web analytics

0

AAN DIE AMSTERDAMSE GRACHTEN

Trippen down memory lane is leuk. Dit stukje schreef ik 11 oktober 2003 en vind ik zelf misschien wel 1 van m’n mooiste.

Gisternacht liepen P. en ik terug van de Melkweg richting huis. Een wandeling van 20 minuten. Vroeger, toen ik nog studeerde en vrijgezel was. Vroeger. Vroeger, toen liep ik alleen en zonder angst door de Kalverstraat of de Leidsestraat na een nachtje stappen. En niet alleen zonder angst, zelfs met een heerlijk ik-woon-in-Amsterdam-gevoel. Een wat-zijn-de-grachten-toch-mooi-gevoel. Gisteren voelde ik me zelfs met z’n tweeën onveilig en wilde zo snel mogelijk op m’n bank kunnen zitten. Deur dicht en nachtsloten erop. De sfeer buiten voelde grimmig, ook al gebeurde er weinig bijzonders. De straten werden bewoond door de standaard groepjes dronken jongeren, aangeschoten stelletjes op de fiets en een enkele zwerver. Maar ik verwachte ieder moment dat iemand ineens in schelden en tieren uit zou barsten. Of nog erger. En dit gevoel heb ik niet alleen ’s nachts op straat. Ook overdag straalt de negativiteit van de straten. Van de chagrijnige, grijze, haastende mensen die erop lopen. Zelf heb ik ook moeite om vrolijk te blijven. Vandaag liep ik in de binnenstad een hoekje om en botste bijna tegen een man op. “Opkankeren godverdomme”, zei hij. En al probeer ik zonder vooroordelen de wereld in te kijken, het gaat me slecht af. Vorige week fietste ik over de grachten. Een paar honderd meter verderop zag ik 2 jongetjes van een jaar of 10 op een brug staan. Ze hadden waterpistooltjes in hun handen en lachten samenzweerderig. Als ik over de brug fiets, dan gaan ze me helemaal natspuiten, dacht ik. Kutkinderen. Ik overwoog even om voor de brug af te slaan, maar besloot gewoon door te fietsen en ze verrot te schelden als ze zouden schieten. Op de brug liepen de jongetjes op me af. Pistool in de aanslag. Toen ze schoten fietste ik door een wolk van bellenblaas.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *