web analytics

13

DE GEZELLIGHEID VAN BELGIË

Zeg je ‘België’, dan zeg je ‘gezellig’, dacht ik. Tot afgelopen weekend. We vertrokken vrijdagochtend vanuit Spa richting La Roche. Zou een heel leuk dorpje moeten zijn. Met van alles te doen. En we waren ook helemaal klaar voor iets gezelligs. Iets typisch Ardennerigs moest het worden. En toen dachten we meteen aan grotten. En de dichtstbijzijnde grotten lagen in Hotton. Dus wij naar Hotton. Om daar te stuiten op de meest gezellige trekpleister van de Ardennen. Een in het midden van niets leerde ons dat de volgende rondleiding over 90 minuten begon. En we waren heus van plan om die 90 minuten daar te wachten. Heus. Tot er steeds meer Nederlandse gezinnen de wachtruimte binnen kwamen. Gezellig. Een 70-minuten durende rondleiding 50 meter onder de grond met om mij heen jengelende kinderen? Ik dacht het niet. En P. dacht hetzelfde. “Ik trek dit niet”, zei ik. “fuck die hele grotten. Ik neem wel zo’n foldertje mee, dan kijk ik op de hotelkamer wel naar de plaatjes.” En een uur later lagen wij op onze hotelkamer. Met . Stokbroodje erbij, kaasjes erbij, flesje wijn erbij. Ik bekeek de grotten-folder en vond het helemaal niet erg dat deze ‘parel van de Belgische Ardennen’ aan ons voorbij was gegaan. Nee, wij zouden die avond romantisch gaan dineren! Dat was pas echt gezellig! En om 19.45 vertrokken we wandelend richting een allerlieflijkst restaurant ergens bovenop een berg. “We willen graag een tafeltje voor 2 personen”, zeiden we. Dat moest het ober-mannetje even gaan checken. Kon dus niet. Keuken was gesloten. “Gesloten?”, vroegen wij. “Oui, fermé”, zei het ober-mannetje. Daarna volgde een wandeltocht van 1,5 uur waarbij P. en ik op zoek gingen naar een restaurant dat nog wél open was. Maar dat was er dus niet. Alle keukens in het dorp waren gesloten, net als de luiken van alle huizen. De Belgen hebben het om 20.00 gehad met de buitenwereld. Héél gezellig. “Weet je wat het is meisje”, begon P., “dit soort toerisme is aan ons gewoon niet besteed. Morgen vertrekken we naar Antwerpen.” Gezellig.

Wordt vervolgd…

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Laurent schreef:

  Volgens mij komt dat omdat Spa een beetje een oude-mensen stadje is. Die liggen om acht uur allemaal op apegapen.

 2. c. schreef:

  lieverd, uit La Roche komen die figuren waar het allemaal om draait in Jambers! Pauperigheid ten top, natuurlijk..

 3. Silvia schreef:

  Antwerpen, dat klinkt leuk, benieuwd of het dat ook was ;)

 4. Ellen schreef:

  Heel voorspelbaar. Zeker ook allemaal stalen rolluiken? :)) Gezwellie hoor.

 5. Anne-Floor schreef:

  Wallonië is echt niets anders dan kommer en kwel. Het enige wat je soms nog open aantreft na acht uur ’s avonds is een friettent (als je geluk hebt) en zo’n Jambers-achtige kroeg. Ben benieuwd hoe het in Antwerpen gegaan is, een stad waar ik me doorgaans zeer thuisvoel!

 6. M%n schreef:

  Natùùrlijk is Apenstad wél meegevallen. Kanniejanders. Apen is de leukste stad van België. Zegt da kik et gezegd em. (Ehem, ehem, misschien toch maar even dat ‘wordt vervolgd…’ afwachten… ;))

 7. Maurice schreef:

  Een wandeling van 1.5 uur. Heb je toch je zin weer gekregen Luna :)

 8. blue schreef:

  heeeeeeee Luna..hebben we elkaar net misgelopen in La Roche…ik was daar vorige week….en ik vond ut wel leuk..restaurantjes zat (pizzeria’s, griek, chinees, turks etc etc)volgens mij en niks om 8 uur dicht…..wat jammer voor jullie zeg…nou ben benieuwd hoe Antwerpen bevalt, daar ben ik nog nooit geweest…Brussel wel…heeeel gaaf :)

 9. Jan F. (de) schreef:

  Hahahaha, leuk stukje weer. Jullie zijn ook touristen van niks! (zie het maar als compliment…)

 10. Lee schreef:

  La Roche… ,,Daar moet je heen, leuk!’’ zei iedereen. Dus wij vorig jaar na La Roche. Wanneer je het benauwd ogende dorpje binnen rijdt komen de op elkaar gepropte caravans als padestoelen uit de grond. De ene ‘Tokkie camping’ na de andere. Campings waarbij het aantal kratten bier én het volume van je Frans Bauer muziek pas écht indruk maakt.

  Gelukkig nog één iets normalere camping weten te vinden. Om de volgende ochtend snel te vluchten uit dit verschrikkelijke vakantieplaatsje. Maar goed…ieder zijn ding.

 11. Waar je moet wezen in B. is de grensstreek. men verstaat je daar, de porno-industrie bloeit er weelderig en niet onbelangrijk: men is er erg vriendelijk jegens kinderen. Dat de welstandsmaffia er nooit een poot aan de grond heeft gekregen scheelt ook, vooral als je zelf plannen hebt om een huisje neer te zetten.

 12. Hans schreef:

  Zelfs Belgen schamperen om de oostelijke Walen, “die tussen de dennebomen” worden ze genoemd

 13. Liesbet schreef:

  Gent, Luna! Gent!
  Ik zweer het je, echt!

  En zeker op een mooie zomerdag, want dan, beste Luna, zitten de mensen op gezellige terrasjes tot een stuk in de nacht.
  Echt. Gent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *