web analytics

24

LUNA EN HET NU

En ineens zag ik. Maar ‘zien’ is niet het goede woord. Ik voelde het. Ik voelde ineens alles, maar eigelijk voelde ik niets. Na een heel gezellige middag met Marloes kwam ons gesprek ’s avonds op haar koan-studie. Via Wikipedia: ‘Een koan is een uitspraak of raadsel, dat in het Zen-boeddhisme tot doel heeft de student te verwarren, door het denken met een zodanige paradox te confronteren, dat het op de achtergrond treedt ten opzichte van de directe waarneming. De zo te bereiken continue directe waarneming, zonder (voor)oordelen, wordt in het boeddhisme verlichting genoemd.’ En Marloes gaf mij een voorbeeld van zo’n koan. En ik antwoordde. En zij vroeg weer verder en ik antwoordde weer iets anders en daarna vroeg zij weer iets verder. En door iedere vraag stuurde ze me een iets andere kant op. Moest ik harder nadenken. Dieper. En daarna nog harder en nog dieper. En weer. En weer. Tot ik ineens, na een paar uur, met open mond naar de grond staarde. Het was niet het lezen van een zinnetje met als strekking; je moet leven in het nu. Het was niet het lezen, het was niet het begrijpen, het was het voelen. Het was het ineens allemaal diep voelen. Het was het voelen dat alles wat voor nu gebeurd is, eigenlijk niets uitmaakt, omdat het niets aan nu verandert. En dat alles wat na nu zal gebeuren eigenlijk ook niets uitmaakt, omdat het niets aan nu verandert. En dát voelen was geweldig. Dat allemaal voelen, dat was een wonder. Ik loop sinds gisteravond met een glimlach door de wereld die er niet vanaf is te slaan. En misschien ben ik volgende week al mijn levensinzichten weer vergeten. En dat maakt me nu niet uit, want ik weet dat het nooit meer écht weggaat. Dat het altijd in mij zit. En om deze diepere inzichten te vieren trek ik nú een flesje champagne open.

Dit vind je misschien ook leuk...

24 reacties

 1. Brooklyn schreef:

  Abacadabra!

 2. M%n schreef:

  Hé, ik heb vannacht van champagne gedroomd, ‘voel’ ik nu…
  Nee, serieus: dat is best wel cool, dan, zo’n koan!

 3. Mannetje schreef:

  Het is weer eens wat anders… (steekt er nog eentje op, inzichten onderweg!)

 4. CiNNeR schreef:

  Hm Heel eerlijk gezegd vind ik het een deprimerende gedachte, dat niets wat uitmaakt. Maar ongetwijfeld kijk ik er verkeerd naar met mijn gebrek aan boedistische achtergrond. Het klink wel heel fijn, dat gevoel wat je hebt.

 5. c. schreef:

  De grote kunst van het loslaten… ik vind het lastig!!

 6. Marloes schreef:

  proost, op de nieuwe dingen die geboren worden. :)

 7. pz schreef:

  et was het voelen dat alles wat voor nu gebeurd is, eigenlijk niets uitmaakt, omdat het niets aan nu veranderd.

  verandert?

 8. CeeBee schreef:

  Dat is best knap, dat je twee weken na een inbraak alweer zo positief kunt zijn… Ik zou de periode ‘balen’ niet zo snel kunnen afsluiten. Misschien ben je toch meer Zen dan je altijd dacht.

 9. blue schreef:

  wow..bijzonder bijzonder! proost!

 10. Ronald schreef:

  Champagne, goed idee.

 11. Janssen schreef:

  Ik heb het stukje meerdere malen gelezen en begrijp er niets van.
  Maar wanneer jij je er goed bij voelt is het oke!!:)

 12. Glenda schreef:

  eigenlijk wil ik nu dat voorbeeld wel is horen….

 13. Luna schreef:

  Als je op de link in mijn stukje naar Wikipedia klinkt, dan staan daar onderaan de pagina een aantal koan-voorbeelden…

 14. arjen schreef:

  zoals: wat voelt een vlinder in zijn buik als hij verliefd is?

 15. Floor schreef:

  vast niet toevallig dat je dit inzicht had op de 2e verjaardag van mijn dochter! En op de 2e verjaardag van mijn moederschap, iets dat ik je nog steeds van harte aanbeveel!

  Floor

 16. EvilGirl schreef:

  Ik sluit me bij Janssen aan: snap er nix van… Eh, komt misschien wel door de champagne die ik net gedronken heb!! ;)

 17. Goentah schreef:

  Ik snap er ook weinig van, maar ik wil ook wel een koan studie volgen. Dé oplossing voor ‘ongelukkige’ mensen. Niet dat ik nou zo vreselijk depri ben, maar een koan kan ik nu best gebruiken.

 18. Claud schreef:

  gelukkig d8 dat het aan mij lag maar ik snap er ook niet echt veel van, normaal als ik je log’s lees begrijp ik je meteen…. misschien moet ik het nog een x lezen….

 19. Wiro schreef:

  Iemand probeerde me eergisteren uit te leggen hoe een stroomkast in elkaar zit. Dat snapte ik ook niet.

 20. Suffie schreef:

  Ehhh… je blijft toch wel gewoon vlees eten? Anders heb ik een probleem… ;-)

 21. Ev schreef:

  De Wiki doet de koan weinig eer aan. Als je niet een heel klein beetje van Zen afweet, zit je al gauw op het niveau van placemat-raadseltjes als ‘als konijnenpootjes geluk brengen, hoe zit het dan met dat konijn?’

  Doet me overigens een beetje denken aan het Schrödinger’s kat vraagstuk…

 22. Suffie schreef:

  Vroeger had het het boek ‘Zen, of de kunst van het motoronderhoud’. Wordt dat nu ‘Zen en de kunst van de Quantum-mechanica’??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *