web analytics

21

LUNA EET ASPERGES

Vorige week vrijdag, in een gesprek mede mogelijk gemaakt door een flinke hoeveelheid drank, had ik het met vriend P. en vriendin D. over het feit dat ik de ouders van vriend P. nog nooit ontmoet had. “Het is toch wel raar dat ik ze pas voor het eerst ontmoet op jullie bruiloft in juli straks of niet?”, zei ik. En eigenlijk vind ik het sowieso raar dat ik de ouders van veel vriendjes nog nooit gezien heb. We wonen in Amsterdam, maar we zijn bijna allemaal import, dus ouders en familie wonen vaak een heel stuk verder weg. En dus zie je die nooit. Of amper. Behalve bij bruiloften, als er iemand doodgaat of als er een kindje geboren wordt. En af en toe vraag je je toch wel af waar iemand vandaan komt. En van wie. “Nou, weet je wat”, zei vriend P., “dan gaan we volgende week zondag toch gewoon asperges eten bij mijn ouders in Limburg?” En ja, waarom ook eigenlijk niet. Laten we dat doen! Dus gisteren vlogen we met z’n vieren in de Ford Mustang van vriend P. over de snelweg naar Limburg om asperges te eten. En tijdens de 1,5 uur durende heenweg vraag je je toch af wat voor mensen je gaat ontmoeten. Lijkt vriend P. op ze? Waar heeft hij wat vandaan? En dan zie je even later dat hij die heerlijke glimlach van z’n vader heeft. Net als z’n humor. Dan zie je dat zijn moeder net zo ontzettend lief is als hij. Dan zie je dat z’n moeder de hele dag al asperges heeft staan schillen. Bijna 6 kilo. “Ja, maar daar hou je maar 4 kilo van over hoor”, zei ze. Dan zie je dat, ook al waren we maar met z’n zessen, toch alles schoon op gaat. Dat moeders dat weten. Dan zie je de moeder van vriend P. haar aanstaande schoondochter D. een knuffel geven en zeggen: “Ooh, ik krijg er nu een echte dochter bij.” En toen kreeg ik ook een knuffel. Met z’n drietjes. En dan zie je de moeder van vriend P. toch een traantje wegpinken. Want het is toch allemaal wat, zo’n zoon die gaat trouwen. En dan zie je de vader van vriend P. zijn zoon eens lekker vastpakken: “Hè, jungske.” Dan zie je, en voel je, alle liefde die zo lekker op en neer stroomt. Dan zie je dat het goed is. En aan het einde van zo’n dag weet je dat er plaatjes in je hoofd zijn gemaakt die nooit meer weggaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Janssen schreef:

  Heerlijk verhaal,ontroerend….

 2. Pieter schreef:

  Je hebt vriend P. en vriend P. Kun je ze misschien rugnummers geven ?

 3. Luna schreef:

  Nee, nee, nee… Er is een partner P. en een vriend P.! En ik noem mijn P. altijd partner P.! Het toevallige is ook nog dat deze P.’s niet alleen dezelfde voorletter, maar ook dezelfde voornaam hebben! :-)

 4. Mannetje schreef:

  Mooi! Harmonieuze gezinnen, dat zouden ze vaker moeten doen!

 5. Susanne schreef:

  Pepe zeker he.
  Maarreh..naar Limburg afgereisd he, Luna! Uiteindelijk komme ze allemaal voor die asperges! ;-)

 6. Bl-oxx schreef:

  Och, wat een lief logje.

 7. Lien schreef:

  Ohhh een Ford Mustang…. Ik weet zeker dat man-lief zit te kwijlen als hij dit leest! ;-) Maar eh…een mooi stukje Luna!

 8. swan schreef:

  Je as-schoondochter nog nooit gezien hebben voor de trouwerij? Poeh… hoe lang zijn ze samen dan? Een week? Bij mijn ouders hoef ik daar niet mee aan te komen hoor! Die keuren het vleesch graag zelve ;)

 9. Luna schreef:

  Nee joh…
  Ik ben met partner P.! Al bijna 9 jaar.
  En vriendin D. is met vriend P.!
  En vriendin D. en vriend P. zijn meer dan 5 jaar samen… en natuurlijk is vriendin D. al veel vaker met haar P. naar Limburg gereden om asperges te eten! Zijn moeder is gewoon helemaal enthousiast en blij dat ze gaan trouwen en wil volgens mij het liefst de hele dag met iedereen knuffelen :-)

 10. blue schreef:

  whaaa wat een zalig feelgoed verhaaltje..zwijmel….

 11. Daphne schreef:

  Hee lieve Luna,
  Vriend P. en ik vonden het super dat jullie mee waren, zelfs de 23 km lange file op de terugweg kreeg ons humeur er niet onder! Kijk uit naar nog meer sing-a-longs in de auto bij ons volgende reisje.
  Liefs, vriendin D.

 12. Sandrissimo schreef:

  Asperges, hmmm lekker!

 13. Claud schreef:

  Hahaha… ja het was ff ingewikkeld met al die P’s.. maar nu is het duidelijk.. Vriend P. & Parnter P. Een heerlijk verhaal om te lezen…

 14. vriend P schreef:

  Van zo’n stukje krijgt mijn moeder wederom traantjes in haar oogjes. En ik zelf ook. Luv you, vriend P.

 15. moeder en vader van vriend P. schreef:

  Hoi lieve Luna,
  Wat een heerlijk stukje om te lezen.Het was erg gezellig en ook heel leuk om jou te leren kennen. P had al veel over jouw verteld en het is waar: Partner P heeft een hele lieve, spraakzame en zeer creatieve vriendin. We hebben er als aandenken ook een hele leuke PloesiePoesie aan over gehouden, genaamd B., compleet met versierselen, blingbling en een persoonlijk CV. Ps. ere wie ere toekomt: de asperges had vader van vriend P schoongemaakt, maar de kookkunsten waren van de moeder. Jammer van de file.
  Volgend jaar doen we het weer over.
  Dikke knuffels ook voor partner P.

 16. Hans schreef:

  En Luun,

  Versta je dat Limburgse taaltje een beetje? Mijn vriendin heeft er jaren aan moeten wennen en ze verstaat het nog niet helemaal.

  Hojje hè.

 17. Mir schreef:

  Heerlijk zo’n warm bad. Met asperges.

 18. Maurice schreef:

  Lief dat de ouders en vriendin dit ook hebben gelezen… :-)

 19. Judith schreef:

  Wat een mooi stukje. Krijg er kippevel van. Familie en de liefde die daarbij hoort kunnen zo mooi zijn.

 20. Floor schreef:

  Mooi Luun!

 21. Lisa schreef:

  Luna!
  Wat een prachtige lieve verzameling woorden!
  Ik ben gek op je schrijfsels, maar deze vind ik echt super! (ikzelf heb vreselijk onaardige koude schoonouders, en dit stukje maakte me even bewust van wat ik eigenlijk mis..Thank God voor mijn eigen familie!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *