web analytics

14

LUNA’S SOORT VAN EPIPHANY

Ik keek gisteren naar Oprah en ik had een soort van epiphany. Het ging over het boek: ‘Does this clutter make my butt look fat?’ Daar werd er een overweight gezin eens flink onder handen genomen. Dat ze zo dik waren, dat kwam namelijk voornamelijk door het feit dat hun huis 1 grote teringzooi was. Als je huis en keuken spik en span zijn, dan heb je ook meer zin om gezond te koken en leuke dingen te doen met de andere gezinsleden, volgens Peter Walsh dan, de schrijver van het boek. In een keurig huis heb je gewoon meer zin in het leven in het algemeen en je eigen leven in het bijzonder. Hij haalde wat Black&Dekker-mannetjes, wat IKEA-mannetjes en een fitnessmannetje erbij en hoppeta, het hele overweight gezin zag het allemaal weer zitten! Ze zaten te stralen op het podium bij Oprah. Hun huis was opgeruimd en daarmee ook hun humeur. En die overtollige kilo’s die zouden er daarna vanzelf afgaan, dat beloofde Peter Walsh . Ik vond het fascinerend. Ik dacht aan mijn eigen leven. Ik wilde ook stralen op het podium bij Oprah. Ik dacht aan mijn huis. Aan de volledige hysterische teringbende in m’n atelier. Dat ik soms wel eens een half uur bezig was om een bepaald klosje garen te vinden. Dat ik daar af en toe volledig van flipte. Misschien zou ik me ook wel een stuk beter gaan voelen als ik de boel eens een beetje ging organiseren? Orde in de chaos? Ik begon met wat dingen te schuiven. Kon best wat worden. De spullen uit deze lade konden bij die andere lade en dan had ik weer een lade over voor andere spullen. En als ik dan die spullen die op de grond stonden weer in de lege lade zou doen, dan had ik wat orde in de chaos geschept. Ik vond het heel wat. Een openbaring. De telefoon ging. Ik hoopte dat het Oprah was. Om me te vertellen dat ik was uitgenodigd om deel te nemen aan een speciale uitzending met gasten uit Europe. Het was iemand van de lotto. Of ik een vraag uit de show van Robert ten Brink wilde beantwoorden. En dat ik dan meteen een prijs zou kunnen winnen. Ik zei: “Je belt me op een slecht moment.” Daarna had ik geen zin meer om op te ruimen.

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Yuri Maanzand schreef:

  Die Robert ten Brink is toch een beetje jullie Oprah?
  Of zeg ik nu iets heel stoms?

 2. Helene schreef:

  De Robert ten Brink-show geeft deze week als hoofdprijs een appearance in de Oprah-show weg…

 3. Trijntje schreef:

  Je kan FlyLady wel gebruiken! http://www.flylady.net
  Heb je geen Oprah of Peter meer nodig en het is nog gratis ook!

 4. kaatje schreef:

  Je hebt in elk geval twee laatjes(of was het nou één) van een nieuwe functie voorzien. Dat kan al heel wat zijn! Hoe voelt het?;)Zin om vanavond een gezond voorgerecht te maken? Ach, er zit en kern van waarheid in. Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimde bovenkamer. Een opgeruimde bovenkamer staat voor nieuwe frisse ideeën. En nieuwe, frisse ideeën zijn weer van de baan wanneer de badkamer weer en zooi is en opgeruimd moet worden….hmmmmm, weer leuke tv. Over een half jaartje eens weer bij die mensen kijken.

 5. Rian schreef:

  Ik word heel zenuwachtig van superschone en opgeruimde kamers. Met een beetje chaos, stress en geluiden om me heen werk ik veel beter!

 6. Eveline schreef:

  Gewoon een ouderwetse voorjaarsschoonmaak wil ook nog weleens helpen. Even de schouders eronder en je kunt weer ademhalen in je atelier.

 7. susan schreef:

  of je wordt gewoon zwanger dan krijg je nesteldrang…en dan poets je je gek..
  of dwaal ik nu af!!

 8. JustMe schreef:

  Opruimen kan je ook als een uh … avontuur zien! Ja! Want wie weet wat je allemaal tegenkomt in die stapels met spullen!

  En voor die klosjes garen moet je natuurlijk gewoon een mdfplaatje kopen. Bespannen met een hip stofje. Spijkertjes er in slaan en daar kun je al je klosjes aan ophangen!

