web analytics

18

GEZIEN LUNA’S LEEFTIJD

“Ja, hallo met Luna, ik wil graag een herhaalrecept voor de anticonceptiepil, maar de laatste keer dat ik ‘m had is 5 jaar geleden.”
“Oh, wat is je geboortedatum?”
“17 november 1975.”
“Oh, en menstrueer je nog regelmatig?”
“Nou, niet echt, ik hang denk ik wel tegen de overgang aan, maar ik zit ook in een nogal stressvolle periode, dus het kan eigenlijk van alles zijn.”
“Gezien je leeftijd mag ik geen herhaalrecept uitschrijven.”
“Gezien mijn leeftijd?”
“Ja.”
“Oh, okay, maar ik wil toch echt wel weer aan de pil.”
“Ik ga het even met de huisarts overleggen en dan kun je morgen bij de apotheek terecht.”
“Okay.”

De volgende dag lag er nog geen recept bij de apotheek. En 3 dagen later ook niet.

“Hoi, met Luna, 17 november 1975, jullie zouden een recept voor de anticonceptiepil doorsturen naar de apotheek, maar die ligt er nog niet.”
“Oh, ja, sorry, ik ben je vergeten terug te bellen, maar de huisarts geeft geen goedkeuring voor de anticonceptiepil.”
“Wat?”
“Ja, er is een verhoogd risico op trombose gezien je leeftijd.”
“Gezien m’n leeftijd?”
“Ja, we adviseren om een Mirena-spiraal te plaatsen.”
“Nee. Nee. Nee. Nee! Dat wil ik niet. Ik kan niet met de gedachte leven dat er iets in me zit dat er niet hoort. En zeker niet daar. Nee. Nee. Nee. Ik ben een sekstoy-tester en ik ken mezelf, dan denk ik er iedere keer dat ik een speeltje test dat ik die spiraal voel zitten en daar word ik helemaal zenuwachtig van. Dat gaat ‘m test-technisch voor mij niet worden. En alleen op een condoom vertrouwen doe ik ook niet, want daar word ik ook zenuwachtig van en dan kan ik me niet overgeven aan het moment en dan wordt het allemaal heel ingewikkeld en gewoon klote en kut.”
“Ehhhhhhhh, okay, dan kan ik je nu niet verder helpen.”
“Ik ga dit even laten bezinken.”

Het is echt niet dat ik onwijs om een stijve pik sta te springen, nou ja, misschien een klein beetje, maar het leek me wel verstandig om alvast wat na te denken over de eventuele gevolgen van een avondje seks met de een of de ander. Dus ik heb keurig een paar doosjes condooms gehaald, maar de kans op een zwangerschap is daarmee alsnog tussen de 2% en 5%. Dus ik wil, naast condooms, graag nog een ander soort anticonceptie te gebruiken. Better double safe than sorry! Want ik durf te wedden; de paar eitjes die ik nog ergens links of rechts heb zitten willen waarschijnlijk dusdanig graag bevrucht worden dat ze spontaan een condoom laten scheuren zodat ik van de eerste de beste one night stand zwanger raak.

En dat lijkt mij, gezien mijn leeftijd, al helemáál geen goed idee.

Dit vind je misschien ook leuk...

18 reacties

 1. Heidi schreef:

  Apart. Jij bent 5 jaar jonger dan ik maar ik kreeg hem toen nog zonder problemen. Blijkbaar maakt elke huisarts z’n eigen regels. Gedoe allemaal.

 2. Gina schreef:

  Ter overweging: Implanon? Hormoonimplantaat in de bovenarm. Wellicht de moeite van het bespreken met de huisarts waard. Sterkte met de situatie. Goed dat je er over nadenkt.

 3. Danielle schreef:

  Je hebt toch ook de pil met maar 1 hormoon? Progesteron geloof ik? Die hebben dat weer niet dacht ik? Alleen de combi pil heeft dat risico dacht ik? Klinkt als een kort door de bocht huisarts……

 4. Terrence schreef:

  Jeetje! Wist je dat ‘Double Dutch’ niet alleen een vorm van touwtjespringen is maar ook Engels slang voor dubbele anticonceptie? Ik weet dat pas een jaartje. Geheelonthouding is zeker geen optie? Ik ben al ruim twee maanden vrijgezel en ben nog niet zwanger geraakt. Ondanks dat ik een man ben en sinds die tijd geen seks heb gehad. En dat is een hele flauwe grap. Sorry. Maar wel waar.

  • Luna schreef:

   Hahahaha, ja, wist ik! En ja, geheelonthouding is zeker een optie, hahaha… maar dat doe ik nu al 2,5 maand… en er kunnen zeker nog maaaaaaanden bij, maar ik wil me wel een beetje ‘vrij’ voelen om alle opties open te laten straks… nu nog niet, maar voordat je iets hebt gevonden dat bij je past (en dat je krijgt, hahaha) ben je weer maanden verder!

 5. Alain schreef:

  Ik snap het niet helemaal Je hebt de afgelopen vijf jaar toch gewoon een vriend gehad dus waarom nu pas anticonceptie of heb ik nou iets verkeerd begrepen?

 6. Emma schreef:

  Klinkt als tijd voor een andere huisarts. En anders ff een telefoontje naar de plaatselijke gyneacoloog? Wat een onzin zeg, met je trombose. Alsof zij voor je mogen bepalen wat voor anticonceptie jij neemt. Hij kan je de risico’s vertellen en misschien adviseren iets anders te kiezen, maar sinds wanneer heb je toestemming nodig om een middel te gebruiken waar je goede ervaring mee hebt! Tsssk. Laat je niet kisten hoor!

  • Luna schreef:

   Volgende week een gesprek… en heb nu al van 50 vrouwen gehoord dat ze met 45+ gewoon nog de pil slikken… zooooo raar… de een wel, de ander niet, sommige zelfs tegen overgangsklachten :-)

 7. Luna schreef:

  Jesus Menno, ben jij er ook weer? Ik trigger blijkbaar iets bij je? Ik ga ook dit IP-adres weer blocken… door jouw beledigingen van de vorige keer ben je voor altijd ‘af’…

 8. Loretta schreef:

  Ugh irritant, Ik kreeg een paar jaar geleden ook geen herhaalrecept, na een paar jaar te zijn gestopt. Nu bestel ik hem gewoon op mijnpil.nl zonder gedoe

 9. addy schreef:

  Die assistente is een muts dat ze vergeet je terug te bellen. Maar als jij al 5 jaar niet de pil gebruikt en dan telefonisch om een herhaalrecept vraagt, is het juist heel goed dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek over de voor en nadelen toch? Dat is gewoon nodig om samen met je dokter een goed keuze te maken. Beetje vreemd dat je niet met de huisarts in gesprek wil- die is stom dat hij/zij het voorstelt zelfs!- maar wel met een verpleegkundige die er veel verstand van heeft zodat je de huisarts eens even kunt gaan vertellen hoe het zit, of lees ik het nu verkeerd? Er zijn voor een nadelen van de pil en ook van andere methoden en die bespreek je samen met degene die voorschrijft, prima als je dat bezoek goed voorbereid, raar als je dat gesprek niet wil. De pil is niet onschuldig, de huisarts geen drogist.

  • Luna schreef:

   Waar staat dat ik geen gesprek met de huisarts wil???? Als de assistente had gezegd; de huisarts geeft geen toestemming, maar wil graag dat je even langskomt om het een en ander te bespreken, dan had ik daar diezelfde middag nog gezeten… En waar staat ‘die is stom dat zij het voorstelt zelfs’, jij bent nu echt een heleboel zelf aan het invullen hier, dus ja; je hebt heel veel verkeerd gelezen… Ik begrijp prima dat er nadelen en gevaren aan de pil zitten… en NATUURLIJK wil ik een gesprek…

 10. Liesbethblogt schreef:

  Het even na laten kijken lijkt mij een goed idee na zo’n tijd, maar zomaar een spiraaltje aanprijzen is dan ook weer krom. Dan moet daar toch ook overleg over komen lijkt me. Ze zouden veel meer ‘bovenop’ dit soort dingen moeten zitten. Condooms zijn zo veilig niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *