web analytics

20

LUNA EN EEN DUIF

“Kijk daar eens”, zegt m’n vader als we langs de achterkant van de Sint Nicolaaskerk lopen. Een soort nisje van de kerk is afgedekt met kippengaas en binnenin dat nisje zit een duif opgesloten. De duif probeert iedere 20 seconden omhoog te vliegen, maar vliegt steeds regelrecht in het gaas. Op de grond in het nisje liggen 2 dode duiven met hun pootjes omhoog, een lot wat de nu nog levende duif waarschijnlijk ook te wachten staat, want tussen ons en de duif bevindt zich een gracht. Wij kunnen de duif niet redden. “Hoe heeft-ie dat nou gedaan?”, vraagt m’n vader zich af. M’n moeder en ik vinden het vooral heel zielig. “Kom, we lopen door”, zeg ik, “ik kan dit niet aanzien.” En we vertrekken, maar eenmaal thuis kan ik de wanhoopspogingen van de duif om weg te vliegen toch niet uit m’n hoofd zetten. “Straks zit-ie daar nog 2 weken en sterft-ie langzaam van de honger”, zeg ik tegen m’n ouders. “Dat is onduifelijk.” “Dan bel je naar de Dierenbescherming”, zegt m’n moeder. “Voor 1 duif?”, vraag ik, “er worden dagelijks tientallen duiven doodgereden en vooral dood gewenst in Amsterdam. Om nou te bellen voor 1 duif?” Maar de gedachte aan die ene zielige, wanhopige duif wint het toch van de gedachte dat het raar is om te bellen voor 1 duif. Het is tóch een duif. Dus ik bel en leg het verhaal uit aan een dame van de Dierenbescherming. “Zo, ik ben m’n schuldgevoel kwijt”, zeg ik 5 minuten later tegen m’n ouders, “Al doen ze er niks aan, ik heb mijn goede daad gedaan.” Maar de Dierenbescherming doet er wel wat aan. Aan het einde van de dag word ik teruggebeld en op de hoogte gebracht van de situatie. De pastoor en de koster van de Sint Nicolaaskerk wisten van het probleem en gaan nu kijken wat ze eraan kunnen doen. En 2 dagen later word ik weer gebeld door de Dierenbescherming: “De waterpolitie is vanmorgen langs geweest en die heeft een gat in het gaas geknipt. De duif durfde er alleen nog niet uit, misschien kan jij even gaan kijken of-ie nu wel is weggevlogen?” En een uur later staar ik met m’n ouders naar een lege nis in de Sint Nicolaaskerk. Wij hebben een duif gered.

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. M%n schreef:

  God zal het u lonen… :)

 2. Brooklyn schreef:

  Da’s pas goed voor je karma! .

 3. Marloes schreef:

  “We do not do great things, we do only small things with great love.”
  – Moeder Teresa

  :)

 4. koen schreef:

  ‘een gat in het gaas geknipt’, ik zou gedacht hebben ‘de duif eruitgelaten en het gat in het gaas gedicht’ …

 5. Kaat schreef:

  Joehoe, Luna is cool! Ik en mijn dierenhart zijn trots op je.

 6. Johan schreef:

  Goed, ik heb een G(&^%*dgl)*^&)endet)&*%$ring hekel aan duiven, maar dit verdiende dit beestje inderdaad niet. Strakke actie derhalve.

 7. Janssen schreef:

  Goeie actie Chantall!!
  Ik zou heftig teleurgesteld geweest zijn had je niets gedaan………..:):)

 8. Jitske schreef:

  Heel goed mop!! Ik had zeker hetzelfde gedaan. En wat is Nederland toch een fantastisch land op dit vlak. Nu nog hogere straffen voor dierenmishandelaars..

 9. CeeBee schreef:

  heel goed. goed voor je schuldgevoel en goed voor mijn draaiende maag bij het lezen van zijn doodsstrijd.

 10. Nina schreef:

  Waaaaahhh! Woehoe! Luna redt levens!
  Goed gedaan joh.

  @Jitske: nu nog de grote blinde vlek die ‘bio-industrie’ heet, dan pas zou Nederland goed bezig zijn en jaarlijks 500 miljoen (!) zielige dieren een beter leven geven….

 11. Janssen schreef:

  Hmmm,een wet die je verplicht je dier te laten steriliseren of castreren EN te laten chippen zou ook niet gek zijn!!
  Bovendien gelijk de broodfokkers dan maar aanpakken die stinkend rijk worden over de magere ruggetjes van de fokteven die vaak verblijven in stinkende schuren waar geen daglicht komt,gevolg:Verknipte en schuwe pups,fokteven en fokreuen die na’gebruik'(misbruik)de straat op geschopt worden.
  O ja,dierenmishandeling!!!!
  Die Polen die die Boxer achter een trekhaak hebben meegesleurd,breng die maar ff hier,dan ondergaan zij hetzelfde lot bij mij,van hier tot Wemeldinge achter de auto,stelletje minkukels:(:(:(

 12. Aukje schreef:

  Als een duif een individu wordt, dan is het toch even anders. Ik wens ook alle duiven dood in Amsterdam, maar als er eentje hulp nodig heeft bel ik toch de dierenambulance en ja, dat voelt goed.

 13. Janssen schreef:

  Mmmm,vreemde wensen hebben mensen toch,wat is de Dam zonder duiven??
  Oke,er zijn er misschien wat veel maar dan moet de gemeente de duivenpil maar uitdelen.
  Ze allemaal dood wensen of willen is wel erg radicaal!:)

 14. Sjip schreef:

  Ik vind je een held. Zo, dat is nog een bekentenis op de zaterdagmiddag ;-).

 15. Ellen schreef:

  Potverdee….dat is tenminste goed nieuws na dat klote bericht van die mishandelde boxer door die poolse idioten.

  Respect.

 16. Maurice schreef:

  Jij bent kewl Luna! Bedankt voor het redden van dit wezentje!

 17. Peter- een hele toffe doffer schreef:

  Bravo Chantalle, duiven leven niet zo lang dus die moeten feesten en beesten totdat ze erbij neervallen. He je goe gedaan, meid. Luna kan trots op je zijn. Wat vindt partner P. van dit a-typisch altruisme, dit grote mededogen..deze demonstratie van zuivere goede wil en dierenliefde maar je hebt dan ook katten..waarvoor alle respek! hoor.. moet ie nou echt huilen of ligt ie zich een dubbele kriek te lache ?

 18. Suzanne schreef:

  Wat waanzinnig goed van je! Negen van de tien mensen zouden doorlopen, maar jij hebt dit beestje gered. Doet me goed om te lezen dat er nog zulke mensen bestaan.

 19. Fleischbaum schreef:

  Ik zou nog geen seconde nadenken erover. Laat die duif kreperen. Kudtbeesten.

 20. Annegrak schreef:

  Heel goed Luna! Heb ik laatst gedaan met een schaap op zijn rug in een weiland langs de snelweg. Ik ben niet teruggebeld, maar de volgende dag liepen alle schapen in een ander weiland. Dankzij mijn telefoontje, denk ik dan maar?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *