web analytics

30

BOERENKOOL, KROKET, PATAT

“Boerenkool, boerenkool!”, riep de jongen hard vanuit zijn rolstoel. “We eten vanavond bloemkool met vis hoor”, zei het meisje. “Patat! Kroketten! Broodje kroket met mosterd”, riep de jongen nog harder. “Morgen komt oma, dan gaan jullie vast een broodje kroket eten bij de snackbar”, antwoordde het meisje. “Oma, oma! Ik hou van oma” zei de jongen en hij ging nog een rondje rijden in zijn rolstoel. Langs de deuren van de slaapkamers, langs de badkamer en langs de linnenkamer. Ondertussen stopte hij af en toe om z’n armen de lucht in te gooien en daarna met z’n lichaam heen en weer te zwaaien, nog steeds hard ‘boerenkool, boerenkool met worst’ roepend. De kok kwam aanlopen met de etenskar en stopte even bij de jongen om hem gedag te zeggen. “Boerenkool met worst”, zei de jongen tegen de kok. “Nee, ik heb bloemkool met vis gemaakt vandaag”, zei de kok. “Oma!”, riep de jongen. De kok lachte en liep door. “We gaan eten”, riep het meisje. “Kom je aan tafel? Dan doe ik je even een slab om.” “Lieve, lieve Luna”, zei de jongen. “Mag ik m’n sleutels?” “Na het eten”, zei het meisje. “Wat heb je vandaag gedaan op de dagbesteding?” “Koffie gedronken”, zei de jongen. “En wat nog meer?”, vroeg het meisje. “Boerenkool!”, schreeuwde de jongen en hij kreeg een lachkick. “Echt waar? En wat nog meer?” vroeg het meisje. Zij moest ook lachen. “Kroketten!”, riep de jongen. “Nee, echt!”, zei het meisje en gaf hem een hap bloemkool. De jongen slikte snel door. ”Braadworst! Patat! Patat!”, riep hij tussen het lachen door. Het meisje lachte mee. “Frikadel speciaal Berenklauw met pindasaus Loempia ”, zei het meisje. “Ja!!! Chips! Cola! Patat!”, riep de jongen en hij verslikte zich bijna in een hap bloemkool. “Je bent gek”, lachte het meisje. “Ja!!!”, riep de jongen.

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. JoG schreef:

  Smac mmmmm

 2. sparkie schreef:

  hoe slecht moet zo’n kok wel niet zijn dat je naar een vette hap snakt :)

 3. mixologist schreef:

  so fucking what.

 4. Leon schreef:

  Mixologist??? ben jij die jongen uit het verhaal???

 5. Trio de twee wezen schreef:

  Mooi verhaal Luna, ik hoop niet dat het iets zegt over het dieet van verstandelijk gehandicapten in tehuizen of opvangcentra. Ik heb wel eens gehoord dat daar het nodige aan chemische troep wordt verwerkt om het beter eetbaar te maken (ve-tsin en zo). En die zelfde bron (niggie dat in voedseldeskundologie doet) zegt dat die middelen aardig op de agressie en zo kunnen werken..

  (boerenkool met vis: Iieeekk!!!)

 6. Patrick schreef:

  Leuk en herkenbaar Luna..

 7. Slechte Adem schreef:

  ‘What’s eating Gilbert Grape’

 8. Chrestomanci schreef:

  Hij is niet gek, hij is een vliegtuig!

 9. Ramon LetmestayforawhileinNL schreef:

  Mooi Luna, dat zijn stukken waarvoor ik terugkom. Schreven maar meer mensen zulke dingen ‘uit het leven’! Als hij gek is of een vliegtuig is, wil ik weten waar ik mag landen…

 10. Puar schreef:

  Wat dacht je van het Witte Huis?? >:)

 11. mixologist schreef:

  Yo ik walg nog steeds van het nivo hier: Ook al zou luna 100 x het woordje poep opschrijven dan zouden jullie haar nog de hemel in prijzen om maar in de gunst te komen van luna en de rest van dit groepje geitenwolle sokken dragende groenlinks stemmende kneuzen hier!
  Tip voor de alom aanwezige kontkruipers: zoek de dichtstbijzijnde stronthoop en maak een noodlanding met je mond open! Dan weet echt pas wat het is als je de hele tijd poep praat!
  En als dat jullie kan genezen van jullie sallonsocialisten praatjes dan kom ik er aan met de vliegenmepper stelletje strontvliegen!

 12. Joop schreef:

  He, ‘salonsocialisten’, daar had ik het patent op!

  Overigens vind ik het een mooi verhaal. Het doet je beseffen dat er ook nog een andere wereld is, met mensen die met weinig tevreden zijn.

 13. Cunningham schreef:

  Mix!? Wat vreet er zo aan je? Waarom altijd controverse zoeken ook als het stukje gewoon een kijkje in een leven is? Waar jij ongetwijfeld gedachten over hebt die een wijs en helder oog verraden. Die je met vlammende betogen en onwrikbare argumenten in een breder kritisch perspectief plaatst. Maar in plaats daarvan is poep het meest waar te nemen woord in jouw reacties.

 14. Rob schreef:

  mixologist, wat doe je hier dan, als je zowel de stukjes van luna als de reacties waardeloos vindt? Wil je iets van luna ofzo?

 15. paradox schreef:

  Weer geen erectie gehad Mixolo-dinges?
  Heb je weer je meisje teleurgesteld…

 16. Chrestomanci schreef:

  Normaal reageer ik niet op mixologist, maar nu heb ik 2 vragen voor hem.

  1./ Je hebt steeds kritiek op de spelling van anderen, zonder er rekening mee te houden dat er mensen zouden kunnen zijn die dylectisch zijn, waarom schrijf je dan zelf salonsocialisten met 2 “L-en” in salon, terwijl het 1 “L” moet zijn?

  2./ De 2e vraag heeft nog meer relevantie. Als je je zo irriteert op deze site, waarom kom je dan steeds terug? Getuigd dat niet van een stukje imbiciliteit? Als ik van een site walg zou ik er niet meer terug komen. Er zijn toch sites zat waar jij je wel thuis zou voelen, zoals de site van de centrum-democraten?

  Ik respecteer ieders overtuiging of ik deze nou fout vind of niet, maar geef ook ieder zijn ruimte op het internet. Als ik me ergens niet thuis voel, zoals bij Jult of de CD, dan kom ik er niet meer. Ik suggereer dat je daar maar naar toe gaat.

  Verder adviseer ik iedereen die hier komt en zich ook aan Mixoligist ergert, hem te negeren. Dit is de eerste keer dat ik dat niet doe, maar ook de laatste keer. Zelfs zijn mening respecteer ik, maar hij respecteert een anders mening blijkbaar niet. Ik vind het sneu voor Luna dat haar stukje over de doordeweeksedag volledig werd overschaduwd door reacties op Mixologist. 59 van de 78 reacties dus maar liefst 76% van de reacties ging helemaal niet over het weblog, maar was ruzie en gesar. Dus mensen laten we volwassen zijn. Hou je niet van de Luna site, kom er dan niet en ga naar Jult ofzo, hou je wel van de Luna site, kom gerust terug, maar laat je niet verleiden tot een ruzie etc. Laat ook iedereen in zijn/haar waarde. Mocht er iemand zijn die dat niet doet, laat die dan links liggen, of rechts als dat beter uitkomt, en negeer dat persoon.

  Het internet is groot genoeg voor ons allemaal.

  Groetjes,

  Chrestomanci.

 17. Chrestomanci schreef:

  Overigens, mensen die denken, hé Chrestomanci je hebt nooit eerder gereageerd, waarom dan meteen zo’n stukje? Klopt en ook weer niet. Ik reageerde eerst onder mijn eigen naam “Patrick” ik zag de naam Chrestomanci ergens, die vond ik mooi, dus besloot ik, net als velen anderen hier een nickname te gaan gebruiken.

 18. Geertjan schreef:

  Als die vrolijke jongen uit je verhaal straks jarig is, moet je hem ‘Zuurkool met vette jus’ van wijlen Sjef van Oekel kado doen, dat kan ie wel waarderen, denk ik.

 19. mixologist schreef:

  jullie zijn zelf steeds zo dom om hier maar steeds weer op in te gaan. Dus de oplossing ligt toch echt bij jullie zelf, gelukkig zijn er ook nog mensen zoals Geertjan, die gewoon reageren op het stukje van luna ipv op mijn stukjes. Wat betreft de reactie van Chrestomanci ik erger me niet aan de stukjes van luna maar wel aan het gekontkruip erom heen. We leven in een vrij land weliswaar? …mijn recht om hier wat van te zeggen. Of je daar weer op wil reageren staat ieders vrij.

 20. Bjorgolf schreef:

  Luna,

  ‘k vond het stukje gewoon goed.

 21. Chrestomanci schreef:

  Beste Mixologist,

  Dat is je goed recht Mixologist. Dat zal, wil en kan ik je niet ontnemen. Het is alleen de manier waarop je reageert die velen irriteert. Bijvoorbeeld de spellingsfouten. Er zijn nou eenmaal mensen met dyslectie(zoals ik) dat wil niet zeggen dat die niet mogen reageren toch? Die doen denk ik beter dan wie dan ook hun best om foutloos te schrijven. Dus als er een spellingsfout is, laat die dan toch. Dat is de reden waarom ik jou spellingsfout in dit geval er maar eens uithaalde. Maar waarom reageer je niet zelf op een constructieve manier op de stukjes? Kijk nou zelf naar het vorige item. Het enige wat je deed is schelden. Als je anderen met respect behandeld, doen zij dat ook bij jou. Ik zal het in ieder geval blijven doen, dus ik scheld niet en behandel jou en iedereen met respect.

  Maar zeg nou zelf, 76% van de reacties bij het vorige item waren gescheld over en weer, waarbij van die 76% iets minder dan de helft reacties van jou waren. Dat sloeg toch nergens meer op.

  In een vrij land leven is ook elkaar respecteren.

  Nou ga ik over tot de orde van de dag.

  Patat en boerenkool, nee Hutspot vandaag!

 22. Luna schreef:

  Maar Mixologist, misschien vinden sommige mensen mijn stukjes gewoon leuk en willen ze me dat vertellen… jij noemt dat ‘gekontkruip’, ik noem dat een complimentje…

 23. mixologist schreef:

  het enige punt wat ik duidelijk probeer te maken is dat ik vind dat er ook best kritiek geuit mag worden maar nee hoor dan word je gelijk voor rotte vis uitgemaakt.

  Niemand hier durft ook maar een beetje kritisch te zijn bang dat men “uit de gratie” valt!

  wat betreft luna, ik heb geen kritiek op jouw stukjes maar kom op zeg iedere dag iets schrijven valt niet mee en dan heb je soms wel eens een minder stukje, maar zelfs dat wordt door de meeste kwallen hier nog de hemel in geprezen en daar stoor ik me aan!

  Ik krijg dan ook sterk de indruk dat het voor nu niet uitmaakt wat je schrijft want de meute hier slikt het als zoete koek!

 24. Puar schreef:

  [begin dyslexie mode >:)]
  Puar vind dat het behorlik triesd is om van de vorrige verhaaltje alle reaksies te gaan tellen en het procentage uit te rekennen dat over mixie gaat!!
  [end]

  Ik ben van mening dat iedereen zijn bek moet houden, Mixie’s gebazel slaat nergens op maar ook de mensen die Mixie allemaal uitschelden kunnen beter met een tang op een varken gaan slaan, met schijnheilig doen bereik je ook weinig.

 25. Puar schreef:

  Sorry, maar Puar moest zichzelf nog even verbeteren, anders gaat Puar vast weer afgezeken worden door Mixie…
  Puar’s vorige post moet eigenlijk zijn:

  [begin dyslexie mode >:)]
  Puar vind dat het behorlik triesd is om van de vorrige verhaaltje alle reaksies te gaan tellen en het procentage uit te rekennen dat over mixie gaat!!
  [end]
  Puar is van mening dat iedereen zijn bek moet houden, Mixie’s gebazel slaat nergens op maar ook de mensen die Mixie allemaal uitschelden kunnen beter met een tang op een varken gaan slaan, met schijnheilig doen bereik je ook weinig.

 26. Trio de twee wezen schreef:

  Jongens, toe nou… Mixy zegt dat hij alleen kritiek op mensen uit. Dit is echter geen kritiek, maar gewoon afzeiken. Kritiek is opbouwend, hij heeft in geen enkele entry nog maar iets opbouwends neergezet…

  Ik begrijp ook wel dat hij niet zo debiel is als hij zich doet voorkomen, maar hij vindt het gewoon leuk om onrust te stoken, anders zou hij niet van alles er bij de haren bij slepen….

  Ook ik vind dat we een beetje aan het indutten zijn qua scherpheid en niveau, maar ook Mixy moet begrijpen dat zijn gegil contraproductief werkt….

  Wil hij reageren? Prima, maar als hij daarbij zelfs het niveau van een pantoffeldiertje niet weet te overstijgen, dan rest er maar een ding: negeren!

  En dat doe ik dus vanaf nu zo’n beetje, net zolang tot er weer iets zinnigs uit die lege schedel rolt…

 27. Frank schreef:

  …en smaak dan ???
  de ene houdt van techno de andere van Metal, sommigen zien Luna graag over de zorg praten, anderen weer als ze een plastuitje uittest.
  Maar alleen maar schrijven….wat een geweldige column is inderdaad wat magertjes……
  (ik geloof dat ik nu bij ongeveer iedereen heb gekontekruipt)

 28. Trio de twee wezen schreef:

  Controverse is leuk als het inhoud heeft…

 29. Dennie schreef:

  En mix, is het nou echt nodig Extince te citeren????!

 30. Vico schreef:

  Ha die Frank,
  het is overigens kontgekropen vanwege wederkerend werkwoord en ‘het klapbek’ de broer van het fokschaap*
  * of het Fukschip zo u wilt…