  En wat dacht je van mandjes in alle kleuren? Volgooien die handel met papieren, stofjes, prulletjes enzovoorts! Labeltje eraan hangen met wat er in zit en klaar is Luna!

  Wat ook gaaf is, zijn van die oude lockerkasten. Waar je dan al je spulletjes in kunt opbergen. En al je troep is meteen uit het zicht!

  Je moet er gewoon een creatief proces van maken!

 9. Wendy schreef:

  Misschien leven mensen met overgewicht wel in een rotzooitje (het zou mijn 94 kilo zó kunnen verklaren) maar is het niet eerder zo dat mensen hun overgewicht danken aan troosteten, omdat ze depri zijn, en daardoor ook geen zin hebben om hun huis spic en span te houden? Het zijn allebei symptomen. Stoppen met snaaien maakt je huis niet netter. Een opgeruimd huis maakt je niet slanker. Helaas.

  Maar na WeightWatchers/Sonja/Montignac/Southbeach sta ik natuurlijk best open voor nieuwe dingen. En in het ergste geval helpt het geen zak, maar heb ik wel een georganiseerd en schoon huis. Ook wat waard.

 10. Giph schreef:

  Meneer Walsh flikkert ook je übergrote tv (waar je jaren voor hebt moeten sparen) de woonkamer uit. En kookboeken waar je niet zomaar aan kunt komen, zijn kookboeken die je niet nodig hebt. En dan pleurt hij je halve bestekla en keukeascesoires in een doos, maakt een lepel kapot, en dan ga je flippen.

 11. Maurice schreef:

  HAHAHAHA….

  Ow. Petroesjka vind Bruce Lee ineens leuk. Volgens mij is het lente.

 12. Mandy schreef:

  Ha! Ook díe ken ik! Hysterische chaos. Dan horen dat het allemaal zoveel beter gaat als je een georganiseerd leven leid…en dus hoppa! Drastisch opruimen …al het werk gaat dágen aan de kant om rust en orde te scheppen…mét succes. Joegee!

  En dan aan het werk…erhm…waar was m’n inspiratie dan ook weer? Waar heb ik dat in godsnaam opgeruimd? En nóg erger is dat ik die kleur inkt die ik zocht dan dus echt niet in een half uur vind, maar dat die soms pas boven water komt op die “O ja! Logische plaats!” als ik hem al lang niet meer nodig heb! Opruimen is niet gezond voor mij. Mijn opruim logica is namelijk niet dezelfde als mijn leef- en werk logica…die twee gaan samen als een broodje gerookte gravad lachs met chocolademelk. Neh….opruimen is voor ongeïnspireerde mensen….niet voor mensen als ik…die in de chaos inspiratie vinden…die werken op impulsen en kriebels.

  En weet je…over een paar jaar is Oprah het lullen op tv beu…dan gaat ze schilderen of boeken schrijven…dan wordt ze ineens spiritueel en artistiek…let maar op! En dan krijgen we items van oprah waarin ze mensen aanmoedigt hun dwangmatige behoefte aan orde en rust opzij te schuiven! Dan wordt het de norm om impulsief te kunnen leven!!! Let maar op mijn woorden…uch!

  Enne…ben je wel eens in India geweest? Ik (ook) niet! Maar Floortje Dessing was er daarnet wel. Heb je gezien wat een teringzooi het daar is? En die mensen zagen er niet eens zo ongelukkig uit hoor. Nee hoor, mijn stelling is dat organisatie, orde en rust zwaar overschatte waarden van onze krampachtige maatschappij zijn…bedoeld om te imponeren…zo van: “Wauw, wat heb jij controle over je leven…jij hebt het echt gemaakt!” En ten slotte zie je die superduperdure merkspullen het beste in een leeg, geordend huis, nietwaar?

  hehe…

  ehrm…dus, ik zou zeggen: wees gewoon vooral lekker jouw impulsieve, hysterische en chaotische zelf…die vinden wij namelijk errug leuk!!!

 13. Janssen. schreef:

  De een gedijt in troep en de ander in een geordende omgeving,daar kies je zelf voor……maar de mensen in India en vergelijkbare landen hebben dus geen keus,ze zullen het er mee moeten doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *