web analytics

36

JA, DAT IS RECLAME HĖ?

“Luna, ik heb een opdracht voor je. Echt iets voor jou. Een collage maken. Voor die en die klant”, vertelde een art director me door de telefoon. “Geweldig!”, riep ik door de telefoon. Ik was de bink, de allergrootste bink, die zomaar eventjes een échte reclameopdracht zou gaan doen. “Er is alleen 1 probleem”, zei ze, “ik moet het morgen al presenteren.” “Wat? Dat meen je niet!”, zei ik. Dus vorige week donderdagavond kwam de art director bij me langs, legde de opdracht uit en ik knipte, plakte en stempelde die hele nacht door. Ik had funky stuff gemaakt en ik vond het geweldig. En de art direcor vond het geweldig. Net als het reclamebureau. “Maar”, zei de art director, “de klant vond het te druk.” Of het iets rustiger kon. Nou, ja, nou, vooruit dan maar. Dus ik knipte en plakte een stuk rustiger dan daarvoor, maar wél de hele zaterdagnacht door. De art director haalde mijn werk zondag op, presenteerde het maandag aan de klant en de klant ging akkoord. En of ik voor dinsdag nog 2 andere collages kon maken. “Wat? Dat meen je niet!”, zei ik. “Ja, dat is reclame hè?”, zei een accountmanager. Dus ik knipte en plakte de hele maandagnacht wéér door, zo’n eerste kans zou ik immers nooit meer krijgen. De art director presenteerde mijn werk die dinsdagmiddag aan de klant. Om mij dinsdagavond te vertellen dat de klant zowel de laatste 2 als de eerste, die ze al goedgekeurd hadden, toch te druk vonden. “Ja, maar, ja, maar”, stamelde ik, “zo blijft er helemaal niets van mij meer over aan die hele collages. Dan wordt het saai. Helemaal niet funky. Dan had m’n schoonmoeder het nog beter kunnen uitvoeren dan ik.” “Ja, ik vind het ook heel jammer”, zei de art director. “Nou, ik vind het stom”, zei ik. Dus vanmorgen en vanmiddag heb ik alles opnieuw zitten knippen, plakken en stempelen. Zo, zodat het nog nét niet saai is. Net belde de art director om te zeggen dat alles is goedgekeurd. En daarmee heb ik mijn eerste commerciële knip-en-plak-opdracht afgerond. En dus ook mijn eerste geld verdient met ‘kunst’. Zo.

Dit vind je misschien ook leuk...

36 reacties

 1. D.W. schreef:

  waar te zien ?

 2. Luna schreef:

  Nu nog nergens, maar uiteindelijk in tijdschriften… maar ik weet ook niet in welke precies…

 3. Kaat schreef:

  Wat geweldig! Echt erg leuk voor je. Als ze slim zijn adverteren ze in de Viva, naast je interview. Goed umfeld.

 4. Lynn schreef:

  Ja, ik ben ook benieuwd naar hoe ze er uit zien! Laat je het weten op je log wanneer en waar? (of is dat een retorische vraag :) )

 5. Webchick schreef:

  Wow!! Je wordt nog beroemd, Luna!
  Mag ik alvast je handtekening?

 6. pom schreef:

  Zo gaan die dingen. Maar stoer hoor! Gefeliciteerd.

 7. Sebastos schreef:

  Tof !! Luna verovert de reclamewereld! Hoop voor je dat dit het begin is van een grandioze loopbaan. (Alleen dan wel met iets minder tijdsdruk.)

 8. Suffie schreef:

  Het viel me al op dat er in de reclamewereld veel geknipt en geplakt werd…

 9. eliane schreef:

  Heel goed! Gefeliciteerd!

 10. Kunstenar schreef:

  Iets veranderen omdat een opdrachtgever het wil maakt dat het per definitie geen kunst is. wel leuk voor je, vast heel kunstig.

 11. eliane schreef:

  Alleen feliciteren is saai. Hier heb je een leuke URL:
  http://members.shaw.ca/stayasyouare/tohwpmt.html

 12. ReZa schreef:

  Jeetje, wat goed zeg!!!
  Ik zou willen dat een art director mij even belde :-)

 13. Luna schreef:

  Zeg Kunstenar, je hebt zeker de ’tussenhaakjes’ om het woord kunst gemist… die waren cynisch bedoeld… net als jouw reactie waarschijnlijk…

 14. blue schreef:

  donders wat leuk! proficiat!!

 15. Me schreef:

  WOOOOOHOOOOOO !!!!!! :)

 16. |RH| schreef:

  Dus DAT was je aan het doen, en ik maar al die tijd je weblog refreshen in alle hoop weer iets nieuws tegen te komen om te lezen.

  Maarre, gefeliciteerd! Ik vind het geweldig voor je. :-)

 17. joal schreef:

  bekend verhaal *grijns* het blijft “humor” die malloten (en soms wat broodkruimeltjes op den plank)…
  meer dure namen dan des-kunde-geiten hahaahaha

  groetjes,

 18. Jan F. (de) schreef:

  Je bent veel te hip voor de saaie ouwemannencultuur die ze ‘reclame’ noemen. zo.

 19. c. schreef:

  wat cool, Luun!!! Maar het lijkt nu wel alsof ECHT iedereen in de reclamewereld werkt!!!

 20. kluun schreef:

  Ik heb de laatste jaren zelden lezers meegemaakt die me vertelden dat ze mijn boek wél wilden kopen, op voorwaarde dat ik er iets minder onwelvoegelijke taal. Luun, doe jezelf een plezier, laat die klantjes hun kleedjes in hun gemantelpakte reet steken, bundel die columns van je nou maar en geef ze aan een uitgever (ik weet er wel een). Is leuker en er dan is er maar een de baas en die heet Luun.

 21. Maks schreef:

  Betekent dit dat je schoonmoeder ook de reclamebiz in kan?

  Maarre… wel posten hier hè, als die reclame(campagne?) loopt.

 22. anneke schreef:

  Hoera, maar wat Kluun zegt is ook weer waar.
  En die Kunstenaar is een nepperd. Echte kunstenaars zijn niet zuur!

 23. Lee schreef:

  Aah…de bekende klant die áltijd wat te zeggen heeft, ook al is het goed. Dan kan er door de klant weer tegen vrienden worden opgeschept dat men ook een duit in het zakje heeft gedaan. Of het resultaat er nou slechter van geworden is of niet. Meestal het eerste. Maar wel cool!

 24. Menno schreef:

  Kluun, tsja, dat zei ik onderlaatst ook tegen Luun, maar ze wil niet. Ze heeft het uitgelegd, ze wil d’r eigen ding doen en jij weet net als ik dat als de uitgever “hoera!” roept en verkoopt, ‘ie morgen bij d’r aan de bel hangt voor mééééér….

 25. Johan schreef:

  Eh, ik bedoelde natuurlijk: thumbs

 26. Marvel schreef:

  Toch moet Luun naar Kluun luisteren, Menno. :-)

 27. Lennard schreef:

  Doen wat een ander zegt en daar dan geld voor krijgen. Lijkt wel echt werk.

 28. Bart schreef:

  Doe het niet Luna! Ik doe dit ook dag in en dag uit. Alles in het teken van Koning Klant.
  En dat zijn ongehoorde draaikonten. En ze kunnen nooit precies specificeren wat ze nou precies willen. En dan werk jij weer een nachtje door en dan willen ze het toch weer net weer iets anders.. Fuck them. Moordend werk. Bijzonder frustrerend. Nou ja, pas op is mijn boodschap.

 29. Vedat schreef:

  Waar de “kakschool” al niet goed voor is. Gefeliciteerd.

 30. Hoof schreef:

  Ha Luna. Ik word ook regelmatig op m’n vingers getikt door De Klant. Langzamerhand ga ik bij voorbaat al een paar stappen te ver. Als ze dan de boel wat minder willen, komen we toch ongeveer uit bij wat ik had bedoeld.
  (zit dan echt iederéén in de reclame?)

 31. artgrrl schreef:

  Klanten zij zóó irritant, ik doe waar ik zin in heb zodat ik tenminste plezier en een goed gevoel van m’n werk heb…

 32. kiki schreef:

  Vandaar dat we al een tijdje niets van je vernomen. Je was nachtenlang met een pritstift en knipseltjes in de weer. Bravo Luna, gefeliciteerd met je opdracht.

 33. jony200 schreef:

  yes you are right

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *