web analytics

33

DE VERCOMMERCIALISERING VAN DE POLITIEK

Sinds gisteren moet ik leven met het besef woonachtig te zijn in een land waar een lijsttrekkersdebat op tv geprogrammeerd wordt tussen de ‘Henny Huismans Soundmixshow finale’ en de uitslag van deze show. Dit lijsttrekkersdebat was voor deze bijzondere aangelegenheid zelfs omgedoopt tot ‘Het RTL4 Lijsttrekkersdebat’. Deze schaamteloze lulligheid werd gepresenteerd door Loretta Schrijver en Frits Wester. Tijdens de opkomst van de lijsttrekkers werd er luid gejoeld en geapplaudiseerd door het RTL4-publiek dat voor deze ene keer was aangekleed met T-shirtjes en borden van hun favoriete politieke partij. Nederland op z’n slechtst. Nederland op z’n echtst. Een concert van Frans Bauer was er niets bij. Heb net de directeur van RTL4 gebeld. Of ze al plannen voor over 4 jaar hebben. Groot spektakel moet het worden. Een afvalrace. De lijsttrekkers op pad met Willibrord Frequin, Jan Mulder en Myrna Goossen. Wie het eerst z’n geduld verliest mag niet meer meedoen. Daarna een ronde ‘Wie zingt het ontroerendste levenslied samen met vader Abraham’. De kijker beslist. Nico van ‘Eigen Huis & Tuin’ zal vragen stellen over knotwilgen, gerbera’s en narcissen. Acteertalent wordt getest door de lijsttrekkers een gastrolletje te laten spelen in de soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en parate kennis wordt onder de loep genomen tijdens een speciale aflevering van ‘De Zwakste Schakel’ (“U bent de zwakste politicus, tot ziens!”). Tot slot mag Jambers de lijsttrekkers vragen stellen als; “Hoe voelde je je toen?”, “Heb je spijt van je beslissing?” en “Hoe staat het met je seksleven?” Dit alles aan elkaar geluld door Victor Reinier. In de finale zullen de 2 overgebleven lijsttrekkers elkaar te lijf gaan met slagroomtaarten, tomaten, eieren en verse kabeljauw. Wie het eerst op de grote rode knop drukt wordt onze nieuwe minister president. Uiteraard zal het programma worden afgesloten met een spetterend vuurwerk. Alicia Keys heeft gisteren het debat trouwens gewonnen. Ik denk dat ik 15 mei op haar stem.

Dit vind je misschien ook leuk...

33 reacties

 1. Flashheart schreef:

  Het was echt van een tenenkrommende stupiditeit. Lijsttrekkers kregen 15 seconden om hun oplossingen uiteen te zetten voor ingewikkelde problemen. De eerste stap naar de TV democratie. Was wel lekker om Melkert onderuit te zien gaan, dat wel.

 2. Bob schreef:

  Snel even een reactie voor Buitenhof begint.

  Ik vond het programma gezien de doelgroep niet onaardig. De meeste coverage van de politiek is tenenkrommend slecht. Dat RTL4 een nieuw format probeert, juich ik toe.

 3. elisa schreef:

  RTL4 mag natuurlijk format proberen op te leuken met politieke show, maar dat de politieke mannen zich hiertoe lenen is om op je kop te krabben.
  Dat kijkers op grond van het hier genoten vragenspel zonder aarzeling hun man kiezen geeft te vrezen.
  De te kiezen man moet ons straks niet amuzeren, maar regeren. Da’s toch iets anders. Kniesoor die daar nog op let.

 4. Suffie schreef:

  Suffie heeft hem uitgezet…

 5. vince schreef:

  gelukkig gemist

 6. xember schreef:

  gelukkig stem ik niet op personen of programma`s maar op basis beginselen van een partij.. jee je gelooft toch niet dat ze hun programma gaan uitvoeren? die wordt na 15 mei van tafel geveegd..

 7. Bassie vriend van......... schreef:

  Ik ben meer voor een variant van temptation island…maximale “kruis”- bestuiving waarmee de sterkte van de mogelijke coalitie word beproeft..zoaiets als: Pim die Ad neemt in de darkroomhut…maximale politiek overspel…heerlijk lijkt me dat!

 8. bart schreef:

  ik denk dat het wel meevalt, over 4 jaar zal er lang niet zoveel aandacht aan besteed worden als dit jaar. Vandaag de dag scoort politiek, ik denk dat dat een goede zaak is voor nederland

 9. ChrisPelhead schreef:

  Uitermate kansloos debat.
  Volledig geschikt gemaakt voor het iq van de gemiddelde nederlander.

  sorry hoor, maar als pim fortuyn 40% van de stemmen van het publiek krijgt, omdat hij als het ondeugende jongetje achterin de klas de boel een beetje loopt te stangen, vraag ik me af waarom er uberhaupt nog verkiezingsprogramma gemaakt worden.

 10. bareuh schreef:

  Ik hoop dat Yorin volgende keer het voortouw neemt. Zet ze met z’n allen in het BB-huis, camera’s erop, geen media erbij suffe opdrachten doen en ‘ns kijken hoe ze het met elkaar uithouden en wie er op het laatst op natuurlijke wijze een coalitie gaan vormen. Ik wed dat PF na twee dagen als een klein jongetje ligt te huilen in de hoek en om vergiffenis smeekt bij Balki die hem verzekert dat de Heere een ieder lief heeft. Melkert zal zich verdienstelijk maken in de keuken en Paul Rosenmoller schudt zijn brave imago van zich af en knijpt gezellig de kont van Rogier …
  …. en vast ……

 11. Horzel schreef:

  Mede dit soort stupiditeit is de reden waarom ik al jaren niet meer stem. Werkt zeer bevrijdend, give it a try.

  Zo dwing ik me de laatste dagen ook te kijken naar ‘The Bar’. Gevolg is dat ik van de weeromstuit ineens véél minder TV kijk. Werkt ook goed!

 12. Jaco schreef:

  Er waren 200 mensen met een stemkastje in de zaal. Hoe kunnen er dan percentages zoals 40,8 % worden gescoord? Je zou zeggen dat er dan alleen veelvouden van 0,5 % kunnen worden behaald.

 13. Chrestomanci schreef:

  Iedere statisticus zal toch even achter de oren zitten krabbelen. Als het publiek van de H. Huisman Soundmixshow representatief is voor het gedachte goed van de Nederlander, dan is het toch treurig met ons gesteld.

 14. Luna schreef:

  Jesus Jaco, je hebt gelijk!

 15. joke schreef:

  Dat Alicia Keys het debat won was naar mijn idee het logische gevolg van te weinig professionele oppositie en daardoor nog het minst verrassend van die gezellige rtl-avond….nee, pas echt leuk werd het toen bleek dat, nadat de endemol-rookgordijnen waren opgetrokken, de hitgevoelige Pim Fortuyn de Soundmixshow had gewonnen (en de swingende vakbonds-rocker Rosenmöller als goede tweede)!!

 16. paul schreef:

  ik heb het gelukkig niet gezien maar ik geloof je gelijk.
  Je zou haast niet meer gaan stemmen.

 17. Bob schreef:

  Jaco, misschien was er een kweenie optie of waren er te-laat-drukkers.

  De Big Brother mentaliteit overheerst deze verkiezing. Het is nu eenmaal zo. Ik zou het graag anders zien, maar wie ben ik.

  Bob (ben ik)

 18. Rick schreef:

  Huh? Politiek bij Electric Luna? Even een rare gewaarwording. Jaco, nog een mogelijkheid voor het percentage-probleem: misschien was er een stemkastje kapot.

 19. Suffie schreef:

  Suffie is het eens met Chresto.. hoe kun je een representatieve steekproef houden door alleen mensen te laten stemmen die een culturele lobotomie hebben genoten…

 20. Omar schreef:

  Het RTL4-publiek. Voorzover iemand er nog aan twijfelde of dat als een compliment gezien moest worden, dan is dat nu hopelijk afgelopen. Wat een foute boel. Ik wil dat over 4 jaar alle lijsttrekkers in een groot huis komen te zitten voor 3 maanden, en dan mogen ze elkaar nomineren. En we noemen het Big Election.

 21. jonnie schreef:

  Fok it, ik stem op Pim

 22. Dude schreef:

  Tuurlijk is zo’n show geen serieus politiek debat, maar er hebben wel 4 miljoen mensen naar gekeken. En hebben het helemaal gezien. Toch wel veel, dus er zal wel een markt voor zijn.

 23. Vanzo schreef:

  …en wie zijn wij om het de mensen te onthouden ?

 24. jacksquad schreef:

  tsja.. de site met verkiezingsadviezen werken ook al niet… moet ik nog partijprogramma’s gaan lezen ook.

  Ps. Nico is de handige knakker. Rob de homo is van de planten…

 25. Remco schreef:

  Wat mij dan weer zo opvalt is dat het hele rtl-publiek dat nog nooit een debat heeft gezien, na deze ene keer meteen alles over politiek denkt te weten.

  Ik wilde nog een schatting maken hoe groot het percentage rtl-publiek is dat hier op Luna komt, maar daar brand ik mijn vingers maar niet aan.

 26. Luna schreef:

  Wat ik wel weet is dat een groot gedeelte van de Luna-bezoekers de Veronica-gids leest…

 27. Elsbeth schreef:

  Ja, wat wel opvallend was dat er toen Pim binnenkwam BOEEOEH werd geroepen, maar dat ie wel de meeste stemmen kreeg. Hoe verklaar je dat??? Lekker hypocriet…ik heb me wel vermaakt, en je kan zeggen wat je wil, Pim is wel de enige die de humor van het zaakje af en toe inziet. Alicia Keys was de beste, maar totaal geen uitstraling dat mens, wel erg jammer. Er ging NIETS vanuit, stond daar maar als een wassen pop waar geluis uitkwam. Maja…

 28. Wollie schreef:

  waar geluis uit komt?

  daar hadden wij vroeger zo’n netenkam voor

 29. T®M schreef:

  Nog ff over die 40.8%, als er stiekum iemand niet meestemt krijg je andere uitslagen.
  Bdw, woon in Frankrijk, en hier wordt je er ook niet vrolijk van.
  Zondag maggen ze kiezen tussen en fraudeur en een nazi, en daarna begint het circus nog eens voor de kamer…

 30. Bero schreef:

  Wat is er fout aan Frans Bauer?

 31. Leon schreef:

  Alles!

 32. KJ schreef:

  Hoi Luna,

  Jammer dat B. je heeft herkend. Ik had altijd een stille hoop dat ik de eerste zou mogen zijn. Als wonende, uitgaande, en blowende Amsterdammer dacht ik een goede kans te maken. Helaas. Maar die (h)erkenning komt nog wel.

  Ik merk dat ook bij Luna de verkiezingen gaan leven. Als moeder van het digitale kroost ben je bijna verplicht om een stemadvies te geven. Luna geeft zich bloot!
  (een beetje inspelen op de laatste ontwikkelingen op je website kan geen kwaad

  Een zwevende blower

 33. sera schreef:

  even terugkomen op luna en jaco met de percentages van 0,5%…..
  niet iedereen met een stemkastje hoeft te stemmen, in nederland (en waarschijnlijk ook bij hennie) is iedereen nogsteeds vrij om te stemmen, het is geen verplichting…Zodoende kom je dus tot percentages van 40,8%…