web analytics

47

DAN HAD JE MAAR EEN VAK MOETEN LEREN

“Nou, het is zover”, zegt m’n moeder aan de telefoon. Ik hoor de tranen in haar stem. Ik heb haar maar 1 keer eerder écht verdrietig meegemaakt, en dat was toen haar moeder stierf. Het is een paar seconden stil. “Je vader heeft vandaag ontslag gekregen”, zegt ze stamelend. Ik zucht diep. We wisten dat een ontslag eraan zat te komen, maar toch komt het uiteindelijk onverwacht. En het voelt enorm kut. Het bedrijf waar mijn vader al 20 jaar als stoffeerder werkt is een paar jaar geleden verkocht aan een Belgisch bedrijf en heeft nu besloten alle productie in Nederland te stoppen. Om ‘bedrijfseconomische redenen’ staat op zijn ontslagbrief. Dus in België zullen de stoffeerders wel goedkoper te zijn. “We hadden gedacht dat het nog wel een paar jaar zou duren”, zegt m’n moeder. Ik zucht nog maar eens diep. De gedachte aan m’n vader, een man van 53 die zijn hele leven niets anders heeft gedaan dan briljant stofferen, die nu ineens elke week moet gaan solliciteren om zijn WW te behouden, maakt me ontzettend verdrietig. Hij zal er elke week mee geconfronteerd worden dat hij dan wel een vak heeft geleerd, maar dat hij daar nu weinig aan heeft. Elke week een afwijzing, gebaseerd op z’n leeftijd. Hij zal na 3 jaar in de bijstand belanden en daardoor zal mijn moeder, die 10 jaar ouder is, weer gekort worden op haar pensioen en AOW. Het is lekker geregeld in Nederland. “Wij helpen jullie er wel doorheen hoor mamma”, zeg ik. “Nee, dat willen we niet”, zegt ze. “Jullie hebben je hele leven keihard gewerkt om mij te kunnen laten studeren”, begin ik, “en elke gulden die jullie over hadden ging naar mij. Je denkt toch niet dat ik hier in Amsterdam ga zitten feestvieren terwijl jullie in Tiel elke cent moeten omdraaien? Zo hebben jullie mij niet opgevoed.” “En toch willen we geen geld van jullie”, zegt m’n moeder. “Dat zullen we nog wel eens zien dan”, zeg ik, “anders kom ik elke week wel een paar kratjes bier brengen.” Mijn lieve pappa van 53 werkeloos. Ik heb zelden het leven zo oneerlijk gevonden.

Dit vind je misschien ook leuk...

47 reacties

 1. Therry schreef:

  Begrijp je nu waarom er mensen zijn die staken… en die van deze en voorgaande regeringen (zij zijn het die al die regeltjes bedacht hebben)niets moeten hebben…. Nou, ik wel…

 2. Therry schreef:

  Oja, ik zou het haast vergeten… maar dat is mooi fuck voor je ouders… veel sterkte..

 3. Jan F. (de) schreef:

  53 is tegenwoordig niet heel oud? Als je vader echt een goede vakman is, en stoffeerder is ook nog eens een zeldzaam beroep, dan heeft’ie mischien wel een redelijke kans op een betere baan dan hij ooit heeft gehad! Geef niet op!

 4. Nijnster schreef:

  Fijn hé de normen en waarden van meneer Bakellende!!
  Vind het enorm kut voor je papa!! Misschien een idee om voor zichzelf iets te beginnen?? Stoffeerders zijn over het algemeen wel altijd nodig, en mensen geven liever geld uit om de bank opnieuw te laten bekleden, dan een nieuwe te kopen…crisis in Nederland ;-)

  Veel sterkte, voor je ouders, en natuurlijk voor jou.

 5. Sandra schreef:

  Jee, wat vreselijk!

  En inderdaad, misschien geluk bij een ongeluk dat stoffeerders altijd nodig zijn. Misschien kan hij iets voor zichzelf beginnen.
  Sterkte, in elk geval.

 6. Greetje schreef:

  Misschien schuilt er wel een hele goede leraar in je vader en kan hij over een tijdje aan de slag op een praktijkschool o.i.d??????????

 7. Maurice schreef:

  Ik ga geen mooie verhaaltjes vertellen Luna. Maar hou er rekening mee dat je vader, niet vanwege zijn leeftijd, nooit meer aan de bak komt. Nederland wordt verkocht en alle plebs of hoe ze ook heten, scheuren lekker naar een 3e wereldland om het daar te laten fabriceren.

  Sterkte meid! En als ik iets tegen je vader mag zeggen: “Geniet lekker van je vrijheid!”

 8. Toet schreef:

  Ooh, ik wou dat ik in Tiel woonde en een hééél groot bedrijf had waarin heel veel heel vakkundig gestoffeerd moest worden…

 9. Arvid schreef:

  Verschrikkelijk, sterke voor wat het waard is.

  53 is ind helaas de leeftijd die te oud is voor de meeste bedrijven. Is ind wel het vervelende aan ouders, soms zijn ze nog koppiger dan jezelf maar ze zullen het uiteindelijk wel enorm waarderen dat jij ze probeert te helpen, gewoon lekker je zin doordrijven, zoals jezelf al zegt dat hebben ze voor jou vroeger ook gedaan!

 10. Whatever schreef:

  Het leven is hard en bonkig…….

  Hier blijkt dus weer, al heb je jezelf met hand en tand ingezet voor een bedrijf. Dat je dan ineens om economische redenen zomaar de zak kan krijgen…..

  Sterkte, en lief dat je je ouders zo bijstaat

 11. Lieke schreef:

  Jeetje wat K.U.T.! Heel veel sterkte ook voor je ouders

 12. Kaat schreef:

  Jezig wat heftig Luun. Soms suckt het leven. Gelukkig zijn jullie er.

 13. Gelkinghe schreef:

  Hier bij mij in de straat (Groningen) heeft een zelfstandige stoffeerder al tientallen jaren zijn werkplaats. Binnenkort houdt hij er vanwege zijn leeftijd mee op. En hoewel hij flink wat werk in opdracht heeft – vooral scheepsstofferingen, maar ook meubels – en hier in Groningen relatief veel werkloosheid is, kan hij helemaal geen opvolger voor zijn bedrijf vinden. Volgens hem gold dat ook voor collega’s.
  Als vakbekwame en zelfstandig gevestigde stoffeerder zou je vader dus best wel werk kunnen hebben, wil ik maar zeggen. Maar dat vergt wel een investering vooraf, in positionering, ruimte, machines, werkmateriaal en marketing. Misschien kan hij – wellicht in vereniging met een compagnon – spullen van dat verkassende bedrijf overnemen? Hoe ziet het sociale plan eruit? Ik neem toch aan dat de ontslagen mensen wel wat meekrijgen. Meestal slepen de (recent hier nog verguisde) vakbonden er toch wat uit.
  In elk geval is bij de pakken neerzitten het geheide patent om definitief in de bijstand te belanden.
  Sterkte zij met je vader!

 14. Wiro schreef:

  Da’s inderdaad ellende. Vriendin’s vader overkwam dat ook rond zijn vijftigste en sindsdien heeft hij nooit meer een waardige fulltime baan weten te vinden. Te oud en te slim, zo bestempelden ze hem. De komende jaren schijnt er echter een tekort aan werkenden te ontstaan, dus is er nog geen reden om bij de pakken neer te zitten!

 15. Janssen schreef:

  Inderdaad klote en heel oneerlijk,vooral omdat je moeder ook nog eens word gepakt….
  Maar die kratjes bier…..is dat noodzakelijk??:)
  Hoewel……1 pilsje zijn 2 bruine
  boterhammen zeggen mijn mannen altijd,man en zoon welteverstaan:)
  Ik kan me heel goed voorstellen dat je je ouders wilt helpen en heb je de middelen daartoe,waarom zouden ze dat dan weigeren,niks mis mee hoor!!
  Neem je toch af en toe een gezellige doos BS mee????
  Sterkte voor je pa en ma,en voor jou en P. natuurlijk!!

 16. Silvia schreef:

  Het is ook oneerlijk. Iemand die nog een echt vak heeft geleerd, jaren ervaring heeft, en de kans dat die kennis wederom benut wordt..Ik hoop van harte dat hij snel een nieuwe baan vindt. Sterkte!!

 17. n8vlinder schreef:

  Hè bah wat een naar nieuws :( Ik hoop dat je vader snel ander werk vindt waar hij het naar zijn zin heeft..

  Jullie (een klein beetje) kennende zal dat erdoorheen helpen wel lukken :)

 18. Floor schreef:

  Sterkte voor je ouders, Luun. En dat van dat bier is wél een goed idee. Wij nemen ook altijd bier mee als we naar mijn ouders gaan. En niet omdat ze in de WW/bijstand zitten maar omdat het zo’n gesjouw is voor ze (hebben geen auto). Ze zijn er altijd blij mee!

  Fijn weekend!

 19. Vicky schreef:

  Ja dat is wel shit… mijn papa word 50 en zit ook in dezelfde situatie. Niemand wil hem. Sterkte.

 20. Ellen schreef:

  Oh meid verschrikkelijk, wat en rot idee. Je bent op die leeftijd
  echt in de aap gelogeerd.

  Sterkte voor je vader.

 21. D.W. schreef:

  Hier was het een jaartje net hetzelfde. Nederlands sloten het net overgenomen bedrijf waar mijn pappie nog een jaarjte moest werken om een volledig pensioen te hebben.
  Gelukkig hadden wij genoeg bouwshit om het een nuttige bezigheidstherapie te geven.
  Ondertussen is z’n brugpensioen goeggekeurd en de bouw bewoonbaar.

  sterke.

  -x-

 22. D.W. schreef:

  Mss, hier en daar nog wa stofferen.
  Kheb leuke jaren 60 stoeltjes gezien maar der is werk aan.

 23. Claud schreef:

  Jeetje zeg… sterkte met je vader en moeder natuurlijk! maar idd. je bent er om je ouders te helpen! Doe ikke ook, mijn vader is 60 jaar en heeft sinds kort weer werk (tijdelijk) en daarna is het weer afwachten!

 24. Goblin schreef:

  ….maar hij heeft wél een geweldige dochter!

 25. vike schreef:

  Allereerts is natuurlijk zwaar KUT voor je vader. Hij kan er niets aan doen en alleen maar hopen op betere tijden. Als ie al heel lang bij de zaak zit krijgt ie in ieder geval genoeg geld mee lijkt me, want de zaak is niet failliet. En dan kan ie de eerste tijd ff doorkomen en vanaf dat moment kan ik hem alleen maar sterkte wensen.

  Voor wat betreft dat gezeur van enkele bezoekers over het Balkende-gedoe. Mensen, get a life: we wonen in het op 5 na rijkste land ter wereld! De enige reden dat mensen worden ontslagen is omdat we te duur zijn! En we zijn niet te duur, omdat het leven hier zo duur is, want dat is niet (helemaal) zo. We zijn te duur, omdat we het vanzelfsprekend vinden dat de staat voor ons zorgt, in plaats van het gezin voor elkaar. Te duur omdat we allemaal minimaal 1 auto willen hebben. De babyboomers van nu hebben over het algemeen een erg luxe leven. En we willen zelf vooral niet teveel betalen voor onze spullen en daarom kopen we massaal spullen die voor een schijntje in het buitenland worden gemaakt. En huren we illegaal polen in voor de verbouwing thuis. “ja, maar dat is anders’ Kom op! Dat heeft nix te maken met dit kabinet. Als we willen dat dit land weer een beetje beter wordt, zullen we moeten dokken. Ook voor onze meubels, die Luna’s pa stoffeerde. En als je dan liever naar IKEA gaat, prima, maar denk dan wel aan die man van in de 50, die straks thuis zit.

  Sorry Luna, voor deze giftige reactie, maar ik owrd een beetje krigel van alle mensne die zo makkelijk het kabinet de schuld geven terwijl we zelf een hoop kunnen doen.

 26. kiki schreef:

  Nou dat is zeker mooi klote! Maar ook als je ouders het niet aan willen nemen, een keertje lekker uit eten, een flink kertspakket met wijn, staatslot, kaartje musical is zeker altijd leuk toch. En je mams een keertje mee uit shoppen nemen is ook altijd welkom. Ik ben nu inmiddels ook werkloos, en zelfs als je 27 jaar bent, 6 jaar desk ervaring en een hardstikke goede opleiding…… zelfs dan kom je haast niet aan de bak. Dit land is niet meer wat het geweest is :-(
  Sterkte Luun, voor jou en je ouders!

 27. Chell schreef:

  Veel sterkte pappa Luna! Hopelijk ligt er toch nog ergens een mooie baan in het verschiet!

 28. Laurent schreef:

  Misschien is inderdaad voor zichzelf beginnen een goed idee voor je vader.
  Werkgevers durven nooit risico te nemen en daarom willen ze in tijden van arbeidskrapte altijd een goedkoop iemand van 22 jaar met tien jaar ervaring.
  Maar goede vaklui kunnen veel meer vrdienen door hun vakkennis zelfstandig aan te bieden. Gewone mensen hebben waardering voor die vakkennis en willen ervoor betalen, Werkgevers niet, die willen alleen zelf rijk worden.
  Dat je vader ze maar eens laat zien wat hij kan!

 29. Joost schreef:

  Ik heb hier een vaal bankje staan die nodig een nieuw jasje verdient!

 30. esther schreef:

  Mijn vader is ook gedumpt door de school die liever jonge leraren inzette dan mijn vader van 57. De man heeft jaren zijn best gedaan en een band opgebouwd met zijn leerlingen, maar ineens moesten alle vijftigers eruit. Gelukkig lijdt hij er niet erg onder en wandelt elke dag met zijn camera door de weilanden om mooie foto’s te maken. Maar toch. Dienstbaarheid stelt dus niks meer voor. Vandaar dat onze generatie lekker jobhopt; dertig jaar voor een baas werken levert je toch niks meer op tegenwoordig. Ik hoop dat je pa zijn draai vindt en misschien toch ook ander werk.

 31. Eva schreef:

  @Vike: applaus! Kan het alleen maar met je eens zijn, goede uitleg!

  @Luna: It certainly sucks, maar op je 53e kan echt alles nog, in theorie in ieder geval. Sterkte

 32. flexie schreef:

  Wat een domme linkse prietpraat hier allemaal.
  Mensen wordt toch eens wakker al de arbeiders uit oost europa, china, india enz komen eraan.
  Ook ikea zit goed want die meubels worden ook al sinds jaar en dag door kinderarbeid in elkaar geknutseld .
  Geloof je nou echt dat er voor de nederlandse vakmensen in het stoferen nog iets te doen blijft.
  Maar dat willen wij toch zo graag met z’n allen.

 33. Sanne schreef:

  @vike; jij hebt zeker wel een goed salaris?
  Want ik kom, door de keuzes die door dit kabinet gemaakt worden, een hoop geld te kort.
  (Geen auto, een huurhuisje dat elk jaar steeds duurder wordt, een salaris dat stil staat “omdat het zo slecht gaat met Nederland”. En continu stijgende vaste lasten.)
  Ik heb omgerekend naar de Nederlands gulden een goed salaris, alleen stelt het nu niets meer voor.

 34. Afwas schreef:

  Laat ik mijn reactie even gespeend houden van al of niet relativerende sociaal-economische bespiegelingen of analyses:

  Wat ongelooflijk KUT voor die man! Sterkte en steun ze!

 35. Erwin schreef:

  Bikkel- bikkelhard kan een leven zijn.

 36. Foefer schreef:

  Ik leef mee… Mijn vader (van hetzelfde bouwjaar als de jouwe) hing ook eens ontslag boven het hoofd, na bijna vier decennia trouwe dienst aan dezelfde werkgever. Het bleef hem gelukkig bespaard…
  Sterkte, papa Luna en familie!

 37. Erik schreef:

  Het ergste van dit alles is dat deze goede man nu tot zijn 57e moet solliciteren naar een baan. Een baan die hij van z’n lang zal ze leven nooit en te nimmer zal vinden. Den Haag heeft nog altijd oogkleppen op. Men roept maar dat we moeten solliciteren. Maar waarop? Waar moeten we nu in Godsnaam solliciteren? Bedrijven stellen absurde eisen, dan ben je weer te oud, dan heb je weer teveel of te weinig ervaring. Kortom… Wie nu werkloos wordt is verloren. Ik ben in mei werkloos geworden. Wil dolgraag omscholen naar een vak waar nog enig perspectief in is te vinden. Maar het UWV denk daar heel anders over. Ach laat ik maar een overgesubsidiëerde opleiding van het UWV gaan volgen die minimaal € 9.000 kost. Terwijl de cursus die ik voor ogen heb slechts € 2.999 kost.

 38. Erik schreef:

  Oeps….. vergeten!
  Luna, wens je vader ontzettend veel sterkte toe! En je hebt gelijk… Toen jij nog studeerde waren zij er voor jou. Nu ben jij er voor hun! Dus help ze waar je kan.

 39. Marloes schreef:

  Wat verdrietig. :( Ik wens je vader en moeder veel sterkte toe!

 40. Huug schreef:

  Als ik de reacties hierboven lees dan heeft je vader minstens 10 keer ’n KUT gekregen. Een mens zou voor minder stoppen met werken!

 41. Jax schreef:

  allright, wat moet dat nou kosten, zo’n bank of 2 stofferen? :)
  (om maar op deze manier mn medeleven te tonen)

 42. Jos Jonkeren schreef:

  Hallo Luna & Pa,
  Such is life; en zo is de maatschappij.
  Inderdaad gaf Vike hierboven precies mijn mening weer: we willen allemaal wel veel geld verdienen, maar als we iets kopen moet het het goedkoopste zijn dat er bestaat (en DUS buitenlands). Ik heb dat zelf ook hoor.
  Maar als we Nederland willen ‘redden’, moeten we met z’n allen afspreken gewoon lekker geld uit te geven voor de spullen en diensten die we willen. Op korte termijn is dat slecht voor je portemonnee (want duur), maar op lange termijn juist goed (want dan blijft er omzet = winst = werk = inkomen = koopkracht).
  Ik stem voor: sponsort Neerlandsche Produckten !!
  En geef lekker uit!! Geniet ervan !! leef! spend a lot!! haal die bankrekening leeg!!

  Een nieuw gestoffeerde bank, iemand?

 43. Nora schreef:

  Papa Luna ik hoop dat u een grote schuur heeft want de opdrachten lopen al binnen. Verder schieten woorden me echt te kort.

 44. Guus schreef:

  Je pa werkte toch zeker niet bij Mondial?

  Wat een verschrikkelijk bedrijf is dat, die zitten bij ons op Kellen. Die lul van een Werner kunnen ze daar wel schieten

  Groeten uit Flipjestad

 45. Moeder van Luna schreef:

  Ja hij werkte inderdaad bij Mondial en die Werner is inderdaad ’n lul,maar mijn man heeft weer werk ,veel zwaarder containers laden en lossen,maar hij heeft werk en is voorlopig van al het gezeik van de UWV af!!!!
  Iedereen bedankt voor de steun !!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *