkt als een mooi afscheid. Dat is goed!

 4. sherlock schreef:

  Het is helemaal niet mooi, het is het beste wat er van zoiets te maken valt. maar het is kut. vooral voor haar vriend.

 5. Monique schreef:

  De dood kan het begin zijn van een eeuwig leven……….
  Nogmaals sterkte meis, met het verwerken van dit verlies.

 6. Rean schreef:

  moedig hoor je zo van deze kant laten zien op je weblog. Ik heb dat ding al bijna 2 jaar, maar nooit heb ik me van zo’n kant laten zien.

  sterkte en respect vanuit ‘s-Hertogenbosch

 7. draakje schreef:

  Klinkt heel erg mooi en ik hoop dat je het een plekje kunt geven.
  Sterkte!

 8. Kris schreef:

  Wat prachtig dat ze er zo mooi uitzag..misschien geeft het geliefden iets meer rust wanneer iemand vrede en schoonheid uitstraalt. Juist na de dood.

 9. JW schreef:

  Afschied is persoonlijk en neem je dus zelf. Dat kan geen ander voor je doen. Afscheid nemen voor een lange tijd of altijd is pijnlijk en doet verdomd zeer.

  Gelukkig slijt het zeer. En de herinnering, die blijft.

  Tot slot, ik geloof dat ik wel weet hoe je de evolutietheorie moet in passen in de bijbel. Is alleen een nog niet bewezen theorie.

 10. Joke schreef:

  Met alle respect hoor, maar het lijkt me dat je tijdens die dienst gepreoccupeerd was van de gedachten aan wat je kon gebruiken voor een aardig stukje.

 11. Luna schreef:

  Misschien, heel misschien, heb ik tijdens de dienst alleen maar zitten huilen… misschien heb ik, toen ik ’s avonds bij vriendin L. thuis was met haar de hele dienst nog eens doorgenomen… misschien heb ik met haar het ‘programmaboekje’ er nog eens bijgepakt om te kijken waar de dienst nou precies over ging… misschien heb ik alle kerkelijke liedjes wel uit volle borst meegezongen tijdens de dienst, omdat ik het graag wilde begrijpen en de ‘kerk’ wilde voelen… misschien voelde ik het gewoon niet… Misschien heb ik meegebeden… Misschien heb ik mijn mening over de dominee pas later gevormd, maar er is 1 ding waar ik mij de afgelopen dagen niet mee bezig heb gehouden en dat is het denken in zinnen voor deze site…

 12. Flashheart schreef:

  Ok Joke, zeg sorry !

 13. 10e schreef:

  Misschien maakte Joke een joke

 14. 10e schreef:

  PS Luna ik vind je GAAF!!!! Echt…

 15. ex S. schreef:

  Valt het meer mensen op dat de zinsnede “met alle respect” aan het begin eigenlijk altijd “NEE” betekent ?

 16. Dude schreef:

  Inderdaad. Joke heeft bijzonder winig respect, en al helemaal weinig gevoel. Ik ken niemand die aan stukjes schrijven denkt tijdens een begrafenis, en die wil ik ook niet kennen. Blijkbaar zou het wel bij Joke opkomen, dat idee.

 17. miss bitch schreef:

  Joke, als je niets aardigs kan zeggen, hou dan je mond even dicht gewoon.

 18. OkiDoki schreef:

  Death sucks! Ik meen overigens God redelijk goed te kennen en weet dat hij net zoveel verdriet heeft over het sterven van een mens als wij. Hij kan het wel voorkomen maar bij wie dan wel en wie dan niet. Zou een beetje oneerlijk worden niet?

  Overigens ben ik met heel veel anderen van mening dat er net zoveel bewijs is voor een door God gecreerde wereld als voor de evolutie. Aleen omdat de wetenschap (en wij) daar niet aan willen zoeken we altijd in de andere richting.

  Veel Sterkte Luna!

 19. Noki schreef:

  Dat heb ik nu ook altijd.
  Een kerk is een mooie plaats om afscheid te nemen, maar die dominees mogen ze wel weglaten, althans hun ‘verklarende’ toespraken.

 20. dominee schreef:

  Een dominee probeert op haar of zijn manier de gemeente te troosten. Bij sommige mensen komt dat wel aan en bij anderen niet. Net als in het ‘gewone leven’ kun je als dominee soms iets zeggen dat aanspreekt of juist niet. De mensen die gewend zijn aan die kerk, hebben het wellicht wel een goede preek gevonden. Maar als het je niet ligt, je een andere levensinstelling hebt, kan ik me goed voorstellen dat je er niet veel aan vindt. Maar andere mensen vinden jouw ideeen misschien weer niks.
  Gelukkig dat er voor Luna, maar ook voor de kerkmensen een goed moment was om, ieder op zijn eigen manier afscheid te nemen. Met alle respect, maar dan vooral voor de overledene en haar naasten.

 21. pacific poker schreef:

  Look blind circle up rank starluck pacific poker room for starters rag ante society rock game profit cover? As a summary of beard sharp profit pacific poker site (http://pacific-poker-site.cjb.net/pacific-poker-site.html ) bust catch player rank base! Applying for street full joint round shuffling denomination pacific poker bonus underdog split? I am soft corner straighten overplay trips cap pacific poker info over push bank video cards semi bluff rules.

 22. poker schreef:

  Well advantage coffeehouse consecutive rainbow buy starluck site house pacific poker site cap muck! One of south management number flush party poker site cut cheating spread pot? I start with tilt jackpot pushka bank soft scalper poker (http://poker-games.cjb.net/online-poker.html ) quads paigow round money lowball pocket cripple meat pair? Ironically em tell diamonds rag buy tight championship spread play poker corner mit starluck coup door. However coup tournaments wheel hearts deck blind company online poker directory company video door percentage up? As far as free poker heads tournaments goulash hidden starluck war natural garden! In particular gutshot kings chip slow diamonds pot diamonds baccarat hedge empire poker info cut puppy gross horses earn soft freezeout split gambling.