web analytics

53

JE HEBT MENSEN EN JE HEBT POTLODEN

Mijn vader zit sinds 2 weken in de Ziektewet, omdat hij er naar eigen zeggen ‘met de kop helemaal niet bij is’. Niet gek als je vrouw al 2 weken op de Intensive Care ligt en hij al meerdere keren heeft gedacht dat ze de volgende ochtend niet zou halen. Ook niet zo gek als je bedenkt dat m’n vader erg zwaar werk doet; hij laadt en lost dozen en pakketten van soms wel meer dan 30 kilo.

“Jullie kunnen nu wel zeggen dat ik m’n baan kwijt raak”, had pappa woensdag 13 juni gezegd tegen 1 van z’n bazen, “maar het gaat bij mij allemaal het ene oor in en het andere oor uit, ik kan niks meer onthouden de laatste tijd. Ik ga het eerst overleggen met m’n dochter en m’n schoonzoon.”

Die middag bel ik met z’n baas.
“Hé, hadden jullie nou niet even een ander moment kunnen kiezen?”, vraag ik.
“Het is nooit een goed moment”, zegt z’n baas.
“Ja, maar m’n moeder ligt op de Intensive Care, jullie weten van de situatie, dit is wel écht een heel ongelukkig moment.”
“Ja, maar wij zijn wel menselijke mensen.”

Ze hebben pappa z’n ontslag per 13 juli aangeboden en dan krijgt hij fijn 2 maanden salaris mee, zodat hij nog fijn een paar maanden dicht bij z’n vrouw kan zijn. Althans, dat is wat pappa van het gesprek heeft meegekregen. “Ja, ik weet het ook allemaal niet meer precies”, zei hij woensdag, “ik ben met m’n gedachten alleen maar bij je moeder.”

15 juni krijgt pappa een brief van de Arbo-dienst. Of hij 18 juni op gesprek kan komen in verband met z’n ziekteverzuim. In Arnhem.
“Hoe moet ik dat doen?”, vraagt m’n vader in paniek, “je moeder ligt op de Intensive Care en ik kom nooit op de snelweg en vroeger kwamen ze van de Arbo toch gewoon bij je thuis om te controleren?”

Terwijl ik die vrijdag 15 juni met pappa bij de huisarts ben en hij slaapmedicatie krijgt voorgeschreven omdat hij de hele nacht wakker ligt en loopt te prakkiseren en nog een ander ‘pammetje’ meekrijgt zodat hij ook overdag een beetje rustig kan blijven, belt J. met de Arbo-dienst of de afspraak een paar dagen verzet kan worden. Naar een dag waarop J. mijn vader met de auto kan brengen. Naar een dag waarop mijn moeder van de Intensive Care af is.
“Daarvoor hebben we toestemming van de werkgever nodig”, vertelt de Arbo-dienst.
Dus J. belt weer naar de baas van pappa.

En die geeft geen toestemming.
Die geeft geen toestemming.
Geen toestemming.
“Want het heeft allemaal al lang genoeg geduurd.”

Nee, maar we zijn wel menselijke mensen.

Dit vind je misschien ook leuk...

53 reacties

 1. gewebkijk schreef:

  schande!

 2. Tas schreef:

  Nouja! Ik zit plaatsvervangend boos te zijn! Zijn ze helemaal van de pot gerukt?

 3. DebZ schreef:

  Wat een honden!! Wat een vreselijke misbaksels van mensen!

 4. Jose Pepels schreef:

  Veel hufteriger bestaan ze volgens mij niet. Voor je moeder een kaartje…. dan voor je vader een stevige omhelzing (en voor jou en J natuurlijk ook, hoor!)

 5. Saskia schreef:

  Jezus wat een klootzakken.

 6. Jan schreef:

  Wat een eikels, ziek blijven, en nooit akkoord gaan

 7. Eveline schreef:

  Wat een ontzettende klootzakken daar. Schandalig om iemand in zo’n rotsituatie zo te behandelen. Bah.

 8. Marieke schreef:

  Ongelofelijk, wat een horken zeg! :-( En dan die twee maanden ‘oprotpremie’. Dat is echt schandalig weinig! Daar moet hij absoluut niet mee akkoord gaan. Iemand met het arbeidsverleden en de leeftijd van je vader heeft recht op een aanzienlijk hogere ontslagvergoeding. (Niet dat dat alle pijn verzacht, maar toch…) Ik hoop echt er iemand is die je vader juridisch kan/wil bijstaan. Het klinkt namelijk alsof de werkgever misbruik maakt van de situatie om van een dure arbeidskracht af te komen.

 9. LL schreef:

  Heb even goed gevloekt zeg.

 10. Mijke schreef:

  Wat een walgelijke mensen zeg. Bah. En idd niet akkoord gaan met 2 maanden mee. Al zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om dit er ook nog bij te hebben. Heel veel sterkte voor jullie allen.

 11. Jan Lisman schreef:

  Laat me raden, want dit herken ik wel: het bedrijf van Pappa Luna heeft een gristelijke signatuur.

 12. Maartje schreef:

  Luna, heb je het adres van dat bedrijf, kunnen we die ook kaartjes sturen met: zijn jullie helemaal van de pot gerukt?!!
  Wat een starre toko, wie daar deze beslissingen neemt moet zich diep schamen!!

 13. Paula schreef:

  Eikels! Wat een hufterige onwijze klootzakkerige eikels!

 14. Martin schreef:

  Ongelooflijk, mijn bloeddruk stijg met sprongen! Nederland moet zich helemaal kapot schamen!! En anders schaam ik me wel dat ik een Nederlander ben!

 15. Jolanda schreef:

  Ik hoop dat jullie de energie weten te vinden om hier een jurist met een enorm pesthumeur op los te gaan laten. En ik wens voor die baas van je vader een volledig werkend geweten, want dat is kennelijk niet meegeleverd bij hem toen hij op de aardkloot werd gezet.

 16. Grietje schreef:

  er zijn werkelijk geen woorden voor………

  Sterkte ermee en ik zou gelijk gebruik maken van de ondernemingsraad, de rechtsbijstand en de andere santenkraam. Jouw vader kan dit niet accepteren en jullie gaan er achteraan want hij kan het niet….

  Diepe zucht.

 17. MarinaTwiet schreef:

  Wat een schoften!!! wat een verschrikkelijke, ontzettende schoften!!!!!

 18. lin schreef:

  Ik wil eigenlijk wel graag weten welk bedrijf dit is.

 19. Femke schreef:

  Ik volg diverse blogs en heb eigenlijk nooit de behoefte om te reageren, maar dit maakt me echt heel boos! Wat een stelletje eikels zeg. Mijn vader zou zeggen: met de kop tussen de deur en dan drukken.
  Ik leef met jullie mee, hoop dat jullie rechtsbijstand hebben die voor jullie aan de slag kan! Zo niet, dan kun je altijd vrijblijvend juridisch advies inwinnen bij een jurist of advocaat… Sterkte ermee en de kaart voor je moeder is al geschreven ;-)

 20. Mariska schreef:

  Wat iemand hierboven al schreef: je zou bijna een kaartjestuur-boycot-bozebriefnaardekrant-actie beginnen. Wat een ongelooflijke klootviolen!

 21. Joop Smits schreef:

  Beste Luna, ik denk een belletje naar de vakbond of de rechtshulp wel wat nuttige adviezen oplevert. Ik geloof dat 3 maanden toch wel het minimum is als vergoeding bij een vaststellingsovereenkomst of anders na tussenkoms van de rechter. En als je pa voorlopig niet kan reizen dan kan zijn huisarts vast wel iets voor hem regelen.

  Veel sterkte en vooral moed houden.

 22. Natasja schreef:

  Luna even een hart onder de riem. Wat een hoop ellende hebben jullie de afgelopen weken over jullie heen gekregen zeg :( Ik hoop dat vanaf vandaag het keerpunt is, je moeder beter wordt en dat karma een gigantische B$TCH is als het op het bedrijf van je vader aankomt. Wat anderen al schrijven, probeer bij een rechtswinkel o.i.d. te achterhalen wat de rechten van je vader zijn. Wellicht denkt het bedrijf makkelijk van hem af te komen door hem op zo’n precair moment te ontslaan. Heel veel sterkte voor jou en je familie!!

 23. Susanne schreef:

  Gatverdamme! Wat een walgelijk volk.
  Hier word ik dcht nijdig van!
  Sterkte!!!

 24. MarieMarie schreef:

  Dat is helemaal niet menselijk! Na 2 jaar trouwe dienst mag ik ook vertrekken. Het is maar 2 jaar, bij je vader wss al veel langer, maar toch valt het mij verschrikkelijk zwaar. Veel sterke!

 25. Irene schreef:

  Schande, zoek rechtshulp, dit mag en kan niet zomaar.

 26. lien schreef:

  Ringeloren zou je ze! Dit klopt niet en hier hoeft je vader niet mee in te stemmen. Het lijkt alsof ze misbruik maken van de situatie om je vader er op een makkelijke manier uit te werken. Sterkte!

 27. Bite Me schreef:

  Ik word hier enorm boos van, wat een ongelovelijke…..pfff adem in adem uit! Je zou ze toch een portie van dezelfde ellende gunnen dan kunnen ze ook eens zien hoe dat is want aan inlevingsvermogen ontbreekt het ze blijkbaar. Schandalig!!!

 28. de buuf schreef:

  Ik hoop dat ze hier meelezen en zien, hoe iedereen er over denkt.

  En anders stukje in de krant???

 29. inge schreef:

  vreselijk, ik zou ze met naam en toenaam aan de virtuele schandpaal nagelen!

 30. Beppie schreef:

  WTF? En die mensen kunnen nog in de spiegel kijken zonder te kotsen?!

 31. jet schreef:

  mag ik nog een kaartje versturen?????

 32. Madd schreef:

  Christus meziele wat een kutbedrijf. En twee maanden salaris mee? Tsjong, wat gul, ze verdienen een stoel in de hemel..

  Ik hoop dat ze zelf een keer in deze situatie komen, eens kijken of ze het dan nog allemaal zo menselijk vinden.

  Btw: mag je iemand die in de ziektewet zit wel ontslaan? Of praat ik nu poep?

 33. maria schreef:

  Wat een stelletje klootzakken. Eerder schreef iemand het al. Informeren bij de vakbond/rechtshulp etc is nu heel goed. 2 Maanden salaris na zoveel jaar vaste dienst is écht een lachtertje. Nee: het is je reinste naaierij. Je vader heeft recht op meer dan dat. Sterkte voor jullie allemaal, je moeder natuurlijk het meest van allen!

 34. Berta schreef:

  Nee, hier klopt geen reet van… ik denk dat vooral Marieke en Natasja het hier bij het rechte eind hebben. Volgens mij is een maand ontslagvergoeding per dienstjaar wel het minimum. En jullie hebben wel wat anders aan je hoofd dan dit soort perikelen! Ik vind een stukje in de krant over dit bedrijf wel een goed idee. Er is vast wel iemand die voor jullie in het geweer wil komen. Melden aan de vakbond, sowieso! (Is hij lid?) Drie, zegge drie dagen, later!!! Echt ongelooflijk. Laat even weten om welk bedrijf het gaat, spaar ze niet, die klootzakken!

 35. Irene schreef:

  op internet behoor je netjes te blijven. Maar wat een ongelovelijke eikels!!! Jezus! geen woorden voor!

 36. Amiek schreef:

  Ik ben het met de reageerders voor mij eens: hier het adres van de werkgever plaatsen en dan sturen wij die ook allemaal een kaartje…

 37. Mandy schreef:

  Sjee. Ik zou zeggen: niet gaan. Briefje regelen bij de huisarts dat je vader niet in staat is om dan naar de Arbo arts te gaan. Over zijn werkgever heb ik niets zinnigs te zeggen. Menselijk…..they wish!

 38. Mandy schreef:

  Oh…enne die suggestie van de media opzoeken vind ik een hele goede. Tros Radar lijkt me een goede. Zodra je moeder er van weet, dan. Hou jullie taai!

 39. Annelies schreef:

  Ik heb hier geen woorden voor. Het draait alleen maar om GELD. Menselijk my ass. Heeft je vader zich voor zon bedrijf jaren kapot gewerkt. Maak er werk van inderdaad.Zo kun je niet met mensen omgaan. Sterkte! En wat ik door de regels heen lees…wat heb je ook een geweldige man.

 40. patchwork schreef:

  Goed om sowieso met ´m mee te gaan! Anders zeggen ze daar gewoon: `u bent hier geraakt, dus is er niks met u aan de hand.` Dat ontslag bij iedereen ongelegen komt, oké,tot daar aan toe, zeker als er meer mensen tegelijk ontslagen worden, maar tjemig, nog geen 3 dagen respijt! Nou, dat zegt de rechter denk ik ook wel genoeg mocht ´t tot een zaak komen.

 41. evil-genius schreef:

  welk bedrijf is dat?….

 42. Rolandow schreef:

  En dan te bedenken dat zo’n arbo dienst objectief hoort te zijn. In de praktijk spelen ze gewoon onder 1 hoedje met de werkgever.

  Heb dit met mijn moeder meegemaakt, bond erbij gehaald. Je krijgt een jurist toegewezen die via brieven wat communicatie van je overneemt, en verder weinig kan doen. Je moet naar die arbo afspraken.

  Je kunt nog wel even naar de ABC formule kijken, om te zien of die twee maanden volgens de regels is, en of je dit wilt aanvechten. Echter, dit vecht je achteraf aan, en kost veel energie, dus feitelijk trek je altijd aan het kortste eind. Heel smerig allemaal, en daar kom je pas achter als je zo’n situatie mee maakt.

  http://www.ontslag-krijgen.nl/kantonrechtersformule.html

  En hierna kun je je borst nat maken voor het UWV :-(

  Sterkte nogmaals!

 43. Helma schreef:

  Erg dit… geen woorden voor, je hebt al veel goede raad gekregen. Ik kan alleen maar zeggen, sterkte met alles.

 44. Poebele schreef:

  Je mag iemand die in de ziektewet zit helemaal niet ontslaan!

 45. Poebele schreef:

  Daarbij de Arbo ook inlichten dat ze niet mee willen werken aan het verzetten van de afspraak en dat ze je vader willen ontslaan. Misschien dat ze dan wel meewerken. Daarbij mag hij ook niet akkoord gaan met het ontslag want dan verspil je je recht op een uitkering geloof ik weer.

 46. CiNNeR schreef:

  Lijkt op een opzetje om makkelijk van de werknemer, in dit geval je vader af te komen. Zij weten natuurlijk ook dat je vader niet goed mee zal krijgen wat er tegen hem gezegd wordt en makkelijk maar akkoord zal gaan met zijn ontslag. Is het een individueel ontslag of een reorganisatie? (gezien de lage ontslagvergoeding).

  Laat jullie niet intimideren door de arbodienst. Zij moeten onafhankelijk en objectief te werk gaan en dat betekent niet aan de werkgever overlaten of je vader tijd krijgt om zichzelf in staat te stellen erheen te reizen. Ontslag gedurende ziektewet mag ook niet zomaar, dan moet het gaan om verlopen van een contract of een reorganisatie van het bedrijf.

  Ik hoop ook dat een van jullie de kans ziet om juridische hulp te krijgen, om er uit te halen wat er in zit.

  Zijn in elk geval onnoemelijke hufters daar!

 47. Wendy schreef:

  Er is een apart plekje gereserveerd in de hel voor dit soort mensen.
  Hoop ik. Als atheist.

 48. Melody schreef:

  Klinkt alsof t niet helemaal fair geregeld wordt. Ik heb gewerkt bij UWV en kan je vertellen dat het erg goed werkt als je alles vastlegt wat er gebeurd is. Met je vader naar de huisarts en die laten beslissen of het wel of niet haalbaar is om een afspraak na te komen bij de Arbo bijvoorbeeld, is een goeie. Ook handig: klein logboekje bijhouden (of je geeft ze de URL van deze site :) )
  Onze Nederlandse wet- en regelgeving kan hard zijn, maar is menselijk genoeg om ruimte te laten voor de menselijke grens.
  Ik vermoed overigens dat de werkgever er zoveel haast achter zet en met een dergelijke deal aankomt omdat het nogal dubieus is om iemand nu te ontslaan. Als je vader in de ziektewet zit, mogen ze hem volgens mij niet ontslaan (maar dat ligt eraan of hij eerst ziek en daarna ontslagen is etc).
  Maak anders ook een afspraak met het UWV zelf voor een soort preventieve check. Het UWV is namelijk ook Echt Niet Blij met werkgevers die de kantjes er vanaf lopen…

 49. MArtijn Rosdorff schreef:

  Veel goede adviezen (vakbond! huisarts!), nog een aanbod: wil je de media erbij halen, je weet me te vinden. Ik kan je in contact brengen, regionaal lijkt me om te beginnen een goed plan.

 50. Een lezer schreef:

  Een kaartje voor je moeder is al onderweg, en hierbij ook een hart onder de riem voor je vader. Niemand mag zo omgaan met lieve, hardwerkende vaders! Ik hoop dat die potloden hun vet krijgen. Zet ‘m op!

 51. artgrrl schreef:

  Helaas heel erg menselijk, maar in de volksmond onmenselijk, in ieder geval langs de huisarts gaan, die heeft meer autoriteit dat een arbo-arts! Wat een %%$*%(*%$-baas! Verder geen woorden voor behalve sterkte, xoxo Hannah

 52. Tove schreef:

  Misschien kun je met grote, dikke letters vermelden om welk bedrijf het gaat? Niet dat het echt wat oplost, maar dan kunnen we dat bedrijf tenminste met z’n allen boycotten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *