web analytics

42

DE ONDRAAGLIJKE VLUCHTIGHEID VAN HET BESTAAN

Alle dagen lijken op elkaar. Het zou vandaag maandag kunnen zijn, of vrijdag, of zondag, die dagen voelen voor mij precies hetzelfde. Het is woensdag vandaag. Vroeger betekende dat dat ik ’s middags vrij was en in de zomer de hele dag buiten kon spelen. Elke dag was gemarkeerd met een voor die dag typische bezigheid. Zaterdagochtend ging ik altijd met m’n moeder naar haar moeder koffie drinken. Zondag gingen mijn ouders en ik naar de ouders van mijn vader om een borrel te halen. De mannen gingen kaarten en de vrouwen gingen roddelen over ziektes, sterfgevallen en problemen. Ik ging met m’n nichtje boven sinas met cola mengen en dan net doen of het een heel lekker en bijzonder drankje was. Ook de doordeweekse dagen waren duidelijk, want zelfs op de basisschool heb je te maken met een soort van lesrooster. Maandag altijd gym, dinsdag biologie, vrijdag altijd handarbeid. Het leven was simpel en een zomer leek een eeuwigheid te duren. De dagen gaan nu veel te snel voorbij en er lijkt niets te gebeuren. Misschien gebeurt er wel van alles, maar wat, hoe en waarom lijk ik binnen een dag weer te zijn vergeten. Waarschijnlijk was het niet zo belangrijk om te onthouden. Ik wíl wel vaker naar het theater, meer concerten bezoeken, eens naar een museum, vrijwilligerswerk gaan doen, meer boeken en gedichten lezen, een cursus ‘mandala’s tekenen met stoepkrijt’ gaan volgen en met de trein naar Maastricht, maar het gebeurt niet. Ik doe het gewoon niet. Groots en meeslepend wil ik leven, maar eerst moet er een huis worden verbouwd, een was worden opgehangen, een tekst worden geschreven, een vloer worden gedweild, een kattenbak worden verschoond, een douche worden schoongemaakt, een hypotheek worden afgelost, een paar e-mailtjes worden beantwoord en een kop koffie worden gedronken.

Dit vind je misschien ook leuk...

42 reacties

 1. Karsten schreef:

  Diesel, vroeger dronk ik ook Diesel. Zo heette dat toch?

 2. WA schreef:

  Zelfde gevoel hiero. Zomervakanties van 6 weken leken niet voorbij te gaan, blij als je weer naar school mocht. Heden ten dage zou zelfs 10 weken te weinig zijn om alles te doen wat je wilt doen.

 3. tijger schreef:

  Voor Karsten:

  Diesel is de combinatie van bier met cola en een in Duitsland algemeen geaccepteerd drankje.
  In Nederland kennen we alleen de combi bier met 7-up, bekend onder de naam Sneeuwwitje, dit wordt in Duitsland ook gedronken, evenals de combi bier met fanta.
  Duitsers houden sowieso wel van combinaties, appelsap met spa-rood is heel normaal.

  pootje

 4. F : schreef:

  damn you’re good
  het leven vliegt voorbij
  er gebeurt niet veel
  soms ook weer wel
  en toch weer niet
  [hele diepe zucht]
  [en een glimlach]

  F

 5. B schreef:

  Je schrijft tenminste nog. Meeste andere mensen doen de hele dag ’n vorm van data entry. Maareh… Gewoon in die trein stappen, die boeken halen etc etc Heel simpel

 6. etoile schreef:

  spezi ofzo noemen ze dat drankje geloof ik. Tenminste in Duitsland verkopen ze het in kant en klare flessen.
  Ja endless summers waren ze er maar… genieten van alles en nergens druk over hoeven te maken!! Als je met pensioen bent ga je de tijd missen dat je zo druk was.

 7. Trio de twee wezen schreef:

  Misschien zit de grootsheid en meeslependheid van het bestaan wel in die dagelijkse beslommeringen verborgen…

 8. Ieldert schreef:

  Spezi ja, heerlijk

 9. Thomas schreef:

  tsja, die emailtjes en nou nog een bloedvergiftiging. En ik met mn been. En Barca heeft verloren. En de zon schijnt hier en buiten is het 27 graden (hoor ik). Murphy’s law!

 10. Da Bunny schreef:

  *zucht*

  En wederom slaat Luna er met de hamer bovenop..

 11. Xember schreef:

  IK WIL NAAR HUIS!!!!

 12. JW schreef:

  Elke reis begint toch met de eerste stap. Maar juist in het dagelijks leven is die eerste stap zo verrekte lastig te zetten.

  Om de dingen die ik wil doen heb ik dagen van 48 uur nodig in plaats van 24 uur.

 13. JW schreef:

  Elke reis begint toch met de eerste stap. Maar juist in het dagelijks leven is die eerste stap zo verrekte lastig te zetten.

  Om de dingen die ik wil doen heb ik dagen van 48 uur nodig in plaats van 24 uur.

 14. sera schreef:

  yep, de eerste stap….daar ben ik nu alweer twee jaar mee bezig, bijna klaar met studeren, alleen die *&^%^-scriptie nog…

 15. WA schreef:

  Scriptie schrijven|stage lopen. Allemaal van die enorm verplichte dingen. Bezigheidstherapie ook wel genoemd. Maar als ik zo een beetje rondkijk tijdens stage is werken ook bezigheidstherapie. Heeft het leven nog zin&nut? Ik ga leven voor de weekenden denk ik …

 16. Jonnie schreef:

  Het leven is fokking saai en grijs de gruwelijke routine van alledaagse bezigheden, weer bed uitkomen eten,werk gaan. Laten we wel zijn het hoofddoel is doodgaan, sommige mensen zijn verstandig en maken er voortijdig een eind aan, kijk da’s nou nog eens vooruitkijken. Toppunt van efficientie als je mij vraagt.

 17. LIME schreef:

  Zo is ut leven….

 18. Trinity schreef:

  Ik vind het wel leuk….. tussen de verplichtingen door. Waarom kan de zin van het leven niet gewoon zijn dat het een beetje leuk is. Niets hoogdravends, gewoon hier en daar lollig.

 19. Chrestomanci schreef:

  Luna, Ga een keer met mij een dagje mee op een dienst, met de trein naar Maastricht!!!

  Nu ff serieus: Ik ken het eigenlijk wel. Op de zondag na, als ik soms wel eens ontdek dat de winkels gesloten zijn, (verdikkie het is zondag) denk ik vaak na, wat voor een dag is het vandaag? Ik kan niet op de dag komen, terwijl ik wel weet wat de datum is. Soms kijk ik zelfs even op Teletekst om te kijken wat voor een dag het is. Soms is de boel gewoon een sleur… Bleh… Maar soms gebeuren er onverwacht leuke dingen.

 20. Suffie schreef:

  Suffie heeft jarenlang onregelmatig gewerkt, en dus jarenlang niet geweten welke dag het was… Voor Suffie kwamen de weekends als een verrassing en de feestdagen als een donderslag bij heldere hemel. Dat was geen sleur meer, maar een volkomen vegetatief bestaan…

 21. Da Bunny schreef:

  Ik moet NU inplannen, anders doe ik morgen niks…

  Agenda’s heb ik ook niks aan, want ik kom veel afspraken niet na. Blèh, je dagen indelen… wat heeft dat nou weer voor zin.

 22. vinman schreef:

  Nu alleen nog een kleintje erbij Luna en je bent er!!! Oh nee, ik vergat trouwen nog.

  Maar ik begrijp heel goed wat je bedoelt!!!!

 23. Luna schreef:

  Ja, maar Luna heeft wel 2 weken terug een samenlevingscontract getekend… ik geloof het zelf ook nog niet echt…

 24. Remco schreef:

  Tjonge jonge zeg, wat een somberheid alom. Mijn vader zei altijd: “Niet zeiken, maar doen!” (niet altijd in dezelfde context als bovenstaande kan ik u vertellen).

  Lijkt me geen slecht advies.

 25. Luna schreef:

  Zwelgen in je problemen is sex voor depressieven…

 26. Remco schreef:

  Tjakkaaaah!

 27. Omar schreef:

  Poepoe, en dat met dit weer. Ik ga morgen even een rondje op m’n oren dansen, en daar heb ik niemands toestemming voor nodig. Lekker puh!

 28. joke schreef:

  wellicht helpt de interactieve cursus ‘creatief met via-creme’ je uit de sleur!

 29. Djois schreef:

  En dan werk jij nog wel wanneer je wilt etc..
  Als de dagen dan AL op mekaar lijken…

 30. slappezever schreef:

  We leven in een te snelle tijd en willen teveel.

  Mijn truuk is om tevreden te zijn met wat ik heb en doe, en me niet gek te laten maken door alle verleidingen en stimulansen om je heen. daardoor HOEF ik dat boek niet perse te lezen, dat museum te bezoeken, of wat dan ook, maar doe ik het als ik zin heb, en voel met niet schuldig als ik het laat.

  Gisteren (woensdag) was ik een dag vrij. Ik heb, niet overdreven, van 9.00 tot 00.23 achter mijn computertje thuis een spelletje zitten spelen. Was fantastisch.

 31. joke schreef:

  …kinderhand is snel gevuld…

 32. slappezever schreef:

  Joke

  Wie zijn de gelukkigste op de hele wereld. inderdaad, kinderen.

 33. de buurman schreef:

  de ondraaglijke vluchtigheid van het bestaan… is er overigens ook eentje voor op de muur

 34. Omar schreef:

  Ik vond de film niet zo sterk btw

 35. joke schreef:

  de Zoon van onze lieve Heer leerde ons ±2000 jaar geleden al, dat vooral de ‘armen van geest’erg gelukkig zijn…gefeliciteerd zevertje!

 36. slappezever schreef:

  jokus

  Dus ik ben een kind of een arme van geest als ik de simpele dingen van het leven ook de moeite waard vind? hmm…. jij lijkt me een moeilijk persoon om tevreden te houden.

 37. Geertjan schreef:

  Mijn zussen hadden elk jaar last van voorjaarsmoeheid en dan vonden ze niets leuk of de moeite waard.
  Bestaat nog steeds dus, die moeheid.

 38. WA schreef:

  … dus ik ga er maar even een weekje tussenuit. Even een weekje Portugal, kijken of me dat goed gaat doen.

 39. Zen schreef:

  Herinner gisteren.
  Leef vandaag.
  Droom over morgen.

 40. Uniquehorn schreef:

  Twee van de drie zijn niet erg zen, hoor Zen :-)

 41. Omar schreef:

  Heel scherp, Uniquehorn

 42. Zen schreef:

  AU!!
  :o)