web analytics

22

EEN ROLLADE EN 10 KARBONADES

Het was 17.00. Hij had al warm gegeten en zat op de bank. Ze zou thuis werken vandaag, dat had ze een paar dagen terug verteld. Hij wilde haar bellen, maar hij durfde niet zo goed. Het kwam wel eens voor dat ze zei dat ze thuis zou zijn en dat ze er dan toch niet was. Dan werd hij ongerust. Hij kon natuurlijk ook naar haar mobiel bellen, maar dat had hij nog nooit gedaan. Hij had een hekel aan antwoordapparaten, hij wist nooit wat hij moest inspreken. Meestal liet hij z’n vrouw naar hun dochter bellen, zij zou dan zeggen: “Je vader wil je even spreken.” Zo ging het 2 keer per week. Hij had een viswedstrijd gehad dit weekend. Hij was eerste geworden en had een rollade en 10 karbonades gewonnen. Dat wilde hij haar graag vertellen. Ook had hij een leuke mop gehoord. Hij wist niet meer precies hoe die ging, dat moest hij even opzoeken. Hij had het ergens opgeschreven. Zij hield eigenlijk niet zo van moppen, dat wist hij wel, maar ze moest altijd wel lachen als hij een mop vertelde. Hij hoorde haar graag lachen. Ze zou vertellen wat ze deze week had gedaan. Hij begreep niet zoveel van haar leven, maar hij vond het altijd fijn om haar stem te horen. En hij hoorde graag dat het goed met haar ging. Ze leek op haar moeder. Hij zou haar vragen of ze misschien een halve rollade wilde. Dat vond ze vroeger altijd lekker en haar moeder zou ‘m wel voor haar braden en in de diepvries doen. “Bel jij zo even?”, vroeg hij z’n vrouw. Even later hoorde hij haar het antwoordapparaat inspreken. Ze was er dus niet. Hij keek naar ‘Get the Picture’ en het journaal, en hoopte de hele avond dat ze terug zou bellen.

Dit vind je misschien ook leuk...

22 reacties

 1. Flashheart schreef:

  Ooow vaders en dochters…. Erg mooi !

 2. Trinity schreef:

  PRACHTIG!!!

 3. Suffie schreef:

  Suffie is gek op kerstverhalen en deze is wel errug mooi…..

  (Hoest met Ghandi??)

 4. willem schreef:

  Heel mooi..Luna
  Zelf ben ik vader van twee prachtige dochters. Na mislukte relaties zijn ze nu allebei weer thuis… En ik geniet van hun verhalen als ze s’avonds na hun werk weer thuis komen.
  Moet ik nu hopen dat ze voorlopig geen nieuwe relatie krijgen….?

 5. jacksquad schreef:

  Ik was van plan “mooi” als commentaar te geven. Maar gezien bovenstaande: geweldig! Hoe herkenbaar…

 6. parad schreef:

  Meer!

 7. Sandra schreef:

  I’m touced….
  Mijn complimenten!
  kusje..

 8. Sandra schreef:

  touced = touched
  Natuurlijk! Stom! Stom!)
  * groet Luna in schaamte *

  Sandra

 9. Dune schreef:

  Snif snif, heel mooi

 10. Rick schreef:

  Een column op zijn best. Wist elke schrijv(st)er maar op zo’n manier iets op papier te zetten. Prachtig

  *Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden ??*

 11. xember schreef:

  mooiste artikel ooit!

 12. KJ schreef:

  Vooral het beeld van het wachten voor de tv met de verwijzing naar ‘get the picture’ is in deze column zeer subtiel en functioneel. Misschien wel de optimale combinatie voor een schrijver.

 13. Patrick schreef:

  sfeer dat straalt je stukje uit. Warmte en sfeer.

  (ps. je reactieknop heeft geen gekke uitspraken meer???)

 14. Trinity schreef:

  Zouden jullie ook niet allemaal een boekje met de mooiste columns van Luna in huis willen hebben? Ik kan namelijk niet wachten tot het wordt uitgegeven…!!

 15. KJ schreef:

  Nee, of een roman van Luna of niets.Een verzameling columns is vaak helemaal niet leuk om te lezen. Misschien handig om cadeau te doen.
  De kracht van een column en zeker de manier waarop Luna dat doet (digitaal)is dat ze actueel (kunnen)zijn. Inspelen op reacties van lezers en gebeurtenissen in de wereld. Luna mag het uiteraard proberen maar volgens mij gaat er (te)veel verloren.

 16. Suzanne schreef:

  Dank voor het invullen van de woorden van het herkenbare gevoel

 17. Kerstsuffie schreef:

  Kerstsuffie is taalkundig behoorlijk onderlegd, maar heeft een hekel aan taalpuristen.

  Taal is net als muziek. Je kunt het niet vastleggen in wiskundige vergelijkingen of natuurwetten. We hebben taalkundige conventies om de grenzen aan te geven waartussen wij met de taal kunnen spelen, maar niet om ons te binden aan regels en afspraken.

  Een taalpurist meet de lengte van een zin met een lineaal, de cadans van een zin met een metronoom en de warmte van de betekenis met een spectroscoop.

  Daarbij gaan ze voorbij aan de intentie en emotie van de schrijver, volkomen blind voor de inhoud en gespitst op het ontdekken van De Fout.

  Vincent van Gogh werd verketterd omdat hij een man schilderde met een paarse neus, of een oranje hemel…. Zijn doeken werden beschimpt en eindigden niet zelden ergens in een kelder of op een vuilnishoop…

  Gaan wij hetzelfde doen met ons geschreven erfgoed, omdat Luna niet voutloos schrijft???

  Kerstsuffie wenst iedereen een prettige kerst…

 18. Suzanne schreef:

  Hoe heet Kerstsuffie na dinsdag? Nieuwjaardommie?

 19. Kerstsuffie schreef:

  Vermoedelijk Afvalsuffie….

 20. party poker room schreef:

  Tomorow ball out double split party poker bonus buster island http://www.lepcart.com/party-poker.html tournaments juice hard party poker http://www.lepcart.com/party-poker.html drop pairs punto edge circle